Mitä ruokia Suomessa syötiin ennen vanhaan kun lihaa oli vain juhlapäivinä?
Tiedän että ainakin ruisleipää syötiin paljon, mutta onko kellään mitään ruokaohjeita/ideoita? Liha alkaa olla jo sen verran kallista ettei voi joka päivä sitä syödä ja mietin miten ennen vanhaan saatiin tarpeeksi proteiineja (ja jaksettiin vieläpä tehdä raskasta fyysistä työtä) kun ei silloin mitään tofuja ollut.
Kommentit (112)
Kärsittiin nälästä ja kuoltiin aiemmin. Lihaa ei syöty useammin, koska oltiin köyhiä.
Juureksia syötiin paljon enemmän.
Leipää, voita, maitoa, puuroja, pullaa, perunaa ja itse pyydettyä kalaa.
Pottua ja suolakalaa. Ennen pottua naurista.
Herne- ja papuruokia, kaalia, perunaa ja muita juureksia.
Kalaa ja esim. läskiä. Tosin tiedän, että nykyään niiden syönti ei ole ok koska ne eivät ole vegaanisia.
Meillä vedettiin pienviljelijäperheessä juuri tuota tofua 1970-luvulla. Silloin vouhotettiin uuden jääkauden olevan nurkan takana, niin torjuttiin sitä koko perhe syömällä tofua.
Palkokasveja, juureksia, viljaa. Keskiajalla ruokavalio oli lähellä vegaanista ruokavaliota.
Silakkaa, perunoita ja kastiketta, ilman lihaa. Keittoja, kuten herne- tai kaalikeittoa. Niissä oli lihan asemasta luita. Lihaa, useimmiten patana, tosiaan oli vain sunnuntaisin.
Tarpeeksi leipää ja puuroa niin kyllä siitäkin proteiinia saa.
Kalaa. Kala oli halvempaa kuin liha, ja kaikillahan on vieressä järvi tai joki tai meri, josta sitä saa.
Kaalia, nauriita, perunoita, herneitä. Idässä sieniä. Maitoa, piimää ja viiliä sen aikaa kun lehmät lypsivät. Keväällä munia.
Raskas fyysinen työ ei vaadi proteiinia sen enempää kuin muukaan, mutta kaloreita on saatava.
Mitä aikakautta mahdat tarkoittaa sanomalla "ennen vanhaan"? Sen verran voin valaista 1950 syntyneenä, että Suomi oli tuolloin vielä agraariyhteiskunta ja pienviljelystiloja oli maaseudulla pilvin pimein, joissa kasvatettiin paljon eläimiä, lehmiä ja kanoja, hevosia ja sikoja. Silti ei lihaa syöty joka päivä, mutta noin 3x viikossa kylläkin. Lihaa säilöttiin syksyllä teurastuksen jälkeen isoihin saaveihin ja suolattiin hyvin. Tehtiin makkaroita isot kasat, savustettiin kinkkua ja saunapalvia tehtiin. Kalaakin savustettiin itse. Kasvimaalta ja puutarhasta säilöttiin kaikki mahdollinen talveksi, mehuja/hilloja, maustekurkkua. Punajuuret, porkkanat ja potut kellarissa, sipuleita jättimäärät tallin vintillä sanomalehtien päällä, että pysyivät kuivana. Herneitä ja jauhoja oli säkkikaupalla leivintuvassa. Kahvia, sokeria ja hiivaa haettiin kaupasta. Voi tuli meijeristä. Miten oli ennen 1950 ja sodan aikana, tiedän vain vanhempien ja isovanhempien kertomuksista, mutta nälkää ei meidän suvussa nähnty eikä proteiinista tiedetty yhtekäs mitään, koskaan oltu kuultukaan.
Tarkoittaako ennen vanhaan nyt sota-aikaa, 1800-lukua vai keskiaikaa?
Kalaa (silakkaa, muikkua tai mitä satuttiin saamaan), perunaa ja jauhokastiketta, hernekeittoa, ruispuuroa, ohrauunipuuroa, kaalia, lanttua, puolukkaa, suolasieniä... Äitini on elänyt köyhän lapsuuden maalla 1950-luvulla ja hän sanoi, että kalaa syötiin monena päivänä viikossa ja lihaa oli vain syksyllä teurastusaikaan.
Vierailija kirjoitti:
Puuroja ja vellejä usein.
Joo. Aamulla syötiin puuroa voisilmällä ja litra maitoa juotiin.
Vierailija kirjoitti:
Juureksia syötiin paljon enemmän.
Löytäisitkö jonkun lähteen väitteellesi?
Tuon mukaan nykyisin syödään enemmän juureksia kuin 60-luvulla: https://helda.helsinki.fi/server/api/core/bitstreams/64ba9726-2ab9-4eaf…
Sahtia