Hyi, hyi, liian suolainen HK:n kinkku
Ostin HK:n viljapossun juhlakinkun (tuore , verkossa)hinta €6.59/kg ja paistoin ohjeen mukaan, liotin sitä ennen paistoa yli tunnin reilussa kylmässä vedessä,
koska olin lukenut jostain ohjeesta, että niin olisi hyvä tehdä varmuuden vuoksi
suolaisuuden vähentämiseksi.
Olen paistanut useamman kinkun eläissäni,
olenhan yli kuusikumppinen, mutta koskaan eiemmin en ole moista suolakasaa saanut!
Perheeni joulu oli vähällä mennä piloille!
Kun olimme joukolla maistelleet, päädyimme tulokseen, että ei ole sellaisenaan syötävää.
Saattaa olla jopa ylisuolaisena vaarallista.
Niinpä etsin suurimman kattilani ja siihen kinkku puhtaaseen veteen poreilemaan.
Jo hetkessä muuttui vesi suolaiseksi
ja oli vaihdettava uuteen....
vaihdoin kolmasti, en jaksanut enempää!
Toive kinkun kypsentämisestä päiväsaikaan, eikä kuten aiemmin yötä myöten, hupeni, koska moneen kertaan veden vaihtaminen vei aikansa ja koko ajan täytyi olla valppaana vieressä, vesi ei saanut kiehua, vain poreilla!
Huom:olin ottanut "valmiin" kinkun uunista klo 20!
Alkoi olla jo puoliyö ja kinkku valvotti vielä...
Olin pahoillani, kun menin nukkumaan ja heräsin aamuyöllä miettimään mitä tehdä.
Kaivoin esiin Turun Sanomat jossa eri kauppojen valmiskinkkutarjouksia;
päätin, että lähden heti kauppojen auettua metsästämään valmista;
Ilmoituksissa löytyi Pirkka valmiskinkkua K-kaupoista, Prismasta jotain vastaavaa ja muistin nähneení jonkun tarjouksen myös Lidlissä...
Siispä aattoaamuna autonrattiin, vaikka suunnitelmat olivatkin olleet aivan muuta....
Hurraa, Lidlissä oli kolme 1kg:n pakettia Wurstin siivutettua valmiskinkkua, näyttikin hyvälle!
Päädyin siis ensimmäiseen mahdollisuuteen, joka olikin ihan hyvä ratkaisu;
liha oli hyvää, eikä missään nimessä liian suolaista, ihan syötävää!
HK:n kinkkukin kelpasi syötäväksi,
mutta aivan liian paljon oli työtä!
Kaivoin jopa esille pakkauksen, jossa mainittu mitään kinkun suolamäärästä, ei myöskään ohjetta liottamisesta etukäteen ja niinpä tulikin mieleeni , että tässä on nyt huijauksesta kyse.
Tullessani kiireisenä kauppareisultani tapasin naapurini, joka kertoi paistaneensa kinkun , joka oli aivan hirmuisen suolainen, kertoi samalla, että oli HK:N viljapossua....
En osta HK:n kinkkua ensi jouluna, tuskin koskaan!
Kuka voisi määritellä , miten paljon valmistaja saa käyttää suolaa kinkuissa??
Terveystarkastajat asialle, niitä samoja kinkkuja löytyy varmaan vielä jostain kaupasta....
Kommentit (13)
Sama kinkku 2016 jouluna. Liian suolaista. Ensi jouluna Kalkkunaa tai valmiskinkkua
HK:lla ei ole yhtäkään tuotetta, jonka ostaisin.
Ja joulukinkku kannattaa tietenkin hankkia lihakaupasta.
Itse liotin sitä yön yli ja tosi hyvä oli lopputulos.
Taisit liottaa suolavedessä?
En ole koskaan liotellut kinkkuja, eikä ne ole olleet liian suolaisia enää aikoihin. Joskus 20 vuotta sitten kinkun suolaisuus oli aina kysymysmerkki ja joskus olivat liian suolaisia ja tai liian vähäsuolaisia.
Vierailija kirjoitti:
Itse liotin sitä yön yli ja tosi hyvä oli lopputulos.
Täh? Ensimmäisen kerran kuulen, että joku liottaa kinkkua. No, tällä palstalla oppii kaikenlaista hauskaa :D
Itsellä tutulta lihakauppiaalta hankittu 12 kilon kinkku. Liottamatta uuniin, joka sammuu kun kinkun lämpötila saavuttaa 79 astetta. Takuuvarmasti hyvää.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Itse liotin sitä yön yli ja tosi hyvä oli lopputulos.
Täh? Ensimmäisen kerran kuulen, että joku liottaa kinkkua. No, tällä palstalla oppii kaikenlaista hauskaa :D
Itsellä tutulta lihakauppiaalta hankittu 12 kilon kinkku. Liottamatta uuniin, joka sammuu kun kinkun lämpötila saavuttaa 79 astetta. Takuuvarmasti hyvää.
Kyllä tv:ssä tunnettu kokki kertoi, miten saa parhaan kinkun. Hän nimenomaan sanoi, että kun liottaa kinkkua kylmässä vedessä yön yli, on kinkku tasalämpöinen ja myös liika suola liukenee.
Muuten sisus on huomattavasti kylmempi kuin ulkokuori ja kypsyminen on epätasaista.
Ostakaa mieluummin PK-kokoisten lihanjalostusfirmojen tuotteita, niin saatte myös laatua. Kauan sitten törmäsimme yhden firman tuotteisiin ja oli sitten kyseessä leikkele/nakki/kinkku niin melkein aina tämän firman tekeleeseen päädytään, vaikka joskus kokeillaan muitakin tsekataksemme ns referenssitason.
Outoa, itse paistoin HK:n pakastekinkun tietysti ensin sulatettuna ja hyvää on! En liotellut missään. Olisiko makuaisti herkistynyt sinulla? Kinkun täytyy olla sopivan suolaista, ei sitä muuten pysty syömään.
Jaa, sama kinkku meillä eikö ylisuolainen yhtään. Vähän huljutin veden alla ennen paistoa (max minuutin).
Ja itse syön yleensä todella vähäsuolaista ruokaa johon lisään suolan vasta valmiin ruoan päälle joten en ole mitenkään tottunut ylisuolaiseen.
Oikein hyvä kinkku on, just otin uunista ja kuorin silavan ja kuormitan kohta
Mulla HK:n pieni juhlakinkku ja on tosi hyvää.
Täällä kanssa yksi joka ei osta ainuttakaan HKn tuotetta. Ihan kuraa.
Ei ollut liian suolainen vaan ihan maukas. En liottanut sitä missään ennen paistoa, tosin kypsensimme kinkun tosi kypsäksi paistopussissa.
Jospa sun maistui liian suolaiselle, kun liotit sitä siellä vedessä ennen paistoa...