Nyt konkreettisia esimerkkejä siitä miten 100€ kuussa riittää terveelliseen ja monipuoliseen ruokaan!
100/30/4=0,83€ ateria (meillä syödään keskimäärin 4 ateriaa päivässä kotona, sen mukaan laskin nyt).
Täällä kun on aina näitä pihistelijöitä niin antakaapa vinkkejä. Miten tuolla rahalla saa 500g kasviksia, riittävästi proteiinia ja hyviä rasvoja. Ruokavalion pitää olla myös monipuolinen ollakseen terveellinen. Kertokaahan myös minkälaisia ruokamääriä syötte.
Kommentit (227)
4 ateriaa päivässä? Siis per henkilö vai kaikki yhteensä?
Tuolla rahalla ei joka päivälle saa kaikkea mahdollista, mutta koko kuukausi voi olla yhteen katsottuna ihan tyydyttävä.
- Hyödynnä tarjoukset ja paljousalennukset, jos esim tarjouksessa 5kg säkki perunaa eurolla, tee perunavoittoisia ruokia, kiusauksia, laatikoita, lohkoperunoita jne joista pienillä höystöillä saa kelpo aterian.
- lihat ja kalat tarjouksista, hyödynnä pakastinta
- leivo kaikki leipä itse
- osta hedelmät ja kasvikset sankotarjouksista (5e ämpärillinen) ja muutenkin edullisimpia kauden tuotteita
- tee kerralla isoja annoksia, joista riittää pakkaseen toisella kertaa syötäväksi
- hae kaupoista vain alennuksia. Muista tuotteista vertaa hintoja, lähekkäinkin sijaitsevien kauppojen perushinnoissa voi olla isoja eroja.
Neljä ateriaa päivässä? Siis neljä ihmistä syö yhden aterian vai eikö teillä kukaan syö kodin ulkopuolella arkena mitään?
Edullista ruokaa saa helposti, kun ostaa juureksia (porkkana, peruna, lanttu, palsternakka, punajuuri jne.), joista saa uuniruokia, keitettyjä, sosetta/muusia ja joita voi käyttää keittoihin jne., isot satsit kerralla ja katsoo vielä, mistä saat edullisimmin. Myös isoja pastasäkkejä saa edullisesti, samoin riisiä. Ja edullisimmasta puurohiutaleista teet monta ruokaa perheelle.
Leipä kannattaa tosiaan leipoa itse.
Liha kannattaa ostaa isoissa paketeissa ja höydyntää kauppojen -30 % ja -60 % alennukset ja muutenkin kannattaa opetella hyödyntämään niitä edullisimpia eläinten osia, joita suurin osa ei osta, niin saa halvalla ruokaa. Sitten jaat kotona lihat annoksiin ja pakastat. Broileria saa edullisimmin, kun ostaa pakkasesta isoja koipi/reisi-paketteja ja kala kannattaa ostaa kokonaisena ja hyödyntää koko kala esim. keiton teossa - saat lientä talteen sueraaviakin kertoja varten, kun keittelet kalaliemen itse. Pakasteseiti ja -lohi sekä turska ovat myös edullisia.
Muita kasviksia juruesten lisäksi ei välttämättä tarvitse terveelliseen, mutta satokauden mukaan voi ostaa halutessaa edullisimpia vihanneksia tai hedelmiä, jos rahaa joskus jää yli.
Eli ostat terveellisiä perusraakaaineita sieltä, mistä edullisimmin saat, et osta mitään jatkojalostettua eli valmista tai puolivalmista, vaan teet alusta asti itse raaka-aineista. Hyödynnät tarjoukset (sekä iltatarjoukset että muut tarjoukset), opettelet ostamaan pakkaseen ja tekemään ruokaa pakkaseen. Opettelet jatkohyödyntämään ruokia eli jos maanantaina keitetyistä perunoista ja lihapullista jää vähän yli, teet niistä seuraavana päivänä paistosta, johon lisäät vain vähän muuta tai teet niistä täytetyn munakkaan.
Aika yksipuoliselta kuulostaa nuo ruokavaliot, perunaa ja suomalaisia juureksia.
Missä esim. marjat, muut vihannekset, pähkinät/siemenet?
Onko jollain työssäkäyvällä aikaa leipoa kaikki perheet leivät, leivotteko myös ruisleipää?
Jos marjastatte niin mihin säilötte koko vuodelle riittävän määrän? Entä mistä löydätte aina punaisen lapun lihoja tai 5kg perunaa eurolla (täällä ei koskaan noin halpaa?
Ja ennenkaikkea, minkälaisia ruokamääriä teillä syödään?
Meillä kolme teiniä jotka syövät enemmän kuin me aikuiset. Iltapaksi ei riitä puuro vaan sen lisäksi menee pari leipää ja hedelmää sekä maitoa, päivällisellä menee helposti kilo perunaa, makaronilaatikkoa menee kerralla koko vuuallinen (400g makaronia, jauhelihaa, munamaito).
Eikö teillä koskaan osteta mitään herkkuja?
-ap
Olen opiskelija ja syön kaksi lämmintä ateriaa päivässä (klo 13:00 ja 19:30) + aamiaisen. en ole ikinä ymmärtänyt miksi pitäisi olla kokoajan syömässä jotakin.
Aamulla syön puuroa johon sekoitan pakaste mustikoita, jotka olen itse kerännyt ja pakastanut syksyllä. Kauraleseet maksaa kilo alle euron ja kyllä siitä riittää moneksi kuukaudeksi.
Lounas & illallinen: pyrin ostamaan lihat aina tarjouksesta tai punalaputettuja. Niistä saa valmistettuja ison määrän pataruokia kasvisten kanssa joita syön useamman päivän ja pakastan aina ylijääneet ja syön ne muöhemmin.
Kyllä ruoasta saa terveellistä ja monipuolista kun ostaa sesonki kasviksia ja lihat alennuksesta. Eikä ala ostelemaan turhia välipaloja tai jälkiruokia. Mulla menee keskimäärin 90-110 € kuukaudessa ruokiin
Musta tuntuu että nämä ihmiset, jotka ei tule toimeen satasella kuussa syö aivan liikaa ruokaa ja liian usein. Luultavasti ostelevat paljon turhaa kuten herkkuja ja muita turjua välipaloja.
Vierailija kirjoitti:
Aika yksipuoliselta kuulostaa nuo ruokavaliot, perunaa ja suomalaisia juureksia.
Missä esim. marjat, muut vihannekset, pähkinät/siemenet?
Onko jollain työssäkäyvällä aikaa leipoa kaikki perheet leivät, leivotteko myös ruisleipää?
Jos marjastatte niin mihin säilötte koko vuodelle riittävän määrän? Entä mistä löydätte aina punaisen lapun lihoja tai 5kg perunaa eurolla (täällä ei koskaan noin halpaa?
Ja ennenkaikkea, minkälaisia ruokamääriä teillä syödään?
Meillä kolme teiniä jotka syövät enemmän kuin me aikuiset. Iltapaksi ei riitä puuro vaan sen lisäksi menee pari leipää ja hedelmää sekä maitoa, päivällisellä menee helposti kilo perunaa, makaronilaatikkoa menee kerralla koko vuuallinen (400g makaronia, jauhelihaa, munamaito).
Eikö teillä koskaan osteta mitään herkkuja?
-ap
Mitään kalliita pähkinöitä ja siemeniä ei terveellinen ruokavalio vaadi. Marjoja voi kerätä kesällä pakkaseen. Vihannekset sesongin mukaan.
Terveellisen ruokavalion ei myöskään tarvitse sisältää herkkuja.
Hankala antaa konkreettisia ohjeita kun teinisi syö enemmän iltapalaa kerralla kun minä melkein kokonaisessa viikossa. Huhhuh
Teinit ostaa omat ruokansa jos tuollaisia ahmatteja ovat. Vähemmälläkin pärjää
Vierailija kirjoitti:
100/30/4=0,83€ ateria (meillä syödään keskimäärin 4 ateriaa päivässä kotona, sen mukaan laskin nyt).
Täällä kun on aina näitä pihistelijöitä niin antakaapa vinkkejä. Miten tuolla rahalla saa 500g kasviksia, riittävästi proteiinia ja hyviä rasvoja. Ruokavalion pitää olla myös monipuolinen ollakseen terveellinen. Kertokaahan myös minkälaisia ruokamääriä syötte.
Puolikilo kasvissuikalepakastetta maksaa jotain 1,60. Vielä puolet rahasta jäljellä.
Vai meinaatko vedellä joka aterialla puoli kiloa rehuja?
Mulla menee noin satanen kuussa ruokiin. Aamuisin syön puuroa johon menee alle euro kuussa.
Syön kaksi lämmintä ateriaa päivässä, ja jos jolloin rahaa per ateria menee 100/60 = 1,6666, per ateria eli viikossa käytän reilu parikymppiä.
Teen usein viikolla yhden tai kaksi iso ruoka annosta ja syön niitä koko viikon ja pakastan loput, jos ruoka alkaa tympiä. Välipäivinä syön aikaisempia pakasteita.
Esim 7 annosta risottoa on helppo tehdä kympillä. Ja toisen kympin käydän esim. lasagneen (johon sekoitettu kasviksia) näin ruokaan menee kaksikymppiä viikossa.
No emme satasella pärjää, mutta olemmekin 7 henkinen perhe. Meillä syödään paljon:
- pataruokia: juureksia ja lihaa pataan ja haudutellaan uunissa
- pastoja: kasviksia pakkasesta, alennuslihaa/kanaa tai soijarouhetta, makaronia, kermasta tai tomaattimurskasta kastike, papuja välillä mukaan myös
- keittoja: milloin mitäkin, mutta halpoja juureksia voi hyödyntää, samoin papuja, linssejä jne
- munakkaita: täytteeksi kaikkea, mitä on jäänyt
- samalla konseptilla leivotaan pizzaa
- leipä tehdään itse, myös esim jämäperunamuusista tehdään rieskaa
- puuroa aamupalalla ja iltapalalla
- kasvistortilloja, itse tehdään letut ja kastikkeet, täyte soijarouheesta tai pavuista
- kauden vihanneksia ja hedelmiä tarjousten mukaan, esim talvella syötiin paljon mandariinejä, kun olivat halpoja
- joskus ostetaan epäterveellisiä herkkuja, mutta maltillisesti. Pullan leipominen on melko halpaa.
- marjat ja sienet kesällä ja syksyllä kerätään itse pakkaseen
Vierailija kirjoitti:
Aika yksipuoliselta kuulostaa nuo ruokavaliot, perunaa ja suomalaisia juureksia.
Missä esim. marjat, muut vihannekset, pähkinät/siemenet?
Onko jollain työssäkäyvällä aikaa leipoa kaikki perheet leivät, leivotteko myös ruisleipää?
Jos marjastatte niin mihin säilötte koko vuodelle riittävän määrän? Entä mistä löydätte aina punaisen lapun lihoja tai 5kg perunaa eurolla (täällä ei koskaan noin halpaa?
Ja ennenkaikkea, minkälaisia ruokamääriä teillä syödään?
Meillä kolme teiniä jotka syövät enemmän kuin me aikuiset. Iltapaksi ei riitä puuro vaan sen lisäksi menee pari leipää ja hedelmää sekä maitoa, päivällisellä menee helposti kilo perunaa, makaronilaatikkoa menee kerralla koko vuuallinen (400g makaronia, jauhelihaa, munamaito).
Eikö teillä koskaan osteta mitään herkkuja?
-ap
Jos antaisit lapsille vähemmän noin hiilaripitoista ruokaa ja lisäisit rasvan määrää, niin ruokaa menisi paljon vähemmän, koska nuo ruokasi ovat sellaisia, jotka vain lisäävät nälkää.
Lidlissä 500g makaronipaketti maksaa luokkaa 12 senttiä. Siihen kylkeen atria nakkipaketti 1.20€(Huom riittää viiteen ateriaan) niin halvalla pääseen.
Jos haluaa väriä lautaselle niin joku halpa ketsuppipurkki vielä mukaan.
Syökö joku oikeasti makaronilaatikkoa tai syöttää sitä muille? MIllainen ihminen tekee makaronilaatikkoa? Kouluruokalassa ymmärrän ehkä just ja just, mutta kotona? Kun vois tehdä jotain paljon parempaakin kuin nuhjuuntunutta, ylikypsää makaronia ja mautonta maitomössöä? Eihän sitä varmaan edes tehdä muissa maissa, eli tällainen suomalainen mykykeiton ja kesäkeiton jononjatke?
Ette vegeile tai noudata mitään muutakaan humpuukki ruokavaliota vaan syötte ohan kunnon perus suomalaista kotiruokaa jonka perus traaka-aine on suomalainen peruna. Perunalla, puurolla ja itse leivotulla leivällä pääsee pitkälle, mutta sen lisäksi kannattaa ise sienestää ja marjastaa itselleen talven ajaksi säilöön. Kalaa saa kalastamalla järvestä.
Kasviksi, juureksia ja muita vihanneksia saa edullisesti kun perustaa kasvimaan. Salaatit, kaalit, perubat, porkkanat, tomaatit ja kurkut ollaan joka kesä kasvatettu omalla kasvimaalla.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Aika yksipuoliselta kuulostaa nuo ruokavaliot, perunaa ja suomalaisia juureksia.
Missä esim. marjat, muut vihannekset, pähkinät/siemenet?
Onko jollain työssäkäyvällä aikaa leipoa kaikki perheet leivät, leivotteko myös ruisleipää?
Jos marjastatte niin mihin säilötte koko vuodelle riittävän määrän? Entä mistä löydätte aina punaisen lapun lihoja tai 5kg perunaa eurolla (täällä ei koskaan noin halpaa?
Ja ennenkaikkea, minkälaisia ruokamääriä teillä syödään?
Meillä kolme teiniä jotka syövät enemmän kuin me aikuiset. Iltapaksi ei riitä puuro vaan sen lisäksi menee pari leipää ja hedelmää sekä maitoa, päivällisellä menee helposti kilo perunaa, makaronilaatikkoa menee kerralla koko vuuallinen (400g makaronia, jauhelihaa, munamaito).
Eikö teillä koskaan osteta mitään herkkuja?
-apJos antaisit lapsille vähemmän noin hiilaripitoista ruokaa ja lisäisit rasvan määrää, niin ruokaa menisi paljon vähemmän, koska nuo ruokasi ovat sellaisia, jotka vain lisäävät nälkää.
Enimmäkseen kaikissa näissä ohjeissa korostuu hiilarit, puuro ja itse tehty leipä/sämpylät.
Meillä syödään usein esim. munakkaita, smoothieta (rahkaa, marjoja yms). Muistaakseni mainitsin jo aloituksessani riittävän proteiinin ja hyvät rasvat. Omaan järkeeni ei mene, että ruokavalion rasva-ainekoostumus on nakkeja ja tarjoushauhelihaa, tarvitaan myös hyviä rasvoja.
Teineillä on pohjaton ruokahalu, munakas tai puuro ei vie nälkää, lisäksi tarvitsee esim. leipää missä kinkkua/juustoa ja kasviksia.
Ennen kuin joku kysyy niin teinimme ovat paljon liikkuvia, hoikkia ja lihaksikkaita, ylipainoa ei ole yhdelläkään.
Uskon kyllä, että halvalla voi syödä JOS syö hiilaripainotteisesti ja yksipuolisesti. Kysyin miten syödä halvalla terveellisesti ja monipuolisesti, kaipaan vinkkejä.
-ap
Ei monipuolinen tarkoita välttämättä terveellistä, yksinkertaisesta ruuastakin kyllä saa kaiken tarvitsemansa kun tietää, mitä pitää syödä. Normaalirasvaisesta ruuasta saa ne rasvat, ei tarvitse erikseen miettiä, ja pitää hyvin nälkääkin, joten ruokamäärä pysyy kohtuullisena.