Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Tutkijat varoittavat yhä kasvavan lihansyönnin vaaroista: ”Siitä tulee massiivinen ongelma”

Vierailija
25.07.2018 |

Länsimaissa lihansyönti on saavuttamassa lakipisteensä, mutta kehittyvissä maissa kulutus kasvaa. YK:n arvion mukaan lihan kulutus kasvaa maailmanlaajuisesti 76 prosenttia vuoteen 2050 mennessä.
Oxfordin yliopiston tutkijat ovat koonneet laajan katsauksen maailmanlaajuisesta lihansyönnistä ja sen ympäristövaikutuksista hiljattain ilmestyneessä Science-lehdessä.

Sen ydinhavainto on, että lihansyönti kasvaa maapallolla jatkuvasti kestämättömällä tahdilla.

”On vaikea nähdä, miten planeetta voisi ylläpitää yli kymmentä miljardia ihmistä ilman vakavia ympäristövaikutuksia sellaisilla lihamäärillä, joita vauraissa länsimaissa kulutetaan”, tutkijat kirjoittavat raportin johtopäätöksissä.

Karjatalous vaatii valtavia määriä vettä ja peltoalaa, ja sen osuus ihmisen toiminnan tuottamista vuosittaisista kasvihuonekaasupäästöistä on noin 15 prosenttia.
Lihansyönnillä ja karjataloudella viitataan raportissa ja tässä jutussa kaikkeen ruoaksi kasvatettuun lihaan.

Nykytahdilla jatkuva karjatalous lämmittää laskelmien mukaan ilmastoa vuosisadan loppuun mennessä noin 0,1 astetta, jos katsotaan pelkkää hiilidioksidin määrää. Tämän lisäksi lihan kasvatus ja maatalous tuottavat myös paljon dityppioksidia sekä metaania, joka on hiilidioksidia voimakkaampi, mutta lyhytikäisempi kasvihuonekaasu. Kun nämä otetaan mukaan laskelmiin, ilmastoa lämmittävä vaikutus voi olla jo 0,44 astetta.

Lihan kulutus henkilöä kohti on lähes kaksinkertaistunut 50 vuodessa. Vuonna 1961 ihmiset söivät keskimäärin 23 kiloa lihaa vuodessa, kun nyt lihaa kuluu 43 kiloa per henkilö. Samalla lihantuotanto on kasvanut huomattavasti nopeammin kuin väestönkasvu. Vuodesta 1961 lihantuotanto on noin viisinkertaistunut.

Meidän suomalaisten lihankulutus on varsin tarkasti linjassa raportin havaintojen kanssa. Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuoreen raportin mukaan suomalaiset söivät yhteensä noin 40 kiloa lihaa vuodessa. Luku tarkoittaa kypsän lihan määrää, ja siitä on siis poistettu luut ja huomioitu paistohävikki.

Oxfordin tutkijoiden raportin mukaan lihansyönti näyttää joissakin länsimaissa jo saavuttaneen lakipisteensä. Esimerkiksi Britanniassa se on jopa hieman vähentynyt viime vuosina.
https://www.hs.fi/tiede/art-2000005768126.html

Kommentit (4)

Vierailija
1/4 |
25.07.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

"Kehittyvissä maissa" aivan kaikki kasvaa räjähdysmäisesti kahdestä syystä: elintaso nousee ja väestönkasvu on karannut täysin käsistä.

Mikään mitä tehdään ympäristön eteen ei merkitse yhtään mitään, ellei väestönkasvua saada taittumaan ja äkkiä. Mikään määrä itseään täynnä olevia vegaaneja ja pyöräilyä talvipakkasissa ei riitä pelastamaan maailmaa siltä, kun kehittyvissä maissa yhtä aikaa väestä 4 kertaistuu ja sen kulutus henkeä kohden 10 kertaistuu.

Suomalaistenkin surkuttelu lentomatkailustaan on kuin yrittäisi tehdä Saharasta kukoistavan maatalousalueen lasten leluämpärillä. Toki tärkeintä ei olekaan tulos vaan oman egon kiillotus sekä ylemmyyden tunne, joka tulee siitä, kun saa muutaman minuutin välein kertoa jollekin - mahdollisesti kolmatta kertaa vartin aikana - olevansa vegaani.

Vierailija
2/4 |
25.07.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Suomen CO2-päästöt ovat 0,1 % maailman päästöistä. Revi siitä!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/4 |
25.07.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mikko Kärnä paasaa taas kohta Twitterissä miten p*rseestä kasvissyöjät on.

Vierailija
4/4 |
25.07.2018 |
Näytä aiemmat lainaukset

Olen sekasyöjä, mutta ihmettelen miten joku jaksaa syödä lihaa joka päivä.