Tyhmä kysyy: Miten graavilohi tehdään?
Katsoin jo guuglesta.
Suurin ongelmani on, että laitetaanko lohi(filee) ennen maustamista pakkaseen kolmeksi päiväksi (jotta ne mahdolliset loiset kuolevat), vai maustetaanko lohi jo pakkaseen laittaessa?
Muutamassa reseptissä suositellaan, että kala laitettaisiin pakastimeen myös siksi, että sataisiin helpommin viipaleita. Laitetaanko tällöin kala pakkaseen kaksi kertaa?
Kiitos vastauksestasi.
Kommentit (29)
Ilman pakastamistakin. Mä olen pistänyt kyllä, ihan säilyvyyden vuoksi. Luin jostain, että riittäisi ihan kun suolaa, ja heittää pakkaseen, ehtisi suolaantua siinä sitten pakastuessaan ja sulaessaan. Ja ei tietenkään kahteen kertaan.
Pääasia on, että teet tuoreesta lohesta, laitat fileen päälle karkeata merisuolaa, sitten kaksi filettä päällekkäin pakettiin (ei-nahkapuolet vastakkain) jääkaappiin 1-2 päiväksi.
Teen myös usein graavisiikaa. Nypin ensin pois ruodot, laitan päälle karkeaa merisuolaa, hiukan pippuria ja ihan ripauksen sokeria ( se estää kalanpintaa kovettumasta liikaa). Fileet pannaan päällekkäin ja pääle kevyt paino (lautanen yms). Käännetään pari kertaa. n. puolentoist vuorokauden kuluttua voi syödä.
Lohen pintaan merisuolaa, ripaus sokeria. Ja tilliä reilusti. Pippuria tms.
Fileet vastakkain. Tiukasti pakettiin ja astiaan paino päälle.
(kelmua, leivinpaperia, foliota tms)
Jääkaappiin 2 vrk. Välillä kääntäen.
Viipaloin ja pakastan ne mitä ei mene heti käyttöön.
Varsinkin, kun kala pilaantuu helposti niin tuo annospakastus on kätevä.
Näin olen tehnyt jo toistakymmentä vuotta. Ongelmitta.
Suolan lisäksi kannattaa laittaa myös hippunen sokeria
Itse laitan karkeaa merisuolaa pintaan, pikkasen sokeria ja tilliä. Sit paketti pariksi päiväksi jääkaappiin. Jos käyttää myöhemmin niin sitten pakastimeen. Ja missään nimessä ei saa kahteen kertaan pakastaa.
Noita loisia on yleensä järvikaloissa esim. siiassa.
Meillä laitetaan merisuolaa, tilliä, rosepippuria ja salainen ainesosa, mitä en kerro ;) kaikki kehuvat ja resepti pysyy vain suvussa :) Jääkaapissa sen 2 vuorokautta, välillä käännellään, että maut menee tasaiseksi :)
suolataan aina pari palaa kerrallaan lihapuolet vastakkain, sen jälkeen toinen pakasteeseen, toinen syödään ilman pakastusta. Graavikala ei säily kovin pitkään, siksi mieluummin kaksi pienempää palaa kuin yksi iso ja säilytetään toista pakastettuna.
Kalaan laitetaan karkeaa merisuolaa, sokeria (ja pippuria jos haluaa). Tilli laitetaan vasta ennen syöntiä.
Meille kala tulee suoraan tukusta, joten on tuoretta ja laadukasta ja samasta kalasta meillä sushitkin tehdään.
Sisävesikalat tulee käsitellä loisten takia, mutta esim. lohta voi syödä ilman mitään käsittelyä kunhan on tuoretta (esim. sushissa)
Itse laitan merisuolaa ja sokeria (pippuria, katajanmarjoja, konjakkia mauna mukaan) ja jääkaappiin painon alle muutamaksi tunniksi. Ei kannata pitää liian kauan ettei kala kuivu.
Jos pidät esim. yönyli ja vielä pakastat ei kyseessä ole enää graavikala vaan "suolakala" joka on kuiva ja todella suolainen.
Ap lähtee tästä ostelemaan lohta ja sokeria.
Onko se alkoholi maun takia tarpeellinen? Täältä kun ei löydy ei votkaa eikä konjakkia?
Maustan ja suolaan ja annan olla jääkaapissa 2 vuorokautta ja sitten on valmista.
Suolaantumisen ajaksi lohi kannattaa kääriä mahdollisimman ilmatiiviisti.
Loisia ei pitäisi olla, kuin makean veden kalassa. Kasvatetut lohet tulevat merivesialtaista.
Aina ihmettelen miksi tyypit ei osaa googlata? Sieltä löytyy useita ohjeita joka ikiseen kokkailuun. Anteeksi mutta nyt annan siksi kun ärsyttää/huvittaa ohjeen mitä ei pidä noudattaa. Ota se kala ripottele siihen liitupölyä ja kissankarvoja. Ripusta sitten viikoksi vessaan, mieluiten ulkovessaa. Syö sitten jos saatat.
Vierailija kirjoitti:
Aina ihmettelen miksi tyypit ei osaa googlata? Sieltä löytyy useita ohjeita joka ikiseen kokkailuun. Anteeksi mutta nyt annan siksi kun ärsyttää/huvittaa ohjeen mitä ei pidä noudattaa. Ota se kala ripottele siihen liitupölyä ja kissankarvoja. Ripusta sitten viikoksi vessaan, mieluiten ulkovessaa. Syö sitten jos saatat.
Mitäpä jos lukisit kysymyksen uudestaan ...
Vierailija kirjoitti:
Pääasia on, että teet tuoreesta lohesta, laitat fileen päälle karkeata merisuolaa, sitten kaksi filettä päällekkäin pakettiin (ei-nahkapuolet vastakkain) jääkaappiin 1-2 päiväksi.
Karkeaa merisuolaa, tilliä ja jääkaappiin foloissa. Vuorokausi riittää.
Vierailija kirjoitti:
Aina ihmettelen miksi tyypit ei osaa googlata? Sieltä löytyy useita ohjeita joka ikiseen kokkailuun. Anteeksi mutta nyt annan siksi kun ärsyttää/huvittaa ohjeen mitä ei pidä noudattaa. Ota se kala ripottele siihen liitupölyä ja kissankarvoja. Ripusta sitten viikoksi vessaan, mieluiten ulkovessaa. Syö sitten jos saatat.
Ei google toiminut vielä 2012.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Aina ihmettelen miksi tyypit ei osaa googlata? Sieltä löytyy useita ohjeita joka ikiseen kokkailuun. Anteeksi mutta nyt annan siksi kun ärsyttää/huvittaa ohjeen mitä ei pidä noudattaa. Ota se kala ripottele siihen liitupölyä ja kissankarvoja. Ripusta sitten viikoksi vessaan, mieluiten ulkovessaa. Syö sitten jos saatat.
Mitäpä jos lukisit kysymyksen uudestaan ...
Okei luin uudestaan. Edelleen samaa mieltä että avuttomat voisivat koittaa opetella käyttämään hakusanoilla apua ja ohjeita. Mitäpä jos painuisit v.tt..n? Tai tarkemmin ajatellen antaisit avuttomille neuvoja kun näköjään osaat kirjoittaa ja lukea. Nuo kaksi taitoa tekevät sinusta vähintään keskiverto älykkään. Hyödynnä siis lahjakkuuttasi ja auta avuttomia.
Vittu mitä amatöörejä täällä on jos ei tiedä miten graavi lohta laitetaan on parempi jättää tekemättä se.
Ette tee muuta kuin pilaatte hyvää kalaa !
ja silloin tietysti yksi pakastuskerta riittää.
Tilli pitää lisätä vasta pakastamisen jälkeen, jos sitä käyttää, koska se ei kestä jäätymistä vaan menee limaiseksi mössöksi sulaessaan.