En ymmärrä salaatteja. Auttakaa!
Meillä ei koskaan lapsena syöty kasviksia. Heti kun muutin omilleni, aloin lisätä ruokiin kasviksia, ja tykkään niistä todella paljon. Mutta salaatteja en vain ymmärrä.
Ensinnäkin kaikki vihreät salaatinlehdet maistuvat mielestäni aivan järkyttävän kitkeriltä. Kuuluuko niiden maistua kitkeriltä? Vai onko tämä joku makuaistimukseen vaikuttava geenimutaatio, kuten se, joka saa korianterin lehdet maistumaan tiskiaineelta?
Sitten joku perus salaatti on aina tyyliin jäävuorisilppua, kurkkua ja tomaattia. Siis nauttiiko joku tästä? Vai onko tämä vain jotain ankeaa pakkopullaa, jota syödään pelkästään kasvisten syömisen nimeen?
En tiedä, miten salaattia kuuluu syödä. Haarukalla vai lusikalla? Joku majoneesimössö tietysti helpompi lusikalla, mutta revityssä kasvisilpussa tuntuu, että kun lautaselta yrittää metsästää niitä pikkiriikkisiksi revittyjä silpunpalasia, niin haarukkaan jää aina joku yksi porkkanaraaste, ja sitten kun yrittää seivästää samaan haarukalliseen lisää salaattia, niin se yksi porkkanaraasteen palanen tippuu pois. Kirsikkatomaatit pomppivat lattialle, ja salaattijuuston (eli fetan jota ei saa kutsua fetaksi) palaset murenevat ja murut jäävät kiinni lautasella lilluvaan kosteuteen.
Entä salaatinkastike? Ne kitkerät salaatinlehdet ovat syömäkelpoisia, kun maun hukuttaa kastikkeeseen, mutta kun kastike on ravintolassa ruutattu salaattiin miten sattuu, eikä sitä voi sekoittaa siististi, kun salaatti vain leviää lautasella.
Mikä edes on salaatti? Jotenkin sen mieltää sekoitukseksi kypsentämättömiä kasviksia, mutta joku punajuurisalaatti tai pastasalaattihan on ihan kypsennettyä mössöä. Mutta sitten jos ne pilkotut kasvikset menee kypsentämään, niin se ei olekaan enää salaatti, vaan kasvislaatikko.
Enkä edes jaksa aloittaa niistä pastasalaateista. Ne ovat ihania silloin, kun joku muu on tehnyt. Itse kun yrittää, tuloksena on valtava kulhollinen mautonta, ällöä mönjää. Mutta salaattejahan on vaikka minkälaisia, ja tykkäisin varmasti monista, jos vain oppisin niitä tekemään ja syömään.
Kommentit (230)
Vierailija kirjoitti:
Teillä ei koulussakaan koskaan ollut salaattia?
Koulussa toki oli, nimittäin porkkanaraastetta (sitä osaan syödä). Ja pinaattilettupäivinä herkullista tonnikalapastamönjää, joka pysyi ihanan kiinteinä kekoina lautasella. Helppo lusikoida.
ap
Vierailija kirjoitti:
Teillä ei koulussakaan koskaan ollut salaattia?
Joo, oli tuota perussalaattia ja porkkanaraastetta. :D
- eri
Sä et osaa googlea käyttää? Kun siis salaattejahan on vaikka mitä, se jäävuorisalaatti-kurkku-tomaattisekoitus ei tosiaankaan ole ainoa vaihtoehto....
Salaatteja on joka lähtöön. Vihersalaatti on kevyt ja ruokaisat salaatit käyvät ateriasta. Pastasalaattia tein jo 80-luvulla, laitan keitetyn pastan lisäksi tonnikalaa, herne-maissi-paprikaa, minitomaatteja ja majoneesi tai kermaviilikastiketta. Mielikuvitus on rajana. Ei ole mitään vaikeaa. Mausteina käytän basilikaa, pippureita.
Syöt sitä mistä tykkäät. Mullakin onvaan tietyt mitkä uppoo.
Lihasta saat tarpeellisen energian, sitä ei haluta mediassa kertoa, vaan halutaan myydä ylikalliita salaatteja mitä joutuu sitten vetämään tynnyrillinen päivässä.
Meillä syödään lähes päivittäin salaattia ja nimenomaan sitä, mikä tehdään salaatinlehdistä, kurkusta, paprikasta ja tomaatista. Lisäksi laitan usein paahdettuja siemeniä. Muut ainesosat vaihtelevat, usein on kikherneitä, joskus herkkusieniä, pakastevihanneksia kiehautettuna, lehtikaalia, parsakaalia, kukkakaalia, ruusukaalia, pähkinöitä... Kastikkeena hyvälaatuinen extra virgin oliiviöljy + viinietikka. En käytä ostosalaatinkastikkeita, niissä on ihan älyttömästi sokeria. Puoliso lisää usein salaattiin fetaa tai salaattijuustoa.
En ole koskaan kokenut vaikeaksi syödä salaattia haarukalla tai haarukalla ja veitsellä.
Salaatinlehdissä ei sinänsä ole erityisen paljon ravitsemuksen kannalta tärkeitä ainesosia, sen sijaan paprika, parsakaali, ruusukaali ja lehtikaali ovat terveyden kannalta hyödyllisiä. Mutta salaatinlehdistäkin saa kuitua, lisäksi niissä on jonkin verran mm. folaattia ja K-vitamiinia.
Vierailija kirjoitti:
Sä et osaa googlea käyttää? Kun siis salaattejahan on vaikka mitä, se jäävuorisalaatti-kurkku-tomaattisekoitus ei tosiaankaan ole ainoa vaihtoehto....
Luepa aloitus uudestaan. Nyt ei kysytty reseptejä.
Osta valmiina niitä fresh salaatteja, ne on ainoita, joita itse pystyn syömään. Paketti jaetaan koko perheelle muun ruoan lisäksi.
Inhoan kaikkea silppuamista ja pilkkomista.
Olen täysin samalla linjalla sun kanssasi tuosta kaalisilpusta, jäävuorisalaatista tai siitä kitkerästä vihreästä. Ne eivät ole hyviä. Ja jos niitä on liikaa, ne pilaavat sen salaatin. Salaatissa kun kuuluu olla sen pienen määrää vihreää (tai kaalia) paljon kaikkea muutakin.
Valitsen mielelläni lounaspaikaksi paikan, jossa on runsas salaattipöytä. Sieltä löytyy myös hedelmäpaloja, porkkanaraastetta, raejuustoa ja siemeniä. En itse viitsi edes tehdä koska se ei ole hyvää. Salaatin joukossa voi olla muuta kuin salaatiksi laskettavia aineksia, jotta siitä saa ruokaisaa, kananpaloja, kananmunaa tai kalaa.
Ei meitä tarvitse ymmärtää, pärjäämme ihan itse.
t. Salaatit
Salaatinlehdistä sen verran, että kokeile perussalaatin sijaan ostaa rucolaa, babypinaattia ja babylehtikaalia. Heti on vihersalaatin pohjassa sekä makua että ravintoaineita.
No salaattejahan on monenlaisia. Itse ajattelisin majoneesisalaatteja ja vihreitä sekä raastesalaatteja erillään toisistaan, koska ne poikkeavat toisistaan niin paljon. Mutta vihreistä ja raastesalaateista: niihin voi laittaa niitä vihanneksia, hedelmiä ja kasviksia joista tykkää! Kurkku, tomaatti, paprika, sipuli, porkkana, lanttu, kaali, ananas, persikka, meloni, kukkakaali mistä ikinä tykkäätkin. Ei ole pakko laittaa salaatinlehteä. Jos kuitenkin haluat sellaista vielä kokeilla, suosittelen keräsalaattia (Sellaista laskin näköistä, mutta joka onkin salaattia.).
Salaatit syödään yleensä haarukalla. Pieni silppu on kieltämättä hankalaa joskus, siksi syönkin kotona salaatin syvältä lautaselta, jos en syö sen kanssa lämmintä ruokaa.
Salaatin ainesosia ei ole mikään pakko silputa sentti kertaa sentti paloiksi.
Jäävuorisalaatti tuo raikkautta ateriaan, vaikka ravitsemuksellisesti onkin köyhähköä.
Salaatin hienous on siinä että sen voi koostaa kaikenlaisista aineksista. Lempisalaattini sisältää pinaatinlehtiä, kvinoaa, pähkinöitä, paprikaa, paahdettuja kikherneitä ja vegaanista majoneesia.
Vierailija kirjoitti:
Salaatteja on joka lähtöön. Vihersalaatti on kevyt ja ruokaisat salaatit käyvät ateriasta. Pastasalaattia tein jo 80-luvulla, laitan keitetyn pastan lisäksi tonnikalaa, herne-maissi-paprikaa, minitomaatteja ja majoneesi tai kermaviilikastiketta. Mielikuvitus on rajana. Ei ole mitään vaikeaa. Mausteina käytän basilikaa, pippureita.
Eli ankein mahdollinen pastasalaatti. Enää ei ole 80-luku.
Mä en edes tajua, että jotain makaronimössöä kutsutaan salaatiksi, vaikka siinä jotain vihreää olisikin joukossa?
Puolet kommentoijista lukivat aloituksesta kaksi ensimmäistä kappaletta ja vetivät johtopäätöksen, että ap varmaan kysyy salaattireseptejä.
Vierailija kirjoitti:
Puolet kommentoijista lukivat aloituksesta kaksi ensimmäistä kappaletta ja vetivät johtopäätöksen, että ap varmaan kysyy salaattireseptejä.
Eikö kysynyt?
Mutta salaattejahan on vaikka minkälaisia, ja tykkäisin varmasti monista, jos vain oppisin niitä tekemään ja syömään.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Salaatteja on joka lähtöön. Vihersalaatti on kevyt ja ruokaisat salaatit käyvät ateriasta. Pastasalaattia tein jo 80-luvulla, laitan keitetyn pastan lisäksi tonnikalaa, herne-maissi-paprikaa, minitomaatteja ja majoneesi tai kermaviilikastiketta. Mielikuvitus on rajana. Ei ole mitään vaikeaa. Mausteina käytän basilikaa, pippureita.
Eli ankein mahdollinen pastasalaatti. Enää ei ole 80-luku.
Just joo. Tuota pyydetään tekemään juhliin ja teen mielelläni. Ihan sama mitä mieltä olet. Aurinkoista päivää sullekin sinne ankeuteen
Teillä ei koulussakaan koskaan ollut salaattia?