Lihantuotanto vie lähes 80 % maailman viljelypinta-alasta mutta tuottaa vain murto-osan ihmisen kuluttamista kaloreista. Pitäisikö lihankulutusta vähentää, jotta maapallo säilyisi elettävänä?
Nykyisenkaltainen lihantuotanto kuormittaa maailman luonnonvaroja, viljeltävää maa-alaa, vesistöjä ja metsiä (joita kaadetaan), kohtuuttomasti.
Lihankulutus on vain lisääntynyt.
Miten maailmaa selviää lihantuotannosta? Miten asiaan pitäisi puuttua?
Kommentit (301)
Vaikka lihansyönnistä tai eläinperäisistä ruoista ei luopuisi ja niin kulutettua määrää voisi hyvin vähentää.
Täältä löytyy ketju, jossa on oikeammat prosentit tuosta asiasta. Ei ihan noin dramaattiset, mutta perusasia pysyy silti samana.
Kyllä ehdottomasti pität vähentää, ja jokainen voi ostopäätöksellään vaikuttaa. Tähän ei ole kahta sanaa.
Jos syötäis edes suositusten mukaan, mutta ei, kun syödään päivässä enemmän lihaa kuin virallisten suositusten mukaan pitäisi syödä viikossa.
Jotkut vetoavat terveyssyihin väittävät että kasvisten syönti lisää suolistosairauksia, ja että kasvisruokavaliosta ei saa kaikkea tarvittavaa. No miksi ette itse sitten syö virallisten suositusten mukaisesti?
Rehunviljely elukoille on yksi typeryyden multihuipentuma. Siitä kärsii pitkässä juoksussa ihan kaikki.
Kasvinviljely Suomessa on aivan turhaa. Etelämmässä saa tuplasadot, joten maan voisi käyttää hyödyllisemmin vaikka metsittämiseen.
Vierailija kirjoitti:
Kyllä ehdottomasti pität vähentää, ja jokainen voi ostopäätöksellään vaikuttaa. Tähän ei ole kahta sanaa.
Jos syötäis edes suositusten mukaan, mutta ei, kun syödään päivässä enemmän lihaa kuin virallisten suositusten mukaan pitäisi syödä viikossa.
Jotkut vetoavat terveyssyihin väittävät että kasvisten syönti lisää suolistosairauksia, ja että kasvisruokavaliosta ei saa kaikkea tarvittavaa. No miksi ette itse sitten syö virallisten suositusten mukaisesti?
Viralliset suositukset on tehty vain ja ainoastaan Suomen oman maatalouden suojelemiseen. Miksi eri maissa on täysin eri suositukset? Suomessa sanotaan rypsiöljyn olevan terveellistä, mutta Ranskassa suositellaan oliiviöljyä.
Suomessa lihaa kulutetaan liikaa ja on varaa pienentää kulutusta.
Millä käytännön keinoilla tuollaiseen saa muutosta?
Ihmisten tavat on kuitenkin tiukassa ja esimerkiksi syöminen on sellainen että moni haluaa pysyä totutuissa tavoissa.
Korkeakouluopiskelijana opiskelijaravintolassa oli joka päivä kasvisvaihtoehto tai useampikin. Siinä tottui valitsemaan ja syömään kasvisruokia.
Olisi hyvä jos tuollaisia vaihtoehtoja olisi useammin tarjolla halukkaille ja olisi helppo valita kasvisruoka.
Tottuu uusiinkin makuihin ja annoksiin.
On muuten kiva kokeilla ravintoloissa kasvisannoksia - saa pienellä vaivalla sellaista mitä ei ehkä olisi itse laittanut. Varsinkin aasialaisissa ravintoloissa annokset on todella hyviä.
Lihassa on muutakin kuin kaloreita.
Itse ostan lähinnä riistaa. Leivänpäälle poroa yms. Se on niin kallista, että tosiaankin tulee käytettyä vähän. Eikä jää hävikkiä. Tulee käytettyä enemmän salaatteja ja kasvispainotteista ruokaa ja vain vähän lihaa. Katson myös että riista on eettisempi valinta. Ja kuulun pienituloisiin. Ruoka tuntuu juhlaruualta, kun kasvikeitonnsekaan silppuaa pari savuporoviipaletta.
Vierailija kirjoitti:
Lihassa on muutakin kuin kaloreita.
Määrinä riittää huomattavasti pienemmät kuin mitä keskiverto suomalainen käyttää.
Ei ole mahdollista, että suurin osa ryhtyisi vapaaehtoisesti kasvissyöjiksi, joten lihalle voitaisiin asettaa huomattava haittavero. Lihantuotantoa saisi myös vähentää.
Lehmät syövät heinää, jota ei voi käyttää ihmisravinnoksi. Siksi suomessa kannattaisi suosia pieniä maitotiloja, joissa lehmät voivat laiduntaa vapaasti.
Ei ole syöttää hyvää viljaa elukoille, esim. Possuille ja kanoille. Niinpä lihakarjan, sikojen ja kananlihan syömistä pitäisi vähentää. Myös EUn ulkopuolisen lihan voisi kieltää, ja sen sijaan suosia kotimaista.
Työpaikkaruokalassa on monesti useampi vaihtoehto mistä valita ja sielläkin voi valita että ottaako koko annoksen lihavaihtoehtoa vai ottaako vaikka osan kasvisruokaa tai vaihtelee eri päivinä niin että suosii kasvis- ja kalavaihtiehtoja.
Tai ottaa isomman osan lautasta kypsennettyjä kasviksia, salaatteja, yms
Lihankulutusta voisi helposti vähentää ja riittäisi hyvin, jos esimerkiksi vain toinen päivän lämpimistä aterioista sisältäisi lihaa ja toinen olisi kasvis/kalaruokaa.