Suolainen piirakka: kerropas paras reseptisi!
Saisi olla esim. joku kinkku/tomaatti-tyyppinen, muutkin käy kyllä. Ei kalaa. Millä sellaiseen piirakkaan saa makua? Joku tuorejuusto? Vai mitä niihin tulee? Kiitos!
Kommentit (5)
Tein viikonloppuna:
pohja: 200g voita, 3 dl jauhoja (tarkista tämä, ohje ei ole tässä)
nypitään, siihen keltuainen ja vettä niin, että tulee sopiva massa
Täyte:
3 dl kuohukermaa
200 g juustoraastetta (vanha ja voimakasmakuinen täysrasvainen juusto on paras)
2 munaa
pippuria
päälle 100 g ilmakuivattua kinkkua ja punasipulia viipaleina
Paista ensin pohjaa 10 min 200 asteessa, sitten täyte päälle ja paista 30-40 min lisää n. 170 asteessa.
Pohja
3 dl kauraryynejä
3 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
3/4 dl öljyä
3 dl maitoa (vesikin käy)
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää nesteet, sekoita nopeasti sekaisin ja levitä pellille. Taikina on löysähköä, mutta jähmettyy nopeasti, jonka jälkeen levittäminen on vaikeampaa.
Täyte (tässä voi säveltää mielin määrin)
tuorejuustoa
palvikinkkua suikaleina
paprikaa suikaleina
(sipulia, sieniä, tomaattia)
juustoraastetta
Levitä pohjan päälle tuorejuusto, jota voi tarvittaessa notkistaa vaikkapa maitotilkalla.
Levitä muut täyteaineet pohjalle, päällimmäiseksi juustoraaste. (Sipulin, paprikan ja sienet voi halutessaan ensin pehmittää pannulla)
Paista 225 asteessa n. 15-20 minuuttia.
Teen tälle pohjalle melkein kaikki suolaiset piirakkani nykyään.
Täytevaihtoehtoina on myös esim. kypsä broileri ja sen päälle ruokakerma-juustoraasteseos.
Lohi (kala ei käynyt sulle, mutta muille tiedoksi)
->tuorejuuston tilalle pari prk smetanaa, (kylmäsavu)lohta n. 200g, keitettyjä munia, tomaattia, tilliä, juustoraastetta.
Kasvikset: pannulla pehmitettyjä porkkanasuikaleita, kesäkurpitsaa, tomaattia ja sieniä, yrttejä ja sitä juustoa.
jne
Pohja on huomattavasti kevyempi kuin tuo monen ehdottama rasva-jauho-vesitilkka -pohja.
5 dl vehnäjauhoja
200 g voita
nuo nypitään sormilla pikku muruiksi. Siihen sekoitetaan 4 rkl vettä. Iso piirakkavuoka voidellaan voilla ja ripotellaan vähäsen jauhoa päälle ja kaadetaan jauhot pois. Taputellaan taikina vuokaan.
Paistetaan taikinaa 225 asteessa 15 min.
Sillä aikaa sekoitetaan täytteen ainekset isossa kulhossa:
-100 g kinkkusilppua
-2 munaa
-kourallinen juustoraastetta
-2 dl kermaa
-2 rkl smetanaa
-puoli teelusikkaa suolaa
-vähän mustapippuria
-kourallinen pieneksi silputtua tomaattia
-puoli kourallista kevätsipulia pieneksi silputtuna
Sekoita täytteen aineet keskenään hyvin ja kaada taikinan päälle ja paista vielä noin 20 min uunissa kunnes taikina on kullanruskea ja tuoksu ihanalta. Suosittelen!!
t. Hapero