Miten ravintolassa toimitaan?
Tiedän, että riippuu ravintolasta... Mutta kertokaa vaikka jonkun tietyn ravintolan tapa. Jos sitten joku muu kertoisi jonkun toisen, niin minä ja muut kaltaiseni ehkä opittaisiin vähän kokonaisuudessaan.
Ja tiedän, että oon ihan vässykkä tämän asian kanssa. En ikinä lapsena päässyt käymään ravintolassa ja myöhemmin ne pari muuta kertaa on tapahtuneet seurueessa jossa joku muu on hoitanut asian, jokin ryhmä ollut kyseessä ja ehkä toimintatapa eroaa. Nyt olen jo ihan aikuinen enkä oikeasti kehtaa mennä niin, että kysyn. Tätä voi olla vaikea ymmärtää jos ei ole näin tynnyrissä kasvanut. :(
Kommentit (26)
Menet ravintolaan sisälle. Sinut joko ohjataan pöytään tai saat itse valita. Valitset listasta mitä haluat. Sitten syöt ja maksat. Ja poistut paikalta
Ei se vaikeaa ole. Tarjoilija joko ohjaa pöytään (jos etukäteen varattu) tai valitset itse. Tarjoilija joko tuo ruokalistan tai se on pöydässä valmiina. Tarjoilija kysyy mitä haluat ja päätöksentekoa on mahdollista siirtää muutamalla minuutilla. Pyydät jotain ja jäät odottamaan. Syöt ja juot, odotat että tarjoilija on lähellä ja hihkaiset tätä tuomaan laskun. Maksat ja poistut.
Tä?
Mennään sisälle, tilataan ruokaa, syödään, maksetaan, poistutaan maha täynnä toivottavasti hyvää ruokaa.
Vierailija kirjoitti:
Siellä tilataan ruoka ja syödään se.
Muista myös maksaa.
Istut pöytään, tarjoilija tuo ruokalistan, valitset ja tilaat ruuan ja kerrot mitä haluat juoda sen kanssa, sitten syöt ja juot ja lopuksi pyydät laskun. Tarjoilija luulatavasti kyselee vielä, haluatko jotain jälkiruokaa ja jos haluat, hän antaa jälkiruokalaskun ja jos et halua, hän tuo pelkän laskun.
Joissakin ravontoloissa ruokailun päätteeksi mennään maksamaan lasku kassalle, mutta silloin olet luultavimmin saanut laskun jo aiemmin pöytään.
Rohkeasti vaan, ravintoloissa ei tarvii etukäteen tietää kaikkia heidän käytäntöjään, tarjoilijat kyllä kertovat.
Kiitos ystävällisistä vastauksistanne! Voiko jotenkin mokata, onko jotain poikkeuksia niin että olisi vaikkapa pitänyt osata mennä johonkin kassalle heti? Tai että olisi pitänyt ymmärtää varata pöytä? Ap
Vierailija kirjoitti:
Ei se vaikeaa ole. Tarjoilija joko ohjaa pöytään (jos etukäteen varattu) tai valitset itse. Tarjoilija joko tuo ruokalistan tai se on pöydässä valmiina. Tarjoilija kysyy mitä haluat ja päätöksentekoa on mahdollista siirtää muutamalla minuutilla. Pyydät jotain ja jäät odottamaan. Syöt ja juot, odotat että tarjoilija on lähellä ja hihkaiset tätä tuomaan laskun. Maksat ja poistut.
Tarjoilija voi ohjata pöytään myös ilman pöytävarausta, jos ravintolassa on pöytiinohjaus. Tämä yleensä ilmoitetaan kyltillä ravintolaan sisään tullessa ("odota tässä pöytiinohjausta" tms).
Kuten huomaa, niin minua myös jännittää uudet tilanteet tosi paljon ja pelkään kovasti tekeväni itsestäni naurunalaisen.. Ap
Vierailija kirjoitti:
Kiitos ystävällisistä vastauksistanne! Voiko jotenkin mokata, onko jotain poikkeuksia niin että olisi vaikkapa pitänyt osata mennä johonkin kassalle heti? Tai että olisi pitänyt ymmärtää varata pöytä? Ap
Suosituimpiin ravintoloihin kannattaa varata pöytä, jos on menossa syömään viikonloppuiltaisin, joihinkin vaaditaan pöytävaraus ihan mihin tahansa aikaan vain (ihan puhtaasti sen takia, jotta ravintolaan mahtuu). Jos sinulla ei ole pöytävarausta, "pahin", mitä sinulle voi tapahtua on, että ravintolasta kerrotaan sen olevan täynnä. Silloin voit kävellä johonkin toiseen ravintolaan kokeilemaan onneasi.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ei se vaikeaa ole. Tarjoilija joko ohjaa pöytään (jos etukäteen varattu) tai valitset itse. Tarjoilija joko tuo ruokalistan tai se on pöydässä valmiina. Tarjoilija kysyy mitä haluat ja päätöksentekoa on mahdollista siirtää muutamalla minuutilla. Pyydät jotain ja jäät odottamaan. Syöt ja juot, odotat että tarjoilija on lähellä ja hihkaiset tätä tuomaan laskun. Maksat ja poistut.
Tarjoilija voi ohjata pöytään myös ilman pöytävarausta, jos ravintolassa on pöytiinohjaus. Tämä yleensä ilmoitetaan kyltillä ravintolaan sisään tullessa ("odota tässä pöytiinohjausta" tms).
Saako tällöin valita pöydän vai onko mentävä siihen pöytään minkä tarjoilija osoittaa? Voiko toivoa vaikka, että voisiko mennä tuonne laitaan?
Hienompiin ja suosituimpiin pitää tehdä pöytävaraus. Useimpiin ei kuitenkaan tarvitse.
Ravintolaan sisään mennessä pöydän saa yleensä vapaasti valita, jos siellä ei ole "Odota pöytiin ohjausta" -kylttiä. Pöytävarauksen ollessa kyseessä tarjoilija kysyy millä nimellä varaus on tehty ja ohjaa pöytään.
Pöydässä tarjoilija tuo ruokalistan, jos sitä ei ole siellä jo valmiina. Monesti on pöydässä on valmiina vain drinkkilista. Viinilistan saa pyytämällä. Sitten kun kaikki ovat päättäneet mitä haluavat niin tarjoilija ottaa tilaukset. Monesti tässä vaiheessa tilataan vain alkuruoka ja pääruoka. Jälkiruuan voi tilata kun pääruoka on syöty. Valmiit monen ruokalajin menut sisältävät kaiken ja se tilataan kerralla.
Ruokaillessa juomia saa lisää kutsumalla tarjoilijan vaikka kättä heiluttelemalla. Monesti tarjoilija käy myös kysymässä tarvitaanko jotain lisää.
Ruokailun jälkeen pyydetään tarjoilijalta lasku. Maksun voi suorittaa myös menemällä kassalle, jos tarjoilijaa ei näy. Tippiä ei Suomessa tarvi lisätä laskuun.
Vierailija kirjoitti:
Kiitos ystävällisistä vastauksistanne! Voiko jotenkin mokata, onko jotain poikkeuksia niin että olisi vaikkapa pitänyt osata mennä johonkin kassalle heti? Tai että olisi pitänyt ymmärtää varata pöytä? Ap
Aina voi kysyä niiltä työntekijöiltä. Eli "maksetaanko teillä kassalle vai pyydänkö lopuksi tuomaan laskun" tai "tilataanko tiskiltä vai tullaanko tilaukset kysymään pöydästä"
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ei se vaikeaa ole. Tarjoilija joko ohjaa pöytään (jos etukäteen varattu) tai valitset itse. Tarjoilija joko tuo ruokalistan tai se on pöydässä valmiina. Tarjoilija kysyy mitä haluat ja päätöksentekoa on mahdollista siirtää muutamalla minuutilla. Pyydät jotain ja jäät odottamaan. Syöt ja juot, odotat että tarjoilija on lähellä ja hihkaiset tätä tuomaan laskun. Maksat ja poistut.
Tarjoilija voi ohjata pöytään myös ilman pöytävarausta, jos ravintolassa on pöytiinohjaus. Tämä yleensä ilmoitetaan kyltillä ravintolaan sisään tullessa ("odota tässä pöytiinohjausta" tms).
Saako tällöin valita pöydän vai onko mentävä siihen pöytään minkä tarjoilija osoittaa? Voiko toivoa vaikka, että voisiko mennä tuonne laitaan?
Jos siellä ravintolassa on reilusti tilaa, voi varmasti ehdottaa paikkaa. Mutta voi olla, että heillä on joku periaate, minkä mukaan ruokailijoita ohjataan pöytiin, esim. sen mukaan, että tarjoilijoiden (heillä on "omat" pöydät) työmäärä pysyisi kontrollissa. Ettei siis yksi juokse pää kolmantena jalkana ja toinen vetää lonkkaa. Riippuu täysin ravintolasta, joissain sitten taas saattavat jopa sanoa, että valitse vain vapaa pöytä. Huom: ei sellaista, jossa on "Varattu"-kyltti pöydällä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kiitos ystävällisistä vastauksistanne! Voiko jotenkin mokata, onko jotain poikkeuksia niin että olisi vaikkapa pitänyt osata mennä johonkin kassalle heti? Tai että olisi pitänyt ymmärtää varata pöytä? Ap
Aina voi kysyä niiltä työntekijöiltä. Eli "maksetaanko teillä kassalle vai pyydänkö lopuksi tuomaan laskun" tai "tilataanko tiskiltä vai tullaanko tilaukset kysymään pöydästä"
Jatkan: joissain paikoissa ruokalistat on pelkästään tiskillä. Nämä ovat lähinnä jotain pieniä pizzerioita / kebabbiloita / etnisiä ravintoloita, jolloin tilaus tehdään tiskillä. Isommissa ravintoloissa on pääsäntöisesti pöytiintarjoilu, eli pöydässä tilataan ja maksetaan ja tarjoilija tulee ruokailijan luokse eikä toisin päin.
Ei ole mitään syytä olla huolissaan, kaikki me opimme eri tavalla ja eri aikoina! Ravintolassa käynnin ei tarvitse olla niin mystistä. Voisin selittää, miten monessa ravintolassa yleensä toimitaan, niin saat käsityksen siitä, mitä odottaa. Tietenkin, kuten sanoit, se vaihtelee paikan mukaan, mutta tässä on peruskaava:
Saapuminen:
Kun saavut ravintolaan, ensimmäinen asia on yleensä vastaanotto. Jos sinulla on varaus, kerrot nimesi, ja tarjoilija ohjaa sinut pöytään. Jos et ole varannut, kysytään, onko pöytiä vapaana. Jos ei ole vapaata pöytää, voit joko odottaa tai valita toisen paikan.
Pöytään istuminen:
Tarjoilija tai henkilökunta usein vie sinut pöytään. Jos sinulla on valinnanvaraa, voit valita, minkälaiseen pöytään haluat istua. Jos ei, annetaan pöytäpaikka, joka on vapaana.
Ruokalista:
Kun olet istuutunut, tarjoilija tuo usein ruokalistan. Voi olla myös erillinen juomalista. Sinulle annetaan aikaa tutustua valikoimaan, ja voit kysyä tarjoilijalta ruokalistan sisällöstä, jos jotain jää epäselväksi.
Tilauksen tekeminen:
Kun olet valmis tilaamaan, tarjoilija tulee ottamaan tilauksesi. Tällöin kerrot, mitä haluat syödä ja juoda. Jos et ole varma, voit kysyä suosituksia tarjoilijalta.
Ruoka ja juomat:
Tilauksen jälkeen tarjoilija tuo ruokasi ja juomasi. Jos tarvitset lisää jotain (esim. suolaa, pippuria, lisukkeita), voit pyytää sitä.
Syöminen:
Kun syöt, rentoudu ja nauti. Jos tarvitset jotain lisää, voit aina pyytää tarjoilijaa. Esimerkiksi jos juomasi on loppu, voi olla hyvä idea ottaa uusi juoma ennen kuin lasi on tyhjä.
Lasku:
Ruokailun jälkeen, kun olet valmis, voit pyytää laskun. Useimmissa paikoissa ei ole mitään ongelmaa, jos haluat pyytää laskun hieman aikaisemmin, jos et jaksa enää odottaa. Lasku voidaan tuoda pöytään tai voit pyytää sitä itse tarjoilijalta.
Maksaminen:
Lasku voi olla joko maksettavissa suoraan pöydässä tai kassalla. Tarjoilija kertoo, miten maksaminen tapahtuu. Voit maksaa käteisellä, kortilla tai joskus myös mobiilimaksuilla, kuten Apple Paylla.
Jätä tippi (jos haluat):
Suomessa tippiä ei ole pakollista jättää, mutta on silti kohteliasta jättää pieni tippi jos palvelu oli erityisen hyvää.
Yksi tärkeä asia on myös, että jos et ole varma jostain asiasta, voit aina kysyä tarjoilijalta. He ovat siellä auttamassa sinua ja varmasti arvostavat, että kysyt, jos jokin ei ole selvää. :)
Ei ole lainkaan vässykkyyttä kysyä, varsinkin jos ei ole aiemmin ollut tottunut ravintolassa käymään. Ravintolassa käynti on oikeastaan aika rentoa ja mukautuu siihen, millainen paikka on kyseessä. Joskus vähän hienommat ravintolat voivat olla muodollisempia, mutta useimmat paikat ovat rentoja ja ymmärtävät, että kaikilla ei ole kokemusta.
Kiitos kovasti vastaajat! Ei se nyt niin vaikealta vaikuta kun vastauksia lukee :) Viikonloppuna siskoni tulee luokseni käymään, hän on minua nuorempi ja asuu vielä kotona, ja aivan yhtä tynnyrissä kasvanut on myös. Ajattelin uskaltautua viemään hänet syömään, ehkä tämä asia olisi sitten helpompi hänelle aikanaan. Jos joku ravintoloita välttelevä äiti tai isä lukee tätä, niin käykää lapsen kanssa edes jonkun kerran ravintolassa, lapsen on tärkeää oppia tällaisia "turhia" asioita myös, niin myöhemmin elämässä ei sitten jännitä muille ihan tavalliset asiat ja tulee varmuutta normaaliin sosiaaliseen elämään muutenkin.
Kiitos vielä kaikille. Ap
Missä kohtaa annetaan tippiä ja paljonko? Keille kaikille sitä annetaan?
Vierailija kirjoitti:
Kiitos kovasti vastaajat! Ei se nyt niin vaikealta vaikuta kun vastauksia lukee :) Viikonloppuna siskoni tulee luokseni käymään, hän on minua nuorempi ja asuu vielä kotona, ja aivan yhtä tynnyrissä kasvanut on myös. Ajattelin uskaltautua viemään hänet syömään, ehkä tämä asia olisi sitten helpompi hänelle aikanaan. Jos joku ravintoloita välttelevä äiti tai isä lukee tätä, niin käykää lapsen kanssa edes jonkun kerran ravintolassa, lapsen on tärkeää oppia tällaisia "turhia" asioita myös, niin myöhemmin elämässä ei sitten jännitä muille ihan tavalliset asiat ja tulee varmuutta normaaliin sosiaaliseen elämään muutenkin.
Kiitos vielä kaikille. Ap
Myös kannattaa tutustua ravintoloiden ruokalistoihin etukäteen, niin tietää vähän mitä on tarjolla + mikä on hintataso. Ne pääruoat kun maksavat skaalalla 11 € jossain etnisessä - 50 € jossain hienossa ravintolassa ja kaikkea siltä väliltä.
Vierailija kirjoitti:
Missä kohtaa annetaan tippiä ja paljonko? Keille kaikille sitä annetaan?
Laskun maksun yhteydessä. Se maksulaite saattaa kysyä haluatko lisätä tipin tai voit sanoa tarjoilijalle, että haluat tipata. Voit jättää myös pöytään, mutta tässä riski että joku epärehellinen nappaa sen. Tarjoilijalle menee ja tippi voi olla noin 5-10 % laskun loppusummasta, mutta määrä vaihtelee asiakkaan omien mieltymysten mukaan. Suomessa tippiä annetaan yleensä vähemmän kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa, mutta jos olet erityisen tyytyväinen, pieni tippi on hyvä tapa arvostaa henkilökunnan työtä.
Siellä tilataan ruoka ja syödään se.