Kerro paras arkiruokareseptisi!
Vauvan saitin ruokakyselyn (http://poll.kampanjat.net/829) mukaan suurimmaksi ongelmaksi ruoanlaitossa koetaan se, että tehdään jatkuvasti niitä samoja ja tuttuja ruokia.
Kerro oma ohjeesi, jolla taatusti onnistut aina! Kokoamme parhaat reseptit Vauvan saitille artikkeliksi ja lisäksi valitsemme muutamia julkaistavaksi huhtikuun Vauvassa.
Vaihtelu virkistää!
Kommentit (114)
300g broileri suikaleita(mikä tahansa marinadi, perheen mieleinen)
2 prk ruokakermaa
vehnäjauhoja tai vaalean kastikkeen suuruste (maizena)
ruskista kanat, tee kastike kuten normaali maitokastike lisää kanat ja mausta
keitä riisit tai ohrariisi sekoitus. voi tarjota minkä tahansa kanssa esim. porkkanaraaste antaa mukavasti makeutta
kokonainen raaka broileri. sitruuna, voita, suolaa, kanamaustetta.
ota huoneen lämpöinen broileri, kuivaa talouspaperilla, purista pinnalle 1/2 sitruunan mehu, hiero pintaan mausteet. laita puristettu puolikas täyteen voita ja laita broilerin sisään. paista kunnes pinta on rapea ja kauniin ruskea. sivele välillä sulaneella voilla. tarjoile, riisin, perunoiden tai minkä tahansa kanssa.
2 pss viipaloituja valkosipuliperunoita (Pirkka)
1 pkt jauhelihaa
2 dl maitoa
2 dl ruokakermaa
1 pkt Koskenlaskija juustoa
Laita uunivuoan pohjalle yksi pussillinen perunoita. Päälle ruskistettu jauheliha (mausta oman maun mukaan) ja sitten toinen pussi perunoita jauhelihan päälle. Kiehauta vesi ja maito ja sulata siinä koskenlaskija juusto. Kaada seos vuokaan ja uuniin. Lisukkeeksi rapea sallaatti. Helppoa!
400g jauhelihaa
2-3ps kasvisskuikaleita
1 prk kolmen juuston kermaa/tavallista kermaa/lihalientä
(juustoraastetta)
Ruskista ja mausta jauheliha oman maun mukaan. Heitä pannulle jäiset kasvisuikaleet (ja halutessasi Fond Du Chef löllerö, antaa hyvän maun). Kun kasvikset ovat vähän sulaneet ja saaneet jauhelihan mausteista väriä, laita koko komeus uunivuokaan. Kaada neste päälle (ja juustoraaste) Uuniin 200c n. 45 min.
600g kirjolohisuikaleita
1kg peruna-sipuli sekoitus (pakaste)
2 prk ruokakermaa
uuniin 200 asteeseen vähän reiluksi tunniksi.
400g hunajamarinoituja broilerin fileesuikaleita
pakastealtaasta wok vihanneksia
purkki ruokakermaa
vettä ja vehnäjauhoja
ruskistan ensin kanat ja sitten lisään pannulle kasvikset. Kun nämäkin on sulaneet ja paistuneet, laitan purkin ruokakermaa. Teen suurusteen vedestä (n.5-7dl) ja vehnäjauhoista(4-5rkl) sekoitan hyvin, ettei jää paakkuja ja kaadan ohuena nauhana sekaan. Sekoitan kunnes kiehuu ja maustan suolalla, carrylla ja paprikajauheella. Lisukkeeksi keitän perunaa tai riisiä.
6 isoa / 10 pientä perunaa
sipuli
pala lohta
purkki ruokakermaa
suolaa, maustepippureita
Kuori ja kuutioi perunat, silppua sipuli. Laita kattilaan perunat, sipulisilppu, maustepippurit ja suolaa, lisää vettä sen verran että perunat peittyvät. Keitä noin 20 min. Kuutio lohi ja lisää keittoon. Lohi kypsyy muutamassa minuutissa. Kun lohi on kypsää, lisää ruokakerma ja tarkista suola.
Tarjoillaan tuoreen ruisleivän kanssa.
Perheemme lempiruokia! Nopea tehdä.
2 pss pakastepinaattia
1 kasvisliemikuutio
nokare rasvaa
1 prk ruokacremea
n. 0,5 dl vettä
mustapippuria
valkosipulin kynsiä oman maun mukaan silputtuna (itse laitan jauhetta)
ripaus muskottipähkinää
Lisää laakeaan kattilaan rasvanokare. Lisää hieman sulanut pinaatti ja seuraksi kasvisliemikuutio. Lusikoi ruokacreme ja lisää tarvittaessa 0,5 dl vettä. Mausta ja anna muhia 10 minuttia. Nauti pastalla tai makaronilla.
joka tehdään varsin vapaamuotoisesti:
ruskistetaan 2 sipulia lohkoina öljyssä, lisätään noin 1,5 litraa isoja juureskuutioita (bataattia, palsternakkaa, lanttua, porkkanaa, mustajuurta, purjonpaloja, ehkä hiukan perunaakin) ja kaadetaan joukkoon 5 dl vettä, (loraus valkoviiniä) reilusti kanafondia, 3 silputtua valkosipulinkynttä, reilusti kuivattuja yrttejä, ja 1 ison sitruunan mehu, ruokalusikallinen hunajaa, hiukan savunmakuista sormisuolaa ja maun mukaan pippuria --> haudutellaan miedossa lämmössä
ruskistetaan saksilla jättipaloiksi pilkotut rintafileet (n. 800 g) ja lisätään padan pinnalle --> jatketaan hauduttamista superlempeässä lämmössä kannen alla noin tunnin verran, välillä valellaan lientä kanoille
Vähän ennen valmistumista silputaan pinnalle reilusti tuoretta basilikaa ja persiljaa ja tarkistetaan maku. Tarjoillaan sellaisenaan leivän kanssa tai (meillä useimmiten) täysjyväriisiä lisäkkeenä. On superhyvää eikä haittaa vaikka hautuisi parikin tuntia kunhan lämpö on lempeä.
keitä kiinteitä kuorittuja perunoita puolikypsiksi ja viipaloi ja laita uunipellille, voitele oliiviöljyllä, suolaa ja pippuria, paista kuumassa rapeiksi
leikkaa jokaiselle viipale suuresta merilohen fileestä, paista pannulla nahka alaspäin, käännä, poista nahka ja mausta suolalla ja valkopippurilla, paista halutessasi vielä kerran puoli josta poistettiin nahka (merilohen voi jättää sisältä hiukan raa'aksikin)
keitä kastike kalafondista, ruokakermasta ja valkoviinistä ja mausta valkopippurilla ja punaisella sahramilla (saosta tarvittaessa pikasuurusteella
lisäkkeeksi vihreitä vihanneksia: papuja, parsakaalia ...
juomaksi vahva voinen chardonnay
aikaa menee 20 - 30 min
juhlavamman saat paremilla lisäkkeilla esim vihreällä parsalla, huolellisemmin tehdyllä kastikkeella (itse tehty kalaliemi ...)
1-2 sipulia
tilkka öljyä
3-4 valkosipulikynttä
2 purkkia tomaattimurskaa
suolaa
valkopippuria
paprikajauhetta
mustapippuria
pizzamaustetta (vaihtoehtoisesti tuoreita yrttejä, esim basilikaa, oreganoa)
3 purkkia tonnikalaa
tilkka vettä
noin 400g pastaa
1-2 (á2dl) purkkia ruokakermaa
Laita pastavesi kiehumaan ja lisää pasta kun vesi kiehuu.
Silppua sipulit ja kuullota öljytilkassa. Kaada joukkoon tomaattimurska sekä vesitilkka. Anna kiehua hetken. Mausta. Lisää tonnikalat viimeiseksi. Anna lämmetä. Lisää myös yrtit tässä vaiheessa jos käytyt tuoreita.
Anna pastan kiehua niin, että siinä on puruvastusta jopa hieman alikypsäksi. Pstaa ehtii kiehua samassa ajassa kun kastike kiehuu.
Valuta vesi pastasta ja sekoita pasta ja kastike keskenään. Kaada vuokaan. Lisää aluksi osa kermasta ja sekoita.
Anna kypsyä noin 200 asteisessa uunissa kunnes pasta on täysin kypsää ja kerma imeytynyt. Voit lisäillä kermaa uunissaolon aikana. Kerman voi toki jättää kokonaan pois, silloin kastike saa olla hieman löysempää.
Tarjoa raikkaan vihersalaatin kanssa tai maustekurkkujen kera.
että tuosta kanapadasta perhe syö aina 2 kertaa, siksikin briljantti sapuska, että säästää seuraavan päivän duuneilta :)
Perunamuusi; keitä perunat, soseuta, lisää margariinia ja maitoa sopivasti.
Lihapullat; 400g jauhelihaa, 1 sipulikeittopussi, 1 kananmuna, 0,5dl korppujauhoja ja 1,5dl vettä. Sekoita sipulikeittopussi, korppujauhot ja vesi. Anna turvota 5min. Sekoita joukkoon jauheliha ja kananmuna. Pyöritä pulliksi ja kypsytä uunissa 15-20min.
Porkkanasose; soseuta keitetyt porkkanat ja lisää hieman keitinlientä.
Ruskea kastike; ruskista voi ja jauhot. Lisää vesi. Mausta maustepippurilla, sipulilla ja suolalla. Lisää myös puolikas lihaliemikuutio.
10 isoa perunaa
purjon vihreäosa suikaloituna
kasvisliemi
sulatejuustoa(maustettua/tavallista)
ripaus valkopippuria
ruokakermaa/kuohukermaa
Kuori perunat ja suikaloi purjo, lisää vettä, niin että perunat peittyvät
Lisää kiehuvaan veteen kasvisliemi ja keitä kypsäksi
lisää sulatejuusto ja soseuta sauvasekoittimella, lisää ruokakerma ja varovaisesti valkopippuria.
Joskus olen herkutellut ja käyttänyt kuohukermaa ja nokareen voita. Lapsetkin tykkäävät tästä keitosta!
Laita uunivuokaan puolikas HK-sininen lenkki viipaloituna, päälle purkillinen tomaattimurskaa. Vielä pussillinen (500 g) viipale- tai valkosipuliperunoita ja 2 dl ruokakermaa. Mausteita maun mukaan, itse laitan oreganoa ja mustapippuria. Uunissa 200 asteessa noin tunti. Mehevää ja makoisaa. Varioida voi lisäämällä väliin sipulia, porkkanaa, mitä vaan.
Perunaa
purjoa
porkkanaa
tai mitä tahansa kasviksia
+ kasvisliemikuutio/kasvisfondia
keitetään niin vähässä vedessä, että juuri ja juuri peittyvät. Soseutetaan. Lisätään n. 200g/2dl sulatejuustoa/tuorejuustoa/ruokakermaa/kookosmaitoa sekä tuoretta persiljaa ja mustapippuria. Jos on tarjoiltaessa liian kuumaa, laitetaan annoksen päällee raejuustoa. Koko perheemme rakastaa tätä.
Edellispäivän aterialta tähteeksi jäänyttä keitettyä riisiä n.6dl
6-7 kananmunaa
öljyä paistamiseen
1/2 pss pakasteherneitä tai he-ma-paprikaa
-Paistinpannulle öljyä kuumenemaan, lisää riisi, kananmunat ja herneet, paista kevyesti ja tarjoile, salaatinkera.
Itse laitan hiukan soijaa lautaselle.
1 possun filee (marinoitu tai naturell maun mukaan)
lihamaustetta
Mausta liha ja ruskista pannulla voin ja öljyn kanssa. Siirrä liha uunivuokaan.
Sekoita keskenään;
2prk ruokakermaa (vaikka 3juustoa tai maustamatonta)
2rkl HP-kastiketta
2rkl soijaa
2rkl ketsuppia
2rkl sinappia
1-2tl lihamaustetta
Seosta kannattaa maistaa jotta saa makunsa mukaisen. Kaada seos lihan päälle ja paista n.180-200 asteisessa uunissa kypsäksi, aika riippuu fileen koosta. Jos on epävarma kokonaisen fileen paistamisesta ja kypsyydestä, niin fileen voi leikata ensin pihveiksi, maustaa ja ottaa pannulla kaunis väri pintaan. Sitten kerma-mausteseos päälle ja uuniin, pihvistä kypsyys on helpompi tarkistaa.
Tarjoile riisin tai lohkopottujen sekä salaatin kanssa.
Tee hyvä jauhelihakastike makusi mukaan, mausta esim. soijalla, ketsupilla, sinapilla, tomaattimurskalla. Kaada se vuoan pohjalle. Päälle paketillinen pakastettuja kermaperunoita tai valkosipulikermaperunoita. Jos käytät perunatuotetta, jossa ei ole kastiketta mukana (esim. Oolannin valkosipuliperunat) niin laita myös purkki ruokakermaa. Päälle viipaloituja tomaatteja ja sitten uuniin.
400g hunajamarinoutuja broilerin fileesuikaleita
1 pss (200-350g) Wok-vihanneksia TAI porkkanaa, kurpitsaa, tomaattia, herne-maissi-paprikapussi, paprikaa, minimaissia, kukkakaalia, parsakaalia, ananasta, persikkaa tms.
2-3 nuudeli-"könttiä"
Paistetaan kanat, lisätään kasvikset, esikeitetään nuudelit ja sekoitetaan kaikki keskenään. Lisukkeena tarjoillaan syöjistä riippuen pähkinää ja makeaa thaichilikastiketta.
Kasviksiksi käy kaikki mitä kaapista löytyy, kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti. Ruoka on tosi herkkua ja nopea tehdä.
Joskus lisään vaihtelun vuoksi kermaa tai kookosmaitoa/kermaa.
Normaalisti meillä 2-3 syöjää, jolloin ruokaa riittää seuraavalle päivälle, joskus olemme nälkäisiä jolloin jää kuitenkin äidille ainakin lounaan verran syötävää :)
Joskus tein tuolla reseptillä perusruuan, mutta keitin lisäksi perunoita ja kanamunia sekä tarjoilin lisukkeena raejuustoa kun tulikin enemmän syöjiä.
Ruokajuomana tykkään itse ottaa colaa, se sopii tuon tulisen kastikkeen kanssa hyvin yhteen.