5-vuotiaan ennenaikainen kehitys

Vierailija

Hei!

Puran nyt hämmennystäni tänne, josko vaikka hyviä vinkkejä saisi. Tyttäreni täytti kesäkuussa 5, on aina ollut ikäistään isompi ja pidempi, myös vanhemman oloinen. Taitava ja reipas monissa asioissa siis ikäänsä nähden, toisaalta myös hyvin temperamenttinen. On nyt 119cm ja 24kg, "tasapaksu" pötkylä, jollainen olen itsekin pienenä ollut ja vaatteet päällä ihan sopusuhtainen, lähinnä reisiä ja masua löytyy :)

5-vuotisneuvolassa oli puhetta, että painoa syytä tarkkailla. Ei nyt siis mitään numeroa tehdä, mutta ei saisi antaa karata käsistä, mistä olen ihan samaa mieltä. Mutta mutta...tässä kesällä jossain vaiheessa huomasin, että tytöllä muutama häpykarva ja rinnat selvästi erottuvat. Rinnathan helposti erottuvat jos pyöreyttä on hieman enemmän, mutta tuo yhdistelmä huolestuttaa. Nyt muutaman viikon ajan olen huomannut myös, että tytöllä selkeää hienhajua. Ei siis johdu vaatteista, kuten joku jollain palstalla vinkkasi eli esim. eilen illalla oli pesulla ja nukkui pelkät pikkuhousut jalassa niin aamulla oli pientä hienhajua.

No, ei siinä mitään. Kävimme ostamassa dödöä herkkäihoisille ja tyttö itse ylpeä tästä kun sai laittaa dödöä ja koko asiaan suhtautuu huvittuneesti. Luin juuri netistä ennenaikaisen puberteetin hoidosta ym ja ilman muuta täytyy varata lääkäriaika ja tutkia/poissulkea mahdolliset sairaudet jne.

Mutta mua lähinnä kiinostaa muiden kokemukset hoidoista tai käytännön selviytymisestä? Onko lääkehoidolla ollut sivuvaikutuksia tai vaikutuksia myöhempään kasvuun ja kehitykseen? Entä jos lääkehoitoa ei ole aloitettu? Psyykkiseen vointiin? Onko ollut kiusaamista?Tyttö siis itse aivan tyytyväinen olemiseensa ja on jopa sen verran sanavalmis, että kuittaa omaavansa isommat tissit kuin meikäläisella ( mihin ei paljoa vaadita :) ), mutta näin äitinä on huoli ja paha mieli. Vaikka on "iso" tyttö niin kuitenkin 5-vuotias on vielä pieni ja surettaa ja huolestuttaa miten tästä eteenpäin :(

Kommentit (8)

Vierailija

dödön käyttökään ei ole normaalia tarvetta.Eli tilaat ajan lääkärille, todennäköisesti kyseessä on ennenaikainen puberteetti, jos on, se tyrehdytetään.

Vierailija

kautta lastenlääkärille tai lasten endokrinologille, mikäli asutte isossa kaupungissa.Meidän tyttöä alettiin tutkia, kun hänelle ilmestyi 8,5-vuotiaana muutama häpykarva eikä muita murrosiän merkkejä. Tytöltä otettiin verikokeita mm. sukuhormonit, kilpirauhashormonit, sokeriarvot, keliakiakokeet ja vaikka mitä. Lisäksi sairaalassa otettiin röntgenkuva kädesta ja siitä määriteltiin luustoikä eli se kauanko on arvioitua kasvuaikaa jäljellä. Meidän tyttö on pieni ja hoikka, joten painolla ei tässä tapauksessa ole merkitystä. Huolestuttavaa tässä oli se, että luustoikä oli tytön kalenteri-ikää runsaasti edellä ja tytön aikuispituudeksi tulisi vain n. 140cm. Samalla huomattiin lievä kilpirauhasen vajaatoiminta, johon aloitettiin lääkitys toukokuussa.Nyt olemme parin viikon kuluttua menossa uudelle käynnille ja tällä välillä on tytöllä rintojen kasvu alkanut, ei vielä juurikaan näy muuten mutta nännit koholla. Muita merkkejä ei vielä ole ollut eli ei hiusten tai ihon rasvoittumista tai hienhajua. Tyttö täytti juuri 9v. En tiedä mitä aikovat nyt sitten tehdä. Periaatteessahan kuukautiset voivat ihan hyvin tulla esim. 10-vuotiaana hänelle, mutta itse toivoisin, että pituuskasvuun voitaisiin vielä vaikuttaa jotenkin ja kuukautisten siirtämisellä pidentää kasvuaikaa. itselläni kuukautiset ovat alkaneet 12v ja olen 168cm pitkä.Täällä hyvää tietoa aiheesta: http://www.lastenendokrinologit.net/kirja/index.html

Vierailija

Tyttöä alettiin tutkia, koska uhkaa jäädä niin lyhyeksi verrattuna vanhempien pituuksiin. Pakko siis tarkistaa, että missä vika mahtaa olla ja löytyihän sieltä mm. tuo kasvuun vaikuttava kilpirauhasen lievä vajaatoiminta. Tyttö siis nyt 126cm pitkä. Lisäksi ihmeteltiin sitä, että karvoitusta tuli vähän mutta ei yhtään mitään muita murrosiän merkkejä kuitenkaan. Sukuhormonien arvot eivät vastanneet täysin murrosiän alkamista, vaan estradioli oli korkeampi (muut vielä ihan lapsen tasolla), mikä taas voi viitata mm. kystaan munasarjassa. Lastenlääkäri konsultoi asiassa vielä yliopistosairaalan lasten endokrinologia, koska tässä oli niiin monta ihmeellistä yhteensattumaa. Jäätiin odottamaan kesän ajaksi ja nyt siis kontrollikäynti parin viikon kuluttua.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat