Kasvissyöjä istuu koneen ääressä ja vastaa hetken kysymyksiin :)
Olen kasvissyöjä, semivegaani. Kotona en käytä muita maitotuotteita kuin juustoa ja Oivariinia enkä munia ollenkaan. Voin syödä leivonnaisia tai ruokia, joissa on munia/maitoa, mutta en erityisen hanakasti. Kala ei myöskään kuulu kasvissyöjän ruokavalioon.
Vastaan kysymyksiin ja voin antaa myös vinkkejä :)
Kommentit (55)
kasvissyöjä tässä hei! nauretaanko sulle koskaan päin naamaa kun kerrot olevas kasvissyöjä. mua pidetään ihan hirveenä viherpiiperöisenä...ai, et syö lihaa, hihihi...mitä sie sit syöt!
Minusta niitä on tosi vaikea löytää.
...12 (olin tuolloin 17v) vuotta sitten, mutta söin tuolloin kalaa. Kun aloitin opiskelut, söin muutaman vuoden lihaa satunnaisesti (en kotona), mutta sitten maha ei enää suostunut sulattamaan lihaa eikä maitoakaan.
Mies on myös kasvissyöjä, ollut kauemmin kuin minä. Lapsia ei vielä ole (tai saattaa tuolla joku alkio kasvaa:) ). Aion tarjota kotona lapsille ainoastaan kasvisruokaa, mutta muualla saavat syödä lihaa, jos haluavat. MAitotuotteita aion tarjota kotona, vaikka me ei miehen kanssa niitä syödä.
Lapsiperheiden arkiruokaa on jauhelihakastike tai lihapullat. Välillä on vaikea keksiä mitä muuta laittaisi ruoaksi.
Miten ihmeessä kasvissyöjä löytää eri vaihtoehtoja, kun valikoima on paljon pienempi?
Onko monipuolinen kasvisruokailu Suomessa paljon kalliimpaa kuin sekasyönti?
Tarvitaanko paljon vitamiineja purkista?
te höpötätte! miten niin lisä vitamiinejä, niistä kasviksistahan ne vitamiinit tulee! miten niin valikoima on pienempi, kasviksia on maailma pullollaan? kalaakin jotkut syö, kyl maar vaan täytyy yrittää käyttää aivojans...
Tätä tein just äsken:
Pastavuoka
-keitettyä pastaa
-tofua (miel. marinoitua, voi laittaa vaikka edellisenä päivänä siivuiksi ja marinadiin [n. puoli dl soijakastiketta, mausteita oman maun mukaan ja loput vettä niin että tofu peittyy] tai valmiiksi marinoitua, kylmäsavustettua yms)
-pestoa (tai vastaavia mausteita, basilikaa ja muita yrttejä)
-valkosipulia
-sipulia
-tom. murskaa
(-juustoraastetta)
Laita vuokaan öljyä, keitetty pasta, tofu palasina, sipuli pilkottuna, mausteet ja tomaattimurska. Päälle juustoraastetta. Uuniin n. 225 asteeseen, anna paistua niin kauan, että juusto sulaa ja ruskistuu.
Tää on tosi hyvää ja maistuu usein myös lihansyöjille. Tähän voi upottaa myös kaikenlaisia ruuantähteitä, esim keitettyjä tai uunissa valmistettuja vihanneksia, ja just tota edellisenä päivänä keitettyä pastaa ja pestonjämiä.
-AP
(toiv. tuli kaikki ohjeeseen:) )
olet kasvissyöjä?
Liha ei ole terveydelle vaarallista, kunhan muistaa syödä kasviksiakin.
Luomu-eläimiä kohdellaan hyvin.
Suomessa en katsoisi eläinten kasvattamisen olevan uhka luonnolle, koska peltoja on paljon.
mutta ihmetellään "mitä sä sitten syöt". Joskus yks sukulainen sanoi, että söisit säkin monipuolisemmin. En ensin tajunnut, että se viittas kasvissyöntiin, koska syön TODELLA monipuolisesti.
Kun olin vaihdossa Virossa, oli eri ääni kellossa. Siellä kasvissyöjiä ihmetellään ja pidetään itsetuhoisina :)
Monesti tuntuu, että kasvisruokavalioon kuuluu paljon enemmän ulkomailla tuotettuja elintarvikkeita. Liha/kana/kalasettiä voi helposti valmistaa kotimaisista raaka-aineista, mutta kasvisreseptiin kuuluu lähes aina jotain ghiitä ja gheetä. Onhan lihantuotannon hiilijalanjälki tietysti isompi, mutta lähiruuan kannalta se taas toimii paremmin kuin kasvisjuttu. Itselleni on varsinkin talvisaikaan todella vaikea keksiä sellaista kasviskokkausta, josta selviäisin pelkillä kotimaisilla raaka-aineilla.
t. 2-3 kasvispäivää viikossa, muulloin peruspurija
"Lapsiperheiden arkiruokaa on jauhelihakastike tai lihapullat. Välillä on vaikea keksiä mitä muuta laittaisi ruoaksi.
Miten ihmeessä kasvissyöjä löytää eri vaihtoehtoja, kun valikoima on paljon pienempi?
Onko monipuolinen kasvisruokailu Suomessa paljon kalliimpaa kuin sekasyönti?
Tarvitaanko paljon vitamiineja purkista?"
B12-vitamiini on sellainen, jota tarvii. Sitä ei kasvisruuasta saa, paitsi jos jättää vihannekset pesemättä:) Lisätietoja löytyy Vegaaniliiton sivuilta (Googlesta löytyy, mutta osoite taitaa olla www.vegaaniliitto.fi), en jaksa ihan koko stooria tähän kirjoittaa. D-vitamiini on toinen (luuston takia), mutta sitähän ei ruuasta luonnostaa niin paljoa saa, sitähän lisätään maitoon.
Kun on ollut kauan kasvissyöjä, se on yhtä paljon se oma ruokatodellisuus, kuin sinulla, joka laitat lihapullia. Teen kyllä myös paljon sellaisia ruokia, joita laitettiin, kun olin pieni (jauhelihakeitto, makaroonilaatikko), mutta soijarouheella. Tykkään laittaa ruokaa ja oon hyvä keksimään! Enköhän sittenkin, kun lapset on :)
En osaa sanoa tuosta raha-asiasta, koska en oo koskaan omillani asuessa syönyt lihaa kotona.
-AP
Tarvisin ohjeen kun en ole itse vielä kokeillut. Onnistuukohan normaalien lihapullien ohjeella...
"Miksi
olet kasvissyöjä?
Liha ei ole terveydelle vaarallista, kunhan muistaa syödä kasviksiakin.
Luomu-eläimiä kohdellaan hyvin.
Suomessa en katsoisi eläinten kasvattamisen olevan uhka luonnolle, koska peltoja on paljon."
Aika harvat kuitenkaan ostavat luomulihaa, vai kuinka?
Näen, että luonto ei kestä tätä nykyistä määrää ns. kaksoistuotantoa (ensin tuotetaan eläinten ruoka ja sitten eläimet). Liha- ja maitoteollisuus tuottavat käsittääkseni suurimman osan kasvishuonepäästöistä, ne ovat siis merkittävin tekijä ilmastonmuutoksessa. Tehotuotannossa - joka siis todellakin on suurin osa liha- ja maitotuotannosta - eläimiä ei kohdella hyvin (poikkeuksiakin siis on, mutta järjestelmä kokonaisuudessaan on eläinten kannalta huono). Olen erittäin eläinrakas, ja haluan välttää tätä järjestelmää niin paljon kuin mahdollista.
En ole eläinten tappamista ja syömistä vastaan. Se pitäisi vaan ajatella uudelleen. Eläimet ovat ajattelevia ja tuntevia olentoja niin kuin mekin.
En halua kuitenkaan syyllistää teitä tällä! Kukin mahdollisuuksiensa mukaan!
Mulle liha ei muuten sovi, se ei vaan sula. Eivät myöskään useimmat maitotuotteet.
-AP
Entinen käly oli kasvissyöjä ja oletti, että kaikki muutkin söisivät esim. mökillä vain kasviksia tai koko hänen elämänsä olisi pilalla tai jotain. En minäkään ruvennut hänelle tyrkyttämään makkaraa tai pihviä. Ihan sama mitä kukakin syö, mutta ottaa päähän sellainen, että jos ei muuten huomiota saa, niin huutaa koko ajan sitä, että on kasvissyöjä.
Jäi vain mielikuva siitä, että hän loukkaantui suuresti, jos muut ei tehneet hänelle mieliksi ja jos vahingossa olisin lihansyöntiä hänelle ehdottanut (samalla lailla mitä meille kasviksia), niin olisin ollut julma ja paha ihminen ja siitä seurannut suuri draama.
"Mistä sä löydät hyviä papuruokareseptejä?
Minusta niitä on tosi vaikea löytää."
Oli myös kysymys lapsille maistuvista papuruuista.
Mä en kauheasti etsi reseptejä, teen omasta päästä.
Esim. lasagne on yks, muutoin niin kuin lihalasagnessa (paitsi itse teen valkokastikkeen kauramaitoon), mutta varsinaiseen täytteeseen voi laittaa esim.
-kesäkurpitsaa
-soijarouhetta
-kidneypapuja
-valkosipulia
-sipulia
(Pieni kesäkurpitsa ja paista pannulla sipulin kanssa. Lisää soijarouhe, tomaattimurska (ja vettä tarvittaessa!) ja pavut (kannattaa laittaa loppuvaiheessa, etteivät muhjaannu). Mausta: valkosipuli, basilika, oregano, mustapippuri, suola jne.)
Muita helppoja on wokit ja näin kesällä erilaiset pastasalaatit. Tacojen täytteeksi voi tehdä sössön, johon tulee:
-tomaattimurskaa
-sipulia
-ruskeita papuja (tai kidneypapuja)
-soijarouhetta
-(vihreä) paprika (muukin väri käy:) )
-tacomaustetta
Pilko sipuli ja paprika, kuullota. Lisää soijarouhe ja tomaattimurska sekä tacomauste.
Pavuthan eivät ole kovin voimakkaan makuisia, niihin pitää kuitenkin vähän totutella. Joku wokki on helppo väsätä wokkivihanneksista, sipulista anannaksesta ja pavuista.
-AP
Valitettavasti en osaa tehdä näitä, kun tähän tarvitaan munaa (mies on allerginen). Luulisin, että liha-lihapullien (hehe) reseptillä onnistuu. Pitää vaan laittaa vettä, ja sitten mausteita, koska soijarouhe ei itsessään ole niin erikoisen makuista. Paprika, savupaprika, pippuri, oregano... esim. noita käyttäen.
Äiti tekee usein soijapihvejä, ja hän myös laittaa lihapullataikinan mukaan soijarouhetta.
-AP
Ihailen tuota hienoista arvoista lähtevää kasvissyöntiä. Tuota kun useammat harrastaisivat, olisi maailma varmaan parempi paikka. Minusta ei olisi kasvissyöjäksi, mutta yritän edes vähän vähentää lihan syöntiä.
Ja niitä örväilijoitä löytyy lihansyöjistäkin, ehkä enemmänkin.
"Mitä arvelet kasvissyönnin ekologisuudesta Suomessa?
Monesti tuntuu, että kasvisruokavalioon kuuluu paljon enemmän ulkomailla tuotettuja elintarvikkeita. Liha/kana/kalasettiä voi helposti valmistaa kotimaisista raaka-aineista, mutta kasvisreseptiin kuuluu lähes aina jotain ghiitä ja gheetä. Onhan lihantuotannon hiilijalanjälki tietysti isompi, mutta lähiruuan kannalta se taas toimii paremmin kuin kasvisjuttu. Itselleni on varsinkin talvisaikaan todella vaikea keksiä sellaista kasviskokkausta, josta selviäisin pelkillä kotimaisilla raaka-aineilla.
t. 2-3 kasvispäivää viikossa, muulloin peruspurija"
Samaa olen itsekin pohtinut. Kuitenkaan kasvisruokaa ei ole pakko tehdä vain eksoottisilla respteillä, en itsekään tee. Pyrin käyttämään mahdollisimman paljon suomalaisia raaka-aineita. Palkokasvit, joita tietenkin ruokavaliossani on paljon, tuodaan kuivina Suomeen, ei sentään lentäen. Suomessa kasvaisi kyllä ainakin härkäpapu, mutta sitä ei - ainakaan vielä - kauheasti viljellä.
Yritän kaupassa jättää ulkomaiset kasvikset ostamatta, mutta kyllä sitä avokadoa joskus on saatava... Yritän nyt säilöä mahd. paljon oman maan tuotoksia talven varalle, niin ei sitten talvella tarvii haikailla ulkomaan hedelmiä.
Muuten, suomessa kasvatetut eläimet syövät myös ulkomailla kasvatettua rehua, esim. soijaa!
-AP
"Hei ap
Ihailen tuota hienoista arvoista lähtevää kasvissyöntiä. Tuota kun useammat harrastaisivat, olisi maailma varmaan parempi paikka. Minusta ei olisi kasvissyöjäksi, mutta yritän edes vähän vähentää lihan syöntiä.
Ja niitä örväilijoitä löytyy lihansyöjistäkin, ehkä enemmänkin."
Rohkeasti vaan kokeilemaan kasvisreseptejä! Ei tarvitse lihansyöntiä kokonaan lopettaa, mutta on hyvä välillä syödä kasvisruokaakin. Kokemus tuo kaikenlaisia oivalluksia ruokavalioon, itse olen pikkuhiljaa löytänyt erilaiset siemenet.
-AP
Kirjoitatko tai linkitätkö herkullisen, helpon & nopean kasvisruuan reseptin? Saa olla etninen ruoka, mutta ei intia-nepal-akselia.