Miten karjalanpiirakka voi olla suomalainen perinneruoka, jos se sisältää riisiä?
Selittäkää mulle. Siis eihän riisiä kasva Suomessa tai sen koommin nykyisessä Venäjän karjalassakaan. Tai ehkä jossain yliopiston kasvitieteellisessä kokeessa voi kasvaa.
Kommentit (96)
Ennen vanhaan käytettiin perunaa ja lanttua täytteenä
Riisi kulkeutui Eurooppaan jo 300-luvulla eKr.
Ruotsalaiset lihapullat ja kaalikääryleet on nekin oikeasti Turkista lähtöisin.
Italialainen pizza? Tomaatti ei ole Eurooppalainen vaan Amerikkalainen kasvi! Spagetti? Kiinalaisia nuudeleita.
Olen käsittänyt että ohra oli alkuperäinen täyte. Ohrapuuro on ollut vanha suomalainen juhlaruoka ja suomen vanhin viljelty vilja.
Tattari on vanha viljakasvi myös. Ruis on tullut keskiajalla ja vehnä vielä myöhemmin. Kaurasta en tiedä.
🇺🇦🇮🇱
Riisiä ollut Suomessa saatavilla 1600-luvulta lähtien. Alunperin karjalanpiirakassa lienee käytetyn ohraa, minkä riisi sittemmin korvannut.
Riisiä on syöty Suomessa tuhat vuotta aikaisemmin kuin perunaa.
Se onkin karjalanpiirakka ei suomenpiirakka! Suomalaiset varastanut sen karjalalaisilta!
Siten, että alun perin niihin käytettiin ohraa.
Kun riisiä alkoi saada, sitä pidettiin hienompana, joten juhliin alettiin tehdä piirakat riisipuurotäytteellä. Arkisin käytettiin edelleen ohraa, tai perunaa.
Kuivattu riisi on paljon käytännöllisempi kaupparavara kuin tuoreet kasvikset, kala tai liha. Ihmiset on jo kivikaudella käyneet kauppaa tuhansien kilometrien päähän.
Vierailija kirjoitti:
Riisiä ollut Suomessa saatavilla 1600-luvulta lähtien. Alunperin karjalanpiirakassa lienee käytetyn ohraa, minkä riisi sittemmin korvannut.
Kyllä täällä Pohjois-Karjalassa saa edelleen ohrapiirakoitakin.
Vierailija kirjoitti:
Ruotsalaiset lihapullat ja kaalikääryleet on nekin oikeasti Turkista lähtöisin.
Italialainen pizza? Tomaatti ei ole Eurooppalainen vaan Amerikkalainen kasvi! Spagetti? Kiinalaisia nuudeleita.
Erona noissa on, että Suomessa ei kasvateta riisiä.
Vierailija kirjoitti:
Siten, että alun perin niihin käytettiin ohraa.
Kun riisiä alkoi saada, sitä pidettiin hienompana, joten juhliin alettiin tehdä piirakat riisipuurotäytteellä. Arkisin käytettiin edelleen ohraa, tai perunaa.
Hauskaa, että näin ajateltiin, kun minusta perunapiirakka on paljon paremman makuinen.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Siten, että alun perin niihin käytettiin ohraa.
Kun riisiä alkoi saada, sitä pidettiin hienompana, joten juhliin alettiin tehdä piirakat riisipuurotäytteellä. Arkisin käytettiin edelleen ohraa, tai perunaa.
Hauskaa, että näin ajateltiin, kun minusta perunapiirakka on paljon paremman makuinen.
Peruna ei ole yhtään sen suomalaisempi. Sehän on Etelä-Amerikkalainen kasvi joka oli pitkään täällä täysin tuntematon.
Mites riisipuuro?
Missä sitä viljellään?
Vierailija kirjoitti:
Mites riisipuuro?
Missä sitä viljellään?
Riisipuuropuussa, tietysti
Sato niitetään erityisellä puuroviikatteella syyskuun alussa. Kerätään isoihin pajukoreihin ja säilötään talven varalle.
Noita piirakoita on kyllä tehty ohra-sekä perunatäytteelläkin.
Riisi tuli muotiin vasta kun sitä alettiin kunnolla laivoissa tuoda Suomeen.
Aluksi riisiä ostivat vain varakkaat ihmiset. Kun hinta aleni, riisi tuli tavallisenkin mökin pöytään.
Sama juttuhan se oli sokerin kanssa.
Riisiä viljeltiin jo keskiajalla Kannaksella.