Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Kaivakaas esiin se leipäkoneenne!

Vierailija
16.02.2019 |

Leipään kyllästyy viikossa mutta sämpylätaikinan tekijänä se on mainio. Ei edes tiskiä.

Kommentit (23)

Vierailija
1/23 |
16.02.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Sämpylätaikinaan ei tarvi leipäkonetta. Itsellä on turha jäätelökone. 

Vierailija
2/23 |
16.02.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Leipäkone on kyllä maailman paras taikinanvaivaaja.

Leipäkin on erityisen hyvää, mutta harvemmin tulee tehtyä leiäkoneella leipää, kun pitäisi olla sen paiston ajan tiiviisti kotona ja öiseen aikaan se on turhan kovaääninen...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/23 |
16.02.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Taikinaohje??

Vierailija
4/23 |
16.02.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vein omani kierrätyskeskukseen v. 2010. En tainnut kertaakaan käyttää. Äite teki 80-luvun alussa veljelle leipää kyseisellä masiinalla. Tuolloin keliaakikoille ei ollut paljon tarjontaa. Kone kävi toki broidillakin mutta ei koskaan sitä käyttänyt 😁

Vierailija
5/23 |
16.02.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Käyttäisin, mutta en osaa :(

Vierailija
6/23 |
16.02.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Leivon itse kaikki leivät, ei leipäkonetta. Ihan hyvää tulee koneellakin, mitä olen kaverilla maistanut. Omat on kuitenkin parempia. :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/23 |
16.02.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Taikinaohje??

riippuu koneesta, siksi on turha antaa...

Vierailija
8/23 |
16.02.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Leivon joka viikko gluteenitonta leipää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/23 |
16.02.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Leivon itse kaikki leivät, ei leipäkonetta. Ihan hyvää tulee koneellakin, mitä olen kaverilla maistanut. Omat on kuitenkin parempia. :)

Laita reseptiä, kiinnostaa kokeilla

Vierailija
10/23 |
16.02.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Leivon itse kaikki leivät, ei leipäkonetta. Ihan hyvää tulee koneellakin, mitä olen kaverilla maistanut. Omat on kuitenkin parempia. :)

Laita reseptiä, kiinnostaa kokeilla

Kiitos kun kysyit ja kiinnostuit! Mutta en pahemmin käytä reseptejä, kun olen niin paljon leiponut ikäni, että heittämällä menee leipä aina ilman mittauksia. Mielelläni kyllä autan alkuun. Kokkauksessa ja leivonnassa kuitenkin tärkeintä on periaatteiden ymmärtäminen eikä tarkat mitat, ellet tee jotain tosi hienoja kakkuleipomuksia, joissa kaikki pitää olla just.

Eli muutama desi kädenlämpöistä vettä, pussi kuivahiivaa tai pala tuoretta, ruokalusikallinen suolaa, kunnon luraus oliiviöljyä (0,5 dl tms.), 1 dl jotain tekstuuria antamaan (ruisrouhetta, jotain leseitä), vehnäjauhoja. Minulla ei ole kuin pieni sähkövatkain taikinakoukuilla, mutta sillä muutaman minuutin vaivaan ja lisään jauhoja, kunnes alkaa taikina irrota reunoista. Teen taikinan illalla ja annan kohota kulhossa liinalla peitettynä koko yön. Aamulla tyrkkään taikinapallon pellille ja paistan puolisen tuntia 225 asteessa. Hyvää on, huh huh.

Sulla siis pitää olla aktivoitu hiiva, tarpeeksi rasvaa ja suolaa (että leipä maistuu millekään), jotain muutakin kuin pelkkiä jauhoja (koska muuten on ihan mössöä), kunnon kohotusaika (8-10 tuntia).

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/23 |
16.02.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Vierailija kirjoitti:

Leivon itse kaikki leivät, ei leipäkonetta. Ihan hyvää tulee koneellakin, mitä olen kaverilla maistanut. Omat on kuitenkin parempia. :)

Laita reseptiä, kiinnostaa kokeilla

Kiitos kun kysyit ja kiinnostuit! Mutta en pahemmin käytä reseptejä, kun olen niin paljon leiponut ikäni, että heittämällä menee leipä aina ilman mittauksia. Mielelläni kyllä autan alkuun. Kokkauksessa ja leivonnassa kuitenkin tärkeintä on periaatteiden ymmärtäminen eikä tarkat mitat, ellet tee jotain tosi hienoja kakkuleipomuksia, joissa kaikki pitää olla just.

Eli muutama desi kädenlämpöistä vettä, pussi kuivahiivaa tai pala tuoretta, ruokalusikallinen suolaa, kunnon luraus oliiviöljyä (0,5 dl tms.), 1 dl jotain tekstuuria antamaan (ruisrouhetta, jotain leseitä), vehnäjauhoja. Minulla ei ole kuin pieni sähkövatkain taikinakoukuilla, mutta sillä muutaman minuutin vaivaan ja lisään jauhoja, kunnes alkaa taikina irrota reunoista. Teen taikinan illalla ja annan kohota kulhossa liinalla peitettynä koko yön. Aamulla tyrkkään taikinapallon pellille ja paistan puolisen tuntia 225 asteessa. Hyvää on, huh huh.

Sulla siis pitää olla aktivoitu hiiva, tarpeeksi rasvaa ja suolaa (että leipä maistuu millekään), jotain muutakin kuin pelkkiä jauhoja (koska muuten on ihan mössöä), kunnon kohotusaika (8-10 tuntia).

Plus että tietenkin alustat taikinan kunnolla muutaman minuutin ajan niillä sähkövatkaimen taikinakoukuilla tai yleiskoneella, muuten tulee ihan tönkköä kuraa koko leivästä.

Vierailija
12/23 |
16.02.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Suosittelen oikeasti oman leivän tekemistä! Kaupalliset jutut jää kakkoseksi, ellei ole paikallista leipomoa siinä myymälässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/23 |
16.02.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tässä oma helppo reseptini kaupan leivät voittavaan sämpylätaikinaan:

saanto 18 kpl keskikokoisia sämpylöitä.

mittaa kulhoon 2 dl tattarirouhetta, kokonaisia kaurasuurimoita tai muuta rouheaa kamaa. lisäksi 11 dl sämpyläjauhoa tai puolikarkeaa vehnäjauhoa. lisäksi yksi pussi kuivahiivaa ja 1 rkl (15 ml) suolaa. sekoita nämä keskenään isolla lusikalla.

lisää kulhoon kylmää vettä 7 dl, sekoita kaikki lusikalla sekaisin parin minuutin ajan, kunnes alkaa muodostua sitkoa. taikina on melko löysää, kuin paksua puuroa.

peitä taikina kelmulla ja laita jääkaappiin tekeytymään huomiseen asti.

ota lusikalla leivinpaperoidulle pellille taikinamöykkyjä, 9 kpl per pelti. taikinasta saat kaksi pellillistä. voit ripotella päälle siemeniä tai hiutaleita mitä löydät kaapista.

paisto 210 astetta 30 min.

helppoa, rapeakuorista, kuohkeaa. joka tätä haukkaa, yllättyy onnellisesti.

Vierailija
14/23 |
16.02.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

En ole kukaan aiemmista, mutta kun käytän tuota kasarinaikuista leipäkonetta viikoittain just taikinoiden vaivaamiseen, niin tässä mun sämpylätaikinaresepti. En mä tykkää leipäkoneleivästä, enkä noin vanhalla vekottimella edes enää uskalla paistaa mitään, mutta taikinat se edelleen pyöräyttää ja nostattaa vaivattomasti.

Sämpylätaikina leipäkoneella, 12 keskikokoista sämpylää

'Juuri':

2,5dl noin 42-asteista vettä

1 Lidlin pussi kuivahiivaa, 7g, (tai noin 2,25tl jos ei ole Lidlin pusseja)

1tl sokeria tai siirappia

2,5dl vehnäjauhoja, suosittelen Manitoba cream-vehnäjauhoja, tulee ihan eri rakenteista leipää kuin tavisjauhoilla, enemmän "leipomoleipää".

- anna koneen sekoittaa tuo manuaaliohjelmalla tasaiseksi velliksi, 5-10min. Mä otan tässä vaiheessa ohjelmat kokonaan pois päältä. Anna nousta vähintään 20-30min siellä koneessa kannen alla lämpimässä. Huom, jos velli ei nouse vaahdoten ei kannata jatkaa, hiiva on kuollut.

Jatko:

4-5dl jauhoja, yleensä sekoittelen vehnäjauhoja, kaurahiutaleita, spelttijauhoja, riihiruisjauhoja (0,5-1dl max koska rukiista puuttuu sitko), puuronjämiä, mitä mieleen tulee. Hiutaleita en laittaisi enempää kuin max 2dl yhteensä.

0,75tl suolaa

0,5dl öljyä (voi laittaa vähemmänkin ja jättää jopa pois, mutta tuo pehmeyttä ja säilyvyyttä lisää)

0,5dl auringonkukansiemeniä ja/tai kurpitsansiemeniä (voi jättää pois)

- lisää nämä nousseeseen juureen koneessa, ja vaivaa noin 10 min koneen manuaaliohjelmalla. Tässä vaiheessa mä suljen koneen ohjelman, mutta jätän taikinan koneeseen nousemaan, mun koneessa ei manuaalin nostatusaika ole riittävän pitkä eikä ole säädettävissä.

- nostata taikinaa koneessa noin 30-45min, eli kunnes taikina on kaksinkertainen. Mulla on hyvä kun nousee justjust yli koneen vuoan reunojen.

- painele kuplat vaikka nyrkillä pois taikinasta siellä koneessa niin hyvin kuin saat ja nosta taikina koneesta jauhotetulle leivinalustalle. Älä vaivaa taikinaa enää, vaan painele vielä ilmakuplia pois, jaa 12 osaan ja leivo sämpylöiksi uunipellille. Tai jos olet laiska taputtele taikina kolmisen senttiä paksuksi suorakulmioksi, leikkaa se 3*4:ään osaan ja nosta palat pellille neliöinä, tulee ihan hyvä niinkin 😸. Nostata noin 30 min esim päälle laittamattomassa uunissa.

- paista noin 210 asteessa 14min uunin keskitasolla. Lisärapeutta kuoreen tulee jos suihkutat vettä nousseille sämpylöille juuri ennen uuniin laittoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/23 |
16.02.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

ww kirjoitti:

Tässä oma helppo reseptini kaupan leivät voittavaan sämpylätaikinaan:

saanto 18 kpl keskikokoisia sämpylöitä.

mittaa kulhoon 2 dl tattarirouhetta, kokonaisia kaurasuurimoita tai muuta rouheaa kamaa. lisäksi 11 dl sämpyläjauhoa tai puolikarkeaa vehnäjauhoa. lisäksi yksi pussi kuivahiivaa ja 1 rkl (15 ml) suolaa. sekoita nämä keskenään isolla lusikalla.

lisää kulhoon kylmää vettä 7 dl, sekoita kaikki lusikalla sekaisin parin minuutin ajan, kunnes alkaa muodostua sitkoa. taikina on melko löysää, kuin paksua puuroa.

peitä taikina kelmulla ja laita jääkaappiin tekeytymään huomiseen asti.

ota lusikalla leivinpaperoidulle pellille taikinamöykkyjä, 9 kpl per pelti. taikinasta saat kaksi pellillistä. voit ripotella päälle siemeniä tai hiutaleita mitä löydät kaapista.

paisto 210 astetta 30 min.

helppoa, rapeakuorista, kuohkeaa. joka tätä haukkaa, yllättyy onnellisesti.

Ihan uteliaisuutta kysyn, että miksi jääkaapissa? Eikö hiivat nukahda, jos ei ole lämpöä?

Vierailija
16/23 |
16.02.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Turha vehje , kaatikselle meni aikoja sitten,

Yleiskone on ihan paras.

Leiponut 2 kertaa pullaa, tehnyt pizzataikinan, sämpylätaikinan ja kaikki tämä tällä viikolla.

Vierailija
17/23 |
16.02.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Onko täällä paljon leipäkoneen käyttäjiä leivän tekemiseen? Olisi kiva vaihtaa reseptejä!

Alla omani mallia perus. Valitse ohjelma, joka paistaa leivän tummaksi.

3 dl vettä

1 rkl oliiviöljyä

7 dl vehnäjauhoja

1 tl sokeria

1 1/2 tl kuivahiivaa

1/2 dl siemeniä

Annostele koneeseen tuossa järjestyksessä.

Vierailija
18/23 |
16.02.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Hitto mitä jaaritusta.

Leivon monta kertaa viikossa.

Jääkaapissa siis tehdään kylmänostatus eli kylmään nesteeseen hiiva.

Itselläni juuri sämpylätaikina ja pizzataikina jääkaapissa.

Huoneen lämmössä tehdään lämpimään nesteeseen nostatus.

Vierailija
19/23 |
16.02.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Sämpylätaikinaan ei tarvi leipäkonetta. Itsellä on turha jäätelökone. 

Näin se on ja yleiskoneella hoituu ja yleiskoneella teen myös jäätelöä. Sämpylät tekee uhan käsinkin kun ei tarvitse kun sitkon alun.

Vierailija
20/23 |
16.02.2019 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

ww kirjoitti:

Tässä oma helppo reseptini kaupan leivät voittavaan sämpylätaikinaan:

saanto 18 kpl keskikokoisia sämpylöitä.

mittaa kulhoon 2 dl tattarirouhetta, kokonaisia kaurasuurimoita tai muuta rouheaa kamaa. lisäksi 11 dl sämpyläjauhoa tai puolikarkeaa vehnäjauhoa. lisäksi yksi pussi kuivahiivaa ja 1 rkl (15 ml) suolaa. sekoita nämä keskenään isolla lusikalla.

lisää kulhoon kylmää vettä 7 dl, sekoita kaikki lusikalla sekaisin parin minuutin ajan, kunnes alkaa muodostua sitkoa. taikina on melko löysää, kuin paksua puuroa.

peitä taikina kelmulla ja laita jääkaappiin tekeytymään huomiseen asti.

ota lusikalla leivinpaperoidulle pellille taikinamöykkyjä, 9 kpl per pelti. taikinasta saat kaksi pellillistä. voit ripotella päälle siemeniä tai hiutaleita mitä löydät kaapista.

paisto 210 astetta 30 min.

helppoa, rapeakuorista, kuohkeaa. joka tätä haukkaa, yllättyy onnellisesti.

Ihan uteliaisuutta kysyn, että miksi jääkaapissa? Eikö hiivat nukahda, jos ei ole lämpöä?

ei. hiiva tarvii vain aikaa ja lämpötilan 1-46 celsiusta. trust me, and you will be happy.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kolme seitsemän neljä