Löytäisikö joku minulle vanhahkon piparkakkuohjeen - viestissä tarkempi kuvaus, siitä mitä etsin
Se oli keittokirjassa, joka taisi olla painettu vuosikymmeniä sitten. Se oli lapsuudenkodissani, mutta on kadonnut - luulen, että kotiavustajat ovat heittäneet sen menemään huonokuntoisena. En ollut raskinut sitä sieltä ottaa. Muistaakseni keittokirjan nimi oli Hyvä kokki ja sidotun osan kannet olivat viininpunaset, siinä päällä oli tosin joku paperi, mutta se repesi jo vuosia sitten.
Muistelen, että resepti oli siinä nimellä Lucian piparkakut. Netistä löytyy Lucian piparkakut, mutta ohje ei ole sama. Siinä ensin siirappi ja mausteet kiehautettiin ja ohjeeseen tuli myös kananmunaa. Tällä ohjeella tuli aivan ihania mureita piparkakkuja ja muut ohjeet eivät vedä sille vertoja.
Kommentit (9)
Hei.
Minulla on 80-luvun painos ja ohje Lucian piparkakkuihin näyttää olevan juuri tuo linkissä oleva. Kirjassa on lisäksi 2 tl inkivääriä.
Tuon löysin itsekin, mutta mielestäni siinä ohjeessa oli myös kaardemummaa, jos en sitten sotke johonkin toiseen ohjeeseen. Mutta sitähän voi tuohon lisätä, joten ehkä kokeilen tuota. Lisäksi mielestäni siinä alkuperäisessä siirappi ja mausteet piti kiehauttaa, ei keittää. Teen tuolla ohjeella varmaan, siinä on tarpeeksi samoja ainesosia.
Mun äidillä on aivan sikahyvä pipariresepti 60-luvun talouskoulusta. Lyön vielä joskus rahoiksi sillä.
Tässä kirjassa nuo aineet on samat, mutta teko-ohje hieman erilainen. Odotapa hetki, niin kirjoitan. Kirjoitan puhelumella, joten on vähän hidasta.
Vierailija kirjoitti:
Tuon löysin itsekin, mutta mielestäni siinä ohjeessa oli myös kaardemummaa, jos en sitten sotke johonkin toiseen ohjeeseen. Mutta sitähän voi tuohon lisätä, joten ehkä kokeilen tuota. Lisäksi mielestäni siinä alkuperäisessä siirappi ja mausteet piti kiehauttaa, ei keittää. Teen tuolla ohjeella varmaan, siinä on tarpeeksi samoja ainesosia.
Kuumenna, älä keitä.
Vierailija kirjoitti:
Mun äidillä on aivan sikahyvä pipariresepti 60-luvun talouskoulusta. Lyön vielä joskus rahoiksi sillä.
Joskus joo.
Lucian piparkakut
200 g margariinia
2 dl sokeria
2 dl siirappia
2 tl neilikka
2 tl pomeranssinkuorta
3 tl kanelia
2 tl inkivääriä
2 pientä munaa
2 ½ tl soodaa
8 dl vehnäjauhoja tai osaksi hiivaleipäjauhoja
Kiehauta suuressa kattilassa margariini, sokeri, siirappi ja mausteet. Jäähdytä. Vatkaa seosta jäähdyttämisen aikana puukauhalla. Lisää jäähtyneeseen taikinaan munat yksitellen, vatkaten ja lopuksi jauhot, joihin sooda on sekoitettu. Anna taikinan jähmettyä viileässä paikassa peitettynä seuraavaan päivään. Kaaviloi taikina jauhotetulla alustalla ohueksi levyksi ja ota siitä muotilla piparkakkuja. Paista piparkakut 200 asteessa, uunin ylätasossa kauniin ruskeiksi. Paistamisaika noin 6 min.
Tämä on Hyvä kokki -kirjasta 80-luvun painoksesta. Ehkä ohjetta on muutettu uudempiin painoksiin? Kokeile lisätä vähän kardemummaa.
8 kiitos, tuo on täsmälleen sama ohje. Kaardemumman olen varmaan lisännyt itse omaan versiooni. Se oli minulla joskus lapulle kopioituna, mutta on kadonnut. Melkein sama kuin blogissa, mutta tuo on sanasta sama.
http://kotikokkeiluja.blogspot.com/2017/12/lucian-piparkakut.html