Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

HS: Välimeren ruokavalio on kuollut - "Espanjassa lähes kaikki nuoret ja aikuiset syövät lähinnä hampurilaisia, pizzaa ja friteerattua"

Vierailija
08.11.2024 |

https://www.hs.fi/lifestyle/art-2000010568402.html

 

Tälläkin palstalla aina vedotaan siihen että ulkomailla eletään terveemmin. No, todellisuudessa niitä pistaaseja, oliiviöljyä, tuoretta kalaa ja kasviksia syö päivittäin vain pieni rikkaiden eliitti.

Normikansa vetää samaa amerikkalaista halpuutettua vehnähöttöä jauhelihapihveineen ja ranskanperunoineen kuin muut Maapallon tavikset ja köyhät.

Kommentit (72)

Vierailija
1/72 |
08.11.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

moni duunari saa espanjassa surullista 800-1000 euron palkkaa. siitä kun vähentää asumiskuluina 600-700, jotain lämmitykseen, vaatetukseen ja liikkumiseen, niin ei siinä paljoa herkutella.

oliviiöljy muuten ei voi edes kuulua paikallisten nuorten ruokakulttuuriin, koska hinta on pompannut sinne 10 euroon per pieni 250ml pullo. mieti, ostatko tuollaisen kun kuukauden ruokabudjettisi on noin sata euroa.

Vierailija
2/72 |
08.11.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Joo, ei tainnut woketus sitten onnistuakaan...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/72 |
08.11.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ei sellaista ole ollutkaan kuin "jokin aito Välimeren ruokavalio". Ruokavalio on alueella vaihdellut tuhansien vuosien kuluessa. Esim tomaatti tuli vasta 1500 luvulla rapakon toiselta puolelta sinne.

Vierailija
4/72 |
08.11.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ei se ole mihinkään kuollut. Sen noudattamisesta on vain tullut pienen vauraimmiston etuoikeus.

Vähän voi toki kompensoida syömällä vaikka kalan sijasta kanaa tai vaihtamalla öljy vaikka avokadoöljyyn mutta ei sekään halpaa ole.

Tuplajuustohampurilaisen saa tuolla 1,30 eurolla.

Vierailija
5/72 |
08.11.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Ei sellaista ole ollutkaan kuin "jokin aito Välimeren ruokavalio". Ruokavalio on alueella vaihdellut tuhansien vuosien kuluessa. Esim tomaatti tuli vasta 1500 luvulla rapakon toiselta puolelta sinne.

 

Tiukan puristisesti ajateltuna välimerellinen ruokavalio sisältää vain niitä ruokia joita siellä on voinut kasvattaa tuhansia tai kymmeniä tuhansia vuosia. Juurikin vaikka oliivit, erilaiset kalat, täysjyväviljat, tietyt kasvikset ja tietyt hedelmät.

Chili ei myöskään kuulu välimeren ruokavalioon. Se on tuontitavaraa Etelä-Amerikasta jossa sitä käytettiin 8000 vuoden ajan. Vasta Kolumbuksen aikaan sitä alettiin tuomaan Eurooppaan.

Vierailija
6/72 |
08.11.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Heh, näinhän se on. Ja lapsille syötetään Nutellaa aamupalaksi. Siinä teille se terveellinen ja ihanan värikäs paikallisten nykyinen välimerellinen ruokavalio

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/72 |
08.11.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tää on nyt sitä globalisaatiota. Ei kannattaisi olla niin kauhean sisäänpäin käpertynyt ajatusmaailmaltaan, että ei hyväksyisi KFCn tai mäkkärin ihania kansainvälisiä tuotteita 

Vierailija
8/72 |
08.11.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mikä ihmeen täysjyvävilja ? Olin töissä Kreikassa ja Turkissa ja pelkkää valkoista leipähöttöä joka puolella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/72 |
08.11.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Joo, toki, se mitä Välimeren ruokavaliota terveellisenä suositellaan, ei olekaan se mitä nykyään Välimeren maissa syödään, vaan se perinteinen malli, jonka tutkijat löysivät esim. Kreikan saarilta tai Italiasta joskus 1950-luvulla sotien jälkeen. Se on ihan eri juttu kuin nykyinen. Nykyään siellä ei syödä yhtään sen terveellisemmin kuin muuallakaan.

Erityisesti espanjalaiset esim. vetävät lihaa jopa valtavasti enemmän kuin suomalaiset, kun perinteiseen Välimeren ruokavalioon kuului liha-ateria kerran viikossa sunnuntaina, muutamana päivänä kalaa, ja muuten proteiinit pavuista, linsseistä ja maitotuotteista.

Vierailija
10/72 |
08.11.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Riippuu asuinpaikasta. Espanja, Kreikka alueilla missä paljon turismia, on myös paljon sitä kansainvälistä ruokakulttuuria, eikä siihenkään läheskään kaikki lähde.  Maaseudulla ja turismivapaammilla alueilla syödään edelleen aika perinteisesti. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/72 |
08.11.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Friteerattua mitä? 

Friteeratut pikkukalat ja merenelävät ovat sitä välimerellistä perinteistä ruokaa. Niillä ei ainakaan liho.

Vierailija
12/72 |
08.11.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Toisaalta mammat todistelevat kerta toisensa jälkeen, että hampurilaiset ja pizza on terveellistä. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/72 |
08.11.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Ei sellaista ole ollutkaan kuin "jokin aito Välimeren ruokavalio". Ruokavalio on alueella vaihdellut tuhansien vuosien kuluessa. Esim tomaatti tuli vasta 1500 luvulla rapakon toiselta puolelta sinne.

Mutta se on kyllä hyvin määritelty, mitä tarkoitetaan kun puhutaan terveysmielessä suositellusta Välimeren ruokavaliosta. Sehän perustuu Ancel Keysin 1940-1950-luvulla tekemiin tutkimuksiin. 

"The Seven Countries Study was investigated further in regard to an eating pattern loosely characterized as the Mediterranean Diet What exactly is meant by "Mediterranean Diet" today, was detailed by Antonia Trichopoulou (wife of Dimitrios Trichopoulos), and Anna Ferro-Luzzi.The diet was publicized and popularized by Greg Drescher of the Oldways Preservation and Exchange Trust and by Walter Willett of the Harvard School of Public Health."

Ja on kyllä oman kokemuksen mukaan hyvä tapa syödä, siihen vaihtamalla laihduin 120 kilosta 67 kiloon hitaasti vähitellen, ja energisyys lisääntyi valtavasti.

Vierailija
14/72 |
08.11.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Friteerattua mitä? 

Friteeratut pikkukalat ja merenelävät ovat sitä välimerellistä perinteistä ruokaa. Niillä ei ainakaan liho.

Kaikella ruualla lihoo, jos syö tarpeeksi. Friteeratut ruuat ovat aina energiatiheitä, joten niillä lihoo helposti. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/72 |
08.11.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

moni duunari saa espanjassa surullista 800-1000 euron palkkaa. siitä kun vähentää asumiskuluina 600-700, jotain lämmitykseen, vaatetukseen ja liikkumiseen, niin ei siinä paljoa herkutella.

oliviiöljy muuten ei voi edes kuulua paikallisten nuorten ruokakulttuuriin, koska hinta on pompannut sinne 10 euroon per pieni 250ml pullo. mieti, ostatko tuollaisen kun kuukauden ruokabudjettisi on noin sata euroa.

Kasvikset maksaa Välimeren alueella paljon vähemmän kuin meillä täällä ja ihan sulle tiedoksi ettei paikalliset maksa samoja hintoja kaupoissa kuin turistit. Myöskin esim. Kreikassa on jokaisen velvollisuus osallistua oliivien poimintaan kun lomakausi on ohitse. Ja edelleen, he eivät pulita siitä öljystä 10€ kuten turistit. 

Vierailija
16/72 |
08.11.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Riippuu asuinpaikasta. Espanja, Kreikka alueilla missä paljon turismia, on myös paljon sitä kansainvälistä ruokakulttuuria, eikä siihenkään läheskään kaikki lähde.  Maaseudulla ja turismivapaammilla alueilla syödään edelleen aika perinteisesti. 

Koomista nähdä Etelä-Eurooppa vain paikkana, missä on joko perinteistä maaseutua tai turistikohteita. Ihan samalla tavalla ne maat ovat osa läntistä kulttuurivyöhykettä ja elintavat muuttuvat siinä, missä muuallakin. 

Tok tämänkin palstan ravintoasiantuntijat kertovat aina, miten Suomen maaseudulla eletään itse viljellyillä kasviksilla, riistalla ja kalalla, mutta jotenkin sieltä löytyy sitten kuitenkin ne lihavimmat ihmiset. 

Vierailija
17/72 |
08.11.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Ei se ole mihinkään kuollut. Sen noudattamisesta on vain tullut pienen vauraimmiston etuoikeus.

Vähän voi toki kompensoida syömällä vaikka kalan sijasta kanaa tai vaihtamalla öljy vaikka avokadoöljyyn mutta ei sekään halpaa ole.

Tuplajuustohampurilaisen saa tuolla 1,30 eurolla.

Malagan mäkkärissä  big mac hamppari maksaa saman kuin Suomessa

 

Vierailija
18/72 |
08.11.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Heh, näinhän se on. Ja lapsille syötetään Nutellaa aamupalaksi. Siinä teille se terveellinen ja ihanan värikäs paikallisten nykyinen välimerellinen ruokavalio

 

Korjaus - Nutellaa ja vaaleaa leipää. Juomaksi nykyajan halpuutettua "kaakaota" jossa 2% kaakaovoita ja 98% sokeria.

Tai kuten artikkelissa, pala jotain tiikerikakkua tai yksittäispakattua donitsia ja juomaksi "kaakaota".

Vierailija
19/72 |
08.11.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

moni duunari saa espanjassa surullista 800-1000 euron palkkaa. siitä kun vähentää asumiskuluina 600-700, jotain lämmitykseen, vaatetukseen ja liikkumiseen, niin ei siinä paljoa herkutella.

oliviiöljy muuten ei voi edes kuulua paikallisten nuorten ruokakulttuuriin, koska hinta on pompannut sinne 10 euroon per pieni 250ml pullo. mieti, ostatko tuollaisen kun kuukauden ruokabudjettisi on noin sata euroa.

Kasvikset maksaa Välimeren alueella paljon vähemmän kuin meillä täällä ja ihan sulle tiedoksi ettei paikalliset maksa samoja hintoja kaupoissa kuin turistit. Myöskin esim. Kreikassa on jokaisen velvollisuus osallistua oliivien poimintaan kun lomakausi on ohitse. Ja edelleen, he eivät pulita siitä öljystä 10€ kuten turistit. 

 

Seuraa uutisia, pahvi. Hinta on noussut paikallisillekin kestämättömäksi. Jo viime vuonna pullo maksoi 9€ kun se oli vielä koronan aikaan 3-4 euroa.

 

https://www.bbc.com/news/world-europe-67565503

Vierailija
20/72 |
08.11.2024 |
Näytä aiemmat lainaukset

En olekoskaan ajatellut Espanjaa välimerellisenä ruokamaana. Kreeta paras tässä. Mutta se mitä paikalliset syö, on heidän oma valinta. 

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: viisi neljä yhdeksän