Raakamaito - mitä hyötyä/haittaa olet havainnut
Käyttääkö joku täällä raakamaitoa kuumentamatta.. Kiinnostaisi kuulla kokemuksia vaikutuksista terveyteen.
Käytättekö vain sellaisenaan vai uskaltaako joku tehdä vanhan tyylin hapanmaitotuotteita tai juustoja ilman kuumennusta? Kuinka on sujunut?
Mistä ostatte maidon ja mihin litrahintaan?
Kommentit (97)
Naurattaa että teidän akkojen lAktOoSi-iNtoLerAnsSI häviää kun juotte raakamaitoa 🤣
#luulotauti
Nyt on tullut jokin raakamaitovillitys tai ehkä se on ollut koko ajan, iso osa vetää teollisesti käsiteltynä sitä mitä halvimmalla saa
Käytin vielä viime vuoteen asti kun meillä oli lehmiä. Ei siitä mitään tullut, toisaalta ei myöskään ollut kiva juoda kun tiesi aika tarkkaan mitä bakteereja omassa navetassa oli ja nehän löytyy myös sieltä maidosta :D
Vierailija kirjoitti:
Naurattaa että teidän akkojen lAktOoSi-iNtoLerAnsSI häviää kun juotte raakamaitoa 🤣
#luulotauti
Tuo on yksi yleisin terveysväite mihin törmää. Maidon luonnolliset bakteerit ja entsyymit hajottaa laktoosia, mutta luulisi että sopii lähinnä vähälaktoosista sietäville
Ellei sitten valmista maitoa tavalla jossa loppukin laktoosi hajoaa
Kaakaosta tulee aivan parasta, sitä varten toki täytyy vähän kuumentaa. Laitoin myös smoothieen, eli käytin ihan kylmänä, ja ei siitäkään mitään kummempia tapahtunut, muuta kuin kiva fiilis käytön jälkeen. Koivulan maitoa olen pari kertaa nyt ostanut kun sitä on prismasta ja citymarketista löytynyt.
Kuulostaa hyvältä maidolta muusin tekoon, täytyypä kokeilla. Siinähän maito keitetään ensin.
Lapsuuskodissani raakamaitoa käytettiin ihan kaikkeen: juomana, ruoanlaittoon, leivontaan jne. Kenelläkään meistä lapsista tai aikuisista ei ollut mitään ongelmia. Kun pientiloista tehtiin kannattamattomia, lehmät laitettiin pois ja oli pakko siirtyä kaupan maitotuotteisiin. Tässä vaiheessa alkoi ongelmat, koko suvulle tuli laktoosi-intoleranssi. Nykyään en käytä maitotuotteita lainkaan Suomessa. Joskus ulkomailla olen juonut raakamaitoa ja ihan hyvin on vatsa kestänyt.
Vierailija kirjoitti:
Käytin vielä viime vuoteen asti kun meillä oli lehmiä. Ei siitä mitään tullut, toisaalta ei myöskään ollut kiva juoda kun tiesi aika tarkkaan mitä bakteereja omassa navetassa oli ja nehän löytyy myös sieltä maidosta :D
Löytyikö teiltä sitten jotakin tautia aiheuttavia bakteereita maidosta? Esim. lannassa varmasti on paljonkin eri pöpöjä mutta toivottavasti sitä ei päädy maidon sekaan..
Asuin kasarilla vuoden sukulaisten luona landella, maitotilalla. Päivittäisenä ruokajuomana oli maito suoraan lehmästä.
En saanut kaupunkilaisena mitään tauteja, edes ripulia.
Sukulaisten maatilalla tuli sitä juotua lapsuudessa ruokajuomana. Oli minusta pahaa, maistui oudolta ja kitalakeen tuli inhottava rasvakerros.
Vierailija kirjoitti:
Lapsuuskodissani raakamaitoa käytettiin ihan kaikkeen: juomana, ruoanlaittoon, leivontaan jne. Kenelläkään meistä lapsista tai aikuisista ei ollut mitään ongelmia. Kun pientiloista tehtiin kannattamattomia, lehmät laitettiin pois ja oli pakko siirtyä kaupan maitotuotteisiin. Tässä vaiheessa alkoi ongelmat, koko suvulle tuli laktoosi-intoleranssi. Nykyään en käytä maitotuotteita lainkaan Suomessa. Joskus ulkomailla olen juonut raakamaitoa ja ihan hyvin on vatsa kestänyt.
Kiinnostavaa. Ehkä teillä kaikilla on ollut alunperin heikko laktaasientsyymin tuotanto, osalla kyky katoaa kokonaan jo varhaislapsuudessa. Huomasitte sitten vain käsiteltyyn maitoon siirtyessä, vai kokeilitteko välissä homogenoitua, pastöroitua, rasvaosuudeltaan muunnettua,vitaminoitua ym. maitoa?
Kurja ja kapinen on poliittinen linja ajaa pientilat alas. Siellä on eläinten, ihmisten ja luonnon hyvä olla ja elää. Nyt tilalliset uupuu ja eläimet on luonnottomasti betonikuutioihin ahdettuna.
Maidon voi kuumentaa. Sehän ei kai ole älytön kuumuus? Mutta mitä lehmille menee rehuissa, vesissä tai piikkeinä on toinen kysymys.
Olen elämäni 18 vuotta juonut maitoa , joka on lypsetty ja kylmennetty. Ei muuta. Lehmät laiduntivat näköetäisyydellä. Joskus kuorittiin kerma maidon pinnalta vähemmäksi. Olen nyt kohta70v, ei toleransseja, ei allergioita, ei kolesterolia. Ja ternimaidosta tehtiin uunijuustoa!
Vierailija kirjoitti:
Sukulaisten maatilalla tuli sitä juotua lapsuudessa ruokajuomana. Oli minusta pahaa, maistui oudolta ja kitalakeen tuli inhottava rasvakerros.
Oho, en ole koskaan huomannut että rasva jäisi kiinni suuhun. Se on kuitenkin lämmin, eläinrasva jämähtää kyllä tehokkaasti jos koittaa vaikka tiskata kylmällä vedellä
Kyllä maatiloilla tutkitaan maito tarkkaan, kylmennysolosuhteet jne. Ja otetaan näytteitä säännöllisesti.
Vierailija kirjoitti:
Sukulaisten maatilalla tuli sitä juotua lapsuudessa ruokajuomana. Oli minusta pahaa, maistui oudolta ja kitalakeen tuli inhottava rasvakerros.
🤢Ikäviä muistoja lapsuudesta. Mummolassa tuotiin maito aina aamulypsyltä lämpimiltään keittiöön, ja se kannu seisoi keittiön pöydällä koko päivän aina iltalypsyyn saakka, kun isoisä otti siitä kahviinsa maitoa. Kahvia lipiteltiin siis pitkin päivää, ja jääkaappijäähdytys olisi isoisän mielestä pilannut kahvimaidon.
Ei siitä kukaan koskaan sairastunut, mutta pastöroituun ja jääkaappikylmään Valion siniseen tottunut suu kyllä huomasi eron, eikä maku- ja tuntoaistimus ollut kovinkaan miellyttävä. Opinkin aika varhain pyytämään vettä ruokajuomaksi.
Vierailija kirjoitti:
Maidon voi kuumentaa. Sehän ei kai ole älytön kuumuus? Mutta mitä lehmille menee rehuissa, vesissä tai piikkeinä on toinen kysymys.
Pastörointiin taitaa riittää reilu 70 astetta kun kuumennus tehdään nopeasti, tappaa tehokkaasti.
Tehotuotannossa käytetty rehu ja lääkkeet epäilyttää minuakin. Muistan skandaalit kun tuli hullunlehmäntautia, lehmille syötettiin lajitoverien teurasjätteitä jauhona. Sairasta! Kasvissyöjälle.
Vierailija kirjoitti:
Olen elämäni 18 vuotta juonut maitoa , joka on lypsetty ja kylmennetty. Ei muuta. Lehmät laiduntivat näköetäisyydellä. Joskus kuorittiin kerma maidon pinnalta vähemmäksi. Olen nyt kohta70v, ei toleransseja, ei allergioita, ei kolesterolia. Ja ternimaidosta tehtiin uunijuustoa!
Tarkoitat varmaan ei intoleransseja.. Laktoositoleranssi tarkoittaisi laktoosin sietokykyä, -intoleranssi sietokyvyn puutetta
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Sukulaisten maatilalla tuli sitä juotua lapsuudessa ruokajuomana. Oli minusta pahaa, maistui oudolta ja kitalakeen tuli inhottava rasvakerros.
🤢Ikäviä muistoja lapsuudesta. Mummolassa tuotiin maito aina aamulypsyltä lämpimiltään keittiöön, ja se kannu seisoi keittiön pöydällä koko päivän aina iltalypsyyn saakka, kun isoisä otti siitä kahviinsa maitoa. Kahvia lipiteltiin siis pitkin päivää, ja jääkaappijäähdytys olisi isoisän mielestä pilannut kahvimaidon.
Ei siitä kukaan koskaan sairastunut, mutta pastöroituun ja jääkaappikylmään Valion siniseen tottunut suu kyllä huomasi eron, eikä maku- ja tuntoaistimus ollut kovinkaan miellyttävä. Opinkin aika varhain pyytämään vettä ruokajuomaksi.
Eihän se kylmä maito kahvissa ole hyvä, jäähdyttää kahvin ja maidon rasva erottuu enemmän kylmässä. Viisas isoisä
Sinä olet teollisuus-suu :D
Lapsuudessa iäkkään sukulaisen navetassa lypsettiin maito aivan tuoreeltaan käyttöön, utareet pestiin ennen lypsyä. En muista kenenkään koskaan saaneen mitään ongelmaa maidosta.
Siitä tehty tuorejuusto oli aivan taivaallista, se rakenne ja täyteläisyys. Emännän itse leipomien sämpylöiden päällä. Kaunis muisto siitä paikasta ja rauhallisista lehmistä pihalla käyskentelemässä, kesät talvet. Innostuivat uudesta lumesta ja heittivät takamusta onnesta juostessaan.