Te, jotka teette ruokaa ilman varsinaisia reseptiä
Minkälaisia ruokia teette ja miten tiedätte että tulee hyvää?
Kommentit (130)
Yleensä teen pastoja, ne on aika helppo onnistumaan. Tänään tein lounaaksi aasialaista wokkia, johon laitoin litteitä papuja, paprikaa, tatsoita (pak choi kaltainen vihannes) ja firecracker-kastiketta. Piti tehdä nuudeleita tuon kanssa, mutta ei ollutkaan nuudeleita niin korvasin mustalla riisillä. Ei sitä aina tiedä tuleeko hyvää, mutta toisaalta voihan reseptiä seuraamallakin tulla jotain mistä ei tykkää.
Käytän omia lempimausteitani. Tiedän mistä tykkään. Nykyään en kyllä jaksa hifistellä, teen helpoimman kautta.
Eilen keitin riisiä ja paistoin broilerisuikaleita.
Tavallisia ruokia:
Perunat ja sianlihakastike
Erilaiset keitot, lihakeitto, kalakeitot, kasvissosekeitto, rössypotut
Makaronilaatikko
Palapaisti
Puurot
Uunilohi ja perunat/riisi/perunamuusi
Lohkoperunat ja lihapullat/paisti/uunikala
Jälkiruokia: marjapiirakat, kiisselit
Kai sitä vuosien kuluessa kehittyy näppituntuma ruoanlaittoon, mikä sopii minkin kanssa, ei tarvitse reseptejä.
Voi hyödyntää edullisia raaka-aineita ja tarjouksia/punalapputuotteita ja improvisoida.
J
Vierailija kirjoitti:
Takana niin paljon kokemusta että tietää miten erilaiset maut sopivat toisiinsa.
Tämä. Ja sitten esim uusia mausteita kokeillessa maistaa ruokaa valmistumisen aikana. Pistää sen verran vähän kerrallaan, ettei tule liikaakaan ja lisää, jos ei ole vielä toivotun makuista.
Jos tulee karseita ettei viitsi syödä .
Usein, jos katsoo jostain kaupan mainoslehdestä "edullisen" reseptin ja kokkaa 5-henkiselle perheelle aterian, huomaakin, että meni monta kymppiä.
Ei näin...
Tavallista kotiruokaa... makaronilaatikkoa, lasagnea, paimenen piirasta, pizzaa, linssiporkkanakeittoa, lihapullia, palak paneeria tofusta, wokkeja, puuroja, risottoa, kastikkeita... mä olen laittanut ruokaa kymmenen vuotiaasta, eli yli 30 vuotta, niin kyllä siinä ajassa oppii ihan näppituntumalla kokkaamaan.
Maistamalla ja vielä kerran maistamalla. Kaiken ruuanlaiton a ja o.
Opin tämän, kun olin nuorena tyttönä kesätöissä keittiössä.
Resepti voi olla suuntaa antava mutta tekemällä oppii.
No ensin pitää tietysti hankkia kokemusta ruoanlaitosta kokkaamalla ohjeiden mukaan. Sitten kun osaa ja tietää, mitkä maut passaa yhteen ja minkä verran mitäkin ainesosaa suunnilleen tarvitaan hyvään koostumukseen, voi alkaa soveltaa omasta päästään. Ja tietenkin maistaminen kuuluu prosessiin olennaisesti.
Minun perusmausteet on; Suola, pippuri, chilifakes, Maggie soija, Aromat ranskalaiset yrtit sopii moneen ruokaan. Kun teen kokeiluja uusien ruokien kanssa käytän kaikkia mausteita mitä käytän leipomiseen, kun haluan tehdä aasialaistyyppistä ruokaa. Kokeilkaa kuin hyvää tulee. Samoin jos teen couscousta.
Tavallista. Keittoja, kastikkeita, kaalilaatikkoa. Kalaruokia, maksakastiketta, jauhemaksapihvejä. Siskonmakkarakeittoa. Ihan siis perus arkiruokaa lähinnä oman eli noin 60 -vuotiaan maun mukaan. Mitään tortilloja tai vastaavia en tee enkä kovin paljon kanaruokiakaan.
Maustaminen ja muut menee ihan automaattisen luovasti ohjeitta. Oon tehnyt ruokaa jotain 10-vuotiaasta saakka, koska koti maatalossa ja lapset osallistuivat aina töihin.
Maistamalla ja käyttämällä hyviksi havaitsemiani mausteyhdistelmiä. Resepteistäkin tehdessä maustan oman maun mukaan, laitan ensin vähemmän mausteita ja lisäilen maistelun perusteella. Resepteistä siis katson vaan vinkkejä ja ideoita. Enkä ole mikään superkokki vaan harvoin kokkaava kotikokki.
Miten ruuasta voisi tulla pahan makuista jos on edes alkeelliset tiedot ja tuntemus eri mauista??
Voisin ymmärtää pahan maun jos tekisi vaikka jauhelihakastikkeen kalaliemeen mutta en tiedä miksi kukaan tekisi sellaista??
No joo, joku Aromat tai vastaava myrkkyseos on kammottavaa mutta kuka niitäkään käyrtää?? Perusmausteet ja yrtit, ei voi epäonnistua!
Assburger kirjoitti:
Usein, jos katsoo jostain kaupan mainoslehdestä "edullisen" reseptin ja kokkaa 5-henkiselle perheelle aterian, huomaakin, että meni monta kymppiä.
Ei näin...
Miten sen huomaa vasta jälkeenpäin? Kyllä minä osaan katsoa reseptiä ja arvioida, että paljonko ne ainekset maksavat, jo ihan etukäteen, ilman, ostan sokkona kaupasta ja kokkaan ruuan ja lapioin lautasille...
Usein voin jo samalla arvioida, että onko kotona valmiina jotain, voiko jonkun kalliin aineksen korvata edullisemmalla jne, pitääkö joku jättää kokonaan pois ja vaikuttaako se poisjättö lopputulokseen.
Nopeasti valmistuvia ruokia airfryerissa tai kattilassa. Käytän aina jämät seuraavaan ruokaan. Olen huomannut, että melkein mitä vain kasviksia pystyy yhdistelemään, jolloin vanhasta näppituntumalla tehdystä ruoasta voi tehdä koko ajan uusia variaatioita. Tunnen myös mausteet joita käytän. Leivon myös airfryerilla ja teen pizzaa, kypsennän kalaa ja kasviksia, tuoreutan tai sulatan leipää. Mikroa en enää tarvitse. Kattilasssa valmistuu paljon keittoja ja sosekeittoja. Jos keitän kasviksia, niin seuraavana päivänä jämät päätyvät pintamaustettuina airfryeriin.
En hirveästi suunnittele vaan ostan usein perusjutut ja sitten mitä mieleen tulee ja kehitän niistä jotain. Aika usein wokkeja ja pastoja tai uuniruokia. Välillä tulee todella hyvää, välillä keskinkertaista ja sitten ei onnistu ollenkaan. Ei ne reseptilläkään tehdyt aina onnistu.
Kaikki lempi herkku ruuat ilman mitään reseptiikkaa ja tulee parempaa vaan kun on vuosikymmeniä harjoitellut +55v saakka. Kovaa se on ollut kun ei ole yhtään synnynnäistä kokin lahjakkuutta eikä ole kenelläkään perheestä niin että lapsuuskin tuli Saarioisten eineksillä pääasiassa elettyä.
Toisten tekemillä resepteillä ei välttämättä hyvää saa ja sekin on koettu. Maku kun ei ole samanlainen kaikilla ihmisillä Reseptejä voin katsella suuntaa antamalla mutta niitä pitää soveltaa niin ettei lue niitä kuin piru raamattua.
Leipomiseen tarvitsee enemmän reseptejä ja ainesosien mittailuja mutta en siltikään aina onnistu jotenka se on vaikeempaa.
Kyllä on mennyt biopönttöön joitakin satseja mutta eipä se haittaa kun se menee oman puutarhan maanparannusaineeksi.
Kuten moni edellä maininnut niin ensin tehty ruokaa reseptien kera ja sitä kautta kertyy kokemusta maustamisesta jne.
Sitten on maistaminen ihan ensiarvoisen tärkeää, tekee sitten mitä vaan. Ja sit kannattaa paistaa esim. lihapullataikinasta koepulla niin pääsee maistamaan onko mausteet ja esim. korppujauhon määrä oikea jos tuntuu epävarmalle.
Näin sitten osaa tehdä lasagnea, erilaisia curreja, keittoja ja patoja ilman reseptiä.
Nykyään katson reseptin jos teen jotakin uutta ruokaa, aineksia ja mausteita tulee montaa erilaista tai tarvitsen muistin virkistämiseksi reseptin vaiheet tarkistaa.
Takana niin paljon kokemusta että tietää miten erilaiset maut sopivat toisiinsa.