Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Hyvää ruokaa edullisesti?

Vierailija
29.07.2022 |

Onko mahdottomuus? Ei innosta monissa halparuokaketjuissa ehdotetut valmismuussit ja makaronimössöt, vaan oikea, hyvänmakuinen ja kasvispainotteinen ruoka. Pihi kulinaristi vinkkejä vailla!

Kommentit (1)

Vierailija
1/1 |
29.07.2022 |
Näytä aiemmat lainaukset

Lueppa ne halparuokaketjut vielä uudestaan ihan ajatuksella. Siellä on joukossa ihan järkeviä viestejä ja ideoita. Ihan toteuttamiskelpoisia reseptejä ja toimintatapoja.

Hyvä ruokahan on aina makuasia. Toiset tykkäävät mausteisesta ruuasta, toiset liki mauttomasta. Toisten mielestä ruuassa tärkeintä on kalorit, toisten mielestä terveellisyys, ja kolmannet arvostavat hyvää makua kaikkein korkeimmalle - ja sitten on se joukko, jolle tärkein ominaisuus on halpa hinta.

Kasvispainotteista ruokaa saa, kun lisää ruokiin kasviksia. Korvaa esimerkiksi osan lihasta kasviksilla: possukastikkeeseen laittaakin puolet vähemmän lihaa, mutta sen sijaan lisää herkkusieniä (kg- hinta alhaisempi kuin lihalla), sipulia, porkkanaa, pakastepapuja, tölkkipapuja...

Lihankäyttöä voi muutenkin ihan reilusti vähentää ja ottaa käyttöön ne suositellut annoskoot - pihvin ei oikeasti tarvitse olla lautasen kokoinen, eikä edes puolikkaan lautasen kokoinen, vaan sellainen puolikkaan kämmenen kokoinen lihanpala on riittävä. Suomalaiset eivät kärsi proteiininpuutoksesta, vaan sen liikasyönnistä!

Tässä esimerkkejä tämän palstan viestiketjuista:

https://www.vauva.fi/keskustelu/4593712/kertokaa-minulle-erittain-halpo…

https://www.vauva.fi/keskustelu/4562813/jos-pitaa-syoda-halvalla-ja-ter…

https://www.vauva.fi/keskustelu/3999589/paras-halpa-itsetehty-ruoka

https://www.vauva.fi/keskustelu/4546537/edullinen-kotiruoka

https://www.vauva.fi/keskustelu/3913902/ruokalaskun-pienentaminen

Noissa keskusteluissa on AINA mukana niitä öyhöttäjiä, joiden mielestä ilman puolen kilon liha-annosta ihminen kuihtuu ja kuolee kahdessa päivässä (muistan parikin ketjua, joissa joku on aloittanut kasvissyönnin ja parin päivän jälkeen kärsi jo anemiasta, hiustenlähdöstä, aivosumusta ja nivelkivuista). Unohda ne, hyppää ne viestit yli.

Mutta kultainen lanka edulliseen, hyvänmakuiseen ruokaan on se, että tekee sen itse. Välttelee eineksiä ja jopa puolivalmisteita, ja näkee sen vaivan, että suunnittelee ruuat ja niiden tähteiden hyödyntämisen. Yksi tehokas keino ruokalaskun alentamiseen on pakastin - kun pakastamiskelpoinen aines on tarjouksessa, ostaa sitä enemmän ja laittaa pakkaseen. Kurkkua ei voi pakastaa, eikä salaattia, kananmunat säilyvät hyvin huoneenlämmössä, perunan pakastaminen vaatii erinäisiä temppuja, että se säilyy syömäkelpoisena (minun mielestäni syömäkelpoisena) jne. Pilaantunut ruoka ei pakastimessa parane.

Itselläni on muutamia helppoja "perusruokia", joita on helppo tehdä, ja joita muuntelemalla tulee vaihtelevaa ruokaa: munakkaat, pastakastikkeet, keitot, sosekeitot, curryt ja dahlit, chili sin/con carne, pastasalaatti, perunasalaatti, uuniruuat (kiusaukset, makaronilaatikko -juujuu, meillä syödään, sinun ei tarvitse ;-D, kaalilaatikko jne), perunamuussi+ lisäke.

Muutenkin moni "kallis" ruoka onkin edullista kotona tehtynä. Eilen tein sushia, koko aterian hinnaksi kuudelle hengelle tuli alle kaksi euroa per henki: puuroriisiä 0,5€, merilevälevyjä 3€, punalaputettu kylmäsavulohi 1€, kourallinen katkarapuja, raputikkuja (surimi) puoli pakettia 1€, soijaa, wasabia, seesaminsiemeniä, porkkanaa, kurkkua, kesäkurpitsaa (omakasvatettua). Tottakai, jos kaiken joutuisi ostamaan yhdelle aterialle (ja heittäisi loput pois) niin hintaa tulisi paljon enemmän. Meillä nyt kuitenkin on kaapissa aina riisiä, soijaa, wasabia (yksi tuubi kestää ikuisuuden, eli ainakin vuoden), seesaminsiemeniä, porkkanaa, kurkkua, pakastimessa katkarapuja, ja yksi surimipakettikin näköjään kestää kaksi sushi-iltaa.

Onhan se helpompi ostaa Prisman sushipisteeltä 21€ sushit kuin vääntää itse. Mutta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kuusi yksi kaksi