Ylppärijuhliin tarjoilu keliakiaakikolle. Riittääkö ihan perus siisteys keittiössä, voiko käyttää samaa sokeria ja margariinia?
Tarvitseeko ostaa kaikesta uudet pakkaukset vai voiko käyttää samoja kuin muissa tarjoiluissa, jos on käytetty puhtaita astioita leivonnassa? Kuinka tarkkaa se on?
Kommentit (57)
Osta suoraan kaupasta jotain. Puhtaus riippuu ihan keliaakikosta. Jotkut saavat vatsanväänteitä jo jauhopölystä, eli jos tilassa on tehty gluteenillisia leipomuksia.
Puhtaat astiat ja jauhot erillään tavallisista ja gluteenittomiin käytettävät kaapissa kunbteet tavallisia niin ihan ok. Älä leikkaa voita jauhoisella veitsellä muutenkaan. Itse teen gluteenittomat ensin ja pistän suojattuna syrjään kaappiin tai jääkaappiin ennen kuin aloitan muut.
Paras ratkaisu on että poikkeavat tuovat omat eväät mukanaan ja muut normaalit syövät mitä onkaan leivottu.
Tekee ensin gluteenittomat ja sitten muut. Laittaa ne gluteenittomat sivuun. Mahdollisuuksien mukaan käyttää avaamattomia. Puhtaat välineet ja tasot.
On hyvin tarkkaa. Ja ethän leivo samalla niitä tavallisia leipomuksia, jolloin ilmassa ja pinnoilla on jauhopölyä.
Leivänpäällislevite on syytä olla eri pakkaus, moni ottaa samalla veitsellä levitettä useamman kerran voidellessaan, jolloin sinne kulkeutuu pieniä muruja.
Suurin moka monella on käyttää tavallisia korppujauhoja vuoan jauhottamiseen.
Suosittelen ostamaan Daim-kakun ja jotain muuta valmista, niin keliaakikkokin uskaltautuu syömään, moni ei luota tee-se-itse kokkeihin.
Vierailija kirjoitti:
Osta suoraan kaupasta jotain. Puhtaus riippuu ihan keliaakikosta. Jotkut saavat vatsanväänteitä jo jauhopölystä, eli jos tilassa on tehty gluteenillisia leipomuksia.
Mä en luota edes kaupan kaikkiin. Osalla ei löydy mitään tietoa miten heillä gluteenittomat tehdään. Esim. Riitan herkulla niitä vain ilmestyi kauppoihin mutta erillistä tietoa vslmistuspaikasta ei löydy.
Eri rasvapurkki on töissä ettei samalla veitsellä oteta jolla voidellaan tavallinen leipä.
Jos ja kun keliaa sairastavia vieraiden joukossa on, niin en ala itse leipoa. Konditoriat ja kaupat tekevät homman paremmin ja turvallisemmin.
Vierailija kirjoitti:
Voi käyttää samaa, on tarkkaa kyllä, mutta kunhan ei pidä sitä avonaista voipakettia/sokeripussia pöydällä kun pöllyttää vehnäjauhoja, ja tietysti ottaa aina puhtaalla veitsellä tai mitalla.
Jos on edellisellä kerralla jo pöläytellyt tai ottanut samalla mitalla, niin ei niitä voi käyttää.
Sama provo puhuu ensin otsikossa kananamunista ja nyt sitten keliakiaakikosta.
Jollekin ruokaprovot on sydämenasia.
Kannattaa kysyä vieraalta. Jotkut ovat tosiaan niin herkkiä, ettei saisi olla yhtään edes pienintä määrää gluteenillista jauhopölyäkään. Sen takiahan joissain kaupasta ostettavissa tuotteissa on ne merkinnät "Saattaa sisältää pieniä määriä...", että tehtaassa voi olla riski, että allergisoivan aineen jäämiä on päätynyt laitteista tuotteeseen. Valtaosa keliaakikoista ei kuitenkaan ole ihan noin herkkiä, joten kysyä sun tarvitsee.
Suurin osa kaupankin tuotteista ovat, saattaa sisältää tuotteita. Eli tehdään samoilla linjastoilla kuin muutkin.
Jos teet itse niin ole vaan tarkka ja älä loukkaannu, jos vieras ei halua syödä. Pääasia, että olet muistanut ja tarjoat jotain gluteenitonta.
Samaa sokeripussia ja margariinia käyttäessä on huomioitava, että lusikat tai veitset eivät ole olleet kosketuksissa tavallisiin jauhoihin ja vieneet ko. tarvikkeisiin jauhoja. Lisäksi huomioitava, että korppujauhoja ei voi käyttää vuoan "jauhoitukseen".
Kolmonen vastaa vielä että gluteenittomien voin otan puhtaasta paketista jis en sitten tee maidottomia leivontamargariinilla jota ei leipiin edes käytetä.
Moni sanoo että tein sitä ja tätä eikä näkynyt oireita. Ei ne oireet heti tule ja kaikilla ei näkyviä oireita edes tule. Kipu ei näy.
Minäkin ostaisin varmuuden vuoksi gluteenittomat valmiina leipomosta. Muussa tapauksessa mm. ostaisin oman paketin margariinia keliaakikon leiville.
Vierailija kirjoitti:
Suurin osa kaupankin tuotteista ovat, saattaa sisältää tuotteita. Eli tehdään samoilla linjastoilla kuin muutkin.
Jos teet itse niin ole vaan tarkka ja älä loukkaannu, jos vieras ei halua syödä. Pääasia, että olet muistanut ja tarjoat jotain gluteenitonta.
Gluteenittomille leivonnaisille itse asiassa on usein ihan kokonaan omat leipomonsa, joissa niitä tehdään. Saattaa sisältää -tuotteet on yleensä pähkinöitä tms.
Vierailija kirjoitti:
Paras ratkaisu on että poikkeavat tuovat omat eväät mukanaan ja muut normaalit syövät mitä onkaan leivottu.
Parasta on että poikkeavat eivät mene ollenkaan. Säästyy hitokseen rahaa, ei tarvitse ostaa lahjaa tai antaa rahaa ylioppilaalle. Tekee kotona omat eväät ja syö ne kotona.
Vierailija kirjoitti:
Kannattaa kysyä vieraalta. Jotkut ovat tosiaan niin herkkiä, ettei saisi olla yhtään edes pienintä määrää gluteenillista jauhopölyäkään. Sen takiahan joissain kaupasta ostettavissa tuotteissa on ne merkinnät "Saattaa sisältää pieniä määriä...", että tehtaassa voi olla riski, että allergisoivan aineen jäämiä on päätynyt laitteista tuotteeseen. Valtaosa keliaakikoista ei kuitenkaan ole ihan noin herkkiä, joten kysyä sun tarvitsee.
Keliaakikolle se pienikin määrä on pahaksi. Älä sotke muuten gluteenitonta ruokavaliota noudattaviin, joilla se pieni määrä ei haittaa.
Voi käyttää samaa, on tarkkaa kyllä, mutta kunhan ei pidä sitä avonaista voipakettia/sokeripussia pöydällä kun pöllyttää vehnäjauhoja, ja tietysti ottaa aina puhtaalla veitsellä tai mitalla.