Retkikeittimestä uuni, miten onnistuu?
Onko joku koittanut tehdä retkikeittimestä uunia, jolla voisi kypsyttää hitaasti vaikka jonkun kakun, tai vaikka croissantteja tms, niin ettei ne pääse pinnasta palamaan? Se vaatii ainakin kaksi sisäkkäistä kattilaa, että väliin jää ilmakerros, joka lämpiää, mutta mietin vain että kuinka helposti se ulompi kattila palaa puhki, jos se on tyhjänä liekkiä vasten? Haluaisin kokeilla, mutten haluaisi tuhota kattilaa. Mietin myös jos sinne pohjalle laittaisi vettä, mutta en tiedä pilaako se höyry sitten sen itse ruoan. Vinkkejä ja kokemuksia saa laittaa!
Kommentit (30)
Älä ainakaan höyrystintä siitä tee. Yksi keino on laittaa alumiinifoliorullia ison kattilan pohjalle ja sitten pienempi kattila rullien päälle makaamaan ja leivinpaperi päälle. Ja käytä hyvin pientä liekkiä!
Vierailija kirjoitti:
Älä ainakaan höyrystintä siitä tee. Yksi keino on laittaa alumiinifoliorullia ison kattilan pohjalle ja sitten pienempi kattila rullien päälle makaamaan ja leivinpaperi päälle. Ja käytä hyvin pientä liekkiä!
Joo, vesi varmaankaan ei toimi ja tuota ajattelinkin kokeilla että foliosta palloja, joiden varaan sisempi kattila jäisi makaamaan, mutta mietityttää se että kestääkö se ohut kattilanpohja sitä liekkiä, kun ei se lämpö pääse suoraan johtamaan mihinkään. Liekin on toki oltava pienellä, mutta kypsytys kuitenkin vaatii helposti 20-30 minuuttia, että kyllä siinä ajassa pohja saattaa kärsiä pienemmälläkin liekillä.
Googlaa "Tee retkikeittimestä paistinuuni" niin löydät parikin juttua videoineen. (en osaa laittaa linkkiä)
Helpoin tapa tehdä uuni retkellä on tehdä kasa kiviä johon katto myös tietenkin. Sitten vain hiillosta sisälle. Onnistuu leivänkin paistaminen hyvin.
Et kyllä pääse laadukkaaseen tulokseen, mutta kattilan kun saat sopivalle korkeudelle ja hiilosta kannen päälle, niin saat "uunin".
Ongelma on ohut alumiini, jossa lämpötilat vaihtuvat nopeasti ja kypsyminen ei ole tasaista.
Yhtenä vinkkinä voisi olla laittaa kattilan sisälle vielä koroke, vaikaa alu foliosta rypyttäen parin kolmen sentin korotus, niin tasaa lämpöä.
Ajatuksena risukeitin, kaasulla helpompi ala lömpö, mutta ongelma, kun pitäisi saada ylös myös lämpöä.
Vierailija kirjoitti:
Helpoin tapa tehdä uuni retkellä on tehdä kasa kiviä johon katto myös tietenkin. Sitten vain hiillosta sisälle. Onnistuu leivänkin paistaminen hyvin.
Oletko täysin vakuuttunut että tuo on helpoin tapa?
Vierailija kirjoitti:
Helpoin tapa tehdä uuni retkellä on tehdä kasa kiviä johon katto myös tietenkin. Sitten vain hiillosta sisälle. Onnistuu leivänkin paistaminen hyvin.
Tämä on oikein hyvä keino jos olosuhteet ovat ok, mutta käytännössä tympeä jos on esim. metsäpalovaroitus voimassa tai paikka on kovin tuulinen. Onnistuu keittokatoksella toki mainiosti, mutta niitä eikä kiviäkään ole aina saatavilla riittävästi.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Helpoin tapa tehdä uuni retkellä on tehdä kasa kiviä johon katto myös tietenkin. Sitten vain hiillosta sisälle. Onnistuu leivänkin paistaminen hyvin.
Oletko täysin vakuuttunut että tuo on helpoin tapa?
Paras tapa se ainakin on. Leivälle tasainen kivi alustaksi ja iso kivi "luukuksi" millä "sulkee" uunin "
Luulen että helposti onnistuu jos vain kunnolla levittää retkiemätintä ennenkuin lataa sisään vuoat ja pannut.
Ostat uunin ja laitat retkikeittimen sen uunin pohjalle.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Helpoin tapa tehdä uuni retkellä on tehdä kasa kiviä johon katto myös tietenkin. Sitten vain hiillosta sisälle. Onnistuu leivänkin paistaminen hyvin.
Oletko täysin vakuuttunut että tuo on helpoin tapa?
Tässä on hyvä video sellaisesta. Todella helppo tehdä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Älä ainakaan höyrystintä siitä tee. Yksi keino on laittaa alumiinifoliorullia ison kattilan pohjalle ja sitten pienempi kattila rullien päälle makaamaan ja leivinpaperi päälle. Ja käytä hyvin pientä liekkiä!
Joo, vesi varmaankaan ei toimi ja tuota ajattelinkin kokeilla että foliosta palloja, joiden varaan sisempi kattila jäisi makaamaan, mutta mietityttää se että kestääkö se ohut kattilanpohja sitä liekkiä, kun ei se lämpö pääse suoraan johtamaan mihinkään. Liekin on toki oltava pienellä, mutta kypsytys kuitenkin vaatii helposti 20-30 minuuttia, että kyllä siinä ajassa pohja saattaa kärsiä pienemmälläkin liekillä.
Foliorullien idea on siirtää lämpöä kattilan keskeltä kattilan uloimpiin osiin mahdollisimman tasaisesti. Voit vaikka tehdä rullista sellaisia, että läpileikkaus on neliömäinen ja rulla paksumpi keskeltä, jolloin maksimoit lämmönsiirron pinta-alan ja lämmön jakautumisen. Pelkät pallot eivät riitä. Liian suurella liekillä tai huonosti lämpöä siirtävillä rullilla pilaat kattilan.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Helpoin tapa tehdä uuni retkellä on tehdä kasa kiviä johon katto myös tietenkin. Sitten vain hiillosta sisälle. Onnistuu leivänkin paistaminen hyvin.
Oletko täysin vakuuttunut että tuo on helpoin tapa?
Paras tapa se ainakin on. Leivälle tasainen kivi alustaksi ja iso kivi "luukuksi" millä "sulkee" uunin "
Tämä vaan kuulostaa minusta aika työläältä, ajatus oli juuri se että sen saisi retkikeittimestä, ei vaatisi mitään erikoista paikkaa, tai luonnosta kerättyä materiaalia, vaan kaikki tarvittava olisi mukana.
-ap
Vierailija kirjoitti:
Helpoin tapa tehdä uuni retkellä on tehdä kasa kiviä johon katto myös tietenkin. Sitten vain hiillosta sisälle. Onnistuu leivänkin paistaminen hyvin.
Avotulenteko ei onnistu metsäpalovaaran aikaan. Metsäpalovaara kestää lähes koko kesän. Silloin kun se ei ole voimassa sataa tai on muuten huono ilma. Kenelle tulee mieleen lähteä retkelle vesisateessa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Helpoin tapa tehdä uuni retkellä on tehdä kasa kiviä johon katto myös tietenkin. Sitten vain hiillosta sisälle. Onnistuu leivänkin paistaminen hyvin.
Oletko täysin vakuuttunut että tuo on helpoin tapa?
Paras tapa se ainakin on. Leivälle tasainen kivi alustaksi ja iso kivi "luukuksi" millä "sulkee" uunin "
Saaristossa on noita ja niitä kutsutaan "ryssänuuniksi" ovat joissain paikoissa hyvässä kunnossa ja jossain kivikasoja vain.
Oon nähnyt sasristomerellä ja tukholman saaristossa..
Ostat jonkun tuontapaisen kokoontaittuvan retkiuunin. Maksaa vähän yli 30 euroa. Tai rakentelet itse.
https://mavaja.fi/wp-content/uploads/2021/07/Retkiuuni_kokoon_taitettav…
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Helpoin tapa tehdä uuni retkellä on tehdä kasa kiviä johon katto myös tietenkin. Sitten vain hiillosta sisälle. Onnistuu leivänkin paistaminen hyvin.
Avotulenteko ei onnistu metsäpalovaaran aikaan. Metsäpalovaara kestää lähes koko kesän. Silloin kun se ei ole voimassa sataa tai on muuten huono ilma. Kenelle tulee mieleen lähteä retkelle vesisateessa.
Eipä avotulta saa tehdä ilman maanomistajaa lupaa muutenkaan...
"Foliorullien idea on siirtää lämpöä kattilan keskeltä kattilan uloimpiin osiin mahdollisimman tasaisesti. Voit vaikka tehdä rullista sellaisia, että läpileikkaus on neliömäinen ja rulla paksumpi keskeltä, jolloin maksimoit lämmönsiirron pinta-alan ja lämmön jakautumisen. Pelkät pallot eivät riitä. Liian suurella liekillä tai huonosti lämpöä siirtävillä rullilla pilaat kattilan."
En ymmärrä minkälaisia rullia tarkoitat. Siis foliosta rullataan pohjalle pitkulaisia rulliako? Miten se oleellisesti eroaa onko siellä palloja vai rullia? Hankalaa niistä rullistakaan niin tiiviitä on saada, että ne lämpöä hyvin johtaisivat.
-ap
13 jatkaa: Voit myös ujuttaa rullat jatkumaan kattiloiden sivuseinämiä pitkin, jos tilaa on. Ongelma on, että pohja on helposti kuuma ja ylin osa viileä. Yläosan eristäminen tai lämpimänä pitäminen paloturvallisesti ei ole helppoa.
Ja siis lisäyksenä että alumiinisia kattiloita käytän.