Siis kuinka yleistä ihan oikeasti on, että jokapäiväiseen ruokailuun kuuluu pasta, peruna, riisi?
Olen ilmeisesti elänyt jossain hyvin ahtaassa kuplassa aikamoisen tovin. Omassa työssäni mulla on aina omat eväät, ja tänään piiiitkästä aikaa tuli lounastapaaminen työn merkeissä astetta ns. fiinimmässä työpaikkalounasravintolassa (karmean pitkä sana).
Lounastajaseura siinä sitten päivitteli lopulta istumaan päästyämme, miten valikoin lautaselle vain salaattibuffaa ja päivän proteiinia, eli kalkkunaa. Joo, todella mukava aihe aloittaa lounaspalaveri. Kaikki työhön liittyvä saatiin lopulta hoidettua tämän OT momentin jälkeen, mutta jäin vain pähkäilemään kollegan sanoja ja pakko oli katsoa tarkemmin lounasmestan viikkomenyytä.
Joten palatakseni otsikon kysymykseen ja hämmennykseeni: kuuluuko päivittäiseen ruokavalioosi pasta, peruna ja/tai riisi? Valkoinen sokeri, jälkiruuat ylipäänsä? Tavallinen leipä (vehnä, ruisleipä jossa vehnää)?
Kommentit (84)
Päivällisellä syön yleensä aina perunaa/pastaa/riisiä ja silloin tällöin leipää. Urheilen paljon ja olen huomannut ettei vähillä hiilareilla jaksa. Sokeria välttelen ns. arkiruuassa mutta silloin tällöin syön jäätelöä tai karkkia.
Myös kokolihaa syödään päivittäin.
Hiilarit hajotetaan sokereiksi, jotka ovat kehon jokaisen solun ainut käypä polttoaine. Myös ja erityisesti aivosolujen, jotka ovat varsinainen energiasyöppö.
Joten en yhtään ihmettele hiilarikammoisten kirjoitusten typeryyttä. Sehän on vääjäämätön seuraus siitä, että näännyttää aivonsa.
Ei, ei tosiaankaan kuulu. Päivittäin syön pelkkiä kasviksia ja vähärasvaista kanaa/kalaa. Kerran vuodessa herkuttelen palalla tummaa suklaata, ja sen jälkeen vedän täyden maratonin. Sokeria en ole syönyt vuoden -87 jälkeen, kun äitini pakotti serkun häissä syömään palan hääkakkua, ja painoni nousi yli 40 kiloon.
Meilla Italiassa on kylla hyvin pastapainotteista. 20v Suomessa asuminen ei tata omaltakaan kohdaltani muuttanut. Perunaa harvemmin, riisia myos usein. Eli kylla, joka aterialla.
Perheenjasenteni painoindeksit on kaikilla valia 19-23, ennen kuin joku taas heittaa sen vanhan tutun jutun..
Pasta ja peruna todellakin kuuluvat, riisi harvemmin. Leipänå syön 100% ruisleipää, sokeria en juuri käytä.
Kyllä kuuluu, kuten useimmilla suomalaisilla.
Sinulla taitaa olla joku fobia.
"kuuluuko päivittäiseen ruokavalioosi pasta, peruna ja/tai riisi? Valkoinen sokeri, jälkiruuat ylipäänsä? Tavallinen leipä (vehnä, ruisleipä jossa vehnää)"
Kaikki nämä kuuluvat päivittäiseen ruokavaliooni. Paino- tai terveysongelmia ei ole ainakaan näin 44 v ikään mennessä ollut joten en näe mitään syytä muuttaa linjaa.
Kyllähän nuo kuuluu, jo senkin takia että opiskelijalounaan "joudun" syömään joka arkipäivä.
Ei tee mieli kauhoa lautaselle pelkkää salaattia ja kasviskastiketta tai sitä viittä kappaletta pinaattilettuja (tms kasvispullat ja muut menee saman rajoituksen alle), jotka opiskelijahinnalla saa riisin, perunan tai pastan/nuudeleiden sekä leivän lisäksi.
Mielummin sitten syön kunnolla kuin olen nälkäinen ja kiukkuinen.
En ota koskaan noissa buffoissa riisiä tai perunaa, kun niissä on niin paljon muutakin - eikä kukaan ole koskaan ihmetellyt. En ota kyllä kastikkeitakaan. Leipää en syö koskaan aterian yhteydessä. Syön leipää aamulla, puuroja silloin tällöin ja jonkun verran hedelmiä, uskon, että saan tarpeeksi hiilareita näistä.
Riisiä/pastaa menee kolme kertaa päivässä. Muita luettelemiasi tuotteita en syö.
Syön, jos huvittaa. Pizzaa kerran viikossa, enkä tosiaankaan mitään kukkakaaliversiota.
Kompensoin sitten muina päivinä pitämällä vähähiilarisia päiviä - munakkaita ym.
Aamiaiseksi kaurapuuroa tai jogurttia hillosilmällä.
Lounaaksi salaattia, jossa kanaa/kalaa tai jogurttia siemenillä.
Viikonloppuisin esipaistoleipiä, nam nam!
Jälkiruuista en niinkään välitä, syön mieluummin vaikka itsetehtyä fetapiirakkaa ym. jos haluan herkutella.
Ei tietenkään, hyi oksennus. Joskus söin aterialla yhden makaronin, kun pakotettiin. Jouduin tietysti oksentamaan sen kun pääsin pöydästä vessaan, mutta silti lihoin 20 kiloa ja käyn terapiassa vieläkin.
Tuon pastan palan käynti vatsassani, aiheutti minulle myös kakkostyypin diabeteksen.
Vierailija kirjoitti:
Hiilarit hajotetaan sokereiksi, jotka ovat kehon jokaisen solun ainut käypä polttoaine. Myös ja erityisesti aivosolujen, jotka ovat varsinainen energiasyöppö.
Joten en yhtään ihmettele hiilarikammoisten kirjoitusten typeryyttä. Sehän on vääjäämätön seuraus siitä, että näännyttää aivonsa.
Ehkä sun kannattaisi näännyttää aivojasi vähemmän, niin tietäisi, että aivot käyttävät varapolttoaineenaan ketoneita.
Kyllä minä syön päivittäin. Ei sitä tarvitse mätätä koko lautasta täyteen. Mulla on 45% lautasesta tuoreita kasviksia ja loput lisuketta ja proteiinia. Syön näin kaksi kertaa päivässä, plus aamu- ja välipalat.
Vierailija kirjoitti:
Kyllä minä syön päivittäin. Ei sitä tarvitse mätätä koko lautasta täyteen. Mulla on 45% lautasesta tuoreita kasviksia ja loput lisuketta ja proteiinia. Syön näin kaksi kertaa päivässä, plus aamu- ja välipalat.
*75%
Kyllä mun normaaliin elämään kuuluu leipä, pasta ja peruna, ilman en haluaisi edes elää. Riisiä tulee harvemmin keitettyä, mutta hyvää on sekin.
Mikään ei ole ihanampaa kuin tuore leipä. Taikka pastasta tehty ruoka.
Meillä syödään joka aterialla perunaa sipsien muodossa. Voi ap voiko parempaa olla kun jumbopussi barbecue sipsejä kunnon nakkikastikkeella. Tai joulun imelletty sipsilaatikko😋
Puolet lautasesta vihanneksia/salaattia, 1/4 proteiinia ja 1/4 hiilihydraattia. Leipää syön aika harvoin ruoan kanssa, aamupalalla kyllä ja joskus iltapalaksi. En ole makean ystävä, jos herkuttelen syön yleensä jotain suolaista.
Näitä hiilihydraattien pelkäämisketjuja alkaa olla jo ihan liikaa, kun päivittäin on useita. Menenpä mussuttaa leipää.