perusruokavalioni on ympäristöystävällinen, kun vertaa vegaaneihin tai lihaholisteihin
perusruokavalioni koostuu perunasta ja kalasta, pastasta.
Toki muuta vihannesta myös, marjoja ja munia. Perunat tulee aina läheltä kauppaan, samoin munat. Kala tulee millon mistäkin, mutta suvustakin kalamiehiä löytyy.
Lihaa, soijaa, tofua, riisiä ei tule syötyä, näitähän otsikon ihmiset vetävät kaksinkäsin, molempien ruokavalioissa isoimmat ympäristökuormitukset.
Kannattaisi ottaa oppia. Ihmettelen todellakin suomalaisia jotka ei syö perunaa, vaan vetävät mieluummin riisiä esimerkiksi, mikä järki. Peruna kasvaa kaupan lähellä, riisi toisella puolella maailmaa.
Kommentit (124)
Vierailija kirjoitti:
Ja juu, maitotuotteita ikävä kyllä tulee käytettyä, eritoten juustoa. Mutta läheltä sekin tulee, kun vertaa riisiin.
ap
Tai tofuun, soijaan jne
Mikä se sellainen on kuin lihaholismi?
Paras ruokavalio suomalaiselle.
Syödään lähiruokaa, perunaa väheksytään nykyään, vaikka sillä on hyvät ravintoarvot ja sillä on täällä puksutettu jo pitkät ajat terveinä.
Samoin viljatuotteet, jotka nekin tuntuvat olevan hyihyi hipsterien ja snobien keskuudessa.
Järjenkäyttö on sallittu.
Vierailija kirjoitti:
Mikä se sellainen on kuin lihaholismi?
Se sellanen että lihaa pitää vetää kaksin käsin JOKA PÄIVÄ JOKA ATERIALLA, yksikään ateria ei voi olla lihaton, tai lihaholisti saa itkupotkuraivarin ja pyörtyy.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Mikä se sellainen on kuin lihaholismi?
Se sellanen että lihaa pitää vetää kaksin käsin JOKA PÄIVÄ JOKA ATERIALLA, yksikään ateria ei voi olla lihaton, tai lihaholisti saa itkupotkuraivarin ja pyörtyy.
Outoa en ole koskaan tavannut sellaista ihmistä vaikka syönkin itse paljon lihaa.
Kuljetus ei aina ole eniten päästöjä tuottava osuus. Lehmät itsessään tuottavat kasvihuonekaasuja, joista hiilidioksia pahempia ovat metaani ja typpioksiduuli. Nautojen ylläpito vaatii toki myös paljon.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Mikä se sellainen on kuin lihaholismi?
Se sellanen että lihaa pitää vetää kaksin käsin JOKA PÄIVÄ JOKA ATERIALLA, yksikään ateria ei voi olla lihaton, tai lihaholisti saa itkupotkuraivarin ja pyörtyy.
Outoa en ole koskaan tavannut sellaista ihmistä vaikka syönkin itse paljon lihaa.
Lehtien kommenttikentät ovat täynnä näiden öyhöttäjien viestejä. Kuulemma koululaiset ja varusmiehet nääntyvät, jos eivät saa lihaa joka aterialla.
Ei vegaanin välttämättä tarvitse mitään noista syödä, lihaholisti (? :'D) varmaan sitten noista syö lihaa. Miksi ylipäätään tofu ja soija erikseen, tofuhan tehdään soijasta.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Mikä se sellainen on kuin lihaholismi?
Se sellanen että lihaa pitää vetää kaksin käsin JOKA PÄIVÄ JOKA ATERIALLA, yksikään ateria ei voi olla lihaton, tai lihaholisti saa itkupotkuraivarin ja pyörtyy.
Outoa en ole koskaan tavannut sellaista ihmistä vaikka syönkin itse paljon lihaa.
Minä oon tavannu. Ootko varma ettet olisi itsekin sellanen... ;)
Dyötkö ollenkaan kala- tai kasvisaterioita, esim pinaattilettuja tai kalasoppaa?
Vierailija kirjoitti:
Ei vegaanin välttämättä tarvitse mitään noista syödä, lihaholisti (? :'D) varmaan sitten noista syö lihaa. Miksi ylipäätään tofu ja soija erikseen, tofuhan tehdään soijasta.
Siksi etten tiedä mistä ne tehdään, tiedän vain sen ettei ne tule Suomesta ja ovat ihmisen ruokavaliossa täysin turhia aineksia.
ap
Peruna kasvaa kaupan lähellä, riisi toisella puolella maailmaa.
Riisi kylläkin tulee pääasiallisesti esim. Espanjasta, eikä suinkaan toiselta puolelta maailmaa. Eikä logistiikka riisinkuljetuksessa aiheuta käytännössä laisinkaan päästöjä, koska modernit valtamerilaivat ovat järjettömän energiatehokkaita per rahdattu tuote. Logistiikka on mitätön osuus minkä tahansa ruoan päästöissä, siinä missä tuotanto on se ongelmallisin kohta.
Lisäksi riisin tapauksessa ongelmana on ennemminkin metaanipäästöt.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ei vegaanin välttämättä tarvitse mitään noista syödä, lihaholisti (? :'D) varmaan sitten noista syö lihaa. Miksi ylipäätään tofu ja soija erikseen, tofuhan tehdään soijasta.
Siksi etten tiedä mistä ne tehdään, tiedän vain sen ettei ne tule Suomesta ja ovat ihmisen ruokavaliossa täysin turhia aineksia.
ap
Jokainen ruokatuote on ihmisen ruokavaliossa täysin turha aines, joten miksi kukaan jaksaisi sitä erikseen mainita, jos ei mainostaakseen tietämättömyyttään?
Sillä ei lisäksi ole mitään merkitystä, mistä se ruoka tulee. Rekkalasti Suomen sisällä voi saastuttaa moninkertaisesti verrattuna laivaan ulkomailta.
Vierailija kirjoitti:
Ei vegaanin välttämättä tarvitse mitään noista syödä, lihaholisti (? :'D) varmaan sitten noista syö lihaa. Miksi ylipäätään tofu ja soija erikseen, tofuhan tehdään soijasta.
Aina silti vaan tuntuu tofu ja muu ulkomailla tuotettu+kasvatettu aines dominoivan vegaanin ruokavaliota. Onneksi nykyisin noillekin kotimaisia vaihtoehtoja löytyy.
Aikaisemmin ketjussa verrattu naudan kasvatus kuljetuksineen ja tofu kuljetuksineen... Jos tuota hommaa oikeasti ympäristön, ja miksei eläintenkin takia tekee, ei sieltä kaupasta valitse sitä tofuklönttiä, vaan nyhtökauraa tms. Sillä tukee myös kotimaan taloutta ja kotimaisia viljelijöitä.
Vierailija kirjoitti:
Kuljetus ei aina ole eniten päästöjä tuottava osuus. Lehmät itsessään tuottavat kasvihuonekaasuja, joista hiilidioksia pahempia ovat metaani ja typpioksiduuli. Nautojen ylläpito vaatii toki myös paljon.
Siis todellako lehmät pierevät ilokaasua? Typpioksiduulia?
Vierailija kirjoitti:
Peruna kasvaa kaupan lähellä, riisi toisella puolella maailmaa.
Riisi kylläkin tulee pääasiallisesti esim. Espanjasta, eikä suinkaan toiselta puolelta maailmaa. Eikä logistiikka riisinkuljetuksessa aiheuta käytännössä laisinkaan päästöjä, koska modernit valtamerilaivat ovat järjettömän energiatehokkaita per rahdattu tuote. Logistiikka on mitätön osuus minkä tahansa ruoan päästöissä, siinä missä tuotanto on se ongelmallisin kohta.
Lisäksi riisin tapauksessa ongelmana on ennemminkin metaanipäästöt.
Viisitoista kappaletta niitä sun rahtilaivaas saastuttaa enemmän kuin maailman kaikki autot yhteen laskettuna. Siihen laivan hiilijalanjälkeen lisäät sitten riisin tuotannon ja kuljetuksen satamaan ja sieltä kauppaan.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Peruna kasvaa kaupan lähellä, riisi toisella puolella maailmaa.
Riisi kylläkin tulee pääasiallisesti esim. Espanjasta, eikä suinkaan toiselta puolelta maailmaa. Eikä logistiikka riisinkuljetuksessa aiheuta käytännössä laisinkaan päästöjä, koska modernit valtamerilaivat ovat järjettömän energiatehokkaita per rahdattu tuote. Logistiikka on mitätön osuus minkä tahansa ruoan päästöissä, siinä missä tuotanto on se ongelmallisin kohta.
Lisäksi riisin tapauksessa ongelmana on ennemminkin metaanipäästöt.
Viisitoista kappaletta niitä sun rahtilaivaas saastuttaa enemmän kuin maailman kaikki autot yhteen laskettuna. Siihen laivan hiilijalanjälkeen lisäät sitten riisin tuotannon ja kuljetuksen satamaan ja sieltä kauppaan.
Lopeta valehtelu jo. Rahtilaivojen päästöt ovat 2,2 % hiilidioksidipäästöistä. Ketään ei nyt kiinnosta rikki eikä typpi.
Satamasta kauppaan on huomattavasti lyhyempi matka kuin tilalta kauppaan. Ja edelleenkin logistiikka on mitätön osuus verrattuna tuotantoon. Sellainen henkilö, joka periaatteensa vuoksi syö vain lähiruokaa, on täysin tietämätön tosimaailmasta. Laskekaa ne päästöt, niin pääsette asiasta jyvälle.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kuljetus ei aina ole eniten päästöjä tuottava osuus. Lehmät itsessään tuottavat kasvihuonekaasuja, joista hiilidioksia pahempia ovat metaani ja typpioksiduuli. Nautojen ylläpito vaatii toki myös paljon.
Siis todellako lehmät pierevät ilokaasua? Typpioksiduulia?
Epäsuorasti kyllä. Sitä muodostuu lannan hajotusprosessissa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Peruna kasvaa kaupan lähellä, riisi toisella puolella maailmaa.
Riisi kylläkin tulee pääasiallisesti esim. Espanjasta, eikä suinkaan toiselta puolelta maailmaa. Eikä logistiikka riisinkuljetuksessa aiheuta käytännössä laisinkaan päästöjä, koska modernit valtamerilaivat ovat järjettömän energiatehokkaita per rahdattu tuote. Logistiikka on mitätön osuus minkä tahansa ruoan päästöissä, siinä missä tuotanto on se ongelmallisin kohta.
Lisäksi riisin tapauksessa ongelmana on ennemminkin metaanipäästöt.
Viisitoista kappaletta niitä sun rahtilaivaas saastuttaa enemmän kuin maailman kaikki autot yhteen laskettuna. Siihen laivan hiilijalanjälkeen lisäät sitten riisin tuotannon ja kuljetuksen satamaan ja sieltä kauppaan.
Lopeta valehtelu jo. Rahtilaivojen päästöt ovat 2,2 % hiilidioksidipäästöistä. Ketään ei nyt kiinnosta rikki eikä typpi.
Satamasta kauppaan on huomattavasti lyhyempi matka kuin tilalta kauppaan. Ja edelleenkin logistiikka on mitätön osuus verrattuna tuotantoon. Sellainen henkilö, joka periaatteensa vuoksi syö vain lähiruokaa, on täysin tietämätön tosimaailmasta. Laskekaa ne päästöt, niin pääsette asiasta jyvälle.
Niin että kun mun naapuri kasvattaa luomuna kauraa, hernettä sun muita rimpuloita mitä tarvitaan siihen nyhtikseen, ja nyhtistä valmistava laitos on toinen naapuri, ja käyn sieltä tehtaanmyymälästä sen nyhtiksen kävellen hakemassa, niin saastutan ympäristöä enemmän kuin henkilö joka hurauttaa autolla hypermarkettiin ja ostaa sieltä ulkomailla tuotetun ja sieltä tänne tavalla tai toisella kuskatun tofun tai riisin?
Tää on hyvä tietää.
Ja juu, maitotuotteita ikävä kyllä tulee käytettyä, eritoten juustoa. Mutta läheltä sekin tulee, kun vertaa riisiin.
ap