Meillä ei ollut koulussa köksää. Muita?
Kommentit (30)
Vierailija kirjoitti:
Et vain muista.
Älä viitsi. Ap
No kun et muista. Kyllä sitä vähän oli kaikilla varmasti.
Meillä oli 7 - luokalla . Ja sen sai ottaa valinnaiseksi 8 & 9 - luokalle, jos halusi .
Vierailija kirjoitti:
Meillä oli 7 - luokalla . Ja sen sai ottaa valinnaiseksi 8 & 9 - luokalle, jos halusi .
Sama täällä. 80-luvulla
Se oli valinnaisaine, aivan kuten vaikkapa atk
Aivan varmasti oli Helsingissä 80-luvulla, kun Espoossakin oli. Seiskalla kaikilla, kasilla ja ysillä valinnaisena.
Jaa. No sit ei ollut.
Olis kyllä syytä olla. Meidän luokalla oli joitain jotka ei 13-vuotiaana osanneet edes kääretorttua ja pizzaa tehdä.
Vierailija kirjoitti:
Aivan varmasti oli Helsingissä 80-luvulla, kun Espoossakin oli. Seiskalla kaikilla, kasilla ja ysillä valinnaisena.
Ei. Ap
Missä apukoulussa sää olit? Opetussuunnitelmaan on kyllä tuossa vaiheessa jo kuulunut.
Vierailija kirjoitti:
Enkä osaa laittaa ruokaa. Ap
Osaatko lukea? Reseptit on ihan suomen kielellä.
Oliko se joku steiner-koulu tai muu hörhölaitos? Tavallisissa kouluissa oli KAIKISSA!
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Enkä osaa laittaa ruokaa. Ap
Osaatko lukea? Reseptit on ihan suomen kielellä.
Jos on ongelmia myös lyhytkestoisessa muistissa, reseptin noudattaminen voi olla vaikeaa.
Mä olen ollut lukuvuonna 88-89 seiskalla ja ihan varmaan oli kotitaloutta pakollisena kaikilla. Kasilla ja ysillä pelkästään sitten valinnaisena.
Köksässä opetetaan paljon vääriä asioita muutenkin. Surullista miten monen suomalaisen kokkaustaidot on pitkälti rakentuneet köksän tuntien pohjalle. Ei käytetä ruuassa oikeaa voita, ei tiedetä oikean itsetehdyn liha/kasvis/kanaliemen mausta mitään, käytetään non-stick pannuja paistamiseen, ei opita käyttämään tuoreita mausteita ja yrttejä. "Pizzaa" tehdään surkean pohjan, surkeiden tomaattien ja kaupan surkeimman juuston avulla. Kasviksia myös opetetaan lähinnä höyryttämään mikä on yksi syy siihen miksi lapset eivät opi vihanneksia edes syömään vaikka uunissa tai pannulla kasviksista tulisi paljon maukkaampia.
Vierailija kirjoitti:
Köksässä opetetaan paljon vääriä asioita muutenkin. Surullista miten monen suomalaisen kokkaustaidot on pitkälti rakentuneet köksän tuntien pohjalle. Ei käytetä ruuassa oikeaa voita, ei tiedetä oikean itsetehdyn liha/kasvis/kanaliemen mausta mitään, käytetään non-stick pannuja paistamiseen, ei opita käyttämään tuoreita mausteita ja yrttejä. "Pizzaa" tehdään surkean pohjan, surkeiden tomaattien ja kaupan surkeimman juuston avulla. Kasviksia myös opetetaan lähinnä höyryttämään mikä on yksi syy siihen miksi lapset eivät opi vihanneksia edes syömään vaikka uunissa tai pannulla kasviksista tulisi paljon maukkaampia.
Käytä nyt vähän järkeäsi!
Köksä lähtee avuttomimpien tasolta - kuten kaikki kouluopetus. Ts. ekalla tunnilla tehdään voikkuleipiä, tokalla lämpimiä voikkuleipiä.
Yhden vuoden aikana ei ehditä lähellekään liemien keittämistä, eikä siihen ole aihettakaan.
Ne pystyy jokainen opettelemaan keittokirjan avulla. Tai kysymällä mummoltaan.
Vierailija kirjoitti:
Se oli valinnaisaine, aivan kuten vaikkapa atk
Olisin uskonut, että joskus 1970-luvulla poikalyseossa ei ollut, mutta kyllä se on kaikkina aikoina kuulunut kummankin sukupuolen opetukseen peruskoulussa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Enkä osaa laittaa ruokaa. Ap
Osaatko lukea? Reseptit on ihan suomen kielellä.
Jos on ongelmia myös lyhytkestoisessa muistissa, reseptin noudattaminen voi olla vaikeaa.
Silloin käytetään apuvälineitä, kuten viivotinta. Se asetetaan sille riville, jota ollaan tekemässä. Ensin kootaan reseptin mukaan tarvikkeet siinä järjestyksessä kuin niitä käytetään, ja sitten aletaan lukea ohjetta lause kerralla.
Et vain muista.