Nyt se Hanna Partanen viisastelee rasvoista jo Ilta Sanomissakin
Kummasti on Partasella pokkaa puhua villityksistä (voin ja tyydyttyneiden rasvojen syöminen). Miten Partanen yms. voi nimitellä villityksiksi sellaisia asioita, jotka perustuu uuteen tutkittuun tietoon siitä, että tyydyttyneistä rasvoista ei ole mitään haittaa.
Tälläiseen tulokseen on päätynyt eräskin alan huipuista, Ronald M. Krauss. Mies tehnyt 348 000 ihmistä koskevan metatutkimuksen (5-20 vuotta), tulos oli, ei haittaa tyydyttyneistä rasvoista. Tästä kertoo Reuters.
Myös NY Times siteeraa tätä Kraussia, ja kertoo 2014 tutkimuksesta, jossa todettiin, että vähähiilihydraattisuus ja tyydyttyneenkin rasvan syönti kannatta, koska sydäntaudit vähenee.
Silti kaikesta tästä huolimatta jollain Hanna Partasella ja muilla suomalaisilla paremmintietäjillä on pokkaa nimitellä oikeita tutkimuksia ja niiden tuloksia "villityksiksi". Mistä tälläinen asenne johtuu? Tuo Krausskin on valmistunut Harvardista, Partanen taas Kuopion yliopistosta. Kumpi on arvostetumpi, Kuopion YO, vaiko Harvard :), kumpaan luotan?
http://www.reuters.com/article/us-fat-heart-idUSTRE61341020100204
http://www.nytimes.com/2014/09/02/health/low-carb-vs-low-fat-diet.html?…
Kommentit (49)
Ottamatta kantaa itse asiaan eli rasvoihin, niin on kyllä aika arveluttavaa laittaa tutkijoita/asiantuntijoita jonoon uskottavuuden suhteen pelkästään sen perusteella, mistä koulusta he ovat valmistuneet.
Älä öyhötä. Mee syömään sitä voitas.
Tässä IS:n roskajuttu, ei tarvi ostaa.
http://www.iltasanomat.fi/terveys/art-2000001168007.html?utm_campaign=t…
Muistan kuinka jo vuosia sitten Partasen Hanna totesi, että tietää ravitsemuksesta kaiken. Se mun mielestä kertoo jo kaiken oleellisen tosta tyypistä ja kuinka korkealle sitä kannattaa arvostaa.
Voi kurja, menikö joku sanomaan jotain joka ei sovi uskomuksiisi?
Vierailija kirjoitti:
Ottamatta kantaa itse asiaan eli rasvoihin, niin on kyllä aika arveluttavaa laittaa tutkijoita/asiantuntijoita jonoon uskottavuuden suhteen pelkästään sen perusteella, mistä koulusta he ovat valmistuneet.
No en tiedä, mutta parasta tutkimusta ainakin tehdään jossain muualla, kuin Suomessa.
Tuollaisia juttuja kirjoitellaan lehtiin, koska tiedetään kuinka ne provosoivat ihmisiä lukemaan ja kommentoimaan. Iltapäivälehdistä ei kannata etsiä totuutta. :)
Vierailija kirjoitti:
Ottamatta kantaa itse asiaan eli rasvoihin, niin on kyllä aika arveluttavaa laittaa tutkijoita/asiantuntijoita jonoon uskottavuuden suhteen pelkästään sen perusteella, mistä koulusta he ovat valmistuneet.
No oikeastaan ei ole. Itseasiassa koullujen perusteella arvostetaan/arvotetaan usein osaajia.
Onko tämä sama ravitsemusterapeutti jonka jääkaapissa oli kaikenmaailman sokerijugurttimössöjä ja poltti vielä väsäämänsä ruuan karrelle. Tämä oli jossain 4 tähden illallisilla tai vastaavilla. Kaikki tämä vouhotus vain siksi kun nyt on saanut kootuksi joitain höpinöitä kirjaksi asti ja nyt sitä pitää mainostaa. En osta.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ottamatta kantaa itse asiaan eli rasvoihin, niin on kyllä aika arveluttavaa laittaa tutkijoita/asiantuntijoita jonoon uskottavuuden suhteen pelkästään sen perusteella, mistä koulusta he ovat valmistuneet.
No en tiedä, mutta parasta tutkimusta ainakin tehdään jossain muualla, kuin Suomessa.
Tuosta voi myös päätellä, minkä tasoiset lehdet juttuja julkaisee. NY Times on arvostettu, eikä kaiketi huuhaata julkaise.
Eläinrasvan vastustajilta ei vaan löydy väestötutkimusta jossa kovan rasvan väitetty vaarallisuus näkyisi.Taannoisessa tutkimuksessa kasviöljy kyllä laski kolesterolia mutta ei siitä mitään hyötyä ollut,oli jopa haittoja.
Vierailija kirjoitti:
Älä öyhötä. Mee syömään sitä voitas.
Tietenkin menen, heti loppunu kaikenlaiset vähäisetkin rinnanpistokset :), kun voita aloin käyttää ja luovuin myrkkymargariineista, joita ei ole tutkittu rittävästi, jotta ne kelpaisivat ihmisravinnoksi.
Tutkimukset julkaistaan ihan muualla kuin Iltiksessä tai NY Timesissa. Toki nuo voi kirjoitella mitä tahansa.
Katos kun Suomessa kaikki on toisin! Ulkomailla ei vaan ymmärretä, että Suomessa tiedetään kaikki asiat just oikein, ei sillä väliä, vaikka muualla maailmassa saataisiin mitä tahansa tutkimustuloksia. Eli vaikka suunnilleen kaikki maailmassa tehdyt tutkimukset osoittavat, että voi on ihan ok, niin Suomessa asiantuntijat tietää, että voi on maailman vaarallisin aine, ainakin melkein. Ja tää Kuopion yliopistohan on maailmalla todella tunnettu laitos, yksi arvostetuimmista, usko pois. Siinä Harvardin tohtorit kalpenee, kun kuulee vaikka Partasen Hannasta, joka on valmistunut oikein Kuopion yliopistosta!
Suomalainen ruoka on maailman puhtainta ja laadultaan parasta. Suomessa ei ole olleskaan korruptiota. Suomessa on maailman paras sosiaaliturva. Kaikki luontaishoidot ja yrttirohdot muuttuvat Suomessa haitallisiksi ja supervaarallisiksi, ei sillä väliä, että niitä muualla maailmassa käytetään ihan yleisesti, eikä mitään haittoja ole missään niistä kirjattu. Sensijaan ulkomailla kuolemanvaarallisiksi todetut lääkkeet muuttuvat Suomeen tultuaan huomattavasti vähemmän haitallisiksi. (esim. Vioxx aikoinaan) Suomen koululaitos on maailman paras, siksihän just Suomesta tulee jatkuvasti maineikkaita tieteentekijöitä, kirjailijoita, muusikoita jne. Suomessa musta muuttuu valkoiseksi ja valkoinen mustaksi, jos asiantuntijat niin sanoo.
On lottovoitto syntyä Suomeen. Koska täällä vaan kaikki on niin paljon paremmin kuin muualla ja kaikki tiedetään ja osataan maailman parhaiten!
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ottamatta kantaa itse asiaan eli rasvoihin, niin on kyllä aika arveluttavaa laittaa tutkijoita/asiantuntijoita jonoon uskottavuuden suhteen pelkästään sen perusteella, mistä koulusta he ovat valmistuneet.
No oikeastaan ei ole. Itseasiassa koullujen perusteella arvostetaan/arvotetaan usein osaajia.
Tutkimusta ei arvostella koulun perusteella. Tutkijaakin arvostellaan tehtyjen ja julkaistujen tutkimusten perusteella eikä koulun perusteella. Koulu antaa vain perustiedot ja varsinainen tutkimustyö tehdään sen jälkeen.
Tutkimustyö on eri asia kuin rekrytointi johonkin idioottikonsulttifirmaan.
"Miten Partanen yms. voi nimitellä villityksiksi...."
Suomessa ollaan aina oltu ylimielisiä tälläisissä, koska ylimielisyydellä peitetään oma osaamattomuus. Jotenkin katkeria ovat tai kateellisia myös. Mitähän suomalaisille hutkijoille on tapahtunut jossain kansainvälisessä konferenssissa aikanaan, kun asenne on nykyisin mitä on? Ehkä heidät eristettiin johonkin syrjäpöytään keskenään johtuen epäsosiaalisesta käytöksestä. Mene ja tiedä...
Tyhjänpäiväisen kirjan mainosteluahan tuo on. Aina löytyy hölmöjä, jotka ostaa tuollaisiakin kirjoja. Jotenkin veikkaisin kuitenkin, että tästä kirjasta ei mitään hittiä tule.
Vierailija kirjoitti:
Tässä IS:n roskajuttu, ei tarvi ostaa.
http://www.iltasanomat.fi/terveys/art-2000001168007.html?utm_campaign=t…
Kiitokset!
Ei tuo juttu ollut niin paha kuin olin ajatellut. Ajattelin, että siinä olisi haukuttu voi lyttyyn, mutta aika kauniistihan siinä puhuttiin.
Tosin ihmettelin sitä superruokakohtaa, koska eiväthän kvinoa ja mustikat ole korvattavissa toinen toisillaan. Kvinoaa voi käyttää vaikka riisin sijasta ja silti heittää ne mustikat aamupuuroon.
Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaisen blogissa oli joskus vertailtu rasvojen ja hiilihydraattien vaikutusta sydän- ja verisuonitautien riskiin. Sen mukaan tyydyttyneiden rasvojen ja hiilihydraattien vaihto keskenään ei vaikuta tässä asiassa suuntaan eikä toiseen, tyydyttämättömiin rasvoihin vaihto laskee riskiä hieman. Tämä siis laajaan tutkimusnäyttöön perustuen. Joku voisi ihmetellä miksi sitten demonisoidaan tyydyttyneitä rasvoja, mutta hiilareista ei ole mitään haittaa? Enkä nyt edes aloita höttöhiilarien vaikutuksista lihomiseen ja muihin tauteihin.
Mitä ne muut villitykset oli? Aihe kiinnosti, mutta en halua ostaa iltapaskoja.
Itse olen tullut tulokseen, etten enää seuraa mitään ravitsemustutkimusta. Ne eivät koskaan tunnu olevan samaa mieltä mistään. Syön sen mukaan mikä loogisesti tuntuu järkevältä ja siten, että tunnen oloni hyväksi.