Kuinka paljon syödyn ruuan sisältö vaikuttaa terveyteen, painomhallintaan
Yritän tässä saada korjausta ruokailuuni ja mietin tätäkin. Usein keskusteluissa puhutaan vain kaloreista.
Kommentit (87)
Texasilainen hammaslääkäri selvisi haimasyövästä 1960-luvulla raakakasvisdieetillä ja ruoansulatusentsyymeillä,William Donald Kelley.Eli kymmeniä vuosia tuon jälkeen.Menetelmää ei päästy kunnolla tutkimaan lääketeollisuuden jättibisneksen varjossa.
Paljon. Esimerkiksi kuitu lisää kylläisyyttä, hidastaa imeytymistä ja antaa suoliston bakteereille ruokaa.
Samoin esimerkiksi pavut ja pähkinät tuovat kylläisyyttä ilman ähkyä ja verensokerin heilahduksia.
Vierailija kirjoitti:
Paljon. Esimerkiksi kuitu lisää kylläisyyttä, hidastaa imeytymistä ja antaa suoliston bakteereille ruokaa.
Samoin esimerkiksi pavut ja pähkinät tuovat kylläisyyttä ilman ähkyä ja verensokerin heilahduksia.
Kyllä. Ja pähkinöissä on sitä hyvää rasvaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että niissä on myös juuri sen takia paljon energiaa, niin että kourakaupalla ei kannata syödä painonhallintamielessä.
Sama energiamäärä vaikkapa syötynä appelsiineina tai appelsiinimehuna vaikuttavat eri tavoin. Kokonainen kuorittu appelsiini tuo enemmännkylläisyyttä. Sen syömiseen menee aikaa ja aivot reagoivat syömiseen ja muodostuu kylläisyyttä edistävä reaktio. Hedelmässä sen rakenne hidastaa imeytymistä ja täyttää mahaa.
Mehu on äkkiä juotu ja imeytynyt ja verensokeri käyttäytyy eri tavoin.
Kysytkö ihan vakavissasi? Et ole koskaan kuullut makroista (proteiini-, hiilihydraatti- ja rasvasuositukset), pehmeistä vs kovista rasvoista, vitamiineista, hivenaineista, kuiduista, suolistobakteereista..?
Liika suola pöhöttää ja saa helpommin mässäilemään.
Vierailija kirjoitti:
Texasilainen hammaslääkäri selvisi haimasyövästä 1960-luvulla raakakasvisdieetillä ja ruoansulatusentsyymeillä,William Donald Kelley.Eli kymmeniä vuosia tuon jälkeen.Menetelmää ei päästy kunnolla tutkimaan lääketeollisuuden jättibisneksen varjossa.
Joo, mm. Steve Jobs kokeili myös luomuhuuhaata omaan haimasyöpäänsä. Kaikki tiedämme miten se onnistui.
Vierailija kirjoitti:
Kysytkö ihan vakavissasi? Et ole koskaan kuullut makroista (proteiini-, hiilihydraatti- ja rasvasuositukset), pehmeistä vs kovista rasvoista, vitamiineista, hivenaineista, kuiduista, suolistobakteereista..?
No, onko sulla antaa vastausta ap:n kysymykseen?
Sisällöllä on suuri vaikutus niin terveyteen kuin ruuan määrän säätelyyn ja sitä kautta myös painonhallintaan.
Monipuolisuus,kohtuus ja mahdollisimman puhtaat käsittelemättömät ruokaaineet.Kaikki valmisruuat kannattaa jättää kauppaan niin keho kiittää paremmalla ololla.
Vierailija kirjoitti:
Monipuolisuus,kohtuus ja mahdollisimman puhtaat käsittelemättömät ruokaaineet.Kaikki valmisruuat kannattaa jättää kauppaan niin keho kiittää paremmalla ololla.
Samoin ajattelen. Tosin "monipuolisuus" ei takaa yhtään mitään. Kaiken tarvittavan voi saada ilman monipuolisuutta.
Nature-nurture. Geeniperimä-ympäröivä luonto. Ravitsemus on tässä pieni tekijä. Ihmisen genetiikassa on tekijöitä, jotka altistavat sairauksille. Pelkästään sosiaalinen stressi lyhentää telomeerejä, jotka pitävät kromosomit kasassa. Sitten kun ne lyhenee tarpeeksi, iskee syövät.
Terveellinen ruokavalio on veteen piirretty viiva. Tieteellinen kotimainen konsensus vaikuttaa olevan leipäteollisuuden tekemä. Edelleen monet kuvittelevat ruisleivän olevan terveellistä, vaikka EFSA yli 10 vuotta sitten ei löytänyt tieteellistä näyttöä terveellisyydestä. Kananmunat olivat pannassa, mutta nyt niiden onkin tajuttu olevan tärkeitä muistisairauksien ja diabeteksen ehkäisyssä jne.
Itse lähden siitä, että annan ruokanatsien olla omissa kuplissaan. Mikäli he haluavat tulla vitttuilemaan siitä mitä syön, tai lihavuudesta tai jostain muusta, pyydän heitä ystävällisesti tulemaan vittuilemaan krematorioon sitten kun elämä minusta kaikkoaa. Etteivät vaan eläessäni lisää stressiä, joka on se pahin tappaja.
Vierailija kirjoitti:
Texasilainen hammaslääkäri selvisi haimasyövästä 1960-luvulla raakakasvisdieetillä ja ruoansulatusentsyymeillä,William Donald Kelley.Eli kymmeniä vuosia tuon jälkeen.Menetelmää ei päästy kunnolla tutkimaan lääketeollisuuden jättibisneksen varjossa.
Tällaisia yksittäisiä tarinoita löytyy aina eikä niille pitäs antaa liikaa arvoa.
Silti moniet kasvikset on tieteellisestikin yhdistetty mm. alentuneeseen syöpäriskiin ja parempaan taudista paranemisennusteeseen
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Texasilainen hammaslääkäri selvisi haimasyövästä 1960-luvulla raakakasvisdieetillä ja ruoansulatusentsyymeillä,William Donald Kelley.Eli kymmeniä vuosia tuon jälkeen.Menetelmää ei päästy kunnolla tutkimaan lääketeollisuuden jättibisneksen varjossa.
Tällaisia yksittäisiä tarinoita löytyy aina eikä niille pitäs antaa liikaa arvoa.
Silti moniet kasvikset on tieteellisestikin yhdistetty mm. alentuneeseen syöpäriskiin ja parempaan taudista paranemisennusteeseen
Yhdistetty = korreloitu = arvattu. Tätä ei moni vaan tunnu tajuavan.
-eri
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Monipuolisuus,kohtuus ja mahdollisimman puhtaat käsittelemättömät ruokaaineet.Kaikki valmisruuat kannattaa jättää kauppaan niin keho kiittää paremmalla ololla.
Samoin ajattelen. Tosin "monipuolisuus" ei takaa yhtään mitään. Kaiken tarvittavan voi saada ilman monipuolisuutta.
Mitä on kaikki tarvittava? Jos lähdetään ihan perus vitamiinien ja hivenaineiden ulkopuolelle, niin esim kasveissahan on vaikka mitä yhdisteitä joiden on todettu voivan auttaa ihmisen terveyttä ja hyvinvointia. Monipuolisesta ruokavaliosta saa siten laajemmin mahdollisesti hyödyllisiä yhdisteitä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Texasilainen hammaslääkäri selvisi haimasyövästä 1960-luvulla raakakasvisdieetillä ja ruoansulatusentsyymeillä,William Donald Kelley.Eli kymmeniä vuosia tuon jälkeen.Menetelmää ei päästy kunnolla tutkimaan lääketeollisuuden jättibisneksen varjossa.
Tällaisia yksittäisiä tarinoita löytyy aina eikä niille pitäs antaa liikaa arvoa.
Silti moniet kasvikset on tieteellisestikin yhdistetty mm. alentuneeseen syöpäriskiin ja parempaan taudista paranemisennusteeseen
Yhdistetty = korreloitu = arvattu. Tätä ei moni vaan tunnu tajuavan.
-eri
On monenlaisia erilaisia tutkimuksia joissa yhteyttä on havaittu. On mm. tutkittu erilaisia kasveja sellaisenaan kuinka ne toimivat syöpäsoluja vastaan, tutkittu erilaisten ihmisten verta, kuinka hyvin se toimii syöpäsoluja vastaan jne. Sitten myös tietysti nämä väestötason korrelaatiotutkimukset, ja niiden lisäksi voidaan mm. tarkastella mitä tapahtuu kun elintapoja muutetaan.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Monipuolisuus,kohtuus ja mahdollisimman puhtaat käsittelemättömät ruokaaineet.Kaikki valmisruuat kannattaa jättää kauppaan niin keho kiittää paremmalla ololla.
Samoin ajattelen. Tosin "monipuolisuus" ei takaa yhtään mitään. Kaiken tarvittavan voi saada ilman monipuolisuutta.
Mitä on kaikki tarvittava? Jos lähdetään ihan perus vitamiinien ja hivenaineiden ulkopuolelle, niin esim kasveissahan on vaikka mitä yhdisteitä joiden on todettu voivan auttaa ihmisen terveyttä ja hyvinvointia. Monipuolisesta ruokavaliosta saa siten laajemmin mahdollisesti hyödyllisiä yhdisteitä.
Sekä että. Kasveissa on myös paljon myrkkyjä. Ihminen ei ole kuitenkaan märehtijä, joka saisi fermentoimalla kasveista ravinteet talteen. Tätä ilmentää mm. se, että vegaaneilla on enemmän mielenterveysongelmia kuin sekasyöjillä.
Makroja voi tarkastella erikseen, harvemmin niitä tarkastellaan yhdessä. Vielä harvemmin tajutaan millaisia tuotoksia esimerkiksi teollisuusentsyymit saavat aikaan, puhumattakaan jalostuksella saadut tuotteet.
Teollisuus on siinä mielesä fiksu, että jos ihminen maksaa kurkusta, josta suurin osa on halpaa vettä saman kuin possusta, niin tottakai ihmisiä kannattaa aivopestä kasvissyöntiin. Hinta per kilokalori voisi olla kuitenkin fiksumpi lähtökohta ruokavalinnoissa, jos tarkoitus on saada energiaa jolla pysyy hengissä.
-eri
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Texasilainen hammaslääkäri selvisi haimasyövästä 1960-luvulla raakakasvisdieetillä ja ruoansulatusentsyymeillä,William Donald Kelley.Eli kymmeniä vuosia tuon jälkeen.Menetelmää ei päästy kunnolla tutkimaan lääketeollisuuden jättibisneksen varjossa.
Joo, mm. Steve Jobs kokeili myös luomuhuuhaata omaan haimasyöpäänsä. Kaikki tiedämme miten se onnistui.
Moni kuolee syöpään vaikka hoidot olisi mitä tahansa. Yksittäiset tapaukset ei edelleenkään kerro kovin paljon suuntaan eikä toiseen.
Siinäpä ap:lla on pohtimista koko viikonlopuksi.