Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Lapsille maistuvia kasvisruokia

Vierailija
22.07.2017 |

Toisen topikin innoittamana haastan palstalaiset jakamaan parhaat kasvisruokareseptinsä ruuista, joista myös lapset pitävät.

Olisi kiva lisätä kasvisruokia osuutta, meillä kun syödään turhan lihapainotteisesti. Uusia ideoita myös kaivataan, kun esim. kasvissosekeitto ovat alkaneet pahasti tökkimään lapsella. Miten toteutatte maukkaat kasvisruuat lapsella, joka syö mieluiten ruokansa niin, että ainesosat on selkeästi erotettavissa?

Uskon, että reseptien vaihto voisi hyödyttää muitakin, joten kaikki ideat jakoon vaan!

(Moniallergisen äitinä olen erityisen kiitollinen, jos jollain vielä sattuu olemaan ideoita kasvisruuista, joissa ei ole perunaa, bataattia, myskikurpitsaa, maa-artisokkaa, mustajuurta, gluteeniviljoja, tattaria eikä teffiä.)

Kommentit (51)

Vierailija
1/51 |
22.07.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Oi, erinomainen aloitus! :-) Meillä sama juttu, että kaivattaisiin lisää vinkkejä kasvisten lisäämiseksi. Ehdoton vaatimus on sokerittomuus, eikä muitakaan makeutusaineita eikä mitään mehutiivisteitä tai vastaavia. Gluteenittomuus ja maidottomuus plussaa, mut kerma, voi, juusto ja luonnonjogurtti pienissä määrin ok.

Ongelma on vielä se, että olen ihan noviisi kaikkien "outojen" kasvisten kanssa kuten esim. munakoiso, maa-artisokka yms. Mistä tunnistan kypsän, mitä osaa käytetään, mihin ruokiin sopii, miten sitä laitetaan jne. Tähän asti on menty lähinnä omasta lapsuudesta tutuilla ja helpoilla perinteisillä kuten kurkulla, tomaatilla, paprikalla, porkkanalla, salaatilla, kesäkurpitsalla, punajuurella, bataatilla, sipulilla, valkosipulilla...

Vierailija
2/51 |
22.07.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Niin ja tuosta allergialistasta unohtui paprika... Huoh, onneksi pienten ruoka-aineyliherkkyydet ovat usein ohi meneviä...

Ap

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/51 |
22.07.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Siis etsittekö reseptejä kasvisten lisäämiseksi vai etsittekö lihattomia reseptejä? Kasvisruoka ei ole yhtäkuin kasvikset. Parhaiten meillä uppoaa soijamakaronilaatikko,soijalasagne,pesto-feta-tomaattipasta ja soijabolognese.

Vierailija
4/51 |
22.07.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Meillä ei lapset ole nirsoja, joten en tiedä, ovatko nämä kaikki yleisesti lasten suosiossa, mutta meillä uppoaa hyvin

Salaatit, lisänä kanaa tai savukalaa tai grillattua halloumia

Vinkki: salaattiin voi laittaa esim mansikoita ja melonia

Avokadopasta

Martta Stewartin yhden kattilan pasta (googlaa jos et tiedä)

Pasta sienistä ja aurajuustosta

Meilläkin gluteenitonta ruokavaliota noudattava, joten käytän aina gluteenitonta pastaa, suosittelen Semperin linguinea, Lidlin gluteenittomia pastoja tai kikhernepastoja

Pinaattiletut (helposti gluteenitonta syntyy Vuohelan Herkun valmispakkauksesta, johon lisätään vain muna ja neste)

Täytetyt kesäkurpitsat

Grtinoidut munakoisot

Kasvispitsa (kokeile gluteenittomaan Vuohelan Herkun jauhoseosta, jos et ole ennen tehnyt gluteenittomana)

Vierailija
5/51 |
22.07.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Siis etsittekö reseptejä kasvisten lisäämiseksi vai etsittekö lihattomia reseptejä? Kasvisruoka ei ole yhtäkuin kasvikset. Parhaiten meillä uppoaa soijamakaronilaatikko,soijalasagne,pesto-feta-tomaattipasta ja soijabolognese.

Lapset tarvitsevat kasvaakseen ja kehittyäkseen ravitsevaa ruokaa, ei näitä soijasotkuja.

Vierailija
6/51 |
22.07.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Odotan ensimmäistäni, ja tietämättömänä ihmettelen miten on mahdollista että lapset nirsoilevat tavallisille ruoka-aineille, joita kuitenkin ovat äitinsä masussa saaneet? Eikö äidin syömien ruokien pitäisi maistua rintamaidossakin?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/51 |
22.07.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

3/4 Mulle ainakin käy molemmat (lihattomat/kasvisten osuutta lisäävät)

4/4 Kertoisitko tarkemmin minkälaisen gratiinin teet munakoisolle? Olisiko sinulla tai muilla ideoita miten avokadopastan voisi maustaa, jos chili ja valkosipuli närästävät allergikkoa?

Ap

Vierailija
8/51 |
22.07.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vegaaninen pekoni, vegaaninen lohi ja Vegaaniset Ribsit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/51 |
22.07.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Härkäpapupihvi-hampurilaiset, nauris-, porkkana tai lanttutikut uunissa,  kokonainen paprika maustetulla soijarouhetäytteellä

Vierailija
10/51 |
22.07.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Odotan ensimmäistäni, ja tietämättömänä ihmettelen miten on mahdollista että lapset nirsoilevat tavallisille ruoka-aineille, joita kuitenkin ovat äitinsä masussa saaneet? Eikö äidin syömien ruokien pitäisi maistua rintamaidossakin?

En tiedä suuntasitko tuon minulle, mutta lapseni on siis yliherkkä noille luettelemilleni aineille. Tulee refluksia, maha kuralle ja kipeäksi, peppu palaa ja yöunet menee repaleisiksi.

Ap

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/51 |
22.07.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

No meillä teini-ikäisten lasten suosikki on quorn-leikkeet ja kasvishöystö. Quorn on sieniproteiinia, pakastealtaasta saa kananfileen näköisiä leikkeitä. Ne kun paneroi ja paistaa

niin eipä paljon kanasta erota. Kasvishöystöön laitan sipulia, kesäkurpitsaa tai mitä milloinkin, varhaiskaalia yms.

Salaatit olen saanut maistuviksi "avokadomössö"-kastikkeella: pilko ja muussaa avokado, lisää sitruunaa ja paahdettuja auringonkukansiemeniä. Sitten vaan vihreää salaattia, lehtikaalta höyrytettynä, kevätsipulinvarsia, parsakaalia höyrytettynä tms.

Chili sincarneen saa kasviksia hassattua melkoiset määrät. Eli tee perustomaattikastike: kuullota sipuli + valkosipuli öljyssä, lisää pieneksi pilkottu porkkana ja selleri, lisää tomaattimurskaa, paprikaa ja chilipalko sekä maun mukaan papuja/linssejä. Tarjoa riisin/ohrasuurimoiden/kaurahelmien tai tortillojen täytteenä + lisukkeet.

Itämainen keittiö tarjoaa paljon ihania kasvisreseptejä. Oma ja lasten suosikki on inkivääri-kookoskermapohjainen kasviswokki + esim seitansuikaleet/pihvit + nuudelit.

Vierailija
12/51 |
22.07.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Meillä lapset tykkää onneksi tosi paljon kasviksista, parsakaali on kuopuksen herkkua ja se saattaa vedellä sitä sellaisenaan välipalaksi.

Koko perheen suosikkeja on:

-Fajitakset tai tacot paprika-paputäytteellä

-Mac'n'cheese (eli uunissa paistettu bechamel-makaronivuoka, pilkon sekaan kukkakaalia)

-Kaalikääryleet kasvistäytteellä

-Erilaiset wokit

-Kesäkeitto

-Papupata riisillä

-Chili sin carne

-Kikherne curry

-Itsetehdyt pinaatti-tai porkkanaletut

-Feta-pinaattipasta

-Myskikurpitsa ohratto

-Erilaiset risotot

-Kasvislasagne

-Munakoiso parmigiana

-Gnocchit tomaattikastikkeella#

-Mustapapupihvit (joko hampurilaisissa tai sellaisenaan vaikkapa perunamuusin kanssa)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/51 |
22.07.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Maidottomuus, mutta kuitenkin kerma ja jugurtti käy!

Ei hyvää päivää näitä itse keksittyjä "allergioita"!

Vierailija
14/51 |
22.07.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kokeile jotai tämän tyyppistä: https://www.k-ruoka.fi/reseptit/gratinoidut-munakoisot

Myös halloumi sopii munakoisoille hyvin. Olen tehnyt niinkin, että laitan itketetyille ja paahdetuille munakoisoille pestoa ja halloumia ja gratinoin ne.

Ja tästä tuli tietty mieleen pestopasta.

Tuli mieleen myös lasagnetyyppinen vuoka, jossa lasagnelevyjen tilalla kesäkurpitsasiivuja. Jauhelihakastikkeeseen voi upottaa tomaattia, porkkanaa, sipulia, sieniä, kesäkurpitsaa, selleriä...

En oikein osaa sanoa, Milla chilin ja valkosipulin voisi avokadopastassa korvata. Voi jäädä haljuksi ilman niitä, vaikka lisäisi yrttejä ja muita mausteita.

T. 4

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/51 |
22.07.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Odotan ensimmäistäni, ja tietämättömänä ihmettelen miten on mahdollista että lapset nirsoilevat tavallisille ruoka-aineille, joita kuitenkin ovat äitinsä masussa saaneet? Eikö äidin syömien ruokien pitäisi maistua rintamaidossakin?

Lapsi voi nirsoilla eri syistä. Taustalla voi olla oireilua aiheuttavaa tai oireilematonta allergiaa/ruoka-aineyliherkkyyttä, lapsen suun rakenne voi olla sellainen, mikä aiheuttaa tiettyjen juttujen nirsoilua, voi olla yliherkkyyttä, mikä ilmenee monin eri tavoin mm. nirsoiluna (esim. inhottaa eri rakenteisten ruokien suutuntuma), voi olla puutoksia (esim. rauta tai sinkki), voi olla ihan vain tottumattomuutta ja ennakkoluuloisuutta, voi olla liiasta aikaisemmasta tuputtamisesta johtuvaa... Ties mitä voi olla taustalla.

Äiti saattaa olla itsekin kärsinyt jo ennen raskautta eri ruoka-aineallergioista, mutta ne on hänellä olleet oireettomia eikä hän ole tietoinen niistä. Äidillä voi myös olla vuotava suolisto. Tällöin voi vauvalle puhjeta allergioita, jos äiti on syönyt raskausaikana tai imettäessään niitä tiettyjä ruoka-aineita, jotka ei sovi.

Vierailija
16/51 |
22.07.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kurkatkaa Chocochillin blogi, siellä on mahtavat määrät kasvisruokareseptejä!

Vierailija
17/51 |
22.07.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kiitos jo kaikista tähän astisista ja laittakaa toki lisää! Jos jaksatte, niin olis ihan tosi kiva, jos vinkkaat miten maustatte erilaisia ruokia. Maustaminen taitaa olla yksi kompastuskiveni.

Ap

Vierailija
18/51 |
22.07.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Maidottomuus, mutta kuitenkin kerma ja jugurtti käy!

Ei hyvää päivää näitä itse keksittyjä "allergioita"!

Kyseessä ei ole lapsen allergiat eikä itse keksitty juttu, vaan lääkärin.

Kasvisten lisääminen ja sokerittomuus on lapsen ja mun takia. Maidottomuus ja gluteenittomuus mun takia. Haluaisin joitain uusia ruokareseptejä, jotka kävisi mullekin. Mulla on todettu tulehduksellinen lihassairaus ja maitovasta-aineet oli koholla. Lääkärini suositteli kokeilemaan maidotonta, jos se helpottaisi oireita vähentämällä tulehdusta elimistössä. Sillä maito ja gluteeni saattaa joillain aiheuttaa sitä tulehdusta. Aina ei ole siis allergiasta kyse. Kuulemma täysin tiukka ei tarvitse olla maidottomuuden kanssa ja epäili, että hapanmaitotuotteet pienissä määrin saattaisi sopia.

Parantavia lääkkeitä tähän sairauteen ei ole keksitty. Kortisonia käytetään lievittämään oireita sitten kun sairaus menee oikein pahaksi. Vielä en onneksi joudu niitä käyttämään, niissä on rankat sivuvaikutuksensa. Mielelläni yrittäisin kaikki keinot, joilla voin mahdollisesti edes yrittää välttää niiden käytön tai ainakin viivyttämään aloitusta. Terveiden on helppo huudella. Sairaana sitä takertuu kaikkiin oljinkorsiin ja myös tällaisiin, jotka moni näkee "itse keksitty allergia" -hömpötyksenä.

1

Vierailija
19/51 |
22.07.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jotkut munakoisoveneet (tai kesäkurpitsa...?), täytteeksi esim nyhtökaura tai härkis, juustoraaste, pinaatti, tomaatti tms. Lapsillekin "hauska" ruoka 😅

Vierailija
20/51 |
22.07.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Täytetyt paprikat esim. Riisilla ja jauhelihalla, sienillä jne. Maustaa oman/lapsen maun mukaan ja tykkäävät.

Täytetyt munakoisot/munakoisokeitto

Meillä on uusi herkku keitetyt porkkanat voilla (siis jonkun muun ruuan yhteydessä) ja parsa.

Erinlaiset wrapit joihin sisalle tomaattia, kurkkua, salaattia, kanaa/jauhelihaa, fetaa jne.

Mutta pääpaino vihreillä.

Ns. Täytetyt bataatit jonne sisälle vaikkapa tomaattia avokadoa ja kikherneitä/papuja ja mausteita.

Salaattiveneet, eli isoja salaatinlehtiä jonne sisälle avokadomössöä, tomaattia, tonnikalaa, inkivääriä ja punasipulia, tai mitä vaan oman maun mukaan. Lapsista ovat hauskan näkösiä.

Porkkana/tomaatti/maissi/linssi/parsakeitto

Vihreät smoothiet välipalaksi?

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: kuusi viisi kaksi