Mun lapsella on niin paljon ruoka-aineallergioita, että elämä on vaikeaa
Maito, kananmuna, ohra, vehnä, ruis, kaura, tattari, soija, pähkinä, porkkana, tomaatti, herneet, pavut, sitrushedelmät, omena, mansikka, kala, katkarapu.... näin pahimmat mainitakseni. Herneitä voi syödä kypsäksi keitettynä, samoin porkkanaa ja omenaa.
Kala, katkarapu pähkinä, kananmuna, tomaatti, raaka omena, raaka porkkana ja raa'at herneet aiheuttavat todella vaikeat allergiset reaktiot ja pari kertaa on joutunut kiireellä ambulanssilla sairaalaan. Noita asioita ei saa olla hippuakaan hänen ruoassaan. Koulussa ei uskalla syödä juuri mitään, koska muutaman kerran on saanut kovat vatsanväänteet kouluruoasta. Luultavasti ruoka on päässyt syystä tai toisesta kontaminoitumaan. Lähinnä syö gluteenitonta näkkäriä, yksityispakattua levitettä ja vettä. Lisäksi teen hänelle omat eväät, joita saa syödä.
Kotona syö lähinnä maustamatonta kanaa tai jauhelihaa, gluteenitonta makaroonia tai riisiä, gluteenitonta näkkäriä, jäävuorisalaattia ja kurkkua. Hirveän yksipuolista, mutta minkä teet kun vatsa tulee kaikesta kipeäksi.
Oikeastaan mikään ravintolaruoka ei käy, tuntuu että niissä on aina vähintään joku mauste tai muu sellainen, mistä tulee maha kipeäksi. Tai vähintään pelkään kontaminoitumista. Syntymäpäiville pakkaan hänelle omat eväät mukaan, koska niin on kaikille helpompi. Lapsi itse on alkanut kokemaan tämän kaiken raskaana ja nolona. Saa nähdä miten käy kun murrosikä alkaa kunnolla.
Kommentit (47)
Minulla on kymmenen täysin sallittua oireita aiheuttamatonta ruoka-ainetta. En koe tilannetta mitenkään ongelmalliseksi. Saan raakana syödä vain mustikoita, lehtisalaattia ja paprikaa, sekä vähän viinirypäleitä.
Viljayliherkkyys ja kaikki vedenelävät ovat hankalimpia. Ulkomailla teen sapuskani trangialla.
God bless veljen pojalla sama ongelma ollut noin 30 vuotta
Vierailija kirjoitti:
Minulla on kymmenen täysin sallittua oireita aiheuttamatonta ruoka-ainetta. En koe tilannetta mitenkään ongelmalliseksi. Saan raakana syödä vain mustikoita, lehtisalaattia ja paprikaa, sekä vähän viinirypäleitä.
Viljayliherkkyys ja kaikki vedenelävät ovat hankalimpia. Ulkomailla teen sapuskani trangialla.
Minulla on myös aina omat eväät ja esimerkiksi koulutuksiin otan oman ruoan mukaan. Aina on mikro löytynyt. Kahvilassa en ole syönyt koskaan mitään enkä löydä juhlien herkkupöydästä mitään syötävää. Varaudun tähän aina etukäteen syömällä kunnon ruoan.
Vierailija kirjoitti:
Ja mitenköhän vakavia ne oireet olisivat, jos kuitenkin söisikin vaikka tuota kaikkea.
Riippuu mitä syö, mutta joistain ruoka-aineista voi saada anafylaktisen shokin ja se on hengenvaarallinen tila. Joistain hänelle tulee kovat vatsakivut ja joistakin kurkun kutinaa ja ihottumaa, mutta ei kuitenkaan niin vaikeaa reaktiota että kurkku alkaisi turpoamaan. Niin epämukava olotila kuitenkin ettei sitä tieten tahtoen kannata hankkia. Ap
Kokeilkaa siedätyshoitoa? Ei toimi?
T. Maallikko
Murrosiässä osa allergioista yleensä onneksi lieventyy
Antihistamiinia päivittäin? Eikö auta?
Meillä aikalailla sama tilanne yhden lapsen kanssa. Siis kaikilla lapsillamme on ollut laajat allergiat mutta yhdellä ne ei ole parantuneet. Nyt lapsi jo teini.
Meillä lapsi syö koulussa lähinnä gluteenitonta näkkäriä. Eväitä ei suostu ottamaan mukaan juuri koskaan kouluun vaikka tarjoan. Koetan huolehtia että syö aamuisin ja iltaisin sitten paljon.
Ravintolassa meillä teini uskaltaa syödä joko gluteenittoman ja maidottoman pitsan yhdellä tietyllä täytteellä tai ranskalaisia. Muuta ei suostu syömään ravintoloissa.
Meillä on koetettu suhtautua allergioihin niin että jollain on siniset silmät ja jollain allergioita. Ei ole aina helppoa. Meidän teini ei valita allergioistaan juuri koskaan. Mutta kyllä minua äitinä monesti sattuu sydämeen todella paljon kun nuori jää paitsi monesta asiasta. Esim töissä joku tuoo kakkua ja kaikki muut herkuttelevat ja yksi ilman.
Mutta ruoka on kuitenkin vain yksi osa elämää. Tehdään sitten muuta kivaa sen tilalle.
Ikävää ja kurjaa mutta ei kai siinä muu auta kuin päivä kerrallaan jaksaa vakavia ruokarajoitteita. Onko perunakin sopimaton ruoka-aine (luinko huonosti kun en löytänyt sen enempää oireita aiheuttavista kuin syödyistä aineista) ? sopiiko mitään maidonkorvikkeet joita nykyään on jo aika paljon?
Odota vain kun kotitalous alkaa.... Eihän tuo raukka voi tehdä siellä mitään?
10 jatkaa
Meillä on toiselle vanhemmalle ja yhdelle lapsista saatu siedätettyä vakaviakin allergioita pois kotona todella hitaasti hivuttamalla. Eli annettu niin pieniä määriä ja mahdollisimman pitkälle käsiteltynä kerran viikkoon ettei tule mitään oireita. Esim keitettyä, pakastettua ja keitettyä perunaa ihan vaan lusikan kärki kastelu perunaan ja siitä maistettu. Muisteluita alkuun kerta viikkoon tai kahteen. Sitten on hitaasti kasvatettu annoskokoa ja sitä kuinka usein kyseistä ruokaa maistetaan. Näin on siedätetty esim peruna allergia niin että 12 kk jälkeen voi syödä normaalisti perunaa.
Valitettavasti kaikille ei ole kaikkien allergioiden kohdalla toiminut siedätys. Pahiten maitoallerginen saatiin kuitenkin siedätettyä niin ettei enää ihan pienestä kontaminaatiosta saa shokkireaktiota.
Vierailija kirjoitti:
Voi voi, olisiko kannattanut käyttää kondomia?
Tää ja muutama muu hassunhauska letkautus.. kelatkaa miten surkea elämä kirjoittajalla/kirjoittajilla täytyy olla että tommosta edes miettii, saati kirjoittaa ja lähettää eteenpäin.
Vierailija kirjoitti:
Ikävää ja kurjaa mutta ei kai siinä muu auta kuin päivä kerrallaan jaksaa vakavia ruokarajoitteita. Onko perunakin sopimaton ruoka-aine (luinko huonosti kun en löytänyt sen enempää oireita aiheuttavista kuin syödyistä aineista) ? sopiiko mitään maidonkorvikkeet joita nykyään on jo aika paljon?
Peruna sopii, mutta sen tulee olla täysin kypsää, jos jää yhtään kovaksi niin se kutittaa. Pitää enemmän riisistä ja makaroonista kuin perunasta ja siksi teen perunaa harvemmin. Kai se liittyy jotenkin noihin allergioihin. Riisimaito sopisi, mutta siitä lapsi ei tykkää, monissa on kauraa, mantelia tai soijaa ja ne ovat ehdottomasti kiellossa. Ap
Otan osaa, mutta voivottelu ei auta. Rutiinit kuntoon. Ihminen on sopeutuvainen ja uskon, että lapsi syö mieluiten niitä muutamaa ruokalajia, joita tietää pystyvänsä syömään. Kun tiedätte yksittäiset sopivat raaka-aineet, yhdistelette niistä vakioruuat, joita opettelee itsekin kokkaamaan. Matkustelu jää todennäköisesti vähiin.
Jos osasta ruuista saa vain ihottumaoireita, lääkärin luvalla ja valvonnassa voisi loma-aikana (kesällä) yrittää siedättäytyä näille aineille yksi kerrallaan.
Luokkakaveri pystyi syömään lapsena alle 10 eri raaka-ainetta. Murrosiässä helpotti ja myöhemmin pystyi oikein hyvin vetämään ihan tavallista olutta ja viiniä bileissä, vaikka aiemmin oli ollut rypäleallergiaa ja kaikki viljat nou nou.
Voi tätä ruokarajoitteisten määrää. Vois ryhtyä vielä vegaaniksi.
Vierailija kirjoitti:
Odota vain kun kotitalous alkaa.... Eihän tuo raukka voi tehdä siellä mitään?
Eiköhän se jotenkin järjesty. Monia juttuja voi kuitenkin tehdä, vaikka ei itse voi syödä. Jauhoja ei voi pöllyttää tai esim tomaattiin ja mansikkaan koskea, mutta pitää selvittää, kun tämä asia on ajankohtainen. Eiköhän se jotenkin järjesty. Ja elätän toivoa, että edes nuo lievimmät allergiat lähtisivät pois murrosiässä... Ap
Vierailija kirjoitti:
Miten oot noin ongelmallisen lapsen tehnyt? Saiko äidinmaitoa?
Eli ilmeisesti ei saanut kun et vastaa....
Ja mitenköhän vakavia ne oireet olisivat, jos kuitenkin söisikin vaikka tuota kaikkea.