Täällä monesti sanottu että rypsiöljy olisi huono terveydelle - Mikä siinä siis muka on vikana?
Omega 3-rasvoja on runsaasti, omega 6-rasvoja siihen suhteessa maltillisesti.
Mihin perustuen rypsiöljyä sanotaan huonoksi?
Kommentit (262)
Siemenöljy, ja vieläpä ristikukkainen sellainen. Öljyn pilaantumisprosessi alkaa heti öljyn valmistuksen jälkeen, tuote on käytännössä pilalla jo kun sen otat käyttöön. Aiheuttaa matala-asteista tulehdusta kehossa ja johtaa autoimmuunisairauksiin.
En ole kertaakaan huomannu rypsiöljy keskusteluja/ kommentteja.
Kai olisi hyvä laajentaa rasvankäyttöprofiiliaan, rypsiöljyä käytetään teollisuudessa lähes kaikkiin ruokiin (jees, oliiviöljypestoakin saa meidän kaupasta etsiä), niin hyvä valinta on sitten kotiin ostaa oliiviöljyä.
Vierailija wrote:
Siemenöljy, ja vieläpä ristikukkainen sellainen. Öljyn pilaantumisprosessi alkaa heti öljyn valmistuksen jälkeen, tuote on käytännössä pilalla jo kun sen otat käyttöön. Aiheuttaa matala-asteista tulehdusta kehossa ja johtaa autoimmuunisairauksiin.
Pilaantuminen miksi? Mitä siitä siis tulee? Mikä yhdiste siihen ilmestyy?
Siemenöljyt härskiintyvät helposti sen jälkeen kun ne on puristettu ja ne ylläpitävät tulehdustilaa elimistössä. Kannattaa käyttää parempia rasvoja.
Siemenöljyt ovat haitallisia ihmisen elimistölle. Aiheuttavat mm. hiljaista tulehdusta, joka se sitten aiheuttaa kaikenlaisia vaikeuksia elimistölle.
Ei se ole huonoa. Jos avaamisen jälkeen laittaa jääkaappiin, ei härskiinny. Ja lisäksi on joillekin parempi kuin voi, koska osalle voi aiheuttaa tykytyksiä. Rypsiöljy sopii paistoon, ei ole pakko paistaa liian kuumalla ja sopii moneen. Eihän sitä yhdellä aterialla sentään juoda, vaan sopivasti.
Vierailija wrote:
Siemenöljyt härskiintyvät helposti sen jälkeen kun ne on puristettu ja ne ylläpitävät tulehdustilaa elimistössä. Kannattaa käyttää parempia rasvoja.
Mikä on "parempi rasva"? Eivätkö kaikki öljyt ole melkein siemenistä. Ellei ole voi.
Oliiviöljyä, avokadoöljyä, kookosöljyä, voita ja eläinrasvaa tilalle.
Omega-6-rasvahapot: Rypsiöljy sisältää runsaasti omega-6-rasvahappoja, mikä sinänsä ei ole huono asia. Omega-6-rasvahapot ovat välttämättömiä keholle, mutta liiallinen omega-6:n saanti suhteessa muihin rasvahappoihin, kuten omega-3:een, voi aiheuttaa epätasapainoa. Tämä epätasapaino voi olla huono terveydelle, koska se saattaa lisätä tulehdusta kehossa.
Prosessointi: Monet rypsiöljyt ovat voimakkaasti prosessoituja ja puhdistettuja. Tämä prosessi voi poistaa öljystä monia hyödyllisiä yhdisteitä ja jättää jäljelle enemmän tyydyttynyttä rasvaa, joka ei ole yhtä terveellistä kuin tyydyttymättömät rasvat.
Lämmönkestävyys: Rypsiöljy ei ole yhtä lämmönkestävää kuin esimerkiksi oliiviöljy. Korkeissa lämpötiloissa rypsiöljy voi muuttua epäterveellisiksi yhdisteiksi, kuten transrasvoiksi. Siksi sitä ei suositella käytettäväksi paistamiseen tai friteeraukseen.
Vierailija wrote:
Oliiviöljyä, avokadoöljyä, kookosöljyä, voita ja eläinrasvaa tilalle.
Voi aiheuttaa tykytyksiä ja sanottiin ennen että se on riski ihmisten suonille. Lisäksi oliiviöljyä ei suositella paistoon kuumalla, sen koostumus muuttuu. Ei kaupassa ole avokadoöljyä, sekin on siemen. Kookosöljystä joku oli myös kriittinen. Eläinrasva on sama kuin voi ellei pahempi. Paitsi välillä kanan rasva kanassa ok.
Voi ja kookosöljy on hyviä rasvoja ihmiselle. Ei kaikki kasviöljyt ole suinkaan siemenöljyjä.
Siemenöljyitä melkeimpä pahin on auringonkukkaöljy. Sitä ja rypsiöljyä on suurimmassa osaassa esim. kalasäilykkeissä. Niin terveellisiä kuin ne kalat olisivatkin, niin ne pilataan noilla sopimattomilla öljyillä.
Vierailija wrote:
Omega-6-rasvahapot: Rypsiöljy sisältää runsaasti omega-6-rasvahappoja, mikä sinänsä ei ole huono asia. Omega-6-rasvahapot ovat välttämättömiä keholle, mutta liiallinen omega-6:n saanti suhteessa muihin rasvahappoihin, kuten omega-3:een, voi aiheuttaa epätasapainoa. Tämä epätasapaino voi olla huono terveydelle, koska se saattaa lisätä tulehdusta kehossa.
Prosessointi: Monet rypsiöljyt ovat voimakkaasti prosessoituja ja puhdistettuja. Tämä prosessi voi poistaa öljystä monia hyödyllisiä yhdisteitä ja jättää jäljelle enemmän tyydyttynyttä rasvaa, joka ei ole yhtä terveellistä kuin tyydyttymättömät rasvat.
Lämmönkestävyys: Rypsiöljy ei ole yhtä lämmönkestävää kuin esimerkiksi oliiviöljy. Korkeissa lämpötiloissa rypsiöljy voi muuttua epäterveellisiksi yhdisteiksi, kuten transrasvoiksi. Siksi sitä ei suositella käytettäväksi paistamiseen tai friteeraukseen.
Kuinka moni käyttää niin paljon öljyä että tulee omega -epätasapaino? Mikä prosessointi Suomessa on öljyille, täälläkin on rypsiä? Lukeeko purkissa tyydyttymättömän rasvan määrä ja tyydytetyn. Oliiviöljyä on kielletty käyttämästä paistossa, kuuma muuttaa koostumusta. Friteeraus on liian kuuma öljy ja kuumennettu aiheuttaa tykytystä, ei liikaa kuumennettu parempi.
Voi eikä muukaan eläinrasva aiheuta minkäänlaisia sairauksia.
Vierailija wrote:
Siemenöljy, ja vieläpä ristikukkainen sellainen. Öljyn pilaantumisprosessi alkaa heti öljyn valmistuksen jälkeen, tuote on käytännössä pilalla jo kun sen otat käyttöön. Aiheuttaa matala-asteista tulehdusta kehossa ja johtaa autoimmuunisairauksiin.
Mistähän tämä tieto on peräisin?
Käytän voita silloin kun rasvaa tarvitsen. On paras paistamiseenkin.
Rypsille ja rapsille olen allerginen.
Vierailija wrote:
Koska lisää alzheimerin riskiä
Kuka näin väittää?
Esimerkiksi aihetta tutkinut ravitsemustieteen professori kertoo että törmää väitteeseen usein
https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/91dac339-d227-4308-9a96-0e531…