Miksi vanhemman polven mielestä ruoka ei saa maistua millekään?
Miksi vanhemman ikäpolven ihmisten mielestä ruoka ei saa maistua millekään? Heti, jos ruokaan laittaa vähänkään mausteita, tulee kommentti, "ompa mausteista" ja sillä, mitä maustetta laittaa ei ole mitään väliä, sillä heillä on yleensä suu niin tuohesta, ettei eroteta, onko se chiliä, basilikaa, rakunaa, currya vai jotain muuta. Tuskin edes nimenä tuntevat noita, vaan kakki menee samaan mausteet kategoriaan.
Kommentit (104)
Voi olla että eivät halua lisäaineita tai missä maassa on tuotettu puhtaasti kaikki tökötit ei ole testattu tai onko mausteet ylipäätään hyväksi vatsalle
Ei kaikki tykkää maustetusta ruoasta. Se, että sinä ehkä tykkäät ei ole mikään universaali laki tai totuus. Mitä jos vaan kunnioittaisit muiden mielipiteitä ja mieltymyksiä. Idiootti.
Ei sitä chiliä kandee jokapaikkaan tunkea vaikka muodissa nyt onkin
Suolaa, suolaa, enempi suolaa. Sitähän ne mausteena käyttää.
Eivät ole tottuneet voimakkaisiin tai erilaisiin makuihin. Vanhemmiten suun limakalvot ohenevat ja syljeneritys voi vähentyä, minkä vuoksi limakalvoihin tulee herkemmin mm. haavaumia, joten voimakkaat mausteet voivat sen vuoksi ärsyttää ja aiheuttaa jopa kipuakin.
Mausteita käytetään peittämään raaka-aineiden omaa makua. Intiassa currya käytetään piilottamaan mätänevän lihan löyhkää, Suomessa ei moista tarvita. Siksi se suomalainen vanhus tunnistaa, syökö hirveä, sikaa vai nautaa. Helsinkiläishipsterille soija ja ankka on samaa makua.
Miksi nuorempien pitää yleistää kaikissa asioissa ja aina?
No eihän nyt mihinkään helvetin karjalanpaistiin 60-luvulla laitettu muuta kuin laakerinlehti, pippuria ja suolaa. Se oli se maustaminen. Kenelläkään ollut mitään rahaa ostaa jotain muuta. Tomaatit maustettiin sokerilla eikä millään basilikalla tms.
Kyllä minulla on kokemusta vanhemman polven tekemästä mausteisesta ruoasta. Oli nimittäin kastikkeessa ehkä pari pussillista maustepippureita, aina puhuivat että ruoka on tuimaa... Siis suolatonta.
Voi olla ettei heillekään chilillä tai curryllä kuorrutettu ruoka olisi maistunut, mutta en sanoisi heidän ruokiaan mauttomiksi.
Saa se maistua. Suolaa isolla kädellä.
Ei ennen käytetty mausteita samalla tavalla. Suola, pippuri ja aromisuola on ainoat mitä kaapista meilläkin kotona löytyi ja olen sentään syntynyt 90-luvun alussa. Itse tykkään kasvispöperöstä, niin on pakko käyttää mielikuvitusta ja mausteita. :)))
Maustaminen on vähän kaksipiippuinen juttu. Curry on alunperin keksitty mätänevien kasvisten mausteeksi, ei maistu home niin läpi.
Suolalla, pippurilla ja oliviiöljyllä saa jo aika paljon makuja ulos kaikesta. Oletteko koskaan tehneet vaikka jotain Jamie Oliverin 30 minuutin ruokaa, jonne se laittaa kurkumaa, kanelia, jeeraa ja kaikkea muuta kauhean läjän? Tein joskus 1:1 sellaisen pastakastikkeen ja sitä ei syönyt kukaan. Aivan järkyttävän vastenmielinen maku, pastakastike maistui joulupipareiden ja kanelipullan sekoitukselta.
Sipulia, pippuria ja suolaa - siinä tavallisimmat mausteet. Uskoisitko ap, että me ikäihmiset haluamme, että ruoka maistuu niille aineksille, joista se on tehty. Siis peruna perunalle, porkkana porkkanalle, lanttu lantulle, kaali kaalille jne. Suolan määrää on toki vähennetty roimalla kädellä. Ennen vanhaan mausteita lisättiin ruokaan runsaasti, jotta ruokailijat eivät maistaisi jo puoliksi tai kokonaan pilaantuneita aineksia. Kun on hyvät tuoreet ainekset, ei makuja tarvitse peitellä voimakkailla mausteilla. Mausteiden ei ole tarkoitus peittää aitoja makuja, vaan korostaa niitä.
Vierailija kirjoitti:
Sipulia, pippuria ja suolaa - siinä tavallisimmat mausteet. Uskoisitko ap, että me ikäihmiset haluamme, että ruoka maistuu niille aineksille, joista se on tehty. Siis peruna perunalle, porkkana porkkanalle, lanttu lantulle, kaali kaalille jne. Suolan määrää on toki vähennetty roimalla kädellä. Ennen vanhaan mausteita lisättiin ruokaan runsaasti, jotta ruokailijat eivät maistaisi jo puoliksi tai kokonaan pilaantuneita aineksia. Kun on hyvät tuoreet ainekset, ei makuja tarvitse peitellä voimakkailla mausteilla. Mausteiden ei ole tarkoitus peittää aitoja makuja, vaan korostaa niitä.
Noista ainoastaan porkkana ja lanttu omaavat tunnistettavan maun. Peruna nyt ei maistu yhtään miltään. Laitan uuniperunoihin aina suolaa, pippuria, timjamia, valkosipulia ja oliviiöljy/voi-seoksen. Paljon parempaa kuin joku nyhjäinen keitetty peruna.
Vierailija kirjoitti:
Suolaa, suolaa, enempi suolaa. Sitähän ne mausteena käyttää.
Joo, huomattu on. Suolaa pitäisi puoli purkkia kaataa ruokaan.
-ap
Mitä tarkoittaa tässä yhteydessä "vanha polvi"? Viisikymppisenä en koe kuuluvani ryhmään.
Isäni nyppi leivistä pois tomaatinviipaleet ja heitti roskiin, oli liian eksoottista.
Vierailija kirjoitti:
Ei ennen käytetty mausteita samalla tavalla. Suola, pippuri ja aromisuola on ainoat mitä kaapista meilläkin kotona löytyi ja olen sentään syntynyt 90-luvun alussa. Itse tykkään kasvispöperöstä, niin on pakko käyttää mielikuvitusta ja mausteita. :)))
No kyllä käytettiin. Pitseriat ja kebappilat yleistyivät ysärillä suuremmissa kaupungeissa. Sitä ennenkin kodeissa tehtiin kana- ja äyriäisruokia (curryllä), gulasseja (voimakas paprika), meksikonpatoja yms.
Luulen, että tämä kysymys on enemmän kaupunki vs. maaseutu. Maalla kaupunkilaislapset joutuivat maistelemaan näitä suomalaisia perinteisiä kammotuksia, kuten raakoja sipulinpalasia, eli sattumia ala perunamuussi, ruskeaa (pohjaanpalanutta) kastiketta, kesäkeittoa, eli mauttomia, vetisiä vihanneksia keitettynä maidossa yms.
Näitä ne yrittivät vielä syöttää Berlusconille, kun kävi täällä. On mahtanut olla italilaisella kieli ristissä sen jälkeen :D
Mun vanhemmat on kahdeksankymppisiä ja laajasti matkustelleita. Käyttävät paljon mausteita, tekevät itämaisia ruokalajeja ja ovat innokkaita kokeilemaan uutta. Sen sijaan isoäitini, synt. 1908, ei käyttänyt kuin suolaa ja pippuria. Johtui varmaan nuoruuden kahdesta maailmansodasta ja pulavuosista.
Tottumiskysymys varmaan, jos aiemmassa elämässä mausteet ovat olleet tyyliin voi ja/tai suola.