Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

huono kokki vaiko nirsot ruokavieraat?

Vierailija
13.10.2014 |

näin lapsettomana minua jäi vaivaamaan, että vaikka mielestäni laitan ihan hyvääkin ruokaa, niin pienille viikonloppuvierailijoille pääruokani oli suorastaan aivan kamalaa. nyt en tiedä, että epäonnistuinko ruokavalinnoissa/ruuanlaitossa vai olivatko vierailijat vain hrmh... hieman erilaiseen ruokaan tottuneita.

 

ensimmäisenä päivänä pääruokana oli borssikeittoa, jonka tein "vanhalla reseptillä" eli venäläisystäväni takuuvarmalla reseptillä. borssikeitto oli mielestäni erityisen hyvää - lihana oli pekonia, joka oli myös erityisen hyvää (tilalihaa). Keiton kanssa oli tarjolla saaristolaisleipää (joka oli vieraiden mukaan pahaa ja kuivaa "kakkua").

 

Seuraavana päivänä ajattelin tarjota jotakin "neutraalimpaa".. rosamunda-uuniperunoita lämminkirjolohi-tzatziki-raejuusto-jogurtti-kastikkeella. Kastikkeeseen laitoin myös tilliä ja persiljaa omasta maasta. Mielestäni ruoka oli hyvää - itse toki olisin laittanut kastikkeeseen hieman chiliä ja pippuria antamaan potkua, mutta ymmärrän että lasten suuhun se maku ei sovi. Perunasta kaivettiin 1/4 ja syötiin melkoisen esityksen kera. Kastike kaivettiin lautasen sivuun. Pienten vieraiden mukaan perunat olivat outoja ja kastikkeessa oli yrttejä, jotka olivat pahoja. Toisen ruokailijan mukaan kastike oli "väkevää" (myöhemmin kuulin, että äitinsä ei laita kotona pippuria ruokaan)

 

Summa summarum, mitä tarjota seuraavalla kerralla tällaisille ruokavieraille? Miten kuvittelisit omien lapsiesi suhtautuvan edellä mainittuihin ruokiin? Onko tällainen käytös lapsilta ihan.... normaalia....?

Kommentit (93)

Vierailija
1/93 |
13.10.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="13.10.2014 klo 19:56"]

http://www.ksml.fi/erikoissivut/ruokaohjeet/keitot/borssikeitto-venalainen-punajuurikeitto/867810

http://cookorama.net/ru/blog/ukrainskaya-kuhnya/ukrainskij-borsch-po-domashnemu-s-zapravkoj-iz-sala-i-chesnoka.html

 

noissa resepteissä on pekonia

[/quote]

Rakastan borssia, mutta tuo ensimmäinen resepti on borssia pahimmasta päästä. Saaristolaisleipä ei varmasti käy borssin kanssa. 

Jos oli lähelläkään tuo resepti, niin olisin nieleskellyt kyyyneleitä ja kaivannut hapanta ruisleipää.

Vierailija
2/93 |
14.10.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Olen tottunut syömään ulkona ja kokeilemaan ennakkoluulottomasti ruokia lapsesta saakka. On opetettu, että epäkohteliasta jättää maistamatta. Ja totisesti vielä epäkohteliaampaa ilmoittaa ruoan olevan "pahaa" vieraalle ihmiselle. Söin jo viisivuotiaana tartarlihaa ja sinihomejuustoa, muiden muassa. Mieheni taas lapsuudessaan etanoita ja mustekalaa ilman ylimääräisiä kommervenkkeja. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/93 |
13.10.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

No onhan noi vähän eksoottisia suomalaislapsille. Minun korvaan kuulosti tosi hyvältä!:) Riippuu siitä minkälaiseen ruokaan lapset ovat kotona tottuneet. Voisit kysäistä minkälaisista ruuista tykjäävät vanhemmilta.

Vierailija
4/93 |
13.10.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Laitoit ruokaa aikuiseen makuun. Mä olisin tykännyt mutta lapset eivät välttämättä. Laita ensi kerralla perunamuusia ja lihapullia, ranskalaisia ja nakkeja, makaronilaatikkoa, pizzaa yms. tosi tavallista. Sellaista lapset syövät päiväkodeissa ja kotona ja sellaiseen ovat tottuneet noin keskimäärin.

Vierailija
5/93 |
13.10.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

No ihme valinnat kyllä sulla :(. Itse olen kokki enkä lähtis hifistelemään oudoilla ruuilla kun on lapsivieraita.Perus kotiruokaa ilman hirveitä mausteita. Mieti olisitko itse lapsena syönyt noita? Minä en

Vierailija
6/93 |
13.10.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Lapset tykkää selkeämmistä ruuista. Myös tuo perunoiden kastike kuulostaa aika oudolta yhdistelmältä minunkin korvaan. Lapseni syö molempia ruokia normaalisti, mutta liika maustaminen tai kikkailu on liikaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/93 |
13.10.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Hyvää ruokaa laitoit. Älä hätäile :)

Vierailija
8/93 |
13.10.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="13.10.2014 klo 07:38"]

No ihme valinnat kyllä sulla :(. Itse olen kokki enkä lähtis hifistelemään oudoilla ruuilla kun on lapsivieraita.Perus kotiruokaa ilman hirveitä mausteita. Mieti olisitko itse lapsena syönyt noita? Minä en

[/quote]

 

mitä olisit itse tarjonnut? ja kyllä, olisin syönyt lapsena keiton ja uuniperunat (pidin kovasti tuoreyrteistä ja erilaisista ruuista. matkustelimme melko paljon ylä-asteikääni asti, nautin kovasti siitä, että vieraassa maassa söimme erilaisia ruokia - aasialaisista katukojuista erilaisia wok-nuudeleita tai tunisialaista lammas-kuskusta)

t: ap

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/93 |
13.10.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Lapset ovat konservatiiveja. Jos joku lapsi vielä on kodista jossa ei käytetä pippuria ja arkiset tilli ja persilja ovat vieraita, niin voi kyllä päätellä että makumaailma on hiukan kapea.

Borssi on tummanpuhuvaa, punajuuri ehkä outo keittoaines. Tuttua makkarakeittoakin voi tehdä kunnianhimoisesti, ja se on kapsille tuttua, tutun näköistäkin. 

Vaikka olen kaikkiruokainen aikuinen, niin kyllä minäkin olisin ihmetellyt uuniperunoiden täytettä. Lämminkirjolohi JA tzatziki JA raejuusto JA jogurtti-kastike? Tzatzikissahan on jo jogurttia, miksi extraa? Minusta kirjolohi ja tzatziki lyövät toisiaan korvalle, jompikumpi mutta ei molempia (less is more). Kuinka paljon tzatzikissa oli valkosipulia? Kastike olisi kannattanut tarjota  erikseen, että lapset olisivat saaneet itse ottaa. Muutenkin kastikkeen ainekset olisi kannattanut laittaa erikseen ja viereen voita tai vast. Kirjolohella ja voilla maustettu uuniperuna olisi ehkä mennyt helpommin alas.  

Vierailija
10/93 |
13.10.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="13.10.2014 klo 07:47"]

Lapset ovat konservatiiveja. Jos joku lapsi vielä on kodista jossa ei käytetä pippuria ja arkiset tilli ja persilja ovat vieraita, niin voi kyllä päätellä että makumaailma on hiukan kapea.

Borssi on tummanpuhuvaa, punajuuri ehkä outo keittoaines. Tuttua makkarakeittoakin voi tehdä kunnianhimoisesti, ja se on kapsille tuttua, tutun näköistäkin. 

Vaikka olen kaikkiruokainen aikuinen, niin kyllä minäkin olisin ihmetellyt uuniperunoiden täytettä. Lämminkirjolohi JA tzatziki JA raejuusto JA jogurtti-kastike? Tzatzikissahan on jo jogurttia, miksi extraa? Minusta kirjolohi ja tzatziki lyövät toisiaan korvalle, jompikumpi mutta ei molempia (less is more). Kuinka paljon tzatzikissa oli valkosipulia? Kastike olisi kannattanut tarjota  erikseen, että lapset olisivat saaneet itse ottaa. Muutenkin kastikkeen ainekset olisi kannattanut laittaa erikseen ja viereen voita tai vast. Kirjolohella ja voilla maustettu uuniperuna olisi ehkä mennyt helpommin alas.  

[/quote]

 

ok..kiitos viestistäsi! :)

 

tuota kastike-valintaa joudun hieman avaamaan.. eli valmistzatzikia oli sen verran vähän, että se ei olisi riittänyt jos en olisi jatkanut sitä jogurtilla. no, olisihan se riittänyt, jos olisin vain tiennyt....... ja valkosipuli siinä ei todellakaan maistunut - se ei oikealta tzatzikilta maistunut.

 Raejuustoa laitoin, koska olen tottunut sitä laittamaan vähäänkään kaikkeen mihin sitä voi suinkin vain laittaa...... ok, sitä en tullut edes ajatelleeksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/93 |
13.10.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Lapsivieraille tarjotaan nakkeja ja muusi, ja jos jotain oikein eksoottista haluaa tarjota niin sitten itsetehtyä jauhelihakastiketta, ja vain suolalla maustettuna. Ketsuppia voi lisätä itse kukin mielensä mukaan. Niin, makaronilaatikko ja pastaruuat menee, eli sellaista jota ei tulisi mieleenkään tarjota aikuisille.

Ei missään tapauksessa chiliä, pippuria, punajuurta eikä kalaa lapsille, jotka eivät ole siihen tottuneet. Ja kastike ehdottomasti erikseen, jotta sitä voi ottaa tai olla ottamatta.

Kyllä sinun ruokasi varmaan hyviä ja onnistuneita olivat, mutta perusvirhe oli ainesten sekoittaminen. Useamman lapsen äitinä ja kouluruokailuissakin mukana olleena en osaa kuvitella, että yksikään suomalaislapsi söisi borssikeittoa vapaaehtoisesti, kuten ei muitakaan "kaikki sekaisin samassa padassa"-sotkuja (kouluruokailun kommenttina kuultu). Uuniperunoiden kastikkeessa oli ihan sama  "yhtä sotkua" -ilmiö, eli olisi varmaan kelvannut paljon paremmin, kun olisi ollut ihan erikseen perunat, kala, raejuusto, tzatziki (mitä se onkaan, ei kuulu meidän arkiateriaan) ja ynnä muut.

Vierailija
12/93 |
13.10.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Lapsilla tuuppaa olemaan herkempi makuaisti, joskus enemmän joskus vähemmän. Minä inhosin pienenä kaikkea missä oli vähänkään tujumpia makuja (esim. ihan vaan vaikka nuo tuoreyrtit) tai erikoinen suutuntuma (jotkut keitot ja kastikkeet, vaikkapa). Minun korvaan nuo kuulosti nyt todella herkullisilta mutta pienenä olisin varmaan yökkäillyt ja ollut että hyiensyö.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/93 |
13.10.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ei tuo ny ihan perusjannuille ole ok ateria. Laita seuraavan kerran vaikka itse tehtyjä perunalohkoja ja itsetehtyjä lihapullia ja hyvät dipit näille (sinappinen/ketsuppinen) ja vihersalaattia.

Vierailija
14/93 |
13.10.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jospa ne lapset on tottuneet syömään kotona ranskalaisia ja nakkeja sekä saarioisen valmispizzoja niin voisin veikata että sinun tekemä ruoka ei heille kelpaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/93 |
13.10.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Minkä ikäiset lapset? Itse en olisi syönyt eikä lapsenikaan, sinun tekemiä sotkuja. Borssia inhoan, pääruokasi taas.. Noh, riittää varmaan jos sanon sinun yrittävän liikaa. Ihan oikeasti, mikä sotku se kastike on? Ja minä ja lapseni reissaamme aina kun mahdollisuus. Kaikki syövät eksoottisia ruokia ja mausteita, ja kaikki tykkäävät niistä. Mutta sun luona ruokailu olisi mennyt jo extreme puolelle.

Vierailija
16/93 |
13.10.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Meidän perheelle olis mennyt uuniperunat lisukkeineen oikein hyvin.

Borssikeitto sen sijaan olisi ollut varmaan eksoottinen lapsille, mutta jos olisivat maistaneet niin varmaan olisi mennyt.

Seuraavan kerran tosiaan laita takuuvarmoja ruokia, jotka useimpien lasten mieliruokia. Lihapullat ja perunamuusi, spagettia ja bolognesekastiketta, tortillat, ranskanperunat tai lohkoperunat nakkien kanssa, uunimakkara, itse tehdyt hampurilaiset, pizzaa.

Olen huomannut saman kun esikoisella on yökyläkavereita, silloin ei kannata laittaa meidän perheen suosikkiruokia eikä oikein kalaakaan. Yleensä edellä mainittuja teen.

 

 

Vierailija
17/93 |
13.10.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mä en ole ikinä tajunnut sitä, että lapsille pitäisi tarjota vain nakkeja ja lihapullia ja muusia. Meidän lapset olisivat syöneet hyvällä ruokahalulla. Lisäksi en ymmärrä lainkaan sitä, että lapset nyrpistelee ruoalle kylässä ja vanhemmat hyväksyy sellaisen. Jos meidän 4-vuotias ei pidä jostain, hänkin tajuaa, että kylässä ei nyrpistellä (kotona voi sitä tehdä :)) ja korkeintaan jälkeenpäin sanoo minulle, että olipa outoa ruokaa tms.

Kasvatus ja ruokakulttuuriin tutustuminen on näillä lapsilla puutteellista. Valitettavasti tämä on tosi yleistä ja meidänkin tuttavapiirissä tätä esiintyy.

Vierailija
18/93 |
13.10.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Minusta on hienoa, että tarjoat jotakin "eksoottista", kun sitä perusruokaa syövät kuitenkin päivästä toiseen.. Minä olisin ehkä kuitenkin vielä varman päälle kattanut pöytään vaikka keiton kaveriksi karjalanpiirakoita, jotka ovat tuttuja ja täyttäviä.. Uuniperunoiden seuraksi kinkkukermaviili kastike (perusmaut) ja vaikka vielä niitä lihapullia niin ei voi nälkää valittaa.. :) Mutta, oikeasti minusta hienoa, että tarjoat muutakin kuin makaronilaatikkoa. Minua kyllästyttää vierailut, kun aina samaa nakkia ja perunaa, lihapullia ja muusia, makaroonilaatikkoa... Kivaa on jos myös aikuisten suut otetaan huomioon. Mutta meitä on niin moneksi.. :)

Vierailija
19/93 |
13.10.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ihan normi ruokia vaikka borssikeittoa harvoin teenkin. Lapset ovat kuitenkin tottuneet yleensä vähän erilaisiin ruokiin tai ainakin pitävät erilaisista ruoista. Moni pitää lähinnä "teollisesta" ja "perus" kotirouoista. Meillä toinen syö kyllä kaikkea mitä tarjotaan ja aina on maistunut ja toiselle taas kelpaa pitkä lista ruokia mutta kelpaamattomuudessa ei ole kyse tulisuudesta tai erikoisuudesta vaan mausta ja siitä mistä pitää ja siitä mihin on tottunut.

Vierailija
20/93 |
13.10.2014 |
Näytä aiemmat lainaukset

[quote author="Vierailija" time="13.10.2014 klo 07:44"]

mitä olisit itse tarjonnut? ja kyllä, olisin syönyt lapsena keiton ja uuniperunat (pidin kovasti tuoreyrteistä ja erilaisista ruuista. matkustelimme melko paljon ylä-asteikääni asti, nautin kovasti siitä, että vieraassa maassa söimme erilaisia ruokia - aasialaisista katukojuista erilaisia wok-nuudeleita tai tunisialaista lammas-kuskusta)

t: ap

[/quote]

Sinun käsityksesi hyvästä ruuasta on ollut jo lapsena varsin erilainen kuin keskiverto-suomalaislapsen. Aika harva lapsi on katuwokkkinuudelia nähnyt edes kuvissa, harva edes maistanut lammasta, saati sitten kuskusta.

Tässä muutama vihje lapsivieraiden ruokkimiseen:

- takuuvarmoja perusruokia (makkaraa, eineksiä tai puhdasta lihaa tai kalaa)

- kaikki tarjolle erikseen, vieraan ei tarvitse jättää syömättä jotain yhden epämiellyttävän aineksen vuoksi

- mausteita säästeliäästi periaatteella "aina voi lisätä, mutta pois ei voi ottaa"

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kolme kuusi viisi