Millä saatte kasvisruokiin makua?
Olen liharuokien ystävä ja yritän kuitenkin välillä tehdä vaikka uunijuureksia tai muita simppeleitä kasvisruokia. Teen reseptien mukaan ja laitan mausteita reilummin kuin ohjeessa lukee. Silti jos kasvisruuassani on vaikkapa juustopaloja mukana, päädyn aina noukkimaan lautaselleni mahdollisimman paljon sitä juustoa että saan edes jotain makua siihen ruokaan kun ne kasvikset eivät meinaa maistua miltään. Usein ne ovat myös jotenkin liian vetisiä tai puisevia ja kuivia. Millä saatte kasvisruokiin makua? Vai kuuluuko niiden maistua puisevalta ja ns. ei miltään? Pelkkä terveellisyys ei vaan meinaa riittää motivaatioksi sille että häärään keittiössä kasvisten kanssa ja lopputuloksena on mitään sanomaton lopputulos.
Kommentit (81)
Tarvitset parempia reseptejä jos kasvisruasta tulee mautonta. Omia luottoreseptejä on mm. aubergine parmegiana, paistetut vihreä papu-inkiväärinuudelit, chili sin carne, brie-kukkakaaliquiche, salaatti caprese, kurpitsacurry, shakshouka.... Käytän paljon mausteita ja rakennan makukerroksia ruokaan. Kasviksia voi paahtaa, grillata, marinoida ja rakentaa makuja ihan kuin liharuokiinkin. Tai tehdä maukkaita kasvislisukkeita tai kastikkeentapaisia kuten pico de galloa ruokien lisäksi. Ja ruokiin aina tarpeeksi suolaa ja hapokkuutta korostamaan makuja.
Miksipä ei kikkailisi niiden kasvisten ja lihan kanssa yhdessä, sillä tavalla saat varmasti helpoiten löydettyä, että mistä kasviksista tykkäät ja toisaalta lihaa saa helposti vähennettyä kun puolet onkin kasvista ruoasta.
Tee vaikka perus kanakastike. Muutoin perus, mutta iske sipulia, parsakaalia ja paprikaa pannulle kanan kanssa. Ensikerralla sulla on noiden lisäksi siellä jo vaikka kesäkurpitsaakin. Maustaminen on helpompi ehkä oppia, kun teet jonkun tutun ruoan kanssa, sitten ehkä uskallat käyttää niitä mausteita enemmän. Tai makusi mukaan.
Jauhelihakastikkeeseen, tomaattiseen siis voi raastaa vaikka porkkanan jos toisenkin, pilkkoa pannulle selleriä, sipulia, valkosipulia, tuoretta persiljaa kastikkeeseen, antaa kypsyä kunnolla ja pitkään. Tulee muuten tosi hyvää.
Wokkivihanneksia mausta kalakastikkeella ja soijalla sekä lisää vaikka vähän siirappia joukkoon, vähäsen chiliä tai inkivääriä. Miksei possusuikaleita ihan vain pikkasen makua tuomaan. Nauti jasminriisin kanssa. Huomaat pian, että kasvikset vie ykkössijan tässä ruoassa.
Chili, inkivääri, kurkuma ja muut intialaiset ja lähi-idän mausteet, yrtit, valkosipuli, suola, pippurit, sitruuna, lime.
Ei mitään natriumglutamaatti liemijauheita!
Omia keittokirjasuosikkejani:
- Saara Törmä: Keittokomero ja huone
- Christine McFadden: Kansainvälisiä kasvisherkkuja
- Renate Zeltner: Valkosipuli
- Etno-kasviskeittokirja
Törmän pikku kirjassa toimii kaikki, sitä vain on vaikea mistään löytää. McFaddenin reseptit ovat hiukan monimutkaisempia, mutta yleensä toimivat. Zeltnerin kirjassa on muutakin kuin kasvisruokia, mutta enimmäkseen kasvisruokia kuitenkin. Kylmä kurkkukeitto oli kamalaa, muusta olen pitänyt. Etno-kasviskeittokirjassa osa toimii, osa ei. Kokeilemalla huomaa mistä pitää. Jos juustosta tykkäät, niin Meksiko-osio voisi olla juttusi.
Mainitaan vielä Parhaat ruokasienet ja maukkaimmat sieniherkut, jos sienet uppoavat. Sen keitto-osio on onnistunut, kunhan pippuria käyttää vähemmän kuin ohjeissa (puolet määrästä riittää). Kastikkeissa on joitakin hyviä, ja sienilasagne on parempaa kuin jauhelihasta tehty. Ohjeissa mainitaan, mitä sienilajia on tarkoitus käyttää, mutta usein sopii jokin muukin.
Ja olen siis täysin sekasyöjä itse, eli kuvittelen ymmärtäväni, millainen kasvisruoka sekasyöjällekin maittaisi.
Tehotuotannon takia mikään ei maistu enää niin hyvälle kuin ennen maistui.
Kasvitsekkin maistuvat ihan ihme paskalle tai ihan mauttomalle nykyään kuten lihat ja kanat.
Kaalikin on ihmeen kovaa puisevaa ja ihan mautonta ja ihan kaikki kasvikset mauttomia.
Leikkeleet ovat ihan eri makuisia kuin ennen.
Pakkauskoossa huijataan kuluttajia koko ajan. Koko ajan kauppakassin hinta nousee ja aina vaan vähemmän saa rahalle vastinetta. Kun ostamme aina samoja perusaineksia kerran viikossa niin sitä vähemmän saamme ja lasku aina korkeampi. Ennen kun ostokset riitti yleensä yli viikon niin nyt huomaa ettei ne riitä edes sitä viikkoakaan kun meillä ostos käyttäytyminen ei ole muuttunut mitenkään niin että ostetaan aina samat perustarvikkeet. Jollain sodalla meitä nyt huijataan ja pahasti kauppiaiden vetämällä jumalattomia voittoja kun ihmisten on pakko syödä.
Jos tavoitteena on vain lisätä kasvisten käyttöä ja vähentää lihankäyttöä, voi myös keskittyä ruokiin, joihin normaalistikin käytetään paljon kasviksia. Itse teen usein borssia pitkän kaavan mukaan ts. keitän itse lihaliemen ja kypsennän tuoreet punajuuret ihrassa. Kasviksista (ja sienistä!) tulee usein niin paljon makua, että keitto on maukkaampaa ennen kuin lopuksi lisään liemen teon yhteydessä kypsyneen ja siihen makunsa luovuttaneen lihan. Toinen suosikkini on hapankaalista tehty shtshi, jossa ilmeisesti se happo tuo makua (mausteeksi pistän tilliä). Puolalainen bigos on toinen maukas hapankaaliruoka, joka toki sisältää myös lihaa ja makkaraa. Myös seljanka on hyvää, oli liha-, kala- tai sieniversio. Oikeassa bolognese-kastikkeessa on tomaatin ohella tietenkin porkkanaa ja selleriä ja sipulia/purjoa niin että kasviksia on enemmän kuin jauhelihaa. Ratatouille ja caponata ovat mainioita lisäkkeitä kalaruoille - tai ehkä oikeammin kala on niille sopiva lisäke.
Kalakeittosuosikkini on bouillabaisse, jota varten ostan joko kokonaisen kirjolohen tai haen kauppahallista lohen päitä ja ruotoja. Keitän liemen ja perkaan talteen kalat, lisään purkillisen säilöttyjä tomaatteja ja oliiviöljyssä kuullotettua fenkolia, porkkanaa, salottisipulia, ehkä paprikaa. Mausteeksi valkosipulia ja appelsiinin kuori ja mehu. Lisään kalaa jos siltä tuntuu, mutta eipä välttämättä enää tunnukaan.
Pekonimurua pikkuisen ripottelen.
Laitan salaattiin salaattikastiketta. Antaa vähän lisämakua.
Luomukasvikset ovat hyviä. En muistanutkaan miten hyviä voivat olla luomuperunat, kun näitä keksin ostaa. Tosin nykyään on muissakin perunoissa makua.
Paahdan porkkanat. En käytä paljon mausteita.
Minttu muiden mausteiden ohella on todella hyvä mauste, laitan sitä vähän joka paikkaan.
Juustoissa on ainakin runsaasti suolaa. Hyviä mausteita ovat myös kuivamausteina: mustapippurirouhe, timjami, oregano, chili. Juustoista esim. Koskenlaskija chili ruoka & dippi jota voi sekoittaa keittoihin makua antamaan tai tehdä koskenlaskijajuustosta kastike kasvisruoalle.
Vierailija kirjoitti:
Tehotuotannon takia mikään ei maistu enää niin hyvälle kuin ennen maistui.
Kasvitsekkin maistuvat ihan ihme paskalle tai ihan mauttomalle nykyään kuten lihat ja kanat.
Kaalikin on ihmeen kovaa puisevaa ja ihan mautonta ja ihan kaikki kasvikset mauttomia.
Leikkeleet ovat ihan eri makuisia kuin ennen.
Sulla on kyllä mennyt itselläsi nyt makuaisti. Ehkä koronan jälkimaininkeja?
Omatekoisesta pizzasta tulee mehevää, kun pohjana on chilitomaattikastike ja puristaa sekaan tuoretta valkosipulia.
Sitten täytteeksi juusto, punasipuli, kirsikkatomaatit.
On tulista ja mehevää.
Vierailija kirjoitti:
Luomukasvikset ovat hyviä. En muistanutkaan miten hyviä voivat olla luomuperunat, kun näitä keksin ostaa. Tosin nykyään on muissakin perunoissa makua.
Paahdan porkkanat. En käytä paljon mausteita.
Mitä tuo paahtaminen tarkoittaa käytännössä?
T. Tietämätön tumpelo kokki
Ai miten? Seuraan ohjeita ja pistän hyväksi havaitsemani talteen:
https://www.k-ruoka.fi/reseptit/melanzane
https://www.k-ruoka.fi/reseptit/caponata-eli-kirpea-kasvismuhennos
https://www.k-ruoka.fi/reseptit/pyortynyt-imaami-eli-imam-bayildi
https://www.arla.fi/reseptit/ratatouille/
https://www.hs.fi/ruoka/reseptit/art-2000002741381.html
https://www.vihrealanka.fi/node/1328
https://www.k-ruoka.fi/reseptit/gado-gado--salaatti
https://www.ruokakonttuuri.fi/2021/04/aloo-gobi-ja-kurkkuraita.html
Ja on niitä paljon muitakin. Jos englanti sujuu niin löytyy paljon lisää esim. intialaisia ruokia. Nuo vain esimerkiksi. Tuli nyt noita munakoisruokia kun se on sesongissa. Tänään oikaisin, paistoin öljyssä munakoisoa ja sipulinvarsia, lisäsin soijakastiketta, chiliä, fariinisokeria, mustapippuria ja sitruunamehua ja annoin hautua kypsäksi. Vieressä paistoin pari tomaattia viipaloituna.
Pastaruokiin esim. lasagne aurinkokuivattu tomaatti, samoin kasvispizzaan.