YLE: Kolmanneksella palvelualojen työntekijöistä ei riitä rahaa ruokaan
"Tuoreen tutkimuksen mukaan huomattavalla osalla palvelualojen työntekijöistä on vaikeuksia saada rahat riittämään ruokaan.
Helsingin ja Tampereen yliopistojen tekemässä tutkimuksessa 65 prosenttia kyselyyn vastanneista Palvelualojen ammattiliiton (PAM) jäsenistä koki jonkin asteista ruokaturvattomuutta. Käytännössä he olivat joutuneet yksipuolistamaan ruokavaliotaan tai jopa jättämään aterioita väliin.
Kolmannes vastaajista koki vakavaa ruokaturvattomuutta, joka tarkoittaa toistuvaa aterioiden pienentämistä, aterioiden jättämistä väliin, nälkäisenä nukkumaan menemistä tai olemista koko päivän syömättä.
Kysely tehtiin vuonna 2019 eli ennen koronapandemiaa."
https://yle.fi/uutiset/3-12292020
Yle on valinnut haastateltavaksi henkilön, jolla on selvästi varaa värjätä hiuksiaan ja laittautua, vaikka rahat ei riitäkään ruokaan. Koirakin on, kuinkas muuten. Olisikin mielenkiintoista tietää, kuinka paljon tämäkin haastateltava tienaa ja mihin kaikki raha kuluu?
En kiistä etteikö joidenkin palkka olisi oikeasti niin pieni, että ruuasta olisi joskus pakko tinkiä. Mutta kuinkahan monella kyse on siitä, että terveellistä ja ravitsevaa ruokaa ei vaan priorisoida tarpeeksi, vaan rahat hassataan ennemmin johonkin muuhun?
Kommentit (156)
Typerä ihminen ei osaa priorisoida rahankäyttöään. Ei valtio voi lopputomiin holhota tyhmiä.
Ja mitähän se ruokavalio yksipuolistaminen tarkoittaa? Jätetäänkö sushit ja kylmäsavuporot ostamatta ja ostetaan tilalle lohta ja possun fileetä?
On paljon ihmisiä jotka syö 2-3 henkilön edestä, kyllähän se näkyy ruokamenoissa.
Ap:n mielestä työssä käydään sen takia että pystytään ostamaan terveellistä ruokaa.
Kaikille ruoka ei ole mikään elämän tärkein asia.
Vierailija kirjoitti:
Ja mitähän se ruokavalio yksipuolistaminen tarkoittaa? Jätetäänkö sushit ja kylmäsavuporot ostamatta ja ostetaan tilalle lohta ja possun fileetä?
Eiköhän moni osta ihan sitä sika-nautajauhelihaa.
Ei suomalaiset ole mikään gourmet-kansa.
On rahankäyttäjästä kiinni, jos ei rahat riitä ruokaan!
(Taas uusavuttomien touhua)
Osa-aikaisilla työntekijöillä köyhyys on kasvussa. Ennen koronaa palvelualoilla oli nähtävissä työn silppuuntumista eli määräaikaisten ja osa-aikaisten töiden lisääntymistä
Silti Suomessa on niitä, noiden mielestä palkkoja pitäisi laskea tai ei ainakaan nostaa. Kunhan sikarikkaat saavat porsastella rauhassa!
Muistan kuinka joskus opiskeluaikanani lähdin kavereiden kanssa viikonlopuksi kylpylähotelliin, vaikka tiesin joutuvani sen takia muutaman päivän kaurapuurokuurille ennen kuin seuraava tuki tuli tilille. En tiennyt kärsineeni vakavasta ruokaturvattomuudesta enkä tajunnut edes valittaa, vaikka nälkä kurni välillä suonissa.
Jos ruuan verotusta laskettaisiin Suomessa, niin köyhälläkin olisi varaa syödä terveellisemmin. Varsinkin talvella on hedelmät ja vihannekset kalliita, jos haluaa syödä muutakin kuin kaalia ja porkkanaa.
Vierailija kirjoitti:
Ap:n mielestä työssä käydään sen takia että pystytään ostamaan terveellistä ruokaa.
Kaikille ruoka ei ole mikään elämän tärkein asia.
Jokainen valitsee mihin rahansa käyttää, mutta sellainen ihminen ei kärsi ruokaturvattomuudesta joka haluaa itse käyttää omat rahansa johonkin muuhun.
Sijoittajaporsaille pitää saada asumisesta tuotto veronmaksajien kukkarosta asumistukena ja sen vuoksi asuminen, välttämätön perustarve, on kallista suurissa kaupungeissa! Raha menee asumiseen pienituloisilla. Jos kämpän vuokra olisi 400 e sen 800 euron sijaan, olisi pienehköstä palkasta varaa ostaa ruokaa! Kaupat taas nostaa jatkuvasti ruuan hintaa mikä milläkin tekosyyllä.
Vierailija kirjoitti:
Ja mitähän se ruokavalio yksipuolistaminen tarkoittaa? Jätetäänkö sushit ja kylmäsavuporot ostamatta ja ostetaan tilalle lohta ja possun fileetä?
Sushi on ihmisoikeus!
Vierailija kirjoitti:
Jos ruuan verotusta laskettaisiin Suomessa, niin köyhälläkin olisi varaa syödä terveellisemmin. Varsinkin talvella on hedelmät ja vihannekset kalliita, jos haluaa syödä muutakin kuin kaalia ja porkkanaa.
Kauppaketjujen valta on kasvanut niin suuriksi, että ne eivät suostu ruuan hintoja laskemaan. Tuottajat saavat minimaalisen siivun kun kauppaketjut määräävät hintatason. Hintoja nostetaan jatkuvasti mikä milläkin tekosyyllä.
Kävin just K-marketissa ja kyllä oli kovat hinnat. Eräs tuote on muualla 1.70-1.90 e mutta K-Marketissa 2.50 e. Jäi hyllyyn.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Jos ruuan verotusta laskettaisiin Suomessa, niin köyhälläkin olisi varaa syödä terveellisemmin. Varsinkin talvella on hedelmät ja vihannekset kalliita, jos haluaa syödä muutakin kuin kaalia ja porkkanaa.
Kauppaketjujen valta on kasvanut niin suuriksi, että ne eivät suostu ruuan hintoja laskemaan. Tuottajat saavat minimaalisen siivun kun kauppaketjut määräävät hintatason. Hintoja nostetaan jatkuvasti mikä milläkin tekosyyllä.
Ja aina vuoden vaihteessa hinnat nousevat. Miksi? Joku tekaistu syy. Eihän aina voi hintojen nousu osua vuoden vaihteeseen.
Itse aion karsia ruokamenoista ja ostan ihan perusjuttuja.
Onhan se selvä, että nykyinen nollatuntisopimusmalli aiheuttaa köyhyyttä ja vielä sovitellun työttömyysturvan kanssakin tulot jäävät pieniksi.
Työnantajien pitäisi järjestellä työvuorot siten, että yksittäisen työntekijän tunnit olisivat mielummin 35-40 tuntia viikossa kuin 10 tuntia viikossa. Esimerkiksi kaupassa tämän luulisi onnistuvan työnkierron avulla kierrättämällä myyjiä osastolta toiselle eri aikoina.
Tämä toisi lisätunteja mutta myöskin laajentaisi myyjien osaamista. Osan aikaa voisi olla kassalla, osan aikaa vaikka hyllyttämässä tai palvelutiskillä. Opiskelijat voivat sitten tuoda kiireaikoina oman työpanoksensa vaikka kassalle kuten nytkin.
T. Kaupantäti
Vierailija kirjoitti:
Ja mitähän se ruokavalio yksipuolistaminen tarkoittaa? Jätetäänkö sushit ja kylmäsavuporot ostamatta ja ostetaan tilalle lohta ja possun fileetä?
Purkkihernekeittoa olen ostanut. Ja kaurapuuroa ja näkkäriä.
Vierailija kirjoitti:
Onhan se selvä, että nykyinen nollatuntisopimusmalli aiheuttaa köyhyyttä ja vielä sovitellun työttömyysturvan kanssakin tulot jäävät pieniksi.
Työnantajien pitäisi järjestellä työvuorot siten, että yksittäisen työntekijän tunnit olisivat mielummin 35-40 tuntia viikossa kuin 10 tuntia viikossa. Esimerkiksi kaupassa tämän luulisi onnistuvan työnkierron avulla kierrättämällä myyjiä osastolta toiselle eri aikoina.
Tämä toisi lisätunteja mutta myöskin laajentaisi myyjien osaamista. Osan aikaa voisi olla kassalla, osan aikaa vaikka hyllyttämässä tai palvelutiskillä. Opiskelijat voivat sitten tuoda kiireaikoina oman työpanoksensa vaikka kassalle kuten nytkin.
T. Kaupantäti
Lidl toimii näin. Siellä saa hyvät työtunnit, kun on ollut joitakin vuosia töissä.
Tottahan tämä. Suomi on niin surkeassa jamassa että palkkoja ei voi nostaa.
Kumminkin S-ryhmä ja K-ryhmä tekee hurjaa tulosta.