Karjalanpaisti. Miten sinä teet sen?
Ohjeita tuntuu olevan yhtä monta, kuon tekijää.
Itse laitan lihat uunivuokaan. Päälle merisuolaa ja kokonaisia mustapippureita.
Vettä. Ja sekaan porkkanapaloja + sipuleita.
Ja muutama laakenrinlehti.
Haudutan uunissa 150 *C noin 3-4h.
Kommentit (27)
lihat huoneenlämpöön noin 30 min ennen ruuanlaiton aloitusta, sitten ruskistan nopeasti pannulla lihat sekä porkkanaa ja sipulia isoina lohkoina. Kaikki uunivuokaan, lisään suolaa ja kokonaisia musta- tai maustepippureita, kaadan päälle kiehuvaa vettä niin, että juuri ja juuri peittyvät. Uunissa 150 asteessa myös 3-4 tuntia, tarvittaessa lisään vettä.
Tänään nimittäin ruokana. Laitoin aamulla ennen töihinlähtöä uuniin vajaa 100 asteeseen hautumaan. Samaan tapaan maustan paitsi laitan myös laakerinlehden ja tällä kertaa lanttupaloja myös. Kohta syömään kuhan potut kypsiä :P
Vettä niin, että lihat peittyy. Uuniin 250 asteeseen siksi aikaa, että pintaan tulee väriä. Sitten noin 130 astetta sen aikaa, että on kypsää. Olen tehnyt kerran. :)
porkkanapalat, täytän vedellä niin että ainekset juuri ja juuri peittyvät, mausteeksi ripaus suolaa sekä maustepippureita, 1-2 lihaliemikuutiota, pari laakerinlehteä, hieman paprikajauhetta ja persiljaa. Pidän uunissa ilman kantta ensin 250 asteessa vajaan tunnin, sitten 175-200 asteessa vielä kolme tuntia. Lisään tarvittaessa hieman vettä paistamisen aikana ja pidän osan ajasta foliota padan päällä, jos päällimmäiset lihat näyttävät tummuvan ja kuivuvan liikaa.
karjalanpaistiin. Jaa, no jos lihoja on hyvin vähän...
Valkosipulia en ole kokeillut, pitäisköhän?
paistan lihat pannussa 2-3 erässä voissa. Kippaan voideltuun vuokaan, jonne silppuan sekaan sipulia, porkkanaa ja lanttua. Kiehautan lopuksi vettä lihanpaistopannussa ja laitan sitä vuokaan niin paljon että paisti peittyy. Maustetaan suolalla, mustapippurilla ja laakerinlehdellä.
Paistetaan pakkauksen ohjeen mukaan :)
Juuri täsmälleen niin kuin viipurilainen isoäitini minulle opetti, eli uunivuokaan tosi iso köntsä possua ja nautaa; päälle hieman vettä, muutama pippuri, sipulia, annetaan muhia miedossa uunissa tosi kauan niin että on mureaa, ja läskpottiin kastettiin sitten tietenkin perunapiirakkaa. Jotkut tekevät sen niin että lihapalat ovat pikkuriikkisiä; mummoni opetti minulle, että siellä on yksi iso pala possua ja härkää - ei mitään pientä silppua.
paitsi että ensin laitan lihat hetkeksi vuoassa uuniin ihan kuiviltaan, että ruskistuvat pinnalta. Sitten kiehuva vesi ja mausteet ja höysteet ja uuniin muhimaan muutamaksi tunniksi.
Ripaus suolaa riittää, koska kyseinen henkilö laittoi lisäksi 1-2 lihaliemikuutiota ja niissä on suolaa.
otan lihat lämpiämään n. puoli tuntia ennen paistoa, kuorin pari sipulia ja paloittelen muutaman porkkanan. Paistan lihat voissa pannulla sipulin ja yhden valkosipulin kanssa, maustan suolalla, mustapippurilla ja paprikalla. 2 lihaliemikuutiota tai laakerinlehtiä pataan ja muut aineet, vettä niin että sitä on pari senttiä lihojen päällä. Kansi päälle. Koko hoito 225 asteiseen uuniin, tunti sillä, lasketaan 150 asteeseen ja pidetään niin kauan uunissa, että liha on haarukalla hajoavaa. 5-6 tuntia ja valmista on, ei ole hätäilijän hommaa. Välillä lisätään vettä.
ensin pesen lihat, sitten paistan pannulla, sitten pesen. Lisään paljon sipulia, mustapippuria ja suolaa
Vettä niin, että lihat peittyy hyvin. Uunissa noin 100 astetta ja 7-8 tuntia.
Sitten vasta vesi, porkkanat, sipuli, laakerinlehdet, suola ja maustepippuri. Tunti 225 ja sitten miedommassa lämmössä niin kauan kuin jaksaa odottaa :)
ensin pesen lihat, sitten paistan pannulla, sitten pesen. Lisään paljon sipulia, mustapippuria ja suolaa
Vettä niin, että lihat peittyy hyvin. Uunissa noin 100 astetta ja 7-8 tuntia.
Sitten uunivuokaan, porkkanoita sipulia laakerinlehtiä pari kpl, lihaliemi kuutio ja suolaa vähän. Uuniin hautumaan pienellä lämmöllä ,muutaman tunnin.
Paloittelen porkkanat ja sipulit.
Kaikki vuokaan, maustan pippurilla, suolalla ja laakerinlehdillä. Kiehuvaa vettä ja uuniin.
Keitän veden ja lihaliemen pannulla. Laitan Kaikki vuokaan sipulin, maustepippureiden ja laakerinlehden kanssa tunneiski matalaan lämpöön.
Mutta jotenkin niin että lihat uunivuokaan, sekaan vettä, tomaatteja, kokonaisia sipuleita, pippuria, porkkanaa yms.
se sitten uuniin useammaksi tunniksi niine ttä tulee mureeta.
Uunivuokaan lihat, suolaa ja vettä niin, että juuri peittyvät. Sitten vain haudutellaan monta tuntia n. 150 asteessa.
Nämähän ovat niitä kuuluisia koulukuntakysymyksiä, mutta minun mielestäni oikeaan karjalanpaistiin eivät kuulu mitkään juurekset ja laakerinlehdet. Lihakeitto ja muut padat ovat sitten erikseen.
Mä en tykkää käyttää niitä valmiita karjalapaistilihoja vaan ostan palana possua (esim. lapa käy tähän hyvin) ja nautaa. Leikkaan lihat sitten itse vähintään tuplasti sen kokoisiksi kuin nuo valmiiksi leikatut lihat.
uuni 250 astetta, lihat uunivuokaan
kun ruskistuvat käännän ja ruskistan lisää
(ruskistusvaiheessa lihoista irtoaa nestettä)
lisään veden ja suolaa sekä kokonaisia maustepippureita
lasken uunilämmön 120 asteeseen ja annan olla uunissa 6 tuntia tuntia.
Jos käytän kasviksia (sipuli ja porkkana pistän ne siinä vaiheessa kun lihat ovat olleet noin kolme tuntia uunissa ja jatkan haudutusta.
Paisti vaatii makuuntuakseen vähintään 6 tuntia, silloin liemi on kirkasta ja maukasta. Miettikää entisaikaan se paisti on ollut yön yli uunissa.
3-4 tuntia on häpeällisen vähän ja ei siinä ajassa ei vaan hyvää karjalanpaistia synny.
Kokeilkaa ja verratkaa lopputulosta, tulette yllättymään.
Liha täydellisen mureaa! Viimeksi sunnuntaina söimme karjalanpaistia ja muusia, on lastenkin suosikki (ja oli heidän toiveensa).
Joskus teen samoin mutta isolla pannulla liedellä, haudutan hiljalleen kannen alla, aivan yhtä loistavaa.