Tietääkö joku? Onko lihantuotanto miten haitallista ilmastolle?
Kommentit (63)
Vähemmän haitallista kuin sademetsien hakkaaminen ja soijan roudaaminen. Lisäksi liha maistuu hyvältä.
Kyllä, lihantuotanto on haitallista - ja jopa lihan piiloittaminenkin.
En usko, että tuota aihetta on lainkaan tutkittu.
Ilmastoa ja maapalloa ei kiinnosta mitä niille tehdään.
Ne eivät ole ajattelevia entiteettejä.
Kolme asiaa millä yksittäinen ihminen voi vaikuttaa eniten omaan hiilijalanjälkeensä:
Lentomatkailu, yksityisautoilu, lihansyönnin lopettaminen.
Tämä on fakta.
Lihantuotanto = elävien olentojen kasvattamista teuraaksi
Ilmatieteenlaitoksen ja ympäristökeskuksen sivuilta löytyy tietoa asiasta.
https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/hillinta/-/artikkeli/ab196e68…
Lihankulutuksen vähentäminen on tavalliselle kuluttajalle yksi helpoimmista keinoista ehkäistä ilmastonmuutosta. Jos ei halua luopua lihan syömisestä kokonaan, olisi hyvä ainakin vähentää sekä suosia lähellä tuotettua lihaa.
Ei ole haitallista vaan lihassa kaikki ravintoaineet on hyvässä pakkauksessa.
En omista autoa riittää minulle. Syön jatkossakin lihaa hyvällä omalla tunnolla.
Vierailija kirjoitti:
Kolme asiaa millä yksittäinen ihminen voi vaikuttaa eniten omaan hiilijalanjälkeensä:
Lentomatkailu, yksityisautoilu, lihansyönnin lopettaminen.
Tämä on fakta.
Mitä silloin tehdään kun joku on ilmastolle haitallista? Pienenä vinkkinä autoilu. Mitä autoilulle on tehty kun se on haitallista..........on nostettu....?
Mitä on tehty kun valtio haluaa lopettaa tupakanpolton Suomesta? Onko tupakan hintaa laskettu?
Millään muulla ei ole väliä, jos hankkii lapsia. Sitten lapset saattavat hankkia lapsia, ja heidän lapsensa lapsia ja niin edelleen. Lisääntyminen, kulutus ja saastuttaminen kasvaa silloin eksponentiaalisesti.
Minä en aio hankkia lapsia.
En aio hankkia autoa, ellei se tule olemaan täysin päästötön ja uusiutuvalla energialla toimiva.
En syö lihaa ja rajatusti eläinkunnan tuotteita.
Mitä enemmän matkustan esimerkiksi lentokoneella, sitä enemmän pyrin osallistumaan metsän istutukseen tai uusiutuvan energian lisäämiseen ja kehittymiseen.
Nämä rajoitteet saattavat vaikeuttaa elämääni, mutta olen vahvamielisempi ja valmiimpi uhraamaan enemmän yhteisen hyvän vuoksi. Jos joku vertaa itseään tähän ja potee siitä huonoa omaatuntoa, mielestäni se on oikein ja hyvä, eikä minun ongelmani.
Totuus on melkein aina epämukava ja usein kivulias.
Jou kirjoitti:
Ilmatieteenlaitoksen ja ympäristökeskuksen sivuilta löytyy tietoa asiasta.
https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/hillinta/-/artikkeli/ab196e68…
Lihankulutuksen vähentäminen on tavalliselle kuluttajalle yksi helpoimmista keinoista ehkäistä ilmastonmuutosta. Jos ei halua luopua lihan syömisestä kokonaan, olisi hyvä ainakin vähentää sekä suosia lähellä tuotettua lihaa.
Mitenkä autoilun ilmastovaikutukset. Onko annettu suosituksia kansalle, että jos ajaisitte hiukan vähemmän ja vähäpäästöisemmillä autoilla? Onko maaniteltu että jos suinkin voisitte ajaa vähäpäästöisemmillä autoilla?
Eikö vaan ole niin että ihan suosittelut eivät ole riittäneet, vaan on annettu myös keppiä?
Ajattelin etten piittaa suosituksista pätkääkään vaan lisään lihansyöntiäni. Olen laiminlyönyt lihansyöntini ja olisi petrattavaa.
Lihan lähituotanto on egolokista. Jos tuodaan esim. soijaa ulkomailta, niin kuluu 10 kertaa enemmän FOSSIILISIA polttoaineita, kun se pitää lennättää lentokoneella jostain afrikasta. Sen sijaan jos syö esim. kotimaista naudanlihaa, niin ei tule ollenkaan ilmastokaasuja.
Vierailija kirjoitti:
Ilmastoa ja maapalloa ei kiinnosta mitä niille tehdään.
Ne eivät ole ajattelevia entiteettejä.
Eivät niin eikä maapallo tai ilmasto kaipaa pelastamista. Ihmisiä sen sijaan luulisi asian kiinnostavan, ainakin sellaisia joilla on jälkikasvua.
Eiköhän tällä pallolla ole miljoonia vuosia pyörinyt monenlaisia eläimiä. En ymmärrä miten eläinten tarhaaminen tekee niistä yhtäkkiä niin ympäristölle vaarallisia. Ihmisetkin ovat eläimiä, samoin kaikki lemmikit, joita on olemassa vain ihmisten seuranhalun takia.
Vierailija kirjoitti:
En usko, että tuota aihetta on lainkaan tutkittu.
Hyvänen aika, kyllähän sitä on tutkittu! Itse jo yli 30 vuotta sitten kun aloin kasvissyöjäksi tutustuin tutkimuksiin jossa todettiin lihantuotannon olevan haitallista ilmastolle, sademetsille ja aiheuttavan maaperän eroosiota ja aavikoitumista ym. Mutta vasta nyt kun joudutaan pakolla asian eteen niin ihmisiä alkaa kiinnostaa.
Esimerkiksi Oxfordin yliopiston tekemän jättitutkimuksen mukaan liha- ja maitotuotteiden välttäminen on paras tapa pienetää ilmastokuormitusta. Tutkimusryhmän johtaja kertoo että vegaaniruokavalio pienentää myös merien ja ilman saastumista sekä maan ja veden käyttöä.
https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/jattitutkimus-paljastaa-v…
"Toisen tutkimuksen mukaan lihaproteiinin tuottamiseen kuluu tuotannon koko elinkaaren aikana 6–20 kertaa enemmän fossiilisia polttoaineita kuin soijapapupohjaisen proteiinin tuottamiseen. Troolareilla kalastettu kalan proteiinigramma puolestaan vaatii 14-kertaisen fossiilisen polttoainemäärän kasviperäiseen proteiinigrammaan nähden." Lainaus ja viite artikkelissa: http://vegaaniliitto.fi/www/fi/vegaia/artikkelit/ilmastonmuutos-ja-ruok…
"Maatalousmaasta vähintään 70 prosenttia käytetään lihan ja muun eläinperäisen ruoan tuotantoon. Eläinperäisillä tuotteilla on suuri hiilijalanjälki eli niiden tuotannosta aiheutuu paljon ilmastoa rasittavia kasvihuonekaasuja. Kaiken ruoantuotannon ilmastovaikutuksista valtaosa syntyy alkutuotannosta, eli rehun tuotannosta pelloilla ja eläinten kasvatuksesta.
Maataloudella on vaikutuksensa myös maailmanlaajuisesti niukkoihin vesivaroihin. Maatalous, eläintuotanto etunenässä, kuluttaa peräti 70 prosenttia kaikesta ihmisen käyttöön ottamasta vedestä. Myös me suomalaiset käytämme ulkomaisia vesivaroja, sillä noin puolet Suomen vesijalanjäljestä syntyy ulkomailla.
Lihantuotanto uhkaa sademetsiä
Ruoantuotannon ympäristövaikutukset eivät rajoitu ilmastoon tai vesivaroihin. Suurimpia luonnon monimuotoisuuden uhkia on luonnon elinympäristöjen häviäminen, joka johtuu usein maataloudesta. Lisääntynyt lihan kulutus vaikuttaa siihen, miten maata käytetään: esimerkiksi Amazonin sademetsässä lihakarjan laidunmaiden ja rehun viljelymaan leviäminen ovat merkittäviä syitä metsien häviämiseen.
Viime vuosina tuhotuista sademetsäalueista jopa 80 prosenttia on laidunmaana ja loput pitkälti karjalle kasvatettavan rehun viljelymaana. Usein rehuviljelmien laajentuessa karjalaitumet siirtyvät edellä yhä syvemmälle entiseen sademetsään”, Nikula kertoo."
Lainaus sivulta https://wwf.fi/vahemman-lihaa-lautaselle/
Tässä vain muutama esimerkki, lisää löytyy googlaamalla.
Tässä ilmastotesti. http://www4.lahti.fi/ilmastopeli/
Tein testin kolme kertaa, testihenkilönä sinkku joka matkustaa eurooppaan kerran vuodessa, kuluttaa säästäväisesti ja liikkuu jalan tai bussilla.
Sinkku vegaanina tuottaa 5774 kg hiilidioksidia vuosittain.
Kalaa ja kasviksia suosiva sinkku tuottaa 6286 kg hiilidioksidia ja paljon sian- ja naudanlihaa käyttävä puolestaan 6812 kg. Eli tonni eroa pelkällä ruokavaliolla.
No ei mitään merkitystä meidän suomalaisten kannalta. Lehmä kana ja nauta on loistavia proteiinin ja aminohappojen lähteitä. Se mitä tapahtuu jossakin toisessa maassa. on ihan vi tun sama.
Ensiksi pitäisi määritellä mikä on haitallista ilmastolle. Ilmasto pärjää vaikka tänne tulisi rikkihapposateet kuten venuksella.