Oikea karjalanpiirakka ei ole riisitäytteinen
Voi meitä. Pölkyt uskoo sellaistakin että karjalanpaistikin on aito karjakainen ruoka 😂
Kommentit (62)
Vierailija kirjoitti:
Minun isoäiti oli aito karjalainen ja piirakkatäyte oli riisiä!
Riisihän on ihan karjalainen perinnekasvi
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Minun isoäiti oli aito karjalainen ja piirakkatäyte oli riisiä!
Riisihän on ihan karjalainen perinnekasvi
Riisiä ja esim. teetä on tuotu Suomeenkin aika kauan. Aikaisemmin riisin tilalla on ollut ohraa. Eihän perunaakaan ole täällä kovin kauan ollut.
Kyllä karjalanpaisti on karjalainen ruoka. Ja karjalanpiirakan täyte on riisipuuroa. Karjalainen mummoni kertoi, että kun hän oli lapsi, niin kotona aina lauantai-iltaisin laitettiin uuniin iso potti karjalanpaistia ja koko päivän tehtiin karjalanpiirakoita. Jo aamusta alettiin keittää sitä riisipuuroa.
Illalla saunan jälkeen sitten herkuteltiin karjalanpaistilla ja piirakoilla. Voin uskoa, että oli hyvää.
Sodan jälkeen evakot toi karjalanpiirakat muualle Suomeen ja moni karjalainen miniä sai hyväksynnän miehensä perheeltä siksi, että osasi tehdä niitä piirakoita. Mummo kertoi yhdestä isännästä, joka oikein hoputtamalla hoputti poikaansa ottamaan vaimoksi heillä olleen evakkotytön, kun sitten saisi aina niitä piirakoita.
Vierailija kirjoitti:
Kyllä karjalanpaisti on karjalainen ruoka. Ja karjalanpiirakan täyte on riisipuuroa. Karjalainen mummoni kertoi, että kun hän oli lapsi, niin kotona aina lauantai-iltaisin laitettiin uuniin iso potti karjalanpaistia ja koko päivän tehtiin karjalanpiirakoita. Jo aamusta alettiin keittää sitä riisipuuroa.
Illalla saunan jälkeen sitten herkuteltiin karjalanpaistilla ja piirakoilla. Voin uskoa, että oli hyvää.
Sodan jälkeen evakot toi karjalanpiirakat muualle Suomeen ja moni karjalainen miniä sai hyväksynnän miehensä perheeltä siksi, että osasi tehdä niitä piirakoita. Mummo kertoi yhdestä isännästä, joka oikein hoputtamalla hoputti poikaansa ottamaan vaimoksi heillä olleen evakkotytön, kun sitten saisi aina niitä piirakoita.
Äitis muisti väärin.
Karjalanpaisti on oikealta nimeltään lihapotti.
Lihapotti nimettiin karjalanpaistiksi talvisodan jälkeen kun haluttiin tuoda evakkoruokaan isänmaallinen ote.
Karjalanpiirakan alkuperäiset täytteet on peruna tai ohra. Piirakat voidellaan munan ja smetanan seoksella ennen uuniin laittoa. Uunin jalkeen ne voidellaan voisulalla.
Tässä on hyvä video-ohje sieltä oikeasta Karjalasta
No ei alunperin, koska täyte oli ohraa. On se kuitenkin ollut riisiä jo aika kauan.
Eihän perunakaan siinä tapauksessa ole suomalaista ruokaa ;)
Alkupeäinen täyte on puurotäytteinen. Tarkemmin sanottuna riisipuurotäytteinen.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Minun isoäiti oli aito karjalainen ja piirakkatäyte oli riisiä!
Riisihän on ihan karjalainen perinnekasvi
Riisiä ja esim. teetä on tuotu Suomeenkin aika kauan. Aikaisemmin riisin tilalla on ollut ohraa. Eihän perunaakaan ole täällä kovin kauan ollut.
Ai että. Kiinnostuin heti. Alkaisikohan Fasu tai joku pieni leipomo tehdä karjalanpiirakoita ohratäytteellä? Mmm, ostaisin heti.
Vierailija kirjoitti:
No ei alunperin, koska täyte oli ohraa. On se kuitenkin ollut riisiä jo aika kauan.
Eihän perunakaan siinä tapauksessa ole suomalaista ruokaa ;)
No ei kai kukaan väitäkään, että olisi.
Kai nyt jokainen tajuaa, että koska riisiä ei ole Karjalassa kasvatettu, niin se ei ole piirakoiden alkuperäinen täyte. Alkuperäinen täyte on ohrapuuro.
Riisi tuli muotiin "hienompana", kun sitä alettiin saada, mutta mikään alkuperäinen täyte se ei tietenkään ole.
Ohratäyte on myös hemmetin paljon maukkaampi kuin riisi. Suosittelen kokeilemaan.
Riisi tuli Suomen kauppoihin 1890-luvulla viljakaupan laajentuessa maailmanlaajuiseksi kehittyvien liikenneyhteyksien myötä.
Riisiä on Suomessa ollut jo 1600-luvulla ja nimenomaan juhlapiirakoissa, vähän paremmassa tarjottavassa, käytettiin tuota kalliimpaa ja fiinimpää ulkomaan viljaa.
Juhlaruokanahan karjalanpiirakka on erityisesti levinnyt, joten voisi väittää, että juuri riisipiirakka tässä mielessä on se perinteinen karjalanpiirakka.
En tiiä mut mun karjalasta kotoisin oleva mummoni ja äitini tekivät maailman parhaita perunakakkaroita ruistaikinaan. Ja sen taidon haluan itsekin opetella. Osa oli toki riisipiirakoitakin, mutta eivät läheskään niin hyviä kuin perunapiirakat!
karjalainen kirjoitti:
Oikea piirakkatäyte on
ohraa.
Perinteisessä karjalanpiirakassa ei ole mitään ainoata ja oikeaa täytettä, sillä 1700-1800-luvulla rahvas teki karjalanpiirakan täytteen juureksista - nauriista, perunasta, ohrasta, tattarista ja mitä nyt sattui olemaan saatavilla. Samoin herrasväki arkikäyttöön.
Riisin käyttö yleistyi karjalanpiirakan täytteenä 1800-luvulla herrasväen ja varakkaiden piirissä ja 1900-luvulla se oli jo kaikkien saatavilla.
Ja perinteisesti kun elintaso nousi, karjalanpiirakan sydän on ollut riisi- tai perunatäyte.
Ja ohrapiirakat ovat yleistyneet vasta 2000-luvulla ja otettu taas uudestaan käyttöön 1800-luvun tapaan.
Vierailija kirjoitti:
Kyllä karjalanpaisti on karjalainen ruoka. Ja karjalanpiirakan täyte on riisipuuroa. Karjalainen mummoni kertoi, että kun hän oli lapsi, niin kotona aina lauantai-iltaisin laitettiin uuniin iso potti karjalanpaistia ja koko päivän tehtiin karjalanpiirakoita. Jo aamusta alettiin keittää sitä riisipuuroa.
Illalla saunan jälkeen sitten herkuteltiin karjalanpaistilla ja piirakoilla. Voin uskoa, että oli hyvää.
Sodan jälkeen evakot toi karjalanpiirakat muualle Suomeen ja moni karjalainen miniä sai hyväksynnän miehensä perheeltä siksi, että osasi tehdä niitä piirakoita. Mummo kertoi yhdestä isännästä, joka oikein hoputtamalla hoputti poikaansa ottamaan vaimoksi heillä olleen evakkotytön, kun sitten saisi aina niitä piirakoita.
Ei Karjalassa sanottu että karjalanpaisti ja karjalanpiirakka. Ne oli paisti (tai potti) ja piirakka. Kaikki tiesi mistä puhuttiin.
Vasta Karjalan menettämisen jälkeen niistä tuli _karjalan_paisti ja _karjalan_piirakka.
Ja piirakan alkuperäinen täyte on ohrapuuro.
Nuo juurestäytteet on olleet ennemminkin pohjoisempana, Kainuun korvilla.
Vierailija kirjoitti:
Riisi tuli Suomen kauppoihin 1890-luvulla viljakaupan laajentuessa maailmanlaajuiseksi kehittyvien liikenneyhteyksien myötä.
Onkoha siul täst linkkii? Olis mielekiintoist lukkee.
Vierailija kirjoitti:
Kyllä karjalanpaisti on karjalainen ruoka. Ja karjalanpiirakan täyte on riisipuuroa. Karjalainen mummoni kertoi, että kun hän oli lapsi, niin kotona aina lauantai-iltaisin laitettiin uuniin iso potti karjalanpaistia ja koko päivän tehtiin karjalanpiirakoita. Jo aamusta alettiin keittää sitä riisipuuroa.
Illalla saunan jälkeen sitten herkuteltiin karjalanpaistilla ja piirakoilla. Voin uskoa, että oli hyvää.
Sodan jälkeen evakot toi karjalanpiirakat muualle Suomeen ja moni karjalainen miniä sai hyväksynnän miehensä perheeltä siksi, että osasi tehdä niitä piirakoita. Mummo kertoi yhdestä isännästä, joka oikein hoputtamalla hoputti poikaansa ottamaan vaimoksi heillä olleen evakkotytön, kun sitten saisi aina niitä piirakoita.
Voi sinnuu, kun ei se Karjala kokonaan sin Venäjän tai Neuvostoliiton puolel jääny, ihan tääl koto Suomes on alkuperäst Karjalaa, jos niit piirakoitkin on tehty ammoisist ajoist. Mut ohratäytteel alun perin, kuten moni tääl tietääki. Riisi on nykyajan kotkotuksii. Tai hienouksii. Hienompaa se sillon ennen oli kuin ohra. Mut nykyää aletaa huomaamaa, et ohra tai otra, niinku myö sanotaa, on maukkaampaa.
(no joo, sukujuuret Suomen puoleisessa Karjalassa, mut ite paljasjalkainen Helnsinkiläinen, niin en oikeesti osaa tota murretta)
Minun isoäiti oli aito karjalainen ja piirakkatäyte oli riisiä!