Itsetehdyt suola/maustekurkut? Onko vaikeaa?
Kommentit (60)
Netti täynnä ohjeita valkkaa niistä makuusi sopiva ja semmoinen, jota kommentoitu ja saanut peukkuja.. ihan mitä tahansa ohjeita ei kannata toteuttaa muista myös purkeissa hygienia.
Vierailija kirjoitti:
Aivan mahdotonta, siis ylipääsemättömän vaikeaa laittaa purkkiin kurkkuja, mausteita ja liemi(1l vettä, 1dl suolaa, 1dl etikkaa)
Juu, mutta tuolla tavalla tehtynä ne pitää säilyttää jääkaapissa ja syödä parin viikon sisään.
Botulismia aiheuttava bakteeri voi pesiytyä ja kasvaa, jos purkituksen hygieniataso ei ole vaadittava
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Aivan mahdotonta, siis ylipääsemättömän vaikeaa laittaa purkkiin kurkkuja, mausteita ja liemi(1l vettä, 1dl suolaa, 1dl etikkaa)
Juu, mutta tuolla tavalla tehtynä ne pitää säilyttää jääkaapissa ja syödä parin viikon sisään.
Botulismia aiheuttava bakteeri voi pesiytyä ja kasvaa, jos purkituksen hygieniataso ei ole vaadittava
No sulla on nyt ripulit aina housuissa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Aivan mahdotonta, siis ylipääsemättömän vaikeaa laittaa purkkiin kurkkuja, mausteita ja liemi(1l vettä, 1dl suolaa, 1dl etikkaa)
Juu, mutta tuolla tavalla tehtynä ne pitää säilyttää jääkaapissa ja syödä parin viikon sisään.
Botulismia aiheuttava bakteeri voi pesiytyä ja kasvaa, jos purkituksen hygieniataso ei ole vaadittava
Ois ihan mielenkiintoista tietää kuinka nuo kaupalliset tuotteet edes tehdään. Tietty ne säilöttävät kasvikset sun muut vois kotona keittää, joka tappais niistä kaikki bakteerit, mutta ei niissä sitten olis sitä tuoreen rakennetta mikä kaupassa myytävissä säilykkeissä on
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Aivan mahdotonta, siis ylipääsemättömän vaikeaa laittaa purkkiin kurkkuja, mausteita ja liemi(1l vettä, 1dl suolaa, 1dl etikkaa)
Juu, mutta tuolla tavalla tehtynä ne pitää säilyttää jääkaapissa ja syödä parin viikon sisään.
Botulismia aiheuttava bakteeri voi pesiytyä ja kasvaa, jos purkituksen hygieniataso ei ole vaadittava
No sulla on nyt ripulit aina housuissa.
Ei oo vitsin aihe. Jos et tiennyt niin botulismiin voi kuolla, ja se ei haise/maistu miltään
Onhan se vaikeaa ja syöminen on se vaikein osuus...
Kotitekoisessa säilönnässä pitää huolehtia, että:
- käytetään riittävästi etikkaa,
- pH laskee alle 4,6 (tarkimmat mittaavat pH-mittarilla),
- purkit ja välineet ovat puhtaita ja oikein steriloituja.
Maustekurkut on helppo tehdä. Jos ei halua kiehuttaa lientä ja steriloida purkkeja, niin kannattaa tosiaan säilyttää kurkut viileässä ja syödä parissa viikossa.
Suolakurkut on eri asia kuin maustekurkut, niihin tulee maitohappokäyminen, ja se vaatii enemmän tarkkuutta. Netistä kyllä löytyy hyvin ohjeita.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Aivan mahdotonta, siis ylipääsemättömän vaikeaa laittaa purkkiin kurkkuja, mausteita ja liemi(1l vettä, 1dl suolaa, 1dl etikkaa)
Juu, mutta tuolla tavalla tehtynä ne pitää säilyttää jääkaapissa ja syödä parin viikon sisään.
Botulismia aiheuttava bakteeri voi pesiytyä ja kasvaa, jos purkituksen hygieniataso ei ole vaadittava
Ois ihan mielenkiintoista tietää kuinka nuo kaupalliset tuotteet edes tehdään. Tietty ne säilöttävät kasvikset sun muut vois kotona keittää, joka tappais niistä kaikki bakteerit, mutta ei niissä sitten olis sitä tuoreen rakennetta mikä kaupassa myytävissä säilykkeissä on
Ne kaupalliset kyllä varmaan nimenomaan kiehautetaan siinä vesi-etikka-liuoksessa ja purkitetaan steriloituihin astioihin tavaran vielä ollessa kuumaa. Joka jäähtyessä aiheuttaa myös purkkeihin sen alipaineen
Vierailija kirjoitti:
Maustekurkut on helppo tehdä. Jos ei halua kiehuttaa lientä ja steriloida purkkeja, niin kannattaa tosiaan säilyttää kurkut viileässä ja syödä parissa viikossa.
Suolakurkut on eri asia kuin maustekurkut, niihin tulee maitohappokäyminen, ja se vaatii enemmän tarkkuutta. Netistä kyllä löytyy hyvin ohjeita.
Maustekurkkujen liemessä on sokeria, suolakurkkujen liemessä ei ole. Molempia voidaan valmistaa sekä hapattamalla että etikkaan säilömällä. Suolakurkku ei aina ole hapankurkku eikä hapankurkku ole aina suolakurkku.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Aivan mahdotonta, siis ylipääsemättömän vaikeaa laittaa purkkiin kurkkuja, mausteita ja liemi(1l vettä, 1dl suolaa, 1dl etikkaa)
Juu, mutta tuolla tavalla tehtynä ne pitää säilyttää jääkaapissa ja syödä parin viikon sisään.
Botulismia aiheuttava bakteeri voi pesiytyä ja kasvaa, jos purkituksen hygieniataso ei ole vaadittava
Ois ihan mielenkiintoista tietää kuinka nuo kaupalliset tuotteet edes tehdään. Tietty ne säilöttävät kasvikset sun muut vois kotona keittää, joka tappais niistä kaikki bakteerit, mutta ei niissä sitten olis sitä tuoreen rakennetta mikä kaupassa myytävissä säilykkeissä on
Kotioloissa kannattaa pestä kurkut hyvin ja kiehauttaa liemen ainekset. Purkit kannattaa ensin pestä ja sitten kuumentaa uunissa, kannet kannattaa kiehuttaa. Käsittelyn ajaksi kertakäyttökäsineet käteen ja työkaluiksi metalliset, puhtaat pihdit tai pari metallihaarukkaa. Voi myös käyttää kurkunsäilötettä, esim. Saarioisten Hillox on kotimainen, siinä on mukana suola ja mausteet ja lisäksi natriumbentsoaattia säilöntäaineena.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Aivan mahdotonta, siis ylipääsemättömän vaikeaa laittaa purkkiin kurkkuja, mausteita ja liemi(1l vettä, 1dl suolaa, 1dl etikkaa)
Juu, mutta tuolla tavalla tehtynä ne pitää säilyttää jääkaapissa ja syödä parin viikon sisään.
Botulismia aiheuttava bakteeri voi pesiytyä ja kasvaa, jos purkituksen hygieniataso ei ole vaadittava
Hyi h...
Tässä syy, miksi en tykkää kotona tehdyistä öööhh-valmisteista. Jotain sinnepäin ja arveluttavia.
Vierailija kirjoitti:
Maustekurkut on helppo tehdä. Jos ei halua kiehuttaa lientä ja steriloida purkkeja, niin kannattaa tosiaan säilyttää kurkut viileässä ja syödä parissa viikossa.
Suolakurkut on eri asia kuin maustekurkut, niihin tulee maitohappokäyminen, ja se vaatii enemmän tarkkuutta. Netistä kyllä löytyy hyvin ohjeita.
Se pelkkä liemen kiehauttaminen tuskin riittää, jos kaadat huoneenlämpöisiin purkkeihin ja vihanneksiin niin se lämpötila laskee siitä aika piankin reilusti alle sadan asteen. Näemmä nuo botulismia aiheuttava bakteeri vaatii jopa yli 120C lämpötilat kuollakseen, eli ollakseen täysin varma pitäs kuumentaa painekeittimessä. Sillä tavalla ne varmaan kaupallisissa tuotteissa tehdään
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Maustekurkut on helppo tehdä. Jos ei halua kiehuttaa lientä ja steriloida purkkeja, niin kannattaa tosiaan säilyttää kurkut viileässä ja syödä parissa viikossa.
Suolakurkut on eri asia kuin maustekurkut, niihin tulee maitohappokäyminen, ja se vaatii enemmän tarkkuutta. Netistä kyllä löytyy hyvin ohjeita.
Maustekurkkujen liemessä on sokeria, suolakurkkujen liemessä ei ole. Molempia voidaan valmistaa sekä hapattamalla että etikkaan säilömällä. Suolakurkku ei aina ole hapankurkku eikä hapankurkku ole aina suolakurkku.
Tuo oli minulle uutta. Olen kyllä laittanut hapatettaviin suolakurkkuihin mausteeksi mm. valkosipulia, piparjuurta tai mustaherukanlehtiä, eri vuosina vähän eri mausteita, mutta koskaan en ole laittanut sokeria. Maustekurkkuihin sen sijaan olen aina laittanut suolaa, sokeria, etikkaa ja mausteita.
Mutta ettäkö maustekurkkujakin voisi valmistaa myös ilman etikkaa, hapattamalla? Mistä saisi ohjeen?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Maustekurkut on helppo tehdä. Jos ei halua kiehuttaa lientä ja steriloida purkkeja, niin kannattaa tosiaan säilyttää kurkut viileässä ja syödä parissa viikossa.
Suolakurkut on eri asia kuin maustekurkut, niihin tulee maitohappokäyminen, ja se vaatii enemmän tarkkuutta. Netistä kyllä löytyy hyvin ohjeita.
Se pelkkä liemen kiehauttaminen tuskin riittää, jos kaadat huoneenlämpöisiin purkkeihin ja vihanneksiin niin se lämpötila laskee siitä aika piankin reilusti alle sadan asteen. Näemmä nuo botulismia aiheuttava bakteeri vaatii jopa yli 120C lämpötilat kuollakseen, eli ollakseen täysin varma pitäs kuumentaa painekeittimessä. Sillä tavalla ne varmaan kaupallisissa tuotteissa tehdään
Uuni 150 astetta, toimii hyvin. Ei tarvitse painekeitintä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Maustekurkut on helppo tehdä. Jos ei halua kiehuttaa lientä ja steriloida purkkeja, niin kannattaa tosiaan säilyttää kurkut viileässä ja syödä parissa viikossa.
Suolakurkut on eri asia kuin maustekurkut, niihin tulee maitohappokäyminen, ja se vaatii enemmän tarkkuutta. Netistä kyllä löytyy hyvin ohjeita.
Se pelkkä liemen kiehauttaminen tuskin riittää, jos kaadat huoneenlämpöisiin purkkeihin ja vihanneksiin niin se lämpötila laskee siitä aika piankin reilusti alle sadan asteen. Näemmä nuo botulismia aiheuttava bakteeri vaatii jopa yli 120C lämpötilat kuollakseen, eli ollakseen täysin varma pitäs kuumentaa painekeittimessä. Sillä tavalla ne varmaan kaupallisissa tuotteissa tehdään
Kas kun meitä ikäihmisiä on elossa sankat joukot. Ennen esim. maataloissa kuten kotonani säilöttiin valtavat määrät maustekurkkua ihan puusaaveihin, paljon tilliä ja mustan viinimarjapensaan lehtiä joukkoon, tietty suolaa ja etikkaa sekä sokeria jotka kuumennettiin padassa. Hyviä kurkkuja sit syötiin koko talven eikä kukaan sairastunut tuntemattomiin tauteihin. Itse säilön kurkkuja siivuina lasipurkkeihin - tietty lasipurkit tiskikoneessa pesty ja ovat kuumia kun ne täytän ja liemet päälle. Kellarissa säilytän. On tässä ainakin 40 vuotta mennyt näin tehden ja kaikki olemme syöneet sairastumatta ja kuolematta.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Maustekurkut on helppo tehdä. Jos ei halua kiehuttaa lientä ja steriloida purkkeja, niin kannattaa tosiaan säilyttää kurkut viileässä ja syödä parissa viikossa.
Suolakurkut on eri asia kuin maustekurkut, niihin tulee maitohappokäyminen, ja se vaatii enemmän tarkkuutta. Netistä kyllä löytyy hyvin ohjeita.
Se pelkkä liemen kiehauttaminen tuskin riittää, jos kaadat huoneenlämpöisiin purkkeihin ja vihanneksiin niin se lämpötila laskee siitä aika piankin reilusti alle sadan asteen. Näemmä nuo botulismia aiheuttava bakteeri vaatii jopa yli 120C lämpötilat kuollakseen, eli ollakseen täysin varma pitäs kuumentaa painekeittimessä. Sillä tavalla ne varmaan kaupallisissa tuotteissa tehdään
Kas kun meitä ikäihmisiä on elossa sankat joukot. Ennen esim. maataloissa kuten kotonani säilöttiin valtavat määrät maustekurkkua ihan puusaaveihin, paljon tilliä ja mustan viinimarjapensaan lehtiä joukkoon, tietty suolaa ja etikkaa sekä sokeria jotka kuumennettiin padassa. Hyviä kurkkuja sit syötiin koko talven eikä kukaan sairastunut tuntemattomiin tauteihin. Itse säilön kurkkuja siivuina lasipurkkeihin - tietty lasipurkit tiskikoneessa pesty ja ovat kuumia kun ne täytän ja liemet päälle. Kellarissa säilytän. On tässä ainakin 40 vuotta mennyt näin tehden ja kaikki olemme syöneet sairastumatta ja kuolematta.
Turvavöitäkin ruvettiin käyttämään vasta 80-luvulla. Pitäskö niistä siis luopua, kun ikäihmisiä on elossa sankat joukot
Ihan aluksi, päättäkää keskustellaanko nyt hapankurkuista, suolakurkuista vai maustekurkuista. Peruspikkelöinnit jätetään nyt väliin.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Maustekurkut on helppo tehdä. Jos ei halua kiehuttaa lientä ja steriloida purkkeja, niin kannattaa tosiaan säilyttää kurkut viileässä ja syödä parissa viikossa.
Suolakurkut on eri asia kuin maustekurkut, niihin tulee maitohappokäyminen, ja se vaatii enemmän tarkkuutta. Netistä kyllä löytyy hyvin ohjeita.
Se pelkkä liemen kiehauttaminen tuskin riittää, jos kaadat huoneenlämpöisiin purkkeihin ja vihanneksiin niin se lämpötila laskee siitä aika piankin reilusti alle sadan asteen. Näemmä nuo botulismia aiheuttava bakteeri vaatii jopa yli 120C lämpötilat kuollakseen, eli ollakseen täysin varma pitäs kuumentaa painekeittimessä. Sillä tavalla ne varmaan kaupallisissa tuotteissa tehdään
Uuni 150 astetta, toimii hyvin. Ei tarvitse painekeitintä.
Aika kauan saat pitää että sen purkin sisällön lämpötila nousee samaan mitä uunin
Aivan mahdotonta, siis ylipääsemättömän vaikeaa laittaa purkkiin kurkkuja, mausteita ja liemi(1l vettä, 1dl suolaa, 1dl etikkaa)