Suomalainen broilerinliha - miksi se on yleensä kuivaa/sitkeää?
Kyse ei ole kypsennystavasta, siitä olen varma.
Ostan vain suurikokoista, mahdollisimman rasvaista broileria (yleensä paistileikettä), koska se on lihan laadun (maku, mureus) kannalta lupaavinta. Mutta tämäkään ei aina takaa haluamaani laatua.
Tietääkö joku, miksi broileri Suomessa on joskus erittäin mureaa, mutta yleensä kuivaa tai jopa sitkeää?
Suomalainen naudanliha on sitkeää, koska se tulee yleensä lypsylehmistä, jotka eivät varsinaisesti sovi lihantuotantoon. Broilerin sitkeyttä en kuitenkaan ymmärrä.
Kommentit (119)
Naapurin Maalaiskana vastasi tähän ongelmaan uudella rehulla, mutta nyt samalla nimellä myydään eri tuottajien tuottamaa lihaa, eikä laatu ole enää samaa, kuin mitä se aluksi oli.
Vierailija kirjoitti:
Et vaan osaa.
Tämä. Ap ei osaa.
Varmasti paistat väärin, jos sitkeää
Maku on ok. Laitoin lihaliemeen (4 paistileikettä vähässä keitinvedessä) pestyä ex-Uncle Ben -Jasmiinirisiä, ja kun riisi oli hautunut, lisäsin vähän soijakastiketta, broilerimaustetta, ja meijerivoita.
Mutta on tää liha parempaakin ollut! Laatu heikentynyt ehkä vuodessa, parissa. Rehu heikkolaatuisempaa, kiin ennen??
AP, kyllä, kyse on siitä, että et osaa kypsentää sitä.
Vierailija kirjoitti:
Varmasti paistat väärin, jos sitkeää
Tiedän sitkeyden jo ennen, kuin on kypsää.
Naudan- tai possunlihasta tiedän painelemalla (lihaan täytyy jäädä lommo, kun lihaa on painanut sormella) mutta broilerista en tiedä, ennen kuin olen ostanut tuotteen ja avanut pakkauksen.
Hähää! Tiedän sitkeyden jo raa'sta lihasta!
Uncle Ben is gone (shame, shame...) -> ex-Uncle Ben.
Riisi on nyt parempaa, kuin liha.
Laitoin äsken uuniin pussissa jossa tilkka vettä, voita ja mausteet. Ei ole kuivaa eikä sitkeää. Useimmiten uunivuokaan kermaan upotettuna ja höysteet... Namm..
Vierailija kirjoitti:
Uncle Ben is gone (shame, shame...) -> ex-Uncle Ben.
Eloveenakin. Se vitaalinen, tähyilevä, vaalea nainen ehkä loukkasi väestönvaihdoksen ideologiaa. Aivan kuin kaurapelto olisi muka hänen, ja symbolisesti kaikki maa hänen - mokoma! Ja vielä kansallispuvussa?!
Vierailija kirjoitti:
Laitoin äsken uuniin pussissa jossa tilkka vettä, voita ja mausteet. Ei ole kuivaa eikä sitkeää. Useimmiten uunivuokaan kermaan upotettuna ja höysteet... Namm..
Mikä tuote?
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Uncle Ben is gone (shame, shame...) -> ex-Uncle Ben.
Eloveenakin. Se vitaalinen, tähyilevä, vaalea nainen ehkä loukkasi väestönvaihdoksen ideologiaa. Aivan kuin kaurapelto olisi muka hänen, ja symbolisesti kaikki maa hänen - mokoma! Ja vielä kansallispuvussa?!
_Ketä hän oikein luulee olevansa?_
Vierailija kirjoitti:
AP, kyllä, kyse on siitä, että et osaa kypsentää sitä.
Kuinka sinä onnistut?
Verrattuna täsmälleen mihin? Broilerinlihaan ravintolassa, ulkomailla, muiden kuin sinun kokkaamaasi verrattuna? Jos on noin varma osaamisestaan, niin tuo kysymys on turha, eikö totta? Tokihan ne kanat ovat ihan samoja joka paikassa, liha ihan samaa jne. eikö totta. Menehän vaikkapa johonkin Kebab-ravintolaan joka tarjoilee sinulle kanan rintafile-annoksen, ja lyön vaikka vetoa, ettet ole kotona koskaan saanut yhtä mehukasta rintafilettä. Miksi? Siksi, että he paistavat sitä vähimmän mahdollisen ajan, sinä varmuuden vuoksi vähän yli, koska salmonellaa jne. mitä kotimaisissa kanoissa ei edes ole..
Suomessa hormoonien syöttäminen (nopeasti kasvava, murea lihas) on tietääkseni kielletty.
Mutta oikealla rehulla, ja oikealla käsittelyllä teuraaksi kuljettamisella (ei turhaa stressiä, janoa, kipua) liha kehittyy mureana, ja myös säilyy mureana. Miksi tämä ei kuitenkaan toteudu? Onko rehu liian matalaenergiapitoista?
Uppis kirjoitti:
Verrattuna täsmälleen mihin? Broilerinlihaan ravintolassa, ulkomailla, muiden kuin sinun kokkaamaasi verrattuna? Jos on noin varma osaamisestaan, niin tuo kysymys on turha, eikö totta? Tokihan ne kanat ovat ihan samoja joka paikassa, liha ihan samaa jne. eikö totta. Menehän vaikkapa johonkin Kebab-ravintolaan joka tarjoilee sinulle kanan rintafile-annoksen, ja lyön vaikka vetoa, ettet ole kotona koskaan saanut yhtä mehukasta rintafilettä. Miksi? Siksi, että he paistavat sitä vähimmän mahdollisen ajan, sinä varmuuden vuoksi vähän yli, koska salmonellaa jne. mitä kotimaisissa kanoissa ei edes ole..
Verrattuna Suomessa myytävään broilerinlihaan - ihan samanmerkkiseenkin, eri tuotantoerien väliseen.
Ulkomailla broileri on aina mureaa, mutta saattaa olla myös "vetistä" ja mautonta.
Mä syön broilerin paistileikkeet joskus veri- ym. nesteitä tursuavana. Kun on nälkä, ja aloitan syömisen niin pian kuin mahdollista. Yksin asuvana ei tarvitse niinkään välittää hyvistä tavoista.
Jos on sitkeää, en jatka kypsennystä. Heitän tuotteen roskiin, enkä osta enää saman tuottajan tuottamaa, ainakaan pitkään aikaan.
Jos siitä tulee paistettaessa liian sitkeä niin vika on kokissa ja taidoissa eikä broilerissa sillä paistat broilerin liian kuivaksi.
Et vaan osaa.