mitkä ruuat oli teillä tavallisia arkiruokia, kun olit pieni. Mitä muistat
Kommentit (43)
Läskisoossi ja keitetyt perunat
Muussi ja läskisoossi
Valkokastike munilla ja keitetyt perunat
perunat ja ruskeakastike
silakkalaatikko
lihalaatikko
uunipuuroo
perunasoppa
papusoppa
kalasoppa
lanttulaatikko
savusilakat
ryynimakkara
verilätyt
-keitot
(kala, makkara, siskonmakkara, herne, minestrone, kana...)
-sianlihakastike
-sipattikastike
-naudan palapaisti
-porsaankyljykset
-uunilahna
-silkkapihvit
-muitakin kalaruokia naapurin/ oman kalasaaliin mukaan
-uunimakkara
-risotot (jauheliha, makkara)
-seiti joko pannulla tai uunissa paistaen
-jauhelihapullat,-pihvit
Äitini (ja me lapset) taidettiin tehdä aika monipuolisesti ruokaa. Nykyisin syön huomattavasti yksipuolisemmin. Äitini teki perhepäivähoitajana myös hoitolapsilleen kaikkia näitä ruokia. Ja usein lettuja jälkiruuaksi tai sitten köyhiä ritareita.
Verilätyt + puolukkahillo
Makaronilaatikko
Läskisoosi + muusi
Porsaan kyljykset
Makkara- tai lihakeitto
Lihapullat/jauhelihapihvit
Broilerinkoivet
Lauantai-illalla aina pitsaa.
Olen vuosimallia 1977
Kesälomalla saattoi äiti repäistä ja saatiin jauhelihapihviä tai makkaraa. Tai teki jopa pizzan. Leivän päällä oli lauantaita ja ei koskaan kahta sorttia. Tämä siis vuosina 81-88. (muistan tuolta vuodesta 1981 ruuista jo jotain) Yllättäin tuossa 80-luvun lopussa alkoi ruokapolitiikka muuttua: oli limua aina kaapissa, kalliita suolalihoja sai syödä vaikka koko paketin putkeen ilman leipää, kallista pihviä, jätskiä pakastin täynnä jne. Ei oltu enää köyhiä ja kipeitä. Vanhempani ovat köyhistä oloista ja aloittaneet nollasta, nykyään varakkaita. Alkuvuosina olivat nuukia tottumuksesta ja halusivat maksella lainat pois.
yksi kammotus oli ryynimakkarat muusin kera, makkara- ja lihakeitot, verilätyt, sienipihvit, makaronilaatikko, liha- ja maksakastikkeet jne " vanhanajan ruuat" , lihapiirakoitakin äiti joskus teki.
Jauhelihakastike, nakkikeitto, maksalaatikko. Perunaa suosittiin paljon. Suurtalousemännän keittiössä oli aika hyvä perusruokamenu. :)
meillä syötiin stroganoffia, paistettuja muikkuja, verilettuja, maksapihvejä, kaalikääryleitä yms. ja niiden kanssa yleensä ruskeaa kastiketta ja perunamuusia tai keitettyjä perunoita. Lasuuden herkkuruokani oli kesäkeitto ja kaalilaatikko.
Hernekeitto, makaroonilaatikko, kala- ja jauhelihakeitto... Ja jälkkäriksi oli usein marjakiisseliä, johon äiti oli upottanut piparin. :)
Mummolassa saatiin AINA taivaallista riisipuuroa mansikka- tai lakkakiisselillä ja papan pyytämiä ja paistamia silakoita. Niistä antaisin nyt aika paljon, jos vielä saisin maistaa. *Lähettää papalle terveisiä yläkertaan* ;)
Jostain syystä kanasta ei muuten enää nykyään saa niin hyvää kuin se oli silloin lapsena. Vai johtuuko se vain siitä, että pyhäruoan sijaan se on nykyisin arkiruokaa?
Kuinka saatoin unohtaa - makaroonivelli! Mun ja äidin yhteinen himoke. Olen yrittänyt opettaa omia lapsianikin syömään sitä, mutta ei uppoa. Vaikka muuten kyllä makarooni on pop. Outoja lapsia.
Jauhelihakastike, porsaan kyljykset, siskonmakkarakeitto
Ja sunnuntaina aina joko köyhiä ritareita tai pannukakkua jälkkärinä.
Helmivelli ja makaroonivelli täälläkin,ne on sellaisia mitä en oo itse aikuisena koskaan tehnyt,kuten en myöskään jauhemaksapihvejä,täysmaksapihvejä,hernesoppaa isoilla läskin paloilla ja isoilla porkkanan paloilla,suikalelihakastike+keitetyt perunat,pakasteseistä kalasoppaa,oikeaa kanaviillokkia...
itse oon synyt 1979 mutta ekan pizzan söin joskus -90 koulureissussa ja hampurilaisen ekan vasta 1997... meidän pikkupaikkakunnalla ei tollasia saanut ja silloin kun mentiin johonkin niin ei sitä " osannut" käydä mäkkärissä tmv :D
Lasagne tuli koulun ruokalistalle vuonna -89 ja mulla meni 2 VUOTTA vakuuttaa äidilleni,et se on ihan oikeaa RUOKAA :D:D nykyisin se on mun äidin lempparia :)
maitopottu (tavallaan kuin huonosti muussattua perunamuusia ja perunavelliä)
-itse tehty hernekeitto, maksalaatikko, verilätyt
-kanaruoka oli kanasta valmistettu, ei broilerista
-kesäkeitto
-uunikalaa (haukea, lahnaa) tai paistettuja silakoita oli usein
Olen syntynyt 1980 ja me kävimme jo 1980-luvulla säännöllisesti raflassa pizzalla ja jopa kiinalaisessa. Asuimme parin tunnin päässä pk-seudusta pienessä kaupungissa. Lasagnea äiti on tehnyt aina, kävimme vuonna 1988 peräti ulkomailla asti sitä syömässä alkuperämaassaan. Ihan duunareita vanhemmat mulla, mutta ihan ajan tasalla ruokien kanssa. Meksikolaistakin syötiin kauan ennen näitä kaupan valmistuotteita.
ja pizzeriat yleistyivät 90-luvulla. Joten ei mitenkään outoa, jos 80-luvulla ei vielä ole noihin tutustunut pienellä paikkakunnalla. Lasagnekin tuli tosiaan kouluruokailuun vasta 80-90-lukujen taitteessba.
Kavin siella poikaystavani kanssa ja tiedan ajankohdan tarkkaan koska erosin miehestani sina kesana :) ja Carrolls oli eka hampurilaisravintola jossa olin kaynyt.
Mun aiti osasi tehda makaronilaatikkoa niin etta laittoi raa' at makaroonit, ruskistetut jauhelihat + sipulit, ja paljon munamaitoa. Ja aina makaroonit kypsyivat ihan sopivasti ettei jaanyt ylimaaraista maitoa eika tullut liian kuivaa. Eika ikina katsonut mistaan reseptista vaan ihan arviolta laittoi.