Millaisia ruokia teette, kun on vähän rahaa?
Näitä keskusteluja on paljon, mutta aina tulee esiin samat hernekeitot, olisiko jollain jotain uusia ideoita?
Kommentit (252)
Kaupan hintalapusta se on kiinni. Voihan niitä herneitä tai papuja liottaa ja keittää ja syödä ilman lientä....
Possun lapaa, kaalia, sipulia, juureksia ja uuniin hautumaan?
Linssikeitto?
Kananmuna.
Maukkaita ja ravitsevia ruokia! Minulle "vähän rahaa" on silloin, kun käyttötin saldo menee alle 5:den tonnin....
Iso satsi makarinilaatikkoa, piisaa pidemmäksikin aikaa ja vaihtelua saa lisukkeilla. Puuro on halpaa, samoin kananmunat.
Silmänruokia. Yleensä kysyn täällä mitä ihmiset ovat tehneet ruuaksi tai ruokaohjeita ja sitten kuvittelen mielessäni niitä ihania ruokia.
Sellaisia, joista syödään pari päivää kerrallaan ja joissa on suht vähän aineita, jotta on mahd. Halpaa. Esimerkiksi makaronilaatikko, kinkku/jauheliha/broilerikiusaus, riisipuuro+kanelisokeri, kalapuikot+perunamuusi, iso padallinen chili sin carnea (syö riisin kanssa monta päivää!), jauhelihakastike+muussi jne. Eli siis tosi perusruokia perus sienistä. Aika ravinneköyhää köja tylsää, mutta halpaa vatsantäytettä.
Ruokajono päättää sen asian puolestani.
Yksin asuva voi hyvin jakaa vaikka jauhelihapaketin n. 100 gramman pakastepusseihin pakastimeen. Jos miettii vaikka lapsuutta niin kyllähän silloin 5 henkinen perhe söi 400 gramman jauhelihapaketista sen yhden aterian jokainen.
Toki pitää osata tehdä ruokaa, mutta kyllähän liika liha on kastikkeissa jopa huono asia. Koostumus ja maku kärsii.
Perunan rakenne muuttuu pakastamisesta, joten etupäässä riisi- ja pastapohjaisia ruokia. Wokkeja, makaronilaatikkoa, lasagnea, broileria ja riisiä jne.
Riisiä ja jotain kastikkeita/wokkeja, esimerkiksi kookosmaitoon tai kaurakermaan tehty kasviscurry. Pakastimessa on aina vihanneksia ja kaapissa papuja. Kookosmaitoa saa pari desiä 89snt. Curry maustetta löytyy kaapista aina. Aasiamarketista saa halvalla tofua, 2€ 500 grammaa ja se riittää moneksi päiväksi yhdelle henkilölle.
Pakastevihannekset ovat helppoja, nopeita ja halpoja. Alle eurolla saa 450 grammaa kukkakaalta tai parsakaalta. Wokkivihanneksia vähän päälle eurolla. Keittovihanneksia vielä halvemmalla, niitä tosin et itse osta..
Kaaliruokia kannattaa nyt talvella thdä. Valkokaali/keräkaali on halpaa ja ravitsevaa ja oikein valmistettuna myös hyvää.
Oma suosikkini kaalilaatikko 6hengelle:
Noin puolikas sellaista keskikokoista kaalia (noin1€)
2 sipulia (n. 0,50€)
Muutama porkkana (0,50€)
Reilu kourallinen (ehkä desi) punaisia linssejä (0,50€)
Tetra tomaattimurskaa (0,85€)
2 dl kermaa (1,25€)
Mustapippuria, suolaa, 2rkl siirappia
Sineet pilkotaan, ladotaan kukkuroilleen vuokaan ja haudutetaan uusinssa kolmisen tuntia.
Halvempi versio on kaalipata, jossa yllämainitut lukuunottamatta kermaa ja tomaattia laitetaan pataan tai kattilaan ja haudutetaan liedellä pari tuntia. Ruokaisampaa saa kun lisää joukkoon desin ohrasuurimoita.
Iso satsi jauhelihakeittoa, paljon perunaa ja vihanneksia, niin riittää yksi 400 gr jauheliha
Kaalipataa, eli paljon kaalia / perunaa / jauhelihaa / porkkana. Sopivasti nestettä, niin tulee ruokaisa eikä keitto. Sitä syö monta päivää.
Aivan samoja ruokia, kuin rahallisenakin. Kyse on siitä miten varaudut. Ostaa vain niin että kaapissa on aina jotain josta saa ruokaa.
Vierailija kirjoitti:
Riisiä ja jotain kastikkeita/wokkeja, esimerkiksi kookosmaitoon tai kaurakermaan tehty kasviscurry. Pakastimessa on aina vihanneksia ja kaapissa papuja. Kookosmaitoa saa pari desiä 89snt. Curry maustetta löytyy kaapista aina. Aasiamarketista saa halvalla tofua, 2€ 500 grammaa ja se riittää moneksi päiväksi yhdelle henkilölle.
Pakastevihannekset ovat helppoja, nopeita ja halpoja. Alle eurolla saa 450 grammaa kukkakaalta tai parsakaalta. Wokkivihanneksia vähän päälle eurolla. Keittovihanneksia vielä halvemmalla, niitä tosin et itse osta..
Mainitsen vielä mitä laitan tähän kookoscurryyn yleensä, reseptiä saa tottakai muuttaa sen mukaan kun haluaa.
Pieni sipuli (vapaaehtoinen)
n. 300 grammaa parsakaalta (Huom! Jos ostaa tuoreena, niin parsakaalta kanta on ihan hyvää syötävää)
200 grammaa maissia (pakasteesta saa ostettua n. 45snt)
200 grammaa kikherneitä tai muita papuja
200 grammaa tofua (tofun for korvata millä haluaa. Lisää papuja, ja jos itse tykkää niin vaikka lihaa)
2 dl kookosmaitoa tai kaurakermaa
Mausteita sen mukaan kun itse tykkää. Yleensä lisään paljon currya, hiukan suolaa ja pippuria sekä vähän chiliä.
Tämä resepti tulee itsellä halvaksi siis sen takia että kaapeissa on aina varalta paputölkkejä, kun säilyvät hyvin, sekä Pakastevihannekset ja mausteet aina löytyy. Ostettavana on siis tofu ja kookosmaito/kaurakerma
Vierailija kirjoitti:
Silmänruokia. Yleensä kysyn täällä mitä ihmiset ovat tehneet ruuaksi tai ruokaohjeita ja sitten kuvittelen mielessäni niitä ihania ruokia.
Erinomainen vinkki! Tulee halvaksi, ja pysyy myös hoikkana.
Iso satsi tomaattista papu-kasvispataa. Sitä voi syödä riisin, perunoiden, pastan kanssa. Kasviskeittoja ja peltileipää, johon heitän päälle täytteeksi esim. juuston jämät, sipulisilppua, kasvisten jämät, siemeniä, yrttimausteita... Uunijuureksia ja soijarouhekastiketta. Kasvis/juurespihvejä. Linssikeittoja. Lasagnea/pastavuokaa/makaronilaatikkoa ja täytteeksi, mitä kaapista/pakkasesta löytyy. Pakastan aina osan hedelmistä, ja käytän niitä sitten smoothieihin, silloin kun on vähemmän rahaa käytössä eikä välttämättä tule ostaneeksi paljon tuoreita hedelmiä. Täältä pongasin joskus vinkin pakastaa juustoraastetta annospusseihin. Jos on rahaa vähän käytössä, niin voi sitten ruuan laitossa turvautua näihin kätköihin ja saa makua ruokaan, vaikkei ole varaa ostaa kaikkia tarvikkeita, mitä haluaisi. Kuiva-ainekaappi ja pakasteet kannattaa pitää aina hyvällä mallilla, niin ei tule paniikkia, jos rahaa onkin tosi niukalti yhtäkkiä.
Makaronia. Jos on hyvä tuuri, saattaa olla ketsuppia kaverina. Nyt ei ole.
Jos rahat ovat oikein vähissä, niin jätän oman makuni mukaiset hintavat kotiruoat tekemättä ja tilaan kotipitsasta kinkku-tonnikala-ANANAS-pitsan.
Laatikkoruokia, wokkia, puuroja, kiisseleitä, sämpylöitä. Broileria, nakkeja, tarjousjauhelihaa ja yleensäkin alekoreja hyödyntäen.