Kannattaako hankkia valurautapata?
Olen suunnitellut valurautapadan hankkimista. Ruokablogeja lukiessa niissä vilahtelee pataleivät, lihamuhennokset, karjalanpaistit ja ties mitkä. Kaikki muut paitsi pataleipä onnistunee (?) tavallisessa kattilassa. Onko tuo pata miten hankala ylläpidettävä rasvauksineen kaikkineen? Eikö se ruokaöljy, jolla pataa hoidetaan pilaannu huoneenlämmössä muutamassa päivässä ja kosteassa jääkaapissakaan pataa ei voi säilyttää ruostumisen takia.
Kommentit (50)
Kannattaa, saat siitä rautaa vereen.
Saat parhaan läskisoosin tuolla padalla.
Siitä voi irrota rautaa? Ellei sisällä ole joku suojaus. Kattilassakin voi hauduttaa jotain nesteessä hellalla tai korkea vuoka karjalanpaistille uuniin. Muurinpohjapannu on ollut letuille.
Vierailija kirjoitti:
Hommaa emaloitu pata, paljon helppohoitoisempi.
Kumpaako ajattelit suositella - matta- vai väriemaloitua? Itse karsastan emalivehkeitä niiden "omituisten" paisto-ominaisuuksien vuoksi. Saattaa olla, että käytän liikaa lämpöä? Mitenkä vanhojen emaloitujen patojen laita, kun ne ovat pääsääntöisesti krakellituneita, irtoaako niistä mahdollisesti emalisiruja ruokaan? Myrkyllistähän sieltä ei irtoa, mutta se sirpalevaara... Rautapatoja on kaapissa useita.
T: ei ap
Emalipadassa onnistuu myös pataleipä ja onnistuu se myös valurautapadassa. Emali pata on helpompi pitää puhtaana.
Riippuu paljonko sä oikeasti teet ruokaa esim kuukaudessa. Tulisko sitä sitten käytettyä?
Itsehän annoin valuraudat eteenpäin, kun olivat niin raskaita käyttää. Tosiaan hankin kolme erilaista emaloitua pataa tilalle. Dutch-oven.
En käyttäisi risoja emaliastioita.
Vaikka teen paljon pataruokia, en ikinä enää mitään valurautaa kotiini tuo edes koristeeksi. Joo kehutaan että on helppo hoitoinen kun ei pidä pestä vain pyyhkäistä, mutta itse pesen aina padatkin.
No ei sit tuu mieleen nää nykyaikaset patamateriaalit, yhdistelmiä riittää.
Et ehkälöydä halpahallista, mutta upean olosia uutuuksia oli ruokamessut täynnä, harmitti kun viimeksi olin messuilla olin turhan saita, olisin voinut pari kolme sataa enempi satsata pataan, ostin valurauta sellasen ja kadun.
Ovat älyttömän painavia. Tuollainen 8 hengen pataruoka-annos on todella painava ja hankala nostaa uunista tarjolle. Mullakin lähti rautapata eteenpäin.
Jos jaksat hoitaa sitä niin ehdottomasti, muutoin - älä missään nimessä. Näiden mukana siis seuraa aina kevyt käsintiskaus.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Hommaa emaloitu pata, paljon helppohoitoisempi.
Kumpaako ajattelit suositella - matta- vai väriemaloitua? Itse karsastan emalivehkeitä niiden "omituisten" paisto-ominaisuuksien vuoksi. Saattaa olla, että käytän liikaa lämpöä? Mitenkä vanhojen emaloitujen patojen laita, kun ne ovat pääsääntöisesti krakellituneita, irtoaako niistä mahdollisesti emalisiruja ruokaan? Myrkyllistähän sieltä ei irtoa, mutta se sirpalevaara... Rautapatoja on kaapissa useita.
T: ei ap
Ei kai padassa sentään paistella mitään? Lihoihin otetaan pinnat korkeintaan ja sitten uuniin muhimaan.
No eihän valurautapataa ostaa kannata!
Vierailija kirjoitti:
Jos jaksat hoitaa sitä niin ehdottomasti, muutoin - älä missään nimessä. Näiden mukana siis seuraa aina kevyt käsintiskaus.
Ei tarvitse olla mikään kevyt tiskaus, voi pestä vaikka teräsharjalla.
Tärkeään on vain kuumentaa kuivaksi ja kevyt öljy päälle heti.
Vierailija kirjoitti:
No eihän valurautapataa ostaa kannata!
Ei tietenkään, minäkin perin mummolta kaksi pataa ja annan ne varmaan sitten lastenlapsille.
Minulla on 4 litran teräskattila, ja se on erinomainen haudutusastia uunissa isompia eriä valmistaessa.
Musta Liekki-pata on hyvä pienemiin annoksiin.
Vierailija kirjoitti:
No eihän valurautapataa ostaa kannata!
onko sinulla rahtihame?
Hommaa emaloitu pata, paljon helppohoitoisempi.