Mita on velli??
Sivistakaa nyt ulkosuomalaista...
Taalla ei anneta ku rintamaitoa tai korviketta, ja kiinteat sitten 6 kk iassa...
Kommentit (18)
Meillä ei ole ikinä puuroja eikä vellejä syöneet lapset, oikein hyvin on pärjätty...
ihan turhia. Ei meillä ainakaan ollut mitään tarvetta käyttää. 4 kk:n iästä alettiin maistelemaan soseita ja 5 kk:n iästä aloitettiin kaurapuuro.. tissiä söi vuoden vanhaksi.
miksi pitaaa olla niin negatiivinen? eiko saa toiselta apua ja neuvoa pyytaa? jos et halua auttaa, on parempi olla hiljaa jos ei ole mitaan hyvaa sanottavaa.. Joo on mullekin varmaan syotetty vellia aikoinaan. Eipa paljon ole muistikuvia, ja ulkomaille muutin ennen kuin sain lapsia, joten en ole pahemmin perehtynyt velleihin jne. Kaunis kiitos asiallisesta vastauksesta! Taidan jattaa vellin kokkailut valiin ja syottaa useasti. :)
Kumma kun osaa palstailla vauva-palstalla suomeksi, ja pitää oikein korostaa että asun ulkomailla. Enkä kuitenkaan osaa googlata hakusanaa "velli". Sori, mutta toi on vaan huomionhakua.
miksi pitaaa olla niin negatiivinen? eiko saa toiselta apua ja neuvoa pyytaa? jos et halua auttaa, on parempi olla hiljaa jos ei ole mitaan hyvaa sanottavaa.. Joo on mullekin varmaan syotetty vellia aikoinaan. Eipa paljon ole muistikuvia, ja ulkomaille muutin ennen kuin sain lapsia, joten en ole pahemmin perehtynyt velleihin jne. Kaunis kiitos asiallisesta vastauksesta! Taidan jattaa vellin kokkailut valiin ja syottaa useasti. :)
Kumma kun osaa palstailla vauva-palstalla suomeksi, ja pitää oikein korostaa että asun ulkomailla. Enkä kuitenkaan osaa googlata hakusanaa "velli". Sori, mutta toi on vaan huomionhakua.
velli - se jota tehdään kotona - ja velli - se jota annetaan tuttipullosta on kaksi eri asiaa, ja sen takia ap kysyy.
Toisille vaan näkyy ulkomailla asuminen olevan niin kovasti erikoista ja hienoa, että heti kun joku kertoo asuvansa ulkomailla, luullaan, että sillä yritetään päteä.
Terv. ei-ap
on myös (ainakin meidän vauvasta) paremman makuista kuin korvike, eli tottui vellin kautta korvikkeen makuunkin. Muuten olisi aika vähille maitotuotteille jäänyt imetyksen loputtua. Voisihan sitä toki itsekin tehdä, mutta laiskana olen ostanut suoraan kätevästä tetrasta=)
niin että keitin löysää puuroa, notkistin sitä korvikkeella ja muusasin lisäksi sauvasekoittimella. En kyllä kovin usein, mutta jos en ollut muistanut ostaa niitä helppoja kaupan vellejä, niin noin sen sai. :) Semmoinen löysän piimän koostumus on hyvä.
mut vähä paksumpaa ku pelkkä maito tai vesi. mut voi kuitenki esim. tuttipullosta antaa..
ei suostunut syömään perunaa, porkkanaa, jne. ei-makeaa, ennen kuin annettiin porkkana-peruna-velliä ja sen jälkeen onkin muuten sitten maistunut ihan kaikki, mitä ollaan tarjottu! Nyt 10-kuinen kaikkiruokainen, raaka sipulikin maistuu mainiosti! Velliä (kaura, 4 viljan, jne) saa edelleen iltaisin, kun tykkää niin hirveästi ja nukkuu sillä täyden yön (10-12h). Aamuisin puuroa, iltapuuroon siirryttäneen vuoden iässä.
Periaatteessa voi keittää jauhoista puuron veteen ja laimentaa sitä korvikkeella (korviketta ei saa keittää). Mutta yleensä noin tehdystä vellistä ei saa niin tasaista, että sitä pystyisi syöttämään tuttipullosta. Toki velliä voi syöttää myös lusikalla, mutta silloin menettää juuri sen syöttämisen helppouden (sotkussa ovat niin keittoastia, lautanen, lusikka, pöytä kuin lattiakin pienen vauvan kohdalla).
4,5 kk:n ikäiselle velliä ei tosiaankaan suositella, mutta kyllä jotkut sitä silti antavat noin pienille.
nythän taas ollaan menossa siihen suuntaan, että allergioiden vähentämiseksi kiiteiden aloitus pitäisi aikaistaa alle sen 6kk:n
vaihteluna sosetta ja maitoa, eli ihan purkkisosetta ja maitoa sekaisin ja niitä sitten pullosta joi.
Pyydä sukulaisiasi/tuttaviasi lähettämään niitä sinne sulle ulkomaille. Niihin lisätään vain vesi.
Se on jotain puuron ja korvikkeen välissä: selvästi paksumpaa kuin korvike, mutta löysempää kuin puuro. Velliä on tosi helppo käyttää, sillä sen voi kaataa tuttipulloon, josta vauva imee sitä (tarvitaan tosin erilainen tutti kuin korviketta varten).
Velli on siis tehty korvikkeesta ja jonkin viljan jauhoista.
Velliä voi antaa vasta siinä vaiheessa, kun vauvalle annetaan kiinteitä. Nykyisten suositusten mukaan siis 6 kk:n iässä, mutta monet aloittavat sen selvästi aikaisemmin.
onko sita helppo tehda itse?
Vauva on nyt 4,5 kk ja heraillyt yolla useammin kovaan nalkaan... Nyt on vahan tenkkapoo etta mita tehda..
Periaatteessa voi keittää jauhoista puuron veteen ja laimentaa sitä korvikkeella (korviketta ei saa keittää). Mutta yleensä noin tehdystä vellistä ei saa niin tasaista, että sitä pystyisi syöttämään tuttipullosta. Toki velliä voi syöttää myös lusikalla, mutta silloin menettää juuri sen syöttämisen helppouden (sotkussa ovat niin keittoastia, lautanen, lusikka, pöytä kuin lattiakin pienen vauvan kohdalla).
4,5 kk:n ikäiselle velliä ei tosiaankaan suositella, mutta kyllä jotkut sitä silti antavat noin pienille.
Johan sitä velliä syötettiin pennuille jo koulussa varmaan 50-luvulta alkaen. Eikä tietenkään netistä löydy yhtään tietoa velli-sanasta sinne ulkomaille.
miksi pitaaa olla niin negatiivinen? eiko saa toiselta apua ja neuvoa pyytaa? jos et halua auttaa, on parempi olla hiljaa jos ei ole mitaan hyvaa sanottavaa..
Joo on mullekin varmaan syotetty vellia aikoinaan. Eipa paljon ole muistikuvia, ja ulkomaille muutin ennen kuin sain lapsia, joten en ole pahemmin perehtynyt velleihin jne.
Kaunis kiitos asiallisesta vastauksesta! Taidan jattaa vellin kokkailut valiin ja syottaa useasti. :)
velli (fin) == välling (swe) == gruel (eng)
Eipä löydy wikipediasta suomenkielistä artikkelia tällä hetkellä, mutta tässä englanninkielinen kuvaus gruelille.
"Gruel is a food preparation consisting of some type of cereal — oat, wheat or rye flour, or rice — boiled in water or milk. It is a thinner version of porridge that may be more often drunk than eaten and may not need to be cooked. Historically, gruel — often made from millet, hemp or barley, or in hard times, of chestnut flour and even the less tannic acorns of some oaks — has been a staple of the human diet, especially for peasants."