Suunnittelin aloittavani sokerittoman dieetin, mutta totesin sen olevan erittäin vaikeaa
Tutkailin työpaikkaruokalan ruokien raaka-aineita ja lähes kaikessa on lisättyä sokeria (ja miljoona eri lisäainetta..). Sokeria on muutenkin yllättävissä tuotteissa.
Kommentit (115)
Jäljelle jää käytännössä vain liha, siinä on proteiinia ja rasvaa. Peruna on sokeria ja pavuissa on sokeria.
Vierailija kirjoitti:
Mistä löysit noin tarkan ainesosalistan? Ei itsellä ainakaan tule mieleen ruokia, joihin sokeria laitettaisiin. Ehkä marinadit ja joku aasialainen ruoka? Pasta, riisi ja peruna nyt on samaa hiilihydraattia kuin sokeri.
Amicalla on ainakin tarkat luettelot. En tiedä miksi melkein kaikkiin ruokiin on lisätty sokeria.
Ap
Kunhan jätät karkit, suklaat ja leivonnaiset pois, niin siinä on ihan riittävästi sokerittomuutta.
Vierailija kirjoitti:
Kunhan jätät karkit, suklaat ja leivonnaiset pois, niin siinä on ihan riittävästi sokerittomuutta.
Ja hyvillä mielin voi juoda mehuja ja syödä esim. maustettuja jogurtteja (yhdessä pikarissa voi olla jopa 20 g sokeria)? Ei se riitä.
Ap
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kunhan jätät karkit, suklaat ja leivonnaiset pois, niin siinä on ihan riittävästi sokerittomuutta.
Ja hyvillä mielin voi juoda mehuja ja syödä esim. maustettuja jogurtteja (yhdessä pikarissa voi olla jopa 20 g sokeria)? Ei se riitä.
Ap
Sori, en muistanut tuollaisten olemassaoloa. Totta kai moiset sokeripommit pois. Mutta tarkoitin sitä että jos vaikkapa jossain ruuassa tms. on laitettu vähän sokeria/hunajaa/siirappia tms. niin se ei ole niin vaarallista.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kunhan jätät karkit, suklaat ja leivonnaiset pois, niin siinä on ihan riittävästi sokerittomuutta.
Ja hyvillä mielin voi juoda mehuja ja syödä esim. maustettuja jogurtteja (yhdessä pikarissa voi olla jopa 20 g sokeria)? Ei se riitä.
Ap
Sori, en muistanut tuollaisten olemassaoloa. Totta kai moiset sokeripommit pois. Mutta tarkoitin sitä että jos vaikkapa jossain ruuassa tms. on laitettu vähän sokeria/hunajaa/siirappia tms. niin se ei ole niin vaarallista.
On se siinä mielessä "vaarallista", että silloin ei ole kyse sokerittomasta dieetistä. Noistakin kertyy kokonaisuudessaan paljon sokeria, jos päivittäin syö.
Ap
Tomaattikastikkeisiin on tapana lisätä sokeria; taittaa happamuutta, mutta ei se 1rkl suunnilleen 400g murskan kanssa (+liha/kasvisliemet, vedet sun muut) ole mitenkään valtava määrä sokeria. Tämä siis suhteellinen arvio sokerin määrästä muuhun verrattuna. Varmasti on muissakin kastikkeissa, ehkä lähinnä noissa aasialaisissa. Perus ruskeassa kastikkeessa tuskin on, tai makaronilaatikossa, mutta esim. kaalilaatikossa ja -keitossa varmasti on siirapin muodossa. Bataattikeitossa sweet chili-kastike on lähinnä pelkkää sokeria.
Samoin sämpylä- ja leipätaikinoihin lisätään usein joku 1tl-1rkl sokeria tai siirappia, auttaa hiivan toimintaa.
Ei se kaikki lisätty sokeri ole minusta pahasta, jos sillä on paikkansa tai selkeä funktio, miksi sitä tarvitaan. Isompi ongelma on varmaankin nuo sokerijogurtit, sokeroidut mehut sun muut, mutta noissakin on terveellisempiä vaihtoehtoja. Luonto+ jogurteissa ei ole lisättyä sokeria (MUTTA niissä on lisätty hedelmämehua korvaamaan puhdas sokeri), sitten on maustamattomia jogurtteja, joihin voi lisätä vaikka marjoja tai hedelmiä (jos puhutaan vain lisätystä sokerista luopumisesta). Mehun voi ostaa tuorepuristettuna, tai jättää kokonaan juomatta.
Työpaikkaruokalassa on käytetty halvimpia ruoka-aineita, eli sanomattakin selvää, että sieltä EI saa mitään laadukasta, vaan kaikessa on lisättyä sokeria. Ei kannata ainakaan niitä rasvattomia jogurtteja kokeilla, niissä on rasvasta tuleva maku paikattu isommalla määrällä sokeria -> vielä huonompi vaihtoehto.
Olet ap aivan oikeassa, ja on hyvin paljon ihmisiä jotka painiskelevat saman ongelman kanssa. Lisäongelma tässä on esimerkiksi se, että jos tuotteessa ei ole juuri nimenomaisesti sokeria, siinä voi olla muun nimisiä aineita, joiden vaikutus elimistöön on käytännössä sama tai melkein sama kuin sokerin (esim. sokerittomissa makeisissa usein käytetty maltitoli).
Aiheen tiimoilta saa paljon lisätietoa esim katsomalla Youtube-videoita ketoruokavaliosta. En tarkoita että rupeapas nyt ketodieetille, vaan että videoissa on hyvää tietoa myös muille, koska ketodieettiin ei sokeri kuulu.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kunhan jätät karkit, suklaat ja leivonnaiset pois, niin siinä on ihan riittävästi sokerittomuutta.
Ja hyvillä mielin voi juoda mehuja ja syödä esim. maustettuja jogurtteja (yhdessä pikarissa voi olla jopa 20 g sokeria)? Ei se riitä.
Ap
Tarvitseeko sitä nyt mennä ääripäästä toiseen?
Ei tuo ole ollenkaan vaikeaa, jos on valmis yksinkertaistamaan ruokavaliotaan.
Jos syö valmisruokaa tai ravintolaruokaa, on sokerin välttäminen vaikeaa. Muutoin se onnistuu.
Kaikesta hiilihydraatista (peruna, makarooni, riisi ...) tulee sokeria sen jälkeen kun se on mennyt käkättimestä alas. Eli jos haluaa jättää sokerin pois, niin kannattaa syödä lihaa eri muodossaan ja sen kanssa salaattia. Toki kastikkeissa yms. on mukana sokeria, mutta vähemmässä määrin suhteessa perunoihin yms.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kunhan jätät karkit, suklaat ja leivonnaiset pois, niin siinä on ihan riittävästi sokerittomuutta.
Ja hyvillä mielin voi juoda mehuja ja syödä esim. maustettuja jogurtteja (yhdessä pikarissa voi olla jopa 20 g sokeria)? Ei se riitä.
Ap
Sori, en muistanut tuollaisten olemassaoloa. Totta kai moiset sokeripommit pois. Mutta tarkoitin sitä että jos vaikkapa jossain ruuassa tms. on laitettu vähän sokeria/hunajaa/siirappia tms. niin se ei ole niin vaarallista.
On se siinä mielessä "vaarallista", että silloin ei ole kyse sokerittomasta dieetistä. Noistakin kertyy kokonaisuudessaan paljon sokeria, jos päivittäin syö.
Ap
Elämä on hankalaa, jos siitä semmoista tekee.
Oletko niitä, jotka aloittavat vähän väliä jonkun uuden dieetin joka kaatuu mahdottomuuteensa?
"Sokerittomassa" ruokavaliossa ei ole mitään järkeä, jos syö kuitenkin hiilihydraatteja viljojen ja hedelmien muodossa. Ne "hyvät" hiilihydraatit (ei ole mitään hyviä hiilareita) reagoivat kehossa ihan samalla lailla kuin karkkien, pullien ja jäätelön hiilarit.
Suunnittelit?
Eli vetoat nyt työpaikan ruokailuun kun et alakaan laihduttamaan?
Sokerittomalla dieetillä tarkoitetaan yleensä ruokavaliota jossa ei käytetä lisättyä sokeria. Ei siis tarvitse murehtia mistään perunamuusin sokereista. Jos et kuitenkaan halua syödä edes perunan sokeria niin ehkä keto-dieetti olisi parempi vaihtoehto.
Vierailija kirjoitti:
Olet ap aivan oikeassa, ja on hyvin paljon ihmisiä jotka painiskelevat saman ongelman kanssa. Lisäongelma tässä on esimerkiksi se, että jos tuotteessa ei ole juuri nimenomaisesti sokeria, siinä voi olla muun nimisiä aineita, joiden vaikutus elimistöön on käytännössä sama tai melkein sama kuin sokerin (esim. sokerittomissa makeisissa usein käytetty maltitoli).
Aiheen tiimoilta saa paljon lisätietoa esim katsomalla Youtube-videoita ketoruokavaliosta. En tarkoita että rupeapas nyt ketodieetille, vaan että videoissa on hyvää tietoa myös muille, koska ketodieettiin ei sokeri kuulu.
Minä en painiskele enää kun muutin suhtautumistani ruokaan. Se on kuintenkin vain poltoainetta ja nyt listani kaupasta vain noin 15 tuotetta ja olen edelleen hengissä vaikka olen noin 10 vuotta syönyt lähes samaa ruokaa, eikä joka aterialla ole 10 eri sorttia.
Omat eväät se vaan vaatii, ap.
Vierailija kirjoitti:
Sokerittomalla dieetillä tarkoitetaan yleensä ruokavaliota jossa ei käytetä lisättyä sokeria. Ei siis tarvitse murehtia mistään perunamuusin sokereista. Jos et kuitenkaan halua syödä edes perunan sokeria niin ehkä keto-dieetti olisi parempi vaihtoehto.
Eiku nvm, en lukenut kunnolla. Sori.
Mistä löysit noin tarkan ainesosalistan? Ei itsellä ainakaan tule mieleen ruokia, joihin sokeria laitettaisiin. Ehkä marinadit ja joku aasialainen ruoka? Pasta, riisi ja peruna nyt on samaa hiilihydraattia kuin sokeri.