Onko Suomella mitään omaa ruokaa paitsi kalakukko ja mämmi?
Lipeäkala , joulukinkku, graavilohi, lihakeitto, muusi ja lihapullat, kaurapuuro, sillit ja uudet perunat, verilätyt, näkkileivät, korvapuustit, kaalilaatikko, kaalikääryleet ovat Ruotsista peräisin (jälkimmäisin mutkan kautta ottomaaneilta). Mustamakkara on Saksasta.
Ei äkkiseltään tule mieleen mitään omaleimaisesti suomalaista paitsi mämmi ja kalakukko. Maassa ei juuri ole ruokakulttuuria ollut koska elämä on ollut hengissä selviytymistä sinne 1940-luvulle saakka.
Kommentit (94)
Karjalanpiirakka ainakin, vaikkakin se näyttää identtiseltä venäläisten piirakoiden kanssa. Mutta se resepti jolla sitä Suomessa tehdään on omaleimainen eikä yleinen muualla.
Perunat on ollu ainakin niin suosittua, että sitä täytyy laittaa viinaankiin.
Ruisleipäkin on alunperin Turkista ja ei ole Ruotsin ominais/luontaisvilja vaan tuotu sinne tuhansia vuosia sitten.
https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/ruis-on-maistunut-suomalaisille-keski…
Vierailija kirjoitti:
Perunat on ollu ainakin niin suosittua, että sitä täytyy laittaa viinaankiin.
Peruna on tuotu Eurooppaan vasta n. 1600-luvulla. Varhaiskeskiajan suomalaisilla ei ole ollut hajuakaan jostain perunan olemassaolosta koska se tuotiin Amerikasta.
Maksalaatikko, karjalanpiirakat, lohikeitto (maitopohjalla).
Ehkä jokin äärimmäisessä köyhyydessä löydetyistä tarpeista kyhätty sotku? Mikä se oli se rössypottu? Näytti siltä että joku sen oli jo syönyt kertaalleen?
Ruokakulttuuria on vain maissa, joissa on kuningashuone. Kuten muutakin kulttuuria ja käsityötaitoa. Suomessa on vain puutetta ja surkeutta. Ja patalaiskoja kommareita.
Silakkapihvit. Paistetut muikut. Loimulohi.
Vierailija kirjoitti:
teoriassa ei edes mämmi, koska myös saamelaiset valmistavat sitä. ja sitä ei enää voi sanoa, onko mämmi tullut saamelaisilta suomalaisille vai toisinpäin
Iranissa on sikäläinen perinneruoka joka on mämmiä.
Suomalainen perinneruoka on nuotion kuumuudessa kypsennetty nauris. Riista, kala ja marjat. Kaskiruis, ohra, vehnä, speltti, sienet ym. Koivun mahla ja pettu. Lupponaava josta tulee sanontakin luppoaika.
Vierailija kirjoitti:
Ehkä jokin äärimmäisessä köyhyydessä löydetyistä tarpeista kyhätty sotku? Mikä se oli se rössypottu? Näytti siltä että joku sen oli jo syönyt kertaalleen?
Ruokakulttuuria on vain maissa, joissa on kuningashuone. Kuten muutakin kulttuuria ja käsityötaitoa. Suomessa on vain puutetta ja surkeutta. Ja patalaiskoja kommareita.
Mites toi Ranska? Ei kuningashuonetta, nykyään, ja ihan jonkinlainen on ruokakulttuuri.
Vierailija kirjoitti:
teoriassa ei edes mämmi, koska myös saamelaiset valmistavat sitä. ja sitä ei enää voi sanoa, onko mämmi tullut saamelaisilta suomalaisille vai toisinpäin
Vai mämmi saamelainen ruoka 😂. Mämmi tunnetaan sekä ruokana että sanana täältä Uralille asti. Se on kehitetty tuhansia vuosia ennen kuin saamelaisia oli edes olemassa.
Saamelaiset itse perstelevat saamelaisuutta sillä, että saamelainen puhuu saamea äidinkielenään. Muunlaiset ihmiset eivät heidän mukaansa voi olla saamelaisia. Saamen kieli on kehittynyt suomen kantakielestä nelisen tuhatta vuotta sitten. Suomalaisia on asunut Suomenniemellä jo 10 000 vuotta, eikä heistä kukaan taatusti puhunut saamea.
Kaikkea ei voi saada edes saamelainen, vaikka kuinka yrittäisi.
Jos "lainailu" ei ole sallittua niin millään maalla ei ole mitään ruokakulttuuria. Niin kauan kun on matkustettu ympäriinsä niin niin kauan on sekoitettu eri ruokakulttuureja keskenään. Kun jokin ruoka todettiin hyväksi niin siitä tehtiin kopio paikallisilla raaka-aineilla. Sen takia samankaltaisia ruokia löytyy ympäri maailmaa eikä voi suoralta kädeltä todeta kuka teki sitä ensin.
Ei. Tai no ehkä pettuleipä, eikä sekään ole varmaa.
Mikä ruoka on puhtaasti vain ja ainoastaan jonkin tietyn maan ruoka? Edes kanelipulla ei ole alkujaan ja vain ruotsalaisten keksintö, vai väittääkö joku, että Lähi-idässä ja Euroopassa leivottiin 8000 vuotta pelkkää leipää, kunnes ruotsalaisilla lorahti vahingossa liikaa voita ja sokeria taikinaan ja syntyi pulla?
Ehkä jollain aboriginaaleilla on jotain koalapaistia ja maoreilla kiivipiirasta.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ehkä jokin äärimmäisessä köyhyydessä löydetyistä tarpeista kyhätty sotku? Mikä se oli se rössypottu? Näytti siltä että joku sen oli jo syönyt kertaalleen?
Ruokakulttuuria on vain maissa, joissa on kuningashuone. Kuten muutakin kulttuuria ja käsityötaitoa. Suomessa on vain puutetta ja surkeutta. Ja patalaiskoja kommareita.
Mites toi Ranska? Ei kuningashuonetta, nykyään, ja ihan jonkinlainen on ruokakulttuuri.
Ranska oli valovuosia edellä kulttuurissaan jo silloin kun kuningashuone lakkasi. Siellä on mm perustettu taidemuseoita satoja vuosia sitten. Tehty viiniä vielä kauemmin. Ruokailtu niin että ruoka on nautinto. Aurinkokuninkaalla oli hulppeassa Versaillesin puutarhassaan myös keittiöpuutarha, niin tärkeää oli saada tuoreita raaka-aineita syötäväksi. Eli siellä tosiaan on ruokakulttuuri tärkeää, oli jo 1600-luvulla ja oletettavasti hyvän aikaa ennen sitäkin.
Mitä teki suomalainen satoja vuosia sitten? Viljeli nauriita. Ei ainakaan perustettu taidemuseoita. Ei OLLUT taidetta, tai kummempaa kulttuuria. Ei valtiota. Ei koulutusta. Jestas miten metsäläisiä oltiinkaan.
En edes kehtaa verrata Suomen ja esim Ranskan, Italian, Saksan kulttuuriperinnettä suomalaiseen. Me ollaan todella nuori kansakunta, monin tavoin.
***
Aloittajalle; onhan noita suomalaisen ruokaperinteen kirjoja, mutta harva ruoka on enää käytössä nykypäivänä. Yksi esim on särä, uunissa haudutettua lihaa nauriiden ym kanssa. Lanttulaatikko varmaan myös menee perinneruokiin, joka on ollut tosi kauan olemassa. Ruisleipää tehtiin isoin määrin ja kuivattiin orsille, se on ainakin perisuomalaista.
teoriassa ei edes mämmi, koska myös saamelaiset valmistavat sitä. ja sitä ei enää voi sanoa, onko mämmi tullut saamelaisilta suomalaisille vai toisinpäin