Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Milloin ruuasta tuli tällaista?

Vierailija
14.03.2023 |

Tässä erään turkulaisen opiskelijaravintolan tuoteseloste:

Metsästäjänleike

porsaanleike (sisältää porsaan ulkofilee [Suomi], vesi, rapsiöljy, riisijauho, kikhernejauho, suola, dekstroosi [maissi], maissitärkkelys, muunnettu maissitärkkelys, stabilointiaineet E450, E451, E415, maltodekstriini [maissi], maissijauho, MUNANVALKUAISJAUHE, palmuöljy, hapettumisenestoaine E316, arominvahvenne E621), vettä, säilöttyjä metsäsieniä (sisältää männynleppärouskuja, viljelykaulussieniä, jyvästatteja, koivunkantosieniä, vettä, suolaa, sitruunahappoa E330), säilykesienien lientä, laktoositonta kasvirasvasekoitetta (sis. rasvaton MAITO, vesi, rapsiöljy, muunnettu maissi- ja tapiokatärkkelys, emulgointiaine E472e, aromi, betakaroteeniväri), sipulia, vehnäjauhoja (sisältää VEHNÄ, jauhonparanne E300. Saattaa sisältää jäämiä RUKIISTA, KAURASTA tai OHRASTA), kasvimargariinia (sisältä kasvirasvaa [SG-palmu ja kookos], rypsiöljy, vesi, suola, emulgointiaine auringonkukkalesitiini, aromit, A- ja D2-vitamiini, väri E160a), kasvisliemiaineksia (sisältää porkkanaa, palsternakkaa, sipulia, purjosipulia, suolaa, palmurasvaa, hiivauutetta, glukoosisiirappia, persiljauutetta, kurkumaa, aromi, riisijauhoja, maltodekstriinia), sokeria, jodioitua suolaa, valkopippuria, maustepippuria

per 100g: 247 kcal, 1,023 kJ, 14.8 g Rasva s., 2.1 g tyydytt., 12.2 g Hh josta, 1.5 g sokereita, 15.5 g Proteiinia, 1.7 g Suolaa, 0.81 kg CO2e

Kyse on ns. paremmasta lounaasta, jossa annos maksaa opiskelijoille 5,60 € ja muille 10,50 €. Metsästäjänleikkeen (1 kpl) lisäksi lautaselle sai ottaa ranskalaisia perunoita, ja hintaan sisältyi myös lasi maitoa tai muuta ruokajuomaa, vaatimaton salaattipöytä ja leipää levitteineen.

Kysynkin vaan, milloin ruuasta tuli tällaista?

Kommentit (113)

Vierailija
1/113 |
14.03.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ostin kerran Prisman palvelutiksiltä heidän tekemänsä täytetyn patongin. Patongin leipäosuudessa oli n. 60 ainesosaa.

2/113 |
14.03.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kun ruokaa ei enää tehty itse vaan ne olivat vähintäänkin puolivalmisteista tehtyjä. Ei laitoskeittiöissäkään enää kuorita sipuleita ja porkkanoita vaan kaikki on ainakin jollain tavalla teollisesti prosessoitua. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/113 |
14.03.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Niin, no leikkeissä lihan osuus on aika pieni.

Vierailija
4/113 |
14.03.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Harvalla opiskelijalla on varaa maksaa edes 5,60 € lounaasta, joten pakkohan sitä ruokaa on halvalla tehdä, jotta kulut saadaan katettua ja päästään voitolle.

Vierailija
5/113 |
14.03.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mikä tässä siis on ap:n mielestä ongelma? Suolaa on ainakin paljon, huikeat 1,7 g sadassa gramassa. Voisin myös kuvitella, että ranskikset on epäterveellisiä.

6/113 |
14.03.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Mikä tässä siis on ap:n mielestä ongelma? Suolaa on ainakin paljon, huikeat 1,7 g sadassa gramassa. Voisin myös kuvitella, että ranskikset on epäterveellisiä.

Varmaankin tuo erilaisten ainesosien ja lisäaineiden lukumäärä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/113 |
14.03.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vesi/vettä taisi olla mainittu 5 kertaa.

Ei mitään outoa, koska nykyään kaikki pienetkin pitää ilmoittaa.

Vierailija
8/113 |
14.03.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Reipas ja tunnollinen lammas kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Mikä tässä siis on ap:n mielestä ongelma? Suolaa on ainakin paljon, huikeat 1,7 g sadassa gramassa. Voisin myös kuvitella, että ranskikset on epäterveellisiä.

Varmaankin tuo erilaisten ainesosien ja lisäaineiden lukumäärä. 

Niin, mutta miksi? Erilaisista allergioista ja muista ruokarajoitteista kärsivien kestää tietysti kauemmin selvittää, voiko ruokaa syödä vai ei, kun on pitkä tuoteseloste luettavana. Mutta eihän sillä muuten ole väliä, onko ainesosia vähän vai paljon. Lisäaineitakin pelätään useimmiten ihan turhaan ja sellaisin perustein, jotka ei kestä lainkaan lähempää tarkastelua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
9/113 |
14.03.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Reipas ja tunnollinen lammas kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Mikä tässä siis on ap:n mielestä ongelma? Suolaa on ainakin paljon, huikeat 1,7 g sadassa gramassa. Voisin myös kuvitella, että ranskikset on epäterveellisiä.

Varmaankin tuo erilaisten ainesosien ja lisäaineiden lukumäärä. 

Niin, mutta miksi? Erilaisista allergioista ja muista ruokarajoitteista kärsivien kestää tietysti kauemmin selvittää, voiko ruokaa syödä vai ei, kun on pitkä tuoteseloste luettavana. Mutta eihän sillä muuten ole väliä, onko ainesosia vähän vai paljon. Lisäaineitakin pelätään useimmiten ihan turhaan ja sellaisin perustein, jotka ei kestä lainkaan lähempää tarkastelua.

No kun ei normaalisti metsästäjänleikkeen valmistamiseen tarvita kikhernejauhoa, muunneltua maissitärkkelystä, palmuöljyä jne. Vai lisäätkö itse noita raaka-aineita, kun teet metsästäjänleikkeen? Mä en ainakaan lisää. Mä vastaisin aloittajan kysymykseen jo ekassa kommentissani eli valtava määrä erilaisia lisäaineita sekä raaka-aineita, joilla ei ole koko aterian kannalta mitään merkitystä, alettiin lisätä laitoskeittiöiden ruokiin silloin, kun laitoskeittiöissä ei enää tehty ruokia alusta alkaen itse. Teollisesti valmistettuihin lisätään kaikenlaista. 

Vierailija
10/113 |
14.03.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tuossa on joku leivitetty sika, sienisalaatti tai vastaava ja jokin kastike. Kotona jos tekisi, niin pois jäisi lähinnä nuo fosfaatit, arominvahventeet ym. Tämä ei taatusti ole kummallisemmasta päästä tuollaisen opiskelijakuppilan ruokia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/113 |
14.03.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Reipas ja tunnollinen lammas kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Reipas ja tunnollinen lammas kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Mikä tässä siis on ap:n mielestä ongelma? Suolaa on ainakin paljon, huikeat 1,7 g sadassa gramassa. Voisin myös kuvitella, että ranskikset on epäterveellisiä.

Varmaankin tuo erilaisten ainesosien ja lisäaineiden lukumäärä. 

Niin, mutta miksi? Erilaisista allergioista ja muista ruokarajoitteista kärsivien kestää tietysti kauemmin selvittää, voiko ruokaa syödä vai ei, kun on pitkä tuoteseloste luettavana. Mutta eihän sillä muuten ole väliä, onko ainesosia vähän vai paljon. Lisäaineitakin pelätään useimmiten ihan turhaan ja sellaisin perustein, jotka ei kestä lainkaan lähempää tarkastelua.

No kun ei normaalisti metsästäjänleikkeen valmistamiseen tarvita kikhernejauhoa, muunneltua maissitärkkelystä, palmuöljyä jne. Vai lisäätkö itse noita raaka-aineita, kun teet metsästäjänleikkeen? Mä en ainakaan lisää. Mä vastaisin aloittajan kysymykseen jo ekassa kommentissani eli valtava määrä erilaisia lisäaineita sekä raaka-aineita, joilla ei ole koko aterian kannalta mitään merkitystä, alettiin lisätä laitoskeittiöiden ruokiin silloin, kun laitoskeittiöissä ei enää tehty ruokia alusta alkaen itse. Teollisesti valmistettuihin lisätään kaikenlaista. 

Miksi opiskelijalounaan pitäisi olla kotiruuan veroista? Luulisi kaikkien ymmärtävän, että jos ruoka tehtäisiin mahdolisimman tuoreista ja vähän käsitellyistä raaka-aineista ravintolan omassa keittiössä, hinta olisi paljon nykyistä kalliimpi. Ja koska valtio määrää enimmäishinnan, jonka opiskelijalounaasta saa veloittaa, yhtälö on täysin mahdoton toteutettavaksi.

Vierailija
12/113 |
14.03.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Reipas ja tunnollinen lammas kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Reipas ja tunnollinen lammas kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Mikä tässä siis on ap:n mielestä ongelma? Suolaa on ainakin paljon, huikeat 1,7 g sadassa gramassa. Voisin myös kuvitella, että ranskikset on epäterveellisiä.

Varmaankin tuo erilaisten ainesosien ja lisäaineiden lukumäärä. 

Niin, mutta miksi? Erilaisista allergioista ja muista ruokarajoitteista kärsivien kestää tietysti kauemmin selvittää, voiko ruokaa syödä vai ei, kun on pitkä tuoteseloste luettavana. Mutta eihän sillä muuten ole väliä, onko ainesosia vähän vai paljon. Lisäaineitakin pelätään useimmiten ihan turhaan ja sellaisin perustein, jotka ei kestä lainkaan lähempää tarkastelua.

No kun ei normaalisti metsästäjänleikkeen valmistamiseen tarvita kikhernejauhoa, muunneltua maissitärkkelystä, palmuöljyä jne. Vai lisäätkö itse noita raaka-aineita, kun teet metsästäjänleikkeen? Mä en ainakaan lisää. Mä vastaisin aloittajan kysymykseen jo ekassa kommentissani eli valtava määrä erilaisia lisäaineita sekä raaka-aineita, joilla ei ole koko aterian kannalta mitään merkitystä, alettiin lisätä laitoskeittiöiden ruokiin silloin, kun laitoskeittiöissä ei enää tehty ruokia alusta alkaen itse. Teollisesti valmistettuihin lisätään kaikenlaista. 

Onko kikhernejauhoissa jotain vikaa vai miksi mainitsit ne? Ei kai siinä ole mitään pahaa, jos tekee ruokaa vähän tavallisista poikkeavista raaka-aineista.

Palmuöljy on tietysti epäterveellistä, mutta turha siitäkään on pillastua. Sen määrän on pakko olla vähäinen, koska 100 grammassa valmista ruokaa on 14.8 g rasvaa josta vain 2.1 g on tyydyttynyttä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/113 |
14.03.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Töissä ollut useammassa ravintolassa, ruokapaikassa tai keittiöillä ja HYVIN MONESSA paikassa ruokajutut tulee valmiina. Tuoreista raaka-aineista ei tehdä siksi lisäaineita ja koodeja joka ruoassa koska valmiit soossit ja sörsselit jotka pursuavat koodeja jotta säilyvät pitkään.

Vierailija
14/113 |
14.03.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Reipas ja tunnollinen lammas kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Reipas ja tunnollinen lammas kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Mikä tässä siis on ap:n mielestä ongelma? Suolaa on ainakin paljon, huikeat 1,7 g sadassa gramassa. Voisin myös kuvitella, että ranskikset on epäterveellisiä.

Varmaankin tuo erilaisten ainesosien ja lisäaineiden lukumäärä. 

Niin, mutta miksi? Erilaisista allergioista ja muista ruokarajoitteista kärsivien kestää tietysti kauemmin selvittää, voiko ruokaa syödä vai ei, kun on pitkä tuoteseloste luettavana. Mutta eihän sillä muuten ole väliä, onko ainesosia vähän vai paljon. Lisäaineitakin pelätään useimmiten ihan turhaan ja sellaisin perustein, jotka ei kestä lainkaan lähempää tarkastelua.

No kun ei normaalisti metsästäjänleikkeen valmistamiseen tarvita kikhernejauhoa, muunneltua maissitärkkelystä, palmuöljyä jne. Vai lisäätkö itse noita raaka-aineita, kun teet metsästäjänleikkeen? Mä en ainakaan lisää. Mä vastaisin aloittajan kysymykseen jo ekassa kommentissani eli valtava määrä erilaisia lisäaineita sekä raaka-aineita, joilla ei ole koko aterian kannalta mitään merkitystä, alettiin lisätä laitoskeittiöiden ruokiin silloin, kun laitoskeittiöissä ei enää tehty ruokia alusta alkaen itse. Teollisesti valmistettuihin lisätään kaikenlaista. 

Miksi opiskelijalounaan pitäisi olla kotiruuan veroista? Luulisi kaikkien ymmärtävän, että jos ruoka tehtäisiin mahdolisimman tuoreista ja vähän käsitellyistä raaka-aineista ravintolan omassa keittiössä, hinta olisi paljon nykyistä kalliimpi. Ja koska valtio määrää enimmäishinnan, jonka opiskelijalounaasta saa veloittaa, yhtälö on täysin mahdoton toteutettavaksi.

Esimerkiksi siksi, että kun opiskelijat ovat terveystietoisia ja köyhiä, heidän aikaansa haaskataan kun he alkavat jokainen metsästää ja tehdä ruokansa itse, sen sijaan että opiskelisivat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/113 |
14.03.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Reipas ja tunnollinen lammas kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Reipas ja tunnollinen lammas kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Mikä tässä siis on ap:n mielestä ongelma? Suolaa on ainakin paljon, huikeat 1,7 g sadassa gramassa. Voisin myös kuvitella, että ranskikset on epäterveellisiä.

Varmaankin tuo erilaisten ainesosien ja lisäaineiden lukumäärä. 

Niin, mutta miksi? Erilaisista allergioista ja muista ruokarajoitteista kärsivien kestää tietysti kauemmin selvittää, voiko ruokaa syödä vai ei, kun on pitkä tuoteseloste luettavana. Mutta eihän sillä muuten ole väliä, onko ainesosia vähän vai paljon. Lisäaineitakin pelätään useimmiten ihan turhaan ja sellaisin perustein, jotka ei kestä lainkaan lähempää tarkastelua.

No kun ei normaalisti metsästäjänleikkeen valmistamiseen tarvita kikhernejauhoa, muunneltua maissitärkkelystä, palmuöljyä jne. Vai lisäätkö itse noita raaka-aineita, kun teet metsästäjänleikkeen? Mä en ainakaan lisää. Mä vastaisin aloittajan kysymykseen jo ekassa kommentissani eli valtava määrä erilaisia lisäaineita sekä raaka-aineita, joilla ei ole koko aterian kannalta mitään merkitystä, alettiin lisätä laitoskeittiöiden ruokiin silloin, kun laitoskeittiöissä ei enää tehty ruokia alusta alkaen itse. Teollisesti valmistettuihin lisätään kaikenlaista. 

Sienineuvoja ihmettelee noita sieniä, jotka eivät ole tavallisia suomalaisia kauppasieniä. Å

Vierailija
16/113 |
14.03.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Tuossa on joku leivitetty sika, sienisalaatti tai vastaava ja jokin kastike. Kotona jos tekisi, niin pois jäisi lähinnä nuo fosfaatit, arominvahventeet ym. Tämä ei taatusti ole kummallisemmasta päästä tuollaisen opiskelijakuppilan ruokia.

metsästäjänleikkeen kastike on se jossa on sieniä.

Tiedättekö montako e-koodia on tavallisessa kaupan kääretortusta, ja montako kotona itse tehdyssä?

Vierailija
17/113 |
14.03.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Reipas ja tunnollinen lammas kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Mikä tässä siis on ap:n mielestä ongelma? Suolaa on ainakin paljon, huikeat 1,7 g sadassa gramassa. Voisin myös kuvitella, että ranskikset on epäterveellisiä.

Varmaankin tuo erilaisten ainesosien ja lisäaineiden lukumäärä. 

Niin, mutta miksi? Erilaisista allergioista ja muista ruokarajoitteista kärsivien kestää tietysti kauemmin selvittää, voiko ruokaa syödä vai ei, kun on pitkä tuoteseloste luettavana. Mutta eihän sillä muuten ole väliä, onko ainesosia vähän vai paljon. Lisäaineitakin pelätään useimmiten ihan turhaan ja sellaisin perustein, jotka ei kestä lainkaan lähempää tarkastelua.

Tässä ap:n avauksessa on oiva esimerkki siitä, mitä ihmisen EI pitäisi syödä.

Mitä ihmisen taas pitäisi syödä on : sellaista ruokaa, jossa ei ole tuoteselostetta.

Vierailija
18/113 |
14.03.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mitä väliä mitä opiskelijat syövät? Ihan liian laadukkaan oloista tavaraa minun mielestä, ja miksi sitä pitää tukea? Maksakoot sen 11,90-12,70 mitä me muutkin lounaasta maksamme.

Vierailija
19/113 |
14.03.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Mitä väliä mitä opiskelijat syövät? Ihan liian laadukkaan oloista tavaraa minun mielestä, ja miksi sitä pitää tukea? Maksakoot sen 11,90-12,70 mitä me muutkin lounaasta maksamme.

Maksatko sinä sitten hänelle saman luokan tulot kuin itselläsi on, jotta hän voi sen lounaan maksaa? 

Opiskelijoiden lounasetu on ollut oikein kätevä tapa pitää opintotuki pienenä. Siitä ei kannata liikaa säästää. Itse laman tultua menetin työpaikkani enkä raaskinut mennä opiskelijaruokalaan. Tuloksena kehitysmaatasoinen anemia. Muistakaa syödä verilättyjä jos tingitte äärimmilleen ruuasta. 

Vierailija
20/113 |
14.03.2023 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Reipas ja tunnollinen lammas kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Reipas ja tunnollinen lammas kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Mikä tässä siis on ap:n mielestä ongelma? Suolaa on ainakin paljon, huikeat 1,7 g sadassa gramassa. Voisin myös kuvitella, että ranskikset on epäterveellisiä.

Varmaankin tuo erilaisten ainesosien ja lisäaineiden lukumäärä. 

Niin, mutta miksi? Erilaisista allergioista ja muista ruokarajoitteista kärsivien kestää tietysti kauemmin selvittää, voiko ruokaa syödä vai ei, kun on pitkä tuoteseloste luettavana. Mutta eihän sillä muuten ole väliä, onko ainesosia vähän vai paljon. Lisäaineitakin pelätään useimmiten ihan turhaan ja sellaisin perustein, jotka ei kestä lainkaan lähempää tarkastelua.

No kun ei normaalisti metsästäjänleikkeen valmistamiseen tarvita kikhernejauhoa, muunneltua maissitärkkelystä, palmuöljyä jne. Vai lisäätkö itse noita raaka-aineita, kun teet metsästäjänleikkeen? Mä en ainakaan lisää. Mä vastaisin aloittajan kysymykseen jo ekassa kommentissani eli valtava määrä erilaisia lisäaineita sekä raaka-aineita, joilla ei ole koko aterian kannalta mitään merkitystä, alettiin lisätä laitoskeittiöiden ruokiin silloin, kun laitoskeittiöissä ei enää tehty ruokia alusta alkaen itse. Teollisesti valmistettuihin lisätään kaikenlaista. 

Onko kikhernejauhoissa jotain vikaa vai miksi mainitsit ne? Ei kai siinä ole mitään pahaa, jos tekee ruokaa vähän tavallisista poikkeavista raaka-aineista.

Palmuöljy on tietysti epäterveellistä, mutta turha siitäkään on pillastua. Sen määrän on pakko olla vähäinen, koska 100 grammassa valmista ruokaa on 14.8 g rasvaa josta vain 2.1 g on tyydyttynyttä.

Mun lapsuudessa metsästäjänleike oli kokolihaa eikä mitään turkkilaista kikjauhoa.

Teinin kanssa luettiin viime talvena koulun ruokalistaa... käyttävät mm. kastikkeenruskistajaa :(