Imelletty perunalaatikko, miksei imelly?
Valion ohjeella yritän tehdä imellettyä perunalaatikkoa. On nyt ollut pöydällä imeltymässä klo 16 lähtien mutta mitään ei ole tapahtunut? Olisko pitänyt pistää uuniin? Vai missä vika? Apua!
Kommentit (38)
[quote author="Vierailija" time="06.12.2014 klo 20:36"][quote author="Vierailija" time="06.12.2014 klo 20:07"]
Etsi kotikokki.net sivustolta "imelletty hämäläinen perunalaatikko eli tuuvinki"-nimellä resepti. Siinä on maalman perusteellisin ohje imellytykseen.
[/quote]
Turha laittaa voita eltaantumaan lämpimään imellytyksen ajaksi. Imellytykseen vain perunat ja jauho. Riittävä lämpö, 60 astetta, auttaa siihen että seos ei ala kasvamaan bakteereita. Liiallinen lämpö (yli 85) tuhoaa entsyymit, jotka imellytyksen saa aikaan.
t. pedo joka on tehnyt perunalaatikkoa vuosikaudet ja aina on onnistunut
[/quote]
Pedo?
Minä imellytän uunissa. Mut heitä siirappia sekaan niin siinä se sitten on!
ETHÄN LAITTANUT VOITA? (Tulihan hätääntyneen oloinen tokaisu, kun vahingossa sipaisin capslockin päälle :D)
Sopiva imellytyslämpö on 60-70 astetta, ja täytyy pitää vähintään yön yli. imeltymään laitetaan vain perunat ja jauho. Sekoittamalla välillä huomaa kun mössö notkistuu.
[quote author="Vierailija" time="06.12.2014 klo 19:53"]
Miksei saa laittaa voita?
[/quote]
Siinä on suolaa, joka estää imeltymisen.
En ole laittanut voita. Ensin oli suolaa vedessä mutta vaihdoin veden ennen kuin edes kiehui. Suolaanko tämä juttu kaatui?
[quote author="Vierailija" time="06.12.2014 klo 19:57"]
En ole laittanut voita. Ensin oli suolaa vedessä mutta vaihdoin veden ennen kuin edes kiehui. Suolaanko tämä juttu kaatui?
[/quote]
Voi olla, mutta kyllä sä siirapilla saat sen pelastettua!
Kaatui varmaan siihen lämpötilaan.
Etsi kotikokki.net sivustolta "imelletty hämäläinen perunalaatikko eli tuuvinki"-nimellä resepti. Siinä on maalman perusteellisin ohje imellytykseen.
Imeltyminen on silkkaa kemiaa ja tärkeä on oikea lämpötila, eli siis uunissa miedossa lämmössä. Perunat kannattaa valita jauhoisista ja kuoria vasta keittämisen jälkeen. Maustetaan vasta valmiina. Siirappia voi käyttää, vaikka se täällä hämäläisellä alueella onkin vähän niin ja näin...
Keiä perunat kuorineen. Mulla ei kerran imeltynyt, kun kuorin vahingossa ennen keittämistä.
[quote author="Vierailija" time="06.12.2014 klo 20:07"]
Etsi kotikokki.net sivustolta "imelletty hämäläinen perunalaatikko eli tuuvinki"-nimellä resepti. Siinä on maalman perusteellisin ohje imellytykseen.
[/quote]
Turha laittaa voita eltaantumaan lämpimään imellytyksen ajaksi. Imellytykseen vain perunat ja jauho. Riittävä lämpö, 60 astetta, auttaa siihen että seos ei ala kasvamaan bakteereita. Liiallinen lämpö (yli 85) tuhoaa entsyymit, jotka imellytyksen saa aikaan.
t. pedo joka on tehnyt perunalaatikkoa vuosikaudet ja aina on onnistunut
Ei imelly kun sose on jäänyt kuivaksi, lämpötila liian alhainen - alle 62 astetta ja imeltymisaika lyhyt sekä vehnäjauho jäänyt pois (voidaan korvata toisella jauholla).
Vierailija kirjoitti:
Imeltyminen on silkkaa kemiaa ja tärkeä on oikea lämpötila, eli siis uunissa miedossa lämmössä. Perunat kannattaa valita jauhoisista ja kuoria vasta keittämisen jälkeen. Maustetaan vasta valmiina. Siirappia voi käyttää, vaikka se täällä hämäläisellä alueella onkin vähän niin ja näin...
Ohjeissa usein painotetaan että sose jätetään kuivahkoksi eli kovaksi. Ohje on mennyt läpi liiankin hyvin ja nykyisin imeltäminen epäonnistuu juuri sen takia kun sose on kuivaa ja kovaa. Minulle on käynyt niin ja monelle muullekin. Vesi on imeltymisen onnistumiseksi erittäin tärkeä. Sose tuleekin notkistaa keitinvedellä tai lisäämällä 77 asteista vettä.
Immellyttäminen on taidetta, imellytän laatikon nykyään paistomittarin kanssa, että lämpötila olisi varmasti oikea kaikissa vaiheissa. Notkistan myös muusia keitinvedellä ja laitan muusin imeltymään 60-asteiseen uuniin.
Niin, onko vaikea ymmärtää, että pedofiili osaisi tehdä perinneruokia kuten imellettyä perunalaatikkoa?