Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Miksi joku vastustaa fanaattisesti eineksiä? Luuleeko hän, että ne ovat kaikki täynnä rasvaa ja lisäaineita?

Vierailija
13.11.2020 |

Uutinen sinulle: nyt ei ole asiat enää kuten 1970-luvulla. Herää todellisuuteen ja katso kunnolla sinne kaupan kylmäaltaaseen ja pakasteosastolle!

Kyllä, valikoimaa on muutakin kuin "roiskeläppiä", tölkkihernaria, valmismaksalootaa ja ranskiksia.

Valtaosa on arkiruokaa, ainoastaan isommissa määrissä ja hygienisemmin valmistettua kuin kotonatehty. Enimmässä osassa ei ole lisäaineita tai jos on, niin luonnonmukaisia kuten askorbiinihappo, joka pelottavankuuloisesta nimestään huolimatta on siis c-vitamiinia.

Ylipäänsä - vaikka lisäaineita siis ei eineksissä kauheasti siis olekaan - lisäainekammo on typerää. Sori, se nyt vaan on. Lue tämä linkki (joka linkin tekstistä huolimatta käsittelee lisäaineita):

https://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-2000001832125.html

Jos osaat lukea, osaat valita myös oikein terveellisiä eineksiä, joissa on makuakin.

Muutenkin suosittelen kaikille lisäainehysteerikoille myös tämän lukemista:

https://www.etlehti.fi/artikkeli/terveys/natriumglutamaatti-aspartaami-…

"Lisäaineisiin liittyvä pelko on osittain tietämättömyyttä ruuan kemikaaleista ja elintarvikkeiden valmistusprosesseista, arvioi Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran erikoistutkija, dosentti Johanna Suomi.

– Lisäainepelkoon ei ole syytä nykytiedon valossa. Tutkimusten mukaan suomalaiset saavat ruuastaan turvallisia määriä lisäaineita, ja jopa lisäaineiden suurkuluttajilla altistus on keskimäärin turvallisella tasolla. Lisäaineiden turvallisuutta on tutkittu paljon, ja niiden enimmäismäärät eri elintarvikkeissa perustuvat tietoihin turvallisina pidetyistä annoksista.

Lisäaineita pidetään usein keinotekoisina aineina, mutta noin kaksi kolmasosaa niistä on luonnosta peräisin. Sakeuttamisaineita saadaan esimerkiksi kasvisten kuorista uutettavasta ravintokuidusta, säilöntäaineita kasvisten hapoista ja väriaineita kasvisten ja marjojen värjäävistä osista."

Kommentit (151)

Vierailija
1/151 |
13.11.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

No en ole koskaan ymmärtänyt. Kai se on joku itsetehostuksen muoto vähemmän älykkäillä ihmisillä, että pitää alleviivata omaa emäntärooliaan. "Minä kokkaan joka päivä alusta asti kaksi lämmintä ateriaa perheelle, silitän lakanat, vaihdan kausiverhot ja letitän räsymattojen hapsut!"

Vierailija
2/151 |
13.11.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Niissä on lähes aina rypsiöljyä ja olen pahasti allerginen sille.

Lisäksi ne lamaannuttaa suoliston normaalin toiminnan ja aiheuttaa ummetusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/151 |
13.11.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Olen huomannut, että eineksiä tuntuu vastustavan kaksi ryhmää. Toinen on ns vanha kansa, jonka mielestä kaikki pitää tehdä itse. Oli kyse sitten ruoanlaitosta tai ikkunoiden pesusta.

Toinen ryhmä on oman egonsa pönkittäjät, jotka elävät omasta mielestään oikeanlaisesti ja tykkäävät jaella ohjeita muille. Koska he tekevät ruoan itse, täytyy muidenkin tehdä. Yleensä vielä jeesustellaan, että ”kyllä aikaa on tehdä, jos vain viitsii”. Tai kauhistutaan, kun näkee kaupassa toisen ihmisen ostoskärryissä pinaattilettuja (hui!).

Kaikki valmisruoka ei ole epäterveellistä. Kaikki kotiruoka ei ole terveellistä.

Vierailija
4/151 |
13.11.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Einesten terveellisyys - ihan kuin kotiruuankin terveellisyys - riippuu ja roikkuu ihan siitä, mitä syö. Eineksissä on tietysti niissäkin epäterveellisiä juttuja kuten vaikkapa paneroidut höttökalapuikot, valmispitsat ja ranskikset. Mutta yhtä hyvin kotona voi joku mättää makkaraa ja itsetehtyjä kermaperunoita.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000002924999.html

EINEKSET alkoivat huolestuttaa kuluttajia viitisen vuotta sitten. Lisäaineiden pelossa niitä alettiin kaihtaa ja itse tehtyä ruokaa arvostaa.

Eineksiä pelätään turhaan, sanoo elintarvikeasiantuntija Annikka Koivu Kuluttajaliitosta.

”On elitististä kategorisoida kaikki einekset huonoiksi ilman perusteita. Valmisruoka on pelastus esimerkiksi kiireisille tai vanhuksille.”

Koivun mukaan ei ole olemassa suositusta, kuinka usein eineksiä saisi syödä. Se on hänen mielestään outo kysymys.

....

JOS ruokavalio on kokonaisuudessaan terveellinen, Koivu ei pidä ongelmana, vaikka söisi säännöllisesti eineksiä.

Etenkään, jos einekset ovat hyvin valittuja. Niissä nimittäin on eroa.

Parhaina Koivu pitää valmisruokia, joissa on kasviksia, kalaa ja vähän suolaa sekä tyydyttynyttä rasvaa.

Osassa eineksistä on myös Sydänmerkki, jonka saavat vain elintarvikkeet, joissa rasva on hyvälaatuista ja suolan määrää on vähennetty."

Ja tietysti einesten kanssa on hyvä muistaa syödä kasviksia, jostain lihapulla-muusiateriastahan ei vitamiineja saa. Mutta hei, niitä salaattejakin saa valmiina...

Vierailija
5/151 |
13.11.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Huoh. Jos fanaattinen einesten vastustaminen on naurettavaa, niin kyllä oli tämäkin proeines- purkaus. 

Lopultahan ruokavalio on aina kokonaisuus, eikä einekset, missään muodossa haittaa, jos kokonaisuus on kunnossa. 

Mutta tämä purkaus "suurin osa on arkiruokaa", siis mitä? Lisäainekammo on turhaa - jep, pääasiassa näin. Mutta samalla pitkälista lisäaineita todennäköisesti kertoo jotain ruuan raaka-aineista. 

Lähteenä luonnollisesti kaksi media linkkiä. 

Mihin siis tällä oikeastaan pyrit? 

Vierailija
6/151 |
13.11.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Niissä on lähes aina rypsiöljyä ja olen pahasti allerginen sille.

Lisäksi ne lamaannuttaa suoliston normaalin toiminnan ja aiheuttaa ummetusta.

Allergia on eri asia.

Einekset eivät "lamaannuta" kenenkään suolistoa. Hölmö väitekin. Totta kai kuituja pitää saada riittävästi, eli jonkun valmis-kanapastan ohella pitää päivän mittaan syödä kasviksia ja vaikkapa puuroa tai leipää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/151 |
13.11.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Olen huomannut, että eineksiä tuntuu vastustavan kaksi ryhmää. Toinen on ns vanha kansa, jonka mielestä kaikki pitää tehdä itse. Oli kyse sitten ruoanlaitosta tai ikkunoiden pesusta.

Toinen ryhmä on oman egonsa pönkittäjät, jotka elävät omasta mielestään oikeanlaisesti ja tykkäävät jaella ohjeita muille. Koska he tekevät ruoan itse, täytyy muidenkin tehdä. Yleensä vielä jeesustellaan, että ”kyllä aikaa on tehdä, jos vain viitsii”. Tai kauhistutaan, kun näkee kaupassa toisen ihmisen ostoskärryissä pinaattilettuja (hui!).

Kaikki valmisruoka ei ole epäterveellistä. Kaikki kotiruoka ei ole terveellistä.

Kaikki kotiruoka ei todellakaan ole epäterveellistä. Syön itsekin mm. pinaattilettuja, mutta tämä oli sinänsä hyvä esimerkki, koska einespinaattiletut on käytännössä vehnäjouhoja. Sen ravintoköyhempää ruokaa saa hakea. Mutta ei se siitä huolimatta haittaa, jos se on kiireisen arjen pelastus satunnaisesti. 

Vierailija
8/151 |
13.11.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Huoh. Jos fanaattinen einesten vastustaminen on naurettavaa, niin kyllä oli tämäkin proeines- purkaus. 

Lopultahan ruokavalio on aina kokonaisuus, eikä einekset, missään muodossa haittaa, jos kokonaisuus on kunnossa. 

Mutta tämä purkaus "suurin osa on arkiruokaa", siis mitä? Lisäainekammo on turhaa - jep, pääasiassa näin. Mutta samalla pitkälista lisäaineita todennäköisesti kertoo jotain ruuan raaka-aineista. 

Lähteenä luonnollisesti kaksi media linkkiä. 

Mihin siis tällä oikeastaan pyrit? 

Noissa molemmissa on asiantuntijat äänessä. Mitäs sinulla olikaan todisteena, oman mielipiteesi tueksi?

Totta kai kyse on kokonaisuudesta. Aika harva varmaan syö pelkkiä eineksiä, eli ei lainkaan esimerkiksi viljatuotteiya, salaattia, juureksia, hedelmiä, maitotuotteita tms.

Mutta täällä hyvin usein näkee väitteitä, joiden mukaan eineksiä ei saisi syödä lainkaan, ne ovat suoraan pelsepuubin päämajasta. Ja juuri siitä oli kyse, luepa vaikka otsikko ihan hiljaa itseksesi uudestaan. Siinä se lukee, jos ymmärtää lukemaansa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/151 |
13.11.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

No en ole koskaan ymmärtänyt. Kai se on joku itsetehostuksen muoto vähemmän älykkäillä ihmisillä, että pitää alleviivata omaa emäntärooliaan. "Minä kokkaan joka päivä alusta asti kaksi lämmintä ateriaa perheelle, silitän lakanat, vaihdan kausiverhot ja letitän räsymattojen hapsut!"

😂 Todennäköisesti juuri näin.

Minkä lisäksi siinä varmasti on jäämää menneiltä vuosikymmeniltä. Itse olen syntynyt 1967 ja 70-luvulla kasvanut Rymd-mehua ryystellen, ja siinä ei varmaan mitään muuta ollutkaan kuin haitallisia lisäaineita.

Mutta maailma on kovin tässä suhteessa muuttunut. Osa ihmisistä ei vain KATSELE ympärilleen kaupassa, vaan ostaa tasan samoja asioita joita on tottunut aina ostamaan. Joten jos ei uskalla ikinä kokeilla uutta, ei välttämättä ole huomannut edes tarjonnan kasvamista ja myönteistä lisäaineiden vähenemisen trendiä.

Ap

Vierailija
10/151 |
13.11.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Olen huomannut, että eineksiä tuntuu vastustavan kaksi ryhmää. Toinen on ns vanha kansa, jonka mielestä kaikki pitää tehdä itse. Oli kyse sitten ruoanlaitosta tai ikkunoiden pesusta.

Toinen ryhmä on oman egonsa pönkittäjät, jotka elävät omasta mielestään oikeanlaisesti ja tykkäävät jaella ohjeita muille. Koska he tekevät ruoan itse, täytyy muidenkin tehdä. Yleensä vielä jeesustellaan, että ”kyllä aikaa on tehdä, jos vain viitsii”. Tai kauhistutaan, kun näkee kaupassa toisen ihmisen ostoskärryissä pinaattilettuja (hui!).

Kaikki valmisruoka ei ole epäterveellistä. Kaikki kotiruoka ei ole terveellistä.

Täsmälleen näin.

Se riippuu siitä, mitä ja miten kokkaa ja mitä ja miten valmistettua valmisruokaa syö. Pitää osata valikoida.

Ap

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/151 |
13.11.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Luuletko ap, että saat jotkut provosoitua aloituksellasi?

Vierailija
12/151 |
13.11.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Eineksiä vastustavat eivät myöskään useimmiten tajua että ruoan prosessointi tarkoittaa suomeksi ruoan valmistamista. Tätä kamalaa prosessointia ovat mm. pilkkominen, keittäminen, soseuttaminen, suurustaminen ja hapattaminen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/151 |
13.11.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

En vältäkkään niitä lisäaineitten takia vaan maun. Teen itse paljon parempaa, ja niin tekee miehenikin.

Vierailija
14/151 |
13.11.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tunnen yhden tällaisen. Valittaa koko ajan, että ei ehdi harrastaa - hänellä olisi yksi harrastus, jota haluaisi tehdä - ja torppaa kaikki ideat arjen helpottamiseksi, jotta sitä aikaa jäisi enemmän. On joku periaate, että mitään ei voi ostaa valmiina. Ilmeisesti yrittää päteä sillä, että tekee kaiken itse, ja sitten hänellä jää muu elämä elämättä, koska puheistaan ja facebook.-valituksestaan päätellen ei ole kuitenkaan tyytyväinen siihen, että kaikki aika menee lapsenhoitoon ja kotitöihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/151 |
13.11.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Syön vähähiilihydraattisesti tai hiilihydraattitietoisesti, eikä eineksistä siksi löydy minulle oikein sopivia vaihtoehtoja. Minulla ei ole mitään eineksien käyttöä vastaan, mutta makumaailmaani tai minut terveenä ja kunnossa pitävään ruokavalioon ne eivät sovi. Jos nälkä yllättää kahvi tai tee kunnon lorauksella kermaa vie omalla kohdallani nälän pois paremmin kuin muussiannos eineshyllystä. 

Vierailija
16/151 |
13.11.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Itse olen ollut töissä yrityksessä joka valmistaa einesten ainesosia. Voin sanoa että lain mukaan kyllä "ainesosa on ainesosa" niinkuin se luettelossa mainitaan, mutta käytännössä kaiken sen prosessoinnin ja säilytyksen jälkeen kyseessä on ihan eri ainesosa kuin jos sen ostaisi itse tuoreena ja sen jälkeen itse valmistaisi.

Ainesosat lisäksi testataan vain haitta-aineiden osalta, mutta esim vitamiineja ei tarvitse testata ollenkaan. Ei siis haittaa mitään, jos/kun ne prosessissa tuhoutuvat.

Jokainen aivot omaava tietää miten yritykset toimivat - mahdollisimman halpa tuotanto mahdollistaa isommat voitot. Mahdollisimman halpa tuotanto taas tarkoittaa että tehdään mahdollisimman paljon ja nopeasti, mahdollisimman lähellä "riskirajoja" koska se on halvempaa, ja mahdollisimman tehokkaasti ja halvimmista materiaaleista. Jos joku kuvittelee ettei tämä ole ristiriidassa laadukkaan ja ravinteikkaan lopputuotteen kanssa, on kyllä naiivi.

Vierailija
17/151 |
13.11.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Itse olen ollut töissä yrityksessä joka valmistaa einesten ainesosia. Voin sanoa että lain mukaan kyllä "ainesosa on ainesosa" niinkuin se luettelossa mainitaan, mutta käytännössä kaiken sen prosessoinnin ja säilytyksen jälkeen kyseessä on ihan eri ainesosa kuin jos sen ostaisi itse tuoreena ja sen jälkeen itse valmistaisi.

Ainesosat lisäksi testataan vain haitta-aineiden osalta, mutta esim vitamiineja ei tarvitse testata ollenkaan. Ei siis haittaa mitään, jos/kun ne prosessissa tuhoutuvat.

Jokainen aivot omaava tietää miten yritykset toimivat - mahdollisimman halpa tuotanto mahdollistaa isommat voitot. Mahdollisimman halpa tuotanto taas tarkoittaa että tehdään mahdollisimman paljon ja nopeasti, mahdollisimman lähellä "riskirajoja" koska se on halvempaa, ja mahdollisimman tehokkaasti ja halvimmista materiaaleista. Jos joku kuvittelee ettei tämä ole ristiriidassa laadukkaan ja ravinteikkaan lopputuotteen kanssa, on kyllä naiivi.

Mutta ei jääkaapissa neljä päivää säilytetty ja sitten mikrossa lämmitetty kotitekoinen ruoka ole yhtään sen kummempaa kuin neljä päivää sitten valmistettu eines. Mutta harva ajattelee että se kotiruoka pitäisi syödä heti tai sitten se on ihan vain turhia kaloreita.

Vierailija
18/151 |
13.11.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Itse olen ollut töissä yrityksessä joka valmistaa einesten ainesosia. Voin sanoa että lain mukaan kyllä "ainesosa on ainesosa" niinkuin se luettelossa mainitaan, mutta käytännössä kaiken sen prosessoinnin ja säilytyksen jälkeen kyseessä on ihan eri ainesosa kuin jos sen ostaisi itse tuoreena ja sen jälkeen itse valmistaisi.

Ainesosat lisäksi testataan vain haitta-aineiden osalta, mutta esim vitamiineja ei tarvitse testata ollenkaan. Ei siis haittaa mitään, jos/kun ne prosessissa tuhoutuvat.

Jokainen aivot omaava tietää miten yritykset toimivat - mahdollisimman halpa tuotanto mahdollistaa isommat voitot. Mahdollisimman halpa tuotanto taas tarkoittaa että tehdään mahdollisimman paljon ja nopeasti, mahdollisimman lähellä "riskirajoja" koska se on halvempaa, ja mahdollisimman tehokkaasti ja halvimmista materiaaleista. Jos joku kuvittelee ettei tämä ole ristiriidassa laadukkaan ja ravinteikkaan lopputuotteen kanssa, on kyllä naiivi.

Aivan, prosessoitu ruoka on aina eri kuin kotona tuoreista aineksista itse valmistettu. Tunnen henkilön joka oli hartwalilla töissä, eikä sen jälkeen ole suostunut koskemaankaan limuihin tai muihin vastaaviin virvoitusjuomiin nähtyään miten ja mistä ne valmistetaan. 

Vierailija
19/151 |
13.11.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

Einesruuissa peosessointi on tehty niin että luontainen mikrobisto on tapettu lisä- ja säilönyäainella. Nämä apuaineet on usein luokiteltu ihmiselle haitalliseksi, usein syöpää aiheuttaviksi ja niitä saa käyttää vaan rajatun määrän päivässä. Eli se yksi eineskeitto ei ole ongelma mutta sitä kukaan ei ota määrissä huomioon jos kiskot näitä päivän jokaisella aterialla. Harva edes tajuaa että eineksiä ovat kasvisrasvalevitteet, leivät ja raaka-makkaratkin.

Minä nyt vaan mielummin pyrin syömään sen mitä voi ihan luomuna ja mahdollisimman vähän käsiteltynä. Kaikki asiantuntijat yhtyy siihen että einekset eivät ole terveellistä ruokaa. Huono ruoka ja huono suolistomikrobisto aiheuttaa autoimmuunisairauksia, tulehduksellisia suolistosairauksia ja jopa dementiaa. Ruokavalio on osaltaan myös aina joidenkin syöpien taustalla.

Hyvällä ruokavaliolla voi oikeasti vaikuttaa omaan terveyteen.

Vierailija
20/151 |
13.11.2020 |
Näytä aiemmat lainaukset

On niissä säilöntä aineet ja öljyseokset sekä mausteseokset missä sokeria . Kalaöljyt ei käy kaikille . Osterille voi olla allerginen . Stabilointi aineet karrageeni palmuöljy.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kolme viisi yksi