Voiko vartaita tehdä uunissa?
Asutaan kerrostalossa. Emme omista grilliä. Mies on töissä juhannuksen yli ja haluaisin tehdä edes vartaita, kun on kuitenkin kesä. Onnistuuko niiden tekeminen uunissa puutikuilla? Mitä vartaisiin kannattaisi laittaa?
Kommentit (12)
[quote author="Vierailija" time="18.06.2015 klo 08:18"]
Asutaan kerrostalossa. Emme omista grilliä. Mies on töissä juhannuksen yli ja haluaisin tehdä edes vartaita, kun on kuitenkin kesä. Onnistuuko niiden tekeminen uunissa puutikuilla? Mitä vartaisiin kannattaisi laittaa?
[/quote]
kiva keli tehdä vartaita kotona puutikuilla:)
[quote author="Vierailija" time="18.06.2015 klo 08:26"]Onnistuu, mutta muutama asia kannattaa ottaa huomioon.
1. Puutikut pitää olla hyvin kasteltu koska muuten palavat uunissa taatusti.
2. Kannattaa käyttää grillivastusta ja vartaan olisi hyvä saada ilmaan. Vartaiden alle kannattaa laittaa uunivuoka paitsi sen vuoksi että eivät ole alustassa kiinni niin jos haluaa voidella grillauskastikkeella ei sotke uunia.
3. Helpoin grillattava on ehdottomasti lohi. Leikkaat vaan pitkän palan lohta ja laitat tikkuun. Kypsyyden kanssakaan ei ole tarkka.
4. Kana ja porsasas pitää tietysti olla kypsää, mutta onnistuu uunissa oikeastaan helpommin kuin grillillä
5. Nauta on helppo, mutta kuivuu helposti.
6. Kasvisvartaitakin voit tehdä mutta minä laittaisin vaan uunivuokaan kasvikset .
[/quote]
Hyvät neuvot. Mutta ehkä kaikki mielummin ilman varrasta
Olen tehnyt monta kertaa vartaita uunissa. Tikkujen liotus ja sitten mitä tahansa vartaaseen ja uuniin kypsymään. Valmis!
Voi ihanaa, kun jaksoit vastata noinkin perusteellisesti! Meillä juhannus taitaa olla pelastettu. Grillivastusta uunissa ei tosin taida olla. On vain peruslämpöasteikko ja ehkä ylä- ja alalämmöt, jos oikein tulkitsen kuvia mutta, jos laittaa alalämmön päälle niin ehkä se muistuttaisi paremmin grillausta.
Auttaisiko lihojen esikypsentäminen vaikka pannulla, jos on pelko, että jää raa'aksi?
[quote author="Vierailija" time="18.06.2015 klo 08:30"]
[quote author="Vierailija" time="18.06.2015 klo 08:26"]Onnistuu, mutta muutama asia kannattaa ottaa huomioon. 1. Puutikut pitää olla hyvin kasteltu koska muuten palavat uunissa taatusti. 2. Kannattaa käyttää grillivastusta ja vartaan olisi hyvä saada ilmaan. Vartaiden alle kannattaa laittaa uunivuoka paitsi sen vuoksi että eivät ole alustassa kiinni niin jos haluaa voidella grillauskastikkeella ei sotke uunia. 3. Helpoin grillattava on ehdottomasti lohi. Leikkaat vaan pitkän palan lohta ja laitat tikkuun. Kypsyyden kanssakaan ei ole tarkka. 4. Kana ja porsasas pitää tietysti olla kypsää, mutta onnistuu uunissa oikeastaan helpommin kuin grillillä 5. Nauta on helppo, mutta kuivuu helposti. 6. Kasvisvartaitakin voit tehdä mutta minä laittaisin vaan uunivuokaan kasvikset . [/quote] Hyvät neuvot. Mutta ehkä kaikki mielummin ilman varrasta
[/quote]
Samaa mieltä, mutta koska puutikkuja haluttiin käyttää niin vastasin siihen :)
itse olen ostanut valmiit vartaat.
laitan niihin sitten jotain vihanneksia ja makkaraa.
[quote author="Vierailija" time="18.06.2015 klo 08:32"]
Voi ihanaa, kun jaksoit vastata noinkin perusteellisesti! Meillä juhannus taitaa olla pelastettu. Grillivastusta uunissa ei tosin taida olla. On vain peruslämpöasteikko ja ehkä ylä- ja alalämmöt, jos oikein tulkitsen kuvia mutta, jos laittaa alalämmön päälle niin ehkä se muistuttaisi paremmin grillausta. Auttaisiko lihojen esikypsentäminen vaikka pannulla, jos on pelko, että jää raa'aksi?
[/quote]
- Käytä ylälämpöä koska silloin voit saada väriäkin lihoihin.
- Aluksi kannattaa käyttää pienempää lämpötilaa ja kun ovat kypsiä niin sitten uuni "täysille" niin saat sen värinkin pintaan.
- esikypsennys on mahdollista, mutta lähinnä hyödyntäisin sitä naudan kanssa. Paistat pinnat kiinni pannulla voissa niin ei kuivu niin helposti. Muun kanssa ei niin väliä ja helpompaa uunissa on tehdä kypsää koska lämpö pysyy halutussa lämpötilassa koko ajan.
Onnistuu! Me tehdään talvellakin joskus vartaita, kun on niin ikävä kesää. Kannattaa tosiaan laittaa uunipelli tai vuoka uunin pohjalle ettei nesteet tahri. Ja ehdottomasti tikkujen hyvä liotus.
Toinen mitä tehdään, on nyytit. Eli samat kamat folioon ja uuniin/grilliin. Kypsennys kestää kauemmin ja perunat/porkkanat (jos haluaa käyttää) pitää keittää kypsiksi ensin. Nyyttiin jotain tuorejuustoa sekaan, aivan mahtavaa. Taidanpa huomenna tehdä...
Katso vielä uudestaan, yleensä uuneissa on grillivastus ellei nyt ihan tosi vanha liesi ole. Sellainen sahakuviollinen ruutu valikossa.
Jos filettä käyttää ei tarvitse esikypsentää olipa elukka mikä tahansa.
Puutikut likoon vaikka yön yli.
Laittaisin tasalämmön jos ei ole grillivastusta ja kypsentäsin uunin keskitason yläpuolella.
Kiitos vielä vinkeistä! Nyyttejä en tullut ajatelleeksikaan, mutta niitähän tosiaan voisi tehdä. Pitääpä tänään käydä ostamassa lisää tavaraa! Yritän vartaiden avulla totuttaa miehen syömään muutakin kuin lihaa ja makkaraa. Jos kaikki on erillään niin suuri todennäköisyys on, että syön yksin kesäkurpitsat, tomaatit, herkkusienet jne. Liedessä ei vaikuta olevan grilliasetuksia. Ei mitään ristikkoa ole. Näillä neuvoilla eiköhän se juhannus ole pulkassa!
Onnistuu, mutta muutama asia kannattaa ottaa huomioon.
1. Puutikut pitää olla hyvin kasteltu koska muuten palavat uunissa taatusti.
2. Kannattaa käyttää grillivastusta ja vartaan olisi hyvä saada ilmaan. Vartaiden alle kannattaa laittaa uunivuoka paitsi sen vuoksi että eivät ole alustassa kiinni niin jos haluaa voidella grillauskastikkeella ei sotke uunia.
3. Helpoin grillattava on ehdottomasti lohi. Leikkaat vaan pitkän palan lohta ja laitat tikkuun. Kypsyyden kanssakaan ei ole tarkka.
4. Kana ja porsasas pitää tietysti olla kypsää, mutta onnistuu uunissa oikeastaan helpommin kuin grillillä
5. Nauta on helppo, mutta kuivuu helposti.
6. Kasvisvartaitakin voit tehdä mutta minä laittaisin vaan uunivuokaan kasvikset .