Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Lakka/puolukka/karpaloreseptejä

18.01.2006 |

Hei!



Pakstimessani on rasiallinen lakkoja, karpaloita ja puolukkaa. Nyt tahtoisin reseptejä joissa niitä hyödyntää (en tietenkään kerralla tee kaikista, mutta laitan muistiin reseptit:)



Olen joskus nähnyt reseptejä, joissa lakkaa on käytetty esim leipäjuuston kanssa piirakkaan..? Onko kukaan testannut? Lakkarahkaa olen tehnyt joskus, sekä kiisseliä.



Puolukasta saa ihanaa murupiirasta, mitä muuta?



Entäpä karpalo, mihin käyttäisitte, on aika kirpakkaa? Uusimmassa kotiliesi-lehdessä oli tehty karalopiirakkaa jonka päälle oli myös laitettu leipäjuustoa.



Kiitän kaikista vinkeistänne!!! :)

Kommentit (8)

Vierailija
1/8 |
18.01.2006 |
Näytä aiemmat lainaukset

Lakka ohjeet kelpais mullekin :)



Innolla jään odottelemaan....

Vierailija
2/8 |
19.01.2006 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ohje on jäänyt päähän joltain ravitsemistiedon tunnilta, valmistimme kai kuitupitoisia herkkuja. Vaikkei piittais terveydellisistäkään vaikutuksista, niin puolukkajälkkäri on tosi hyvää!



Tarvitset sokeroituja puolukoita noin puolitoista-2 dl, kuohukermaa 2dl, (1dl rahkaa) 3 liivakkoa + vehnäleseitä



Vatkaa kerma ja sekoita survotut, sokeroidut puolukat joukkoon (halutessasi myös rahka), tarkista makeus eli lisää tarvittaessa sokeria. Lisää seokseen vielä sopivasti vehnäleseitä (" iso kourallinen" ) ja liivata seos pieneen, kuumaan vesitilkkaan sulatetuilla liivatelehdillä. Annostele herkku jälkiruokamaljoihin tai vaikka söpöihin pikkuisiin kahvikuppeihin. Anna hyytyy jääkaapissa.



Leseet antavat oikein oivan lisämaun ja kivan " rapsakkuuden" jälkiruoalle.



Mun ohjeet on tämmöisiä vähän epämääräisiä kyllä, " kokeile ja etene" -tyyliin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/8 |
19.01.2006 |
Näytä aiemmat lainaukset

Varsinaisia reseptejä ei ole antaa, mutta näin meillä syödään lakkoja.

Kiisselit, rahkat,piirakka (ihan pullataikinapohjaan tehtynä, marjat päälle, sokeria ja taikinasta vielä ristikkokuviointi päälle), mun suosikki herkku on: lakkoja lasiin, vähän sokeria päälle ja maitoa sekaan..ihanaa ja vitamiinit tallella:). Ja lakathan on tosiaan hyviä ton leipäjuuston kanssa sellaisenaan. Tuo piirakka, jossa leipäjuustoa päälle kuulosti kyllä hyvältä ja kokeilemisen arvoiselta.



Puolukkaa voi käyttää myös muffinsseissa samoin ehkä karpaloakin, sokeria vaan makeuttamaan happamia herkkuja. Puolukkapuuro on hyvää myös, mutta ei sekään varsinaista leipomista sitten taas olekaan..

Vierailija
4/8 |
19.01.2006 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tattari-puolukkapuuro

(gluteeniton, maidoton, munaton)



1/2 l vettä

1 1/2 dl puolukkasurvosta

1 dl tattarisuurimoita

1 dl sokeria

suolaa



1. Huuhtele tattarisuurimot.

2. Sekoita ainekset kattilassa ja anna puuron hautua välillä sekoittaen noin 1 1/2 tunnin ajan.

3. Tattari-puolukkapuuro sopii mm. keliaakikoille, vilja-allergisille ja maitoallergisille.



Puolukka-karpaloleivos



5 dl vehnäjauhoja

1 1/4 dl sokeria

150 g voita tai margariinia

1/2 tl leivinjauhetta

2 kananmunaa



1. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe.

2. Nypi jauhoseos, sokeri ja rasva tasaiseksi seokseksi.

3. Lisää kananmunat seokseen.

4. Vatkaa taikina tasaiseksi.

5. Painele taikina pieniin (halkaisijaltaan noin 8 cm) metallivuokiin tai muffinssipellin muotteihin.

6. Paista leivonnaisia uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia.



Täyte:

5 dl vähälaktoosista vispikermaa

100 g jäisiä puolukoita

100 g jäisiä karpaloita

1/2 - 3/4 dl sokeria

3 liivatelehteä



1. Liota liivatelehdet kylmässä vedessä.

2. Hienonna puolukat, karpalot ja sokeri yleiskoneessa tai sauvasekoittimella.

3. Vaahdota kerma vaahdoksi.

4. Sulata liotetut ja valutetut liivatelehdet kattilassa liedellä.

5. Lisää kuumennettuun liivatteeseen pieni osa kermavaahdosta ja sekoita seos tasaiseksi.

6. Sekoita liivate-kermavaahtoseos jäljelle jääneeseen kermavaahtoon.

7. Lisää lopuksi seokseen hienonnetut marjat ja sekoita tasaiseksi.

8. Pursota täyte murotaikinakuppeihin.

9. Täytteen voi antaa jähmettyä kylmässä pari tuntia ennen tarjoilua.

10. Koristele leivokset esimerkiksi marjoilla, suklaalla ja mintunlehdillä.

11. Voit myös valmistaa hyytelösokerista kiilteen marjojen pinnalle.



Puolukka-omenapai



Paipohja:

3 dl vehnäjauhoja

1,5 rkl sokeria

125 g voita tai margariinia

3 rkl kylmää vettä



Täyte:

5 dl puolukoita

4 hapokasta omenaa tms.

3/4-1 dl hillosokeria

(1/2 kanelitanko)



1. Mittaa täytettä varten puolukat ja tilkka vettä (ja kanelitanko) kattilaan.

2. Keitä noin 10 minuuttia ja lisää hillosokeri sekä omenakuutiot.

3. Keitä edelleen noin 5 minuuttia. Jäähdytä täyte.

4. Nypi rasva vehnäjauho-sokeriseokseen.

5. Lisää vesi nopeasti sekoittaen.

6. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkaapissa pari tuntia.

7. Ota taikina huoneenlämpöön jonkin aikaa ennen kaulimista.

8. Kauli taikina 3 mm:n paksuiseksi levyksi kevyesti jauhotetulla pöydällä.

9. Leikkaa levystä n. 5 cm vuokaa isompi kiekko ja nosta se kaulimen avulla vuokaan.

10. Painele taikina tiiviisti vuoan pohjalle ja reunoille.

11. Leikkaa ylimääräinen taikina vuoan reunoilta.

12. Kaada täyte pohjan päälle.

13. Leikkaa ylijääneestä taikinasta kapeita nauhoja veitsellä tai taikinapyörällä ja tee niistä ristikko pain pinnalle.

14. Voitele taikinasuikaleet ja piirakan reunat halutessasi munalla.

15. Kypsennä pai 200-asteisen uunin keskiosassa noin 35 minuuttia.

16. Jos ristikko tummuu liiaksi ennen pohjan kypsymistä, peitä pinta leivinpaperilla.



Puolukkarex



1 pss (á 200 g) puolukoita (pakaste tai tuore)

2 dl puolukkahilloa

1 pkt kaurakeksejä

2 dl kinuskikastiketta



1. Sekoita puolukat ja hillo keskenään.

2. Lado suorareunaiseen mieluiten pyöreän lasiastian pohjalle hieman murennettuja kaurakeksejä tasaiseksi kerrokseksi.

3. Lusikoi keksien päälle puolukkaseosta ja tämän päälle jälleen kaurakeksejä.

4. Toista kerroksia, kunnes raaka-aineet loppuvat.

5. Kaada viimeiseksi täytettyyn vuokaan kinuskikastiketta niin, että sitä valuu myös kerrosten väliin.

6. Laita jääkaappiin vetäytymään.

7. Tarjoa pehmeän vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa.



Puolukka-banaanikiisseli

4-5:lle



5 dl puolukkamehua

5 dl vettä

n. 1 dl sokeria

6 rkl perunajauhoja

1 pss (á 200 g) puolukoita tai tuoreita

1 banaani

kuohu- tai vispikermaa



1. Sekoita vesi, mehu ja sokeri keskenään kattilassa.

2. Anna kiehahtaa.

3. Sekoita perunajauhot kylmään vesitilkkaan pienessä astiassa.

4. Kaada suurus ohuena nauhana koko ajan sekoittaen kiehuvaan mehuun.

5. Anna kiisselin pulpahtaa kerran ja siirrä heti pois levyltä.

6. Lisää jäiset puolukat kiisseliin ja anna kiisselin.

7. Viipaloi banaani ja lisää kylmään kiisseliin juuri ennen tarjoilua.

8. Koristele annokset kermavaahdolla tai tarjoa kerma erikseen kulhosta.



Mummoni marjapiirakka



Pohja:

150 g voita

1 dl sokeria

1 kananmuna

3 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta



Täyte:

1 tlk kermaviiliä

1 kananmuna

½ dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

1 pss Kesäpöytä mustikoita ja puolukkaa (200g) tms.



1. Sekoita pohjan ainekset taikinaksi. (Puolet vehnäjauhoista voi korvata grahamjauhoilla tai kaurahiutaleilla.)

2. Painele taikina pyöreän piirakkavuoan (Ø 23 cm) pohjalle ja reunoille.

3. Levitä jäiset mustikat pohjan päälle.

4. Sekoita täytteen aineet keskenään ja kaada mustikoiden päälle.

5. Paista 200ºC:ssa n. 40 minuuttia.



Puolukkakiisseli

(4 annosta)



1 pss Kesäpöytä puolukoita (200g)

5 dl vettä

1 dl sokeria

2 rkl perunajauhoja



1. Mittaa vesi, sokeri ja puolukat kattilaan.

2. Keitä kannen alla 5 min.

3. Siivilöi keitos.

4. Suurusta kiisseli kylmään veteen (1/2 dl) sekoitetuilla perunajauhoilla.

5. Anna kiehahtaa.

6. Kaada valmis kiisseli tarjoiluastiaan ja sokeroi pinta.

7. Koristele halutessasi kermavaahdolla.



Puolukkapaistos punssivaahdolla

(8 annosta)



10 dl puolukoita

100 g keksejä

0,75 dl Juokseva Becel kasviöljyvalmistetta

1 rkl sokeria

2,5 dl Flora Vanillaa

0,3 dl punssia



1. Sekoita puolukat (300 g), murskatut piparkakut (varaa pari piparia koristeluun), Juokseva Becel ja sokeri kulhossa.

2. Laita seos uunivuokaan ja paista 200 °C:n lämpötilassa 10 minuuttia.

3. Jäähdytä seos.

4. Jaa se jälkiruokamaljoihin.

5. Vaahdota Flora Vanilla ja mausta vaahto punssilla.

6. Annostele vaahto puolukkaseoksen päälle ja koristele jälkiruoka puolikkailla pipareilla.

7. Idea! Puolukkapaistoksen voi tarjota myös kuumana.

8. Tarjoa tällöin punssivaahto erikseen.



Karpalojäädyke



4 keltuaista

5 rkl tomusokeria

3 dl karpalotuoresosetta

4 rkl karpalolikööriä

4 dl vispikermaa



Karpalotuoresose:

5 dl karpaloita

2-3 dl vettä

2 dl sokeria



1. Valmista ensin karpalotuoresose.

2. Mittaa karpalot ja vesi kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 15 minuuttia.

3. Sekoita joukkoon sokeri ja soseuta sauvavatkaimella.

4. Vatkaa keltuaiset ja sokeri.

5. Lisää karpalosose ja likööri.

6. Vaahdota kerma kiinteäksi vaahdoksi.

7. Sekoita kermavaahtoon kevyesti nostellen keltuais- karpaloseos.

8. Kaada vaahto heti vuokaan ja anna jäähtyä pakastimessa seuraavaan päivään.

9. Nosta jäädykevuoka 1/2 tuntia ennen tarjoilua jääkaappiin, kasta nopeasti kuumaan veteen ja kumoa vadille.

10. Koristele karpaloin ja valuta tuoresosetta raidoiksi.



Lakkajäädyke



4 dl kermaa

2 munaa

1 ½ dl pölysokeria

3 - 4 dl lakkoja

n. 1 dl sokeria



1. Poista lakoista siemenet survomalla marjat siivilän läpi.

2. Lisää lakkasurvokseen sokeria ja tarkista makeus.

3. Erottele keltuaiset ja valkuaiset.

4. Vatkaa keltuaiset pölysokerin kanssa vaahdoksi.

5. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, samoin kerma.

6. Lisää marjasurvos keltuaisvaahtoon ja sekoita se kermavaahtoon.

7. Lisää lopuksi valkuaisvaahto.

8. Kaada seos jäädyke- tai kakkuvuokaan tai pieniin annosvuokiin ja pane pakastimeen.

9. Anna jäätyä ainakin 5 tuntia.

10. Kumoa tarjoiluvadille.

11. Jäädyke irtoaa vuoasta, kun kastat sen hetkeksi kuumaan veteen.

12. Koristele tuoreilla marjoilla.



Lakkaparfait



3 keltuaista

1 dl sokeria

5 dl kuohukermaa

2 dl paseerattua lakkasurvosta tai lakkahilloa

½ dl lakkalikööriä



1. Vatkaa keltuaiset ja sokeri kulhossa lämpimässä vesihauteessa.

2. Anna seoksen jäähtyä hitaasti vatkaten.

3. Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi ja lisää se munasokeriseokseen.

4. Lisää joukkoon myös paseerattu lakkasose.

5. Anna seoksen jäätyä yön yli parfaitvuoassa tai -muoteissa.

6. Ota parfait pakastimesta noin 15 minuuttia ennen tarjoilua ja kumoa tarjoiluvadille.

7. Kasta vuoka hetkeksi veteen, jos se ei irtoa muuten vuoasta.

8. Koristele vadin reunat vielä lakkasosenauhoilla.

9. Voit asettaa lakkasosetta myös pöytään parfait´n kanssa tarjottavaksi.



Maria pikkuserkun hillajäädyke



n. 1 l tuoreita hilloja (lakkaa)

1/2 dl lakkalikööriä

1 dl sokeria

1 1/2 dl tomusokeria

3 keltuaista

2 1/2 dl kuohukermaa

1/2 tl vaniljasokeria

1 dl maitorahkaa



1. Varaa hilloista ehjiä marjoja jäädykkeen koristeeksi.

2. Ota marjoista kolmannes kulhoon, kostuta liköörillä ja jätä maustumaan.

3. Kaada loput marjat kattilaan, lisää sokeri (1 dl) ja keitä noin 1/2 tuntia.

4. Siivilöi keitoksesta mehu ja jätä jäähtymään.

5. Vatkaa keltuaiset ja tomusokeri vesihauteessa kovaksi vaahdoksi.

6. Vaahdota kerma ja mausta vaahto vaniljasokerilla.

7. Sekoita kermavaahto ja maitorahka keltuaisvaahtoon.

8. Lisää hillamehu liköörillä maustettuihin marjoihin.

9. Sekoita puolet maustetuista hilloista keltuaiskermavaahtoon.

10. Täytä jäädykevuoka puolilleen ja laita pakastimeen jäähtymään n 1/2 tunniksi.

11. Sekoita loput marjoista kermaseokseen, kaada vuokaan ja pane pakasteeseen.

12. Kun lisäät marjat kahdessa erässä, eivät ne laskeudu jäädytettäessä vuoan pohjalle.

13. Ota jäädyke kastamalla vuoka kiehuvaan veteen.

14. Koristele lakoilla ja kaada kastikkeeksi lakkalikööriä.



Hilla-kermahyytelökakku

(15 annosta)



Kakkupohja:

4 kananmunaa

1 1/2 dl sokeria

1 1/2 dl vehnäjauhoja

1/2 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta



Täytehyytelö:

4 dl vispikermaa

1 prk (200 g) Bulgarian jogurttia

1 rkl vanilliinisokeria

1/2 dl sokeria

1 dl lakkahilloa

1/2 dl sitruslikööriä (esim. Cointreau)

1/2 dl omenamehua

6 liivatelehteä



Lisäksi täytteeksi:

2 dl lakkahilloa

1 dl omenamehua



Kinuskikuorrutus:

2 dl vispikermaa

1 1/2 dl fariinisokeria



Reunoille:

4 dl vispikermaa

1 rkl vanilliinisokeria

1/2 dl sokeria



Koristeeksi:

koristerakeita

sitruunamelissaa



1. Pane uuni kuumenemaan.

2. Voitele ja korppujauhota 3 litran tasapohjainen kakkuvuoka.

3. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri napakaksi vaahdoksi.

4. Sekoita vehnä- ja perunajauhot sekä leivinjauhe keskenään.

5. Lisää jauhoseos sihdin läpi muna-sokerivaahtoon nopeasti sekoittaen.

6. Kaada kakkutaikina vuokaan.

7. Paista 175 asteisen uunin alimmalla tasolla noin 30 minuuttia.

8. Tarkista kakun kypsyys.

9. Kumoa kakku leivinpaperille.

10. Anna jäähtyä.

11. Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan.

12. Pane liivatteet kylmään veteen pehmenemään.

13. Vaahdota täytteeseen tuleva kerma.

14. Sekoita joukkoon jogurtti, vanilliinisokeri, sokeri, lakkahillo ja likööri.

15. Kuumenna omenamehu ja sulata siihen vedestä puristetut liivatteet.

16. Jäähdytä seosta hieman.

17. Kaada seos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen täytteen joukkoon.

18. Pane täyte jääkaappiin noin 15 minuutiksi jähmettymään.

19. Leikkaa pestyn kakkuvuoan pohjalle pohjan kokoinen leivinpaperi.

20. Kakku rakennetaan vuokaan ylösalaisin.

21. Pane päällimmäinen kakkulevy ylösalaisin vuoan pohjalle.

22. Levitä pinnalle lakkahilloa ja puolet täytehyytelöstä.

23. Pane päälle seuraava kerros ja täytä samoin.

24. Paina päälle kolmas kakkulevy ja kostuta 1/2 dl:lla omenamehua.

25. Peitä vuoka kelmulla ja pane päälle kevyt paino.

26. Kakku saa hyytyä yön yli jääkaapissa.



Kinuskia varten

25. Keitä kattilassa kolme minuuttia kermaa ja fariinisokeria.

26. Siirrä kattila jäähtymään.

27. Laske tiskialtaaseen kuumaa vettä.

28. Upota kakkuvuoka reunoja myöten veteen muutamaksi sekunniksi.

29. Irrota kakkua vielä vuoan reunoista veitsellä.

30. Kumoa kakku ja irrota leivinpaperi.

31. Kostuta kakun pinta 1/2 dl:lla omenamehua.

32. Kaada kakun pinnalle jäähtynyt kinuski.

33. Vaahdota reunoille tuleva kerma.

34. Mausta vanilliinisokerilla ja sokerilla.

35. Pursota kermavaahto reunoille.

36. Ripottele kinuskin pinnalle koristerakeita ja viimeistele kakku sitruunamelissalla.



Vierailija
5/8 |
19.01.2006 |
Näytä aiemmat lainaukset

Islantilainen puolukkahyytelökakku

(10 annosta)



3 dl ruishiutaleita

30 g voita

3/4 dl fariinisokeria



Täyte:

6 liivatelehteä

4 dl kuohukermaa

2 tlk (à 200 g) maitorahkaa

1 dl sokeria

4 tl vanilliinisokeria

3 rkl sitruunamehua



Puolukkahyytelö:

1 ps (200 g) puolukoita

1/2 dl vettä

2 rkl sokeria

2 liivatelehteä

2 rkl sitruunamehua



1. Paahda ruishiutaleita paistinpannussa hetki.

2. Lisää rasva ja fariinisokeri.

3. Kuumenna edelleen niin, että seos on rapeaa.

4. Päällystä irtopohjavuoan pohja kelmulla (halkaisija 24 cm).

5. Levitä ruishiutaleseos jäähtyneenä vuokaan.

6. Pane täytettä varten liivatteet pehmenemään kylmään veteen n. 10 minuutiksi.

7. Vaahdota kerma.

8. Sekoita rahkan joukkoon sokeri ja vanilliinisokeri.

9. Kuumenna sitruunamehu ja sulata siihen vedestä puristetut liivatteet.

10. Kaada seos rahkan joukkoon hyvin sekoittaen.

11. Lisää kermavaahto.

12. Kaada täyte vuokaan.

13. Anna hyytyä kylmässä tunnin ajan.

14. Liota puolukkahyytelöäkin varten liivatteita kylmässä vedessä.

15. Sulata puolukat ja survo ne.

16. Lisää vesi ja sokeri.

17. Liuota vedestä puristetut liivatteet kuumaan sitruunamehuun.

18. Kaada seos puolukkasurvoksen joukkoon ja sekoita hyvin.

19. Levitä puolukkaseos rahkakerroksen pinnalle.

20. Anna hyytyä kylmässä noin neljä tuntia.

21. Irrota kakku vuoasta ohuella lastalla reunoista auttaen.

22. Siirrä tarjoiluvadille ja koristele vati puolukan varvuilla.



KARPALOMARMELADIT



10 g agar-agaria

4 dl vettä

400 g sokeria

1,5 dl tasaista karpalososetta



1. Huuhdo agar-agar huolellisesti.

2. Laita se likoamaan viileään veteen noin vuorokaudeksi.

3. Kaada liotettu seos kattilaan ja lisää veteen sokeri.

4. Keitä seosta kattilassa hiljalleen noin tunnin ajan, välillä sekoittaen.

5. Seos on valmista kun se on kuitumaista.

6. Jäähdytä ja lisää karpalosose.

7. Kumoa tasaiseen, reunalliseen vuokaan ja hyydytä viileässä.

8. Kumoa marmeladi vuoasta ja anna pinnan kuivua.

9. Paloittele ja pyörittele palat sokerissa.



KESÄKURPITSA-PIHLAJANMARJA-MARMELADI



1 kg kesäkurpitsaa

500 g pihlajanmarjoja tai karpaloita

9 dl sokeria

1 dl vettä



1. Kesäkurpitsat pestään.

2. Kuutioidaan pieniksi paloiksi tai raastetaan karkeaksi.

3. Spagetti kurpitsa sopii mainiosti tähän marmeladiin.

4. Jos kurpitsan siemenet ovat häiritsevän suuria, ne poistetaan.

5. Vain suuriksi kasvaneet kesäkurpitsat kuoritaan.

6. Pihlajanmarjat pestään ja huonot poistetaan.

7. Vettä, marjoja ja kurpitsaa keitetään välillä hämmentäen, kunnes kurpitsa pehme-nee.

8. Sokeri lisätään.

9. Seosta keitetään miedolla lämmöllä ilman kantta kunnes marjat ovat hajonneet ja seos on muuttunut pehmeäksi marmeladiksi.

10. Marmeladi purkitetaan steriloituihin pieniin purkkeihin.

11. Säilytetään kylmässä.

12. Pihlajanmarjamarmeladi säilyy hiukan huonommin kuin karpalomarmeladi.



PUOLUKKAMARMELADIT



300 g puolukoita,

5 dl vettä,

3 dl sokeria,

0,5 tl sitruunahappoa,

0,5 dl (25 g) pektiinijauhetta,

pinnalle sokeria



1. Keitä puolukoita ja vettä hiljalleen 15 minuuttia.

2. Siivilöi ja mittaa joukkoon sokeri.

3. Keitä lientä ja sokeria noin 10 minuuttia.

4. Lisää kylmään veteen (1 dl) sekoitettu pektiinijauhe ja sitruunahappo.

5. Keitä marmeladia hiljalleen vielä 10 minuuttia.

6. Valitse matalareunaisia astioita marmeladin hyydyttämistä varten.

7. Huuhdo astiat kylmällä vedellä.

8. Kaada marmeladiseosta noin 1,5 cm:n paksuiseksi kerrokseksi astiaan.

9. Peitä astiat ja pane jääkaappiin hyytymään vähintään kolmeksi vuorokaudeksi.

10. Kun marmeladi on täysin hyytynyt, leikkaa levy haluamasi muotoisiksi palasiksi.

11. Sokeroi palaset.



Karpaloinen kiisseli

4 annosta



5 dl Valio Karpaloinen -mehua

1/2 dl perunajauhoja

1/2 - 1 dl sokeria

4 dl (200 g) pakastemarjoja



Jogurtti-kermavaahto

1/2 dl Valio kuohukermaa

1/2 dl maustamatonta Valiojogurttia

1/2 tl vanilliinisokeria

1 rkl sokeria



1. Soseuta marjat.

2. Mittaa kattilaan mehu, perunajauhot ja sokeri.

3. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.

4. Nosta kattila levyltä.

5. Lisää marjasose.

6. Kaada annosmaljoihin ja anna jäähtyä.

7. Vaahdota kerma.

8. Lisää joukkoon jogurtti ja sokerit.

9. Koristele kiisseli jogurtti-kermavaahdolla.



Syyskiisseli

6 annosta



7 dl Valio omenatäysmehua

2 dl vettä

3/4 dl perunajauhoja

4 - 5 rkl sokeria

1-2 omenaa raasteena tai pieninä kuutioina

(1 - 2 dl marjoja, esim. puolukoita tai karpaloita)

1/2 tl kanelia



Jogurttivaahto

1 dl Valio kuohukermaa

1 dl Valio ruokajogurttia

1/2 dl Valio kinuskikastiketta



Raejuustovaahto

1 dl Valio kuohukermaa

1/2 prk (100 g) Valio raejuustoa

1/2 rkl sokeria



Pinnalle

kanelia



1. Sekoita kattilassa mehu, vesi, perunajauhot ja sokeri.

2. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kiehahtaa.

3. Lisää omenaraaste (sekä marjat) ja kaneli.

4. Tarkista kiisselin makeus mieleiseksesi.

5. Anna jäähtyä.



Valmista haluamasi vaahto lisäkkeeksi:

6. Vatkaa kerma vaahdoksi.

7. Lisää ruokajogurtti ja kinuskikastike tai raejuusto ja sokeri.

8. Tarjoa kiisselin kanssa.



Taivaanrannan kiisseli

4 - 5 annosta



Marjakiisseli

5 dl Valio Karpaloinen -mehua

1/2 dl perunajauhoja

1/2 - 1 dl sokeria

3 dl tuoreita tai pakastemarjoja soseutettuna



Pehmeä

3 dl Valio maitoa

2 dl Valio ruokakermaa, 15 %

1/2 dl perunajauhoja

1/2 dl sokeria

1 vaniljatanko TAI

1 rkl vaniljasokeria



1. Soseuta marjat.

2. Mittaa kattilaan mehu, perunajauhot ja sokeri.

3. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.

4. Nosta kattila levyltä.

5. Lisää marjasose.

6. Jäähdytä.

7. Mittaa pinnoitettuun kattilaan maito, kerma, perunajauhot, sokeri sekä halkaistu vaniljatanko.

8. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.

9. Nosta kattila levyltä.

10. Poista vaniljatanko jäähtyneestä kiisselistä.

11. Jos käytät vaniljasokeria, lisää se lopussa.

12. Kaada annosmaljoihin pohjalle vaniljakiisseliä ja päälle marjakiisseliä.



Muuta:

Jos haluat sitruunaisen kiisselin, niin mausta hiukan jäähtynyt vaniljakiisseli halutessasi 1 rkl:lla sitruunamehua.



Karpalokiisseli



5 dl vahvaa hyvin sokeroitua karpalomehua tai jääkarpaloita

30 g perunajauhoja



1. Lisää kylmän mehun joukkoon perunajauhot.

2. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se kiehahtaa.

3. Annostele ja jäähdytä kylmäksi.



Kerroskiisseli



Marjakiisseli:

5 dl karpalomehua

½ dl perunajauhoja

½-1 dl sokeria

3 dl mansikkasurvosta



1. Mittaa kattilaan mehu, perunajauhot ja sokeri.

2. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.

3. Nosta kattila levyltä.

4. Lisää marjasose.

5. Jäähdytä.



Vaniljakiisseli:

5 dl maitoa

½ dl perunajauhoja

½ dl sokeria

1 rkl vaniljasokeria



1. Mittaa paksupohjaiseen kattilaan maito, perunajauhot ja sokeri.

2. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.

3. Nosta kattila levyltä, lisää vaniljasokeri.

4. Kaada annosmaljoihin pohjalle vaniljakiisseliä ja päälle marjakiisseliä.



Karpalo-lakkakiisseli



11/2 dl sokeria

1 dl perunajauhoja

1 l vettä

1dl jauhettua karpaloa

2 dl lakkoja



1. Mittaa sokeri ja perunajauhot kattilaan.

2. Sekoita vispilällä vesi sokerin ja jauhojen kanssa.

3. Yhdistä jauhettu karpalo keitokseen.

4. Aloita keittäminen koko ajan vispaten.

5. Kiehauta keitos.

6. Lisää kokonaisia lakkoja koristeeksi kuumaan kiisseliin.

7. Kiehauta kiisseli hillojen lisäämisen jälkeen.

8. Näin valmistettu kiisseli säilyy huoneenlämmössä vain pari päivää.



Kiisseli



3-4 dl karpaloita

1 l vettä

1,5 sokeria

4 rkl perunajauhoja



1. Karpalot ja vesi joko soseutetaan tai siilataan.

2. Lisätään sokeri ja perunajauhoilla saostetaan.



Syyskuun lakka-puolukkakiisseli



1 l vettä

1/2 l puolukoita tai 3 dl puolukkasurvosta

ripaus suolaa

1-1 1/2 dl sokeria



Suurukseen:

1 dl kylmää vettä

5 tasaista ruokalusikallista perunajauhoja



Lisäksi:

2-3 dl lakkoja

(sokeria)



1. Keitä puolukat vaaleiksi ripauksella suolaa maustetussa vedessä.

2. Siivilöi mehu toiseen kattilaan ja lisää sokeri.

3. Kiehauta kunnes sokeri sulaa.

4. Sekoita perunajauhot veteen.

5. Nosta kattila levyltä.

6. Kaada suurus puolukkamehuun tasaisesti pohjaa myöten sekoittaen.

7. Nosta kattila levylle.

8. Kiehauta sekoittamatta kunnes kiisseli kuplii pari kertaa, kirkastuu ja sakenee.

9. Lisää lakat.

10. Kaada kiisseli tarjoiluastiaan ja ripottele hiukan sokeria pintaan.



Kevätkiisseli



200 g puolukoita, karpaloita ja mustikoita

3 dl sokeria

1 l vettä

4 rkl perunajauhoja



1. Kiehauta marjat ja lisää sokeri.

2. Sekoita perunajauhot kylmään vesitilkkaan.

3. Valuta norona kattilaan samalla sekoittaen.

4. Keitto saa kiehahtaa kerran, jonka jälkeen se kannattaa nostaa pois liedeltä.

5. Tarjoa hetken kuluttua esimerkiksi kermavaahdon kera.



Lakkaunelmatorttu



4 munaa

2 dl sokeria

2 rkl vehnäjauhoja

5 rkl perunajauhoja

2 tl leivinjauhoja

2 rkl kaakaojauhetta



1. Vaahdota munat ja sokeri.

2. Lisää sekoitetut kuivat aineet siivilän läpi.

3. Valuta taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille.

4. Paista uunissa 220 asteessa noin 10 minuuttia.

5. Kumoa paistos korppujauhotetun leivinpaperin päälle.

6. Levitä lakkahillo päälle ja kääri rullalle.

7. Päällystä jäähtynyt torttu kermavaahdolla.



Vierailija
6/8 |
19.01.2006 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vadelma-puolukkakastike



60 g voita

60 g vehnäjauhoja

1l vettä

5 dl vadelmia

5 dl puolukoita

suolaa

pippuria



1. Sulata rasva ja ruskista vehnäjauhot siinä.

2. Lisää neste ja vadelmat.

3. Anna kiehua.

4. Siivilöi vadelmat pois kastikkeesta.

5. Lisää mausteet ja puolukat.



Vadelma-puolukkaglögi



1 ps (200 g) vadelmia

1 ps (200 g) puolukoita

1,5 dl vettä

2 dl sokeria

1 kanelitanko

10 kokonaista neilikkaa

1 tl kardemumman siemeniä

(1 - 2 dl Koskenkorvaa)



Glögimukeihin:

kokonaisia, kuorittuja manteleita

rusinoita



1. Mittaa ainekset kattilaan.

2. Kuumenna kiehuvaksi.

3. Anna hautua 20 minuuttia.

4. Siivilöi. ( Lisää Koskenkorva. )

5. Annostele mantelit ja rusinat glögimukeihin.

6. Kaada kuuma glögi päälle.



Puolukka-karpaloleivos



5 dl vehnäjauhoja

1 1/4 dl sokeria

150 g voita tai margariinia

1/2 tl leivinjauhetta

2 kananmunaa



1. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe.

2. Nypi jauhoseos, sokeri ja rasva tasaiseksi seokseksi.

3. Lisää kananmunat seokseen.

4. Vatkaa taikina tasaiseksi.

5. Painele taikina pieniin (halkaisijaltaan noin 8 cm) metallivuokiin tai muffinssipellin muotteihin.

6. Paista leivonnaisia uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia.



Täyte:

5 dl vähälaktoosista vispikermaa

100 g jäisiä puolukoita

100 g jäisiä karpaloita

1/2 - 3/4 dl sokeria

3 liivatelehteä



1. Liota liivatelehdet kylmässä vedessä.

2. Hienonna puolukat, karpalot ja sokeri yleiskoneessa tai sauvasekoittimella.

3. Vaahdota kerma vaahdoksi.



4. Sulata liotetut ja valutetut liivatelehdet kattilassa liedellä.

5. Lisää kuumennettuun liivatteeseen pieni osa kermavaahdosta ja sekoita seos tasaiseksi.

6. Sekoita liivate-kermavaahtoseos jäljelle jääneeseen kermavaahtoon.

7. Lisää lopuksi seokseen hienonnetut marjat ja sekoita tasaiseksi.

8. Pursota täyte murotaikinakuppeihin.

9. Täytteen voi antaa jähmettyä kylmässä pari tuntia ennen tarjoilua.

10. Koristele leivokset esimerkiksi marjoilla, suklaalla ja mintunlehdillä.

11. Voit myös valmistaa hyytelösokerista kiilteen marjojen pinnalle.



Puolukka-omenakeitto

4 annosta



1 l vettä

1 pala kanelia

4 dl puolukoita

1 dl sokeria

5-6 kaneliomenaa

2 1/2 rkl perunajauhoja

tilkka vettä



1. Keitä puolukoita ja kanelipalaa vedessä noin 10 minuuttia.

2. Poista omenoista siemenkodat, kuori ja leikkaa lohkoiksi.

3. Mausta keitos sokerilla, lisää omenalohkot ja anna kiehua edelleen noin 5 minuuttia.

4. Suurusta keitto veteen sekoitetuilla perunajauhoilla.

5. Tarkista maku ja tarjoa keitto jäähtyneenä.



Rukiinen puolukka-rahkaherkku



Reissumies

5 dl puolukoita

250 g maitorahkaa

vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

vaniljasokeria

1 dl makeutusainetta



1. Murenna Reissumiehet monitoimikoneessa, sauvasekoittimella tai käsin.

2. Paahda muruset rapeiksi kuumassa, pinnoitetussa pannussa ilman rasvaa.

3. Sekoita maitorahkaan puolukat, makeutusjauhe sekä vaniljasokeri.

4. Vaahdota vaniljakastike ja lisää joukkoon.

5. Annostele paahdetut leivänmurut ja puolukkarahka kerroksittain jälkiruokamaljoihin.



Puolukka-kaurapaistos



Pohja

100 g voita

0,8 dl hedelmäsokeria (nämä vaahdotetaan)

1 dl kahvikevytkermaa

1 muna

1 dl kaurahiutaleita

2 dl spelttijauhoja (osa voi olla vehnäjauhoja)

1 tl leivinjauhetta (lisätään vaahdotettuun)



1. Taikina levitetään piirakkavuokaan ja päälle seuraava täyte:



Täyte

5 dl puolukoita

0,5 dl hedelmäsokeria



2. Paistetaan 180-asteisen uunin alaosassa noin 15 min.

3. Paistoksen pinnalle muruiseksi seokseksi nypitty



50 g voita

0,8 dl hedelmäsokeria

2 dl kaurahiutaleita



4. Paistetaan edelleen 10-15 minuuttia.



Karpalo-kinuskirahka

(6 annosta)



2,5 dl Flora Vispiä

250 g maitorahkaa

4 dl karpaloita

3 rkl sokeri

1 dl O' hoj Kinuskikastiketta



1. Vaahdota Flora Vispi.

2. Lisää joukkoon maitorahka.

3. Soseuta karpalot (säästä muutama marja koristeluun).

4. Mausta sokerilla.

5. Yhdistä marjasose ja vaahto.

6. Annostele rahka laseihin ja jaa O´hoj kinuskikastike rahkan pinnalle.

7. Koristele kokonaisilla karpaloilla.



Karpalo-banaaniherkku



3 dl karpaloita

2-3 kpl banaania

2 rkl sokeria



1. Hienonna kaikki ainekset sauvasekoittimella tai tehosekoittajassa.

2. Tarjoa jälkiruokana tai välipalana.

3. Karpalo-banaanisose sopii mainiosti myös kääretortun tai täytekakun täytteeksi.



Karpalosta hillo



120 g karpaloita

40 g sokeria



1. Laita karpalot kattilaan ja lisää sokeri.

2. Keitä kunnes sokeri on sulanut.

3. Tarjoa esimerkiksi riistaruokien kanssa.



Karpalokiisseli vanhanajan malliin



1 l vettä

4 dl karpaloita

2 dl sokeria

3 rkl perunajauhoja



1. Puhdista marjat, huuhdo ja survo ne rikki.

2. Pane marjat kiehuvaan veteen.

3. Keitä niitä niin kauan kunnes maku on marjoista liuennut liemeen.

4. Siivilöi liemi.

5. Kaada liemi uudestaan kasariin.

6. Mausta sokerilla.

7. Suurusta kylmään vesitilkkaan sekoitetuilla perunajauhoilla.

8. Anna kiisselin kiehahtaa.

9. Kaada se tarjoilumaljaan jäähtymään, ripottele pinnalle hiukan sokeria.

10. Tarjoa kylmänä esimerkiksi kermavaahdon tai vatkatun vaniljakastikkeen kanssa.



Karpaloita ja kinuskikastike



karpaloita maun mukaan



kinuskikastike:

2 dl kuohukermaa

1 dl fariinisokeria

1 dl sokeria

1 tl voita

1 tl vaniljasokeria



1. Keitä kermaa ja sokereita kattilassa miedolla lämmöllä kunnes kastike sakenee.

2. Lisää voinokare ja vaniljasokeri.

3. Kaada kastike annosmaljoihin jäisten tai tuoreiden karpaloiden päälle.



Karpalo-rahkajäädyke



5 dl karpalososetta

1 prk (250 g) maitorahkaa

200 g maustamatonta tuorejuustoa

2 dl maustamatonta jogurttia

3 dl sokeria

3 tl vanilliinisokeria



Kuorrutus:

½ dl kaurahiutaleita

1 tl vanilliinisokeria

1 rkl juoksevaa hunajaa



1. Sekoita jäädykkeen kaikki ainekset hyvin keskenään.

2. Kaada seos kakkuvuokaan, peitä foliolla.

3. Laita pakastimeen yön ajaksi.

4. Tarjolle tuotaessa kasta vuoka kuumaan veteen.

5. Kumoa jäädyke laakealle vadille.

6. Paahda kaurahiutaleet kuivalla pannulla ruskeiksi.

7. Mausta vanilliinisokerilla ja sekoita joukkoon hunaja.

8. Nostele seos jäädykkeen pinnalle.



Karpalovaahto



3 dl karpalomehua

sokeria

4 - 5 liivatelehteä



1. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä muutama minuutti.

2. Mittaa mehu suurehkoon kulhoon.

3. Tarkista, että mehu on sopivan makeaa ja melko voimakasta.

4. Purista vesi pois pehmenneistä liivatelehdistä.

5. Liuota ne tilkkaan kuumaa vettä.

6. Lisää liivateliuos haaleaksi jäähtyneenä mehun joukkoon.

7. Vatkaa mehua voimakkaasti, kunnes siitä tulee sakeaa vaahtoa.

8. Jaa vaahto annoslaseihin, koristele muutamalla karpalolla.

9. Nosta hetkeksi jääkaappiin hyytymään.



Puolukka-omenavaahto



2 valkuaista

1 dl puolukkasurvosta

1 kirpeä omena

½-1 dl sokeria

1 dl vaahtoutuvaa kermaa

3 rkl sitruunamehua

(3 liivatelehteä)



1. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.

2. Vaahdota kerma toisessa kulhossa.

3. Kuori ja raasta omena hienoksi ja sekoita se puolukkasurvoksen joukkoon.

4. Sokeroi.

5. Jos haluat vaahdosta kiinteämpää, liota liivatelehtiä noin 10 minuuttia runsaassa kylmässä vedessä.

6. Purista ylimääräinen vesi liivatelehdistä ja sekoita kuumennetun sitruunamehun joukkoon.

7. Lisää se puolukka-omenaseokseen.

8. Yhdistä kermavaahto ja puolukkaseos.

9. Mausta sitruunalla, jos et käyttänyt sitruunamehua vielä.

10. Nostele valkuaisvaahto kerma-puolukkaseokseen ja jaa annosmaljoihin.

11. Ilman liivatetta valmistettu vaahto on hyvä tarjota pian valmistamisen jälkeen.

12. Liivatetta kannattaa käyttää, jos haluat valmistaa jälkiruuan hyvissä ajoin.

13. Säilytä viileässä.



Helppo puolukkahyytelö pastin lisäkkeeksi



6 dl survottuja puolukoita

2 dl hillosokeria

1/2 dl hyytelösokeria

4 dl jäisiä puolukoita



1. Mittaa puolukkasurvos ja hillosokeri kattilaan.

2. Keitä noin 30 minuuttia.

3. Siivilöi liemestä pois marjojen kuoret.

4. Kaada liemi takaisin kattilaan.

5. Lisää hyytelösokeri ja keitä hetken aikaa.

6. Mittaa jäiset puolukat lasikulhoon.

7. Kaada päälle lämmin hyytelöliemi.

8. Anna hyytyä jääkaapissa.



Puolukkavaahto



2 dl vettä

1 dl tavallisia ruisjauhoja

2 1/2 dl puolukkasurvosta

sokeria



1. Vatkaa jauhot kiehuvaan veteen puuromaiseksi seokseksi.

2. Lisää heti perään puolukkasurvos ja tarpeellinen määrä sokeria.

3. Sekoita ja nosta kattila levyltä.

4. Siirrä puuroseos kattilasta kulhoon.

5. Vatkaa sähkövatkaimella tai yleiskoneella, kunnes puuro jäähtyy ja kuohkeutuu kevyeksi vaahdoksi.

6. Tarjoa vaahto kylmänä.



Karpalovaahto



4 liivatelehteä

1/4 dl kiehuvaa vettä

2 munaa

1 dl sokeria

1 dl karpalososetta

4 rlk karpalolikööriä

2 dl kuohu- tai vispikermaa



1. Liuota ensin kylmässä vedessä pehmennetyt liivatteet kiehuvaan veteen.

2. Anna seoksen jäähtyä.

3. Vaahdota munat ja sokeri sekä kerma eri kulhoissa.

4. Lisää munavaahtoon karpalosose, likööri, liivateseos ja viimeisenä kermavaahto.

5. Jaa jälkiruoka maljoihin.

6. Anna hyytyä jääkaapissa pari tuntia.

7. Koristele karpaloilla.



Kastike:

Soseutettuja karpaloita, vettä, sokeria ja saostetaan perunajauhoilla.



Karpalo-kinuskirahka

(6 annosta)



2,5 dl Flora Vispiä

250 g maitorahkaa

4 dl karpaloita

3 rkl sokeri

1 dl O' hoj Kinuskikastiketta



1. Vaahdota Flora Vispi.

2. Lisää joukkoon maitorahka.

3. Soseuta karpalot (säästä muutama marja koristeluun).

4. Mausta sokerilla.

5. Yhdistä marjasose ja vaahto.

6. Annostele rahka laseihin ja jaa Ohoj kinuskikastike rahkan pinnalle.

7. Koristele kokonaisilla karpaloilla.

8. Halutessasi voit korvata karpalot vadelmilla.



Karpalo-banaaniherkku



3 dl karpaloita

2-3 kpl banaania

2 rkl sokeria



1. Hienonna kaikki ainekset sauvasekoittimella tai tehosekoittajassa.

2. Tarjoa jälkiruokana tai välipalana.

3. Karpalo-banaanisose sopii mainiosti myös kääretortun tai täytekakun täytteeksi.



Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/8 |
19.01.2006 |
Näytä aiemmat lainaukset

Meillä on tehty tätä piirakkaa lapsuuden kodissa, tarkkaa ohjetta ei valitettavasti ole kun se on äitini kätköissä mutta ainakin täytteenä oli; juustoleipää

lakkoja tai puolukoita

kermaviiliä



Jonkinlaisen piirakan sais varmaan jos tekisi ihan muropohjaan ja sitten kermaviili+munaseos jusutoleivän ja marjojen päälle.



Tosi hyvää on myös kun paistaa juustoleipää pannulla ja tarjoilee sen sitten lämpimänä kermavaahdon ja lakkojen kera!

Vierailija
8/8 |
19.01.2006 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vauva sylissä yhdellä kädellä kirjoittelen, tulee helposti virheitä...

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: yhdeksän kaksi yksi