Miksi Suomessa elää niin vahva käsitys hiilareiden lihottavuudesta?
En tunne yhtään oikeasti laihaa, joka välttelisi hiilareita jotenkin neuroottisesti. Jostain syystä lihavat tai tukevat ihmiset vannovat vähähiilihydraattisen ruokavalion nimeen.
Kommentit (95)
Minkä verran okinawalaiset söivät viljaa, varsinkin ruista, kun sehän on niin järkyttävän terveellistä? Entä paljonko joivat maitoa? Itse luulen, että okinawalaisia auttoi stressitön elämä, paljon ulkoilua ja runsaasti merenantimia. Kokeilkaapa syödä esim. merilevää, se kiihdyttää kilpparin toimintaa ja sitä kautta parantaa aineenvaihduntaa, joten kilot eivät pääse kertymään. Kyse onkin siitä, missä kunnossa elimistö on, kuinka paljon se sietää hiilareita tai jotain muita ravintoaineita.
[quote author="Vierailija" time="13.05.2015 klo 08:46"]
Hiilarit turvottaa. Jos ei usko niin voi katsoa minkä näköisiä pitsan ja hamppareiden suurkuluttat näyttää.
[/quote]
Pitsan kalorit ja "turvottava" vaikutus tulee kyllä ihan muusta kun siitä 100g vehnäpohjasta. Se tulee lähinnä siitä juustosta, salamista, kinkusta, oliveista ja muista täytteistä. Ehkä 1/5 kaloreista on hiilareista. Loput 4/5 kalorit tulevat kyllä rasvasta ja proteiineistä.
Sama pätee hampurilaisiin. 70g leipää ja loput majoneesiä, pihviä, juustoa, pekonia tai muita uppopaistettuja paneerattuja kala tai kana fileitä. Muutama kurkku, tomaatti, salaatti lisuke hiilihydraatteja.
Ranskiksienkaan ongelma ei ole peruna, vaan se rasva missä ne paistetaan ja se suola joka lisätään.
[quote author="Vierailija" time="13.05.2015 klo 10:20"]
Minkä verran okinawalaiset söivät viljaa, varsinkin ruista, kun sehän on niin järkyttävän terveellistä? Entä paljonko joivat maitoa? Itse luulen, että okinawalaisia auttoi stressitön elämä, paljon ulkoilua ja runsaasti merenantimia. Kokeilkaapa syödä esim. merilevää, se kiihdyttää kilpparin toimintaa ja sitä kautta parantaa aineenvaihduntaa, joten kilot eivät pääse kertymään. Kyse onkin siitä, missä kunnossa elimistö on, kuinka paljon se sietää hiilareita tai jotain muita ravintoaineita.
[/quote]
Okinawalaisten pääruoka-aine oli kai bataatti.
"Bataatin mukulat sisältävät runsaasti sekä tärkkelystä että sokeria ja ovat selvästi energiapitoisempia kuin perunat." Maitoa ei tosiaan kai kovin paljon kulutettu, kuten ei Japanissa yleensäkään.
[quote author="Vierailija" time="13.05.2015 klo 09:01"]
[quote author="Vierailija" time="13.05.2015 klo 08:55"][quote author="Vierailija" time="13.05.2015 klo 08:42"] [quote author="Vierailija" time="13.05.2015 klo 08:40"][quote author="Vierailija" time="12.05.2015 klo 22:16"] Voisiko yksi syy olla siinä, että esim. järjetön suositus 8 leipäpalan syömisestä päivässä ei toimi, jos on taipumusta lihoa/ei liiku kamalasti? [/quote] Mikä on "taipumusta lihota"? Syödä paljon ja liikkua liian vähän. OK! [/quote] On olemassa ihan oikea taipumus lihoa. Yhdessä tuttavaperheessä äiti ja tytär saman näköisiä ja tosi läskejä. Isä ja toinen tytär samannäköisiä, pienikoisia ja kuivia. Samojen ruokien ääressä kuitenkin eläneet. [/quote] Niin, tämähän kertoo vain sen, että ei se ruoan laatu, vaan paljonko sitä syö suhteessa kulutukseensa. Esim. moni nainen lihoo, jos syö kuten miehensä. Yleensä nämä "lihomistaipumuksesta" kärsivät perheet ovat läskejä lemmikkejä myöten. [/quote] Mutta kun tässä perheessä on läskejä vain 50 %. Tää perhe on oikeasti sellanen että heistä näkee miten genetiikalla on erittäin suuri osuus asiaan. Samoin taannoin esitettiin dokkari kaksosista. Oli suorastaan huvittavaa kuinka fyysisesti samsnnäköisiä muutamat kaksoset oli esim kuuskymppisinä. Kaksi tismalleen saman kokoista ja muotoista pulleroa mummoa, rasva oli kertynyt matemaattisella tarkkuudella samoihin kohtiin.
[/quote]
Niin, juuri itse sanoit, että söivät samaa ruokaa, eli hiilareilla tai hiilarittomuudella ei ole merkitystä. Mutta määriä et sinäkään kai seuraa. Jos tykkää syödä enemmän kulutukseensa nähden, niin lihoo helpommin. Genetiikka on läskin ihmisen helppo selitys. Ei se geeni sitä ruokaa sun kurkustasi alas survo.
[quote author="Vierailija" time="12.05.2015 klo 22:19"]keski-euroopassa syödään todella paljon vaaleaa leipää ja silti ihmiset ovat hoikkia.
[/quote]
Missä maassa? Ainakin belgialaiset ja italialaiset syövät paljon ja näyttävät siltä.
[quote author="Vierailija" time="12.05.2015 klo 22:08"]
En tunne yhtään oikeasti laihaa, joka välttelisi hiilareita jotenkin neuroottisesti. Jostain syystä lihavat tai tukevat ihmiset vannovat vähähiilihydraattisen ruokavalion nimeen.
[/quote]Ei liho, jos ei syö liikaa.
[quote author="Vierailija" time="12.05.2015 klo 22:32"]
Kummasti siitä vhh:lla laihtuu.
[/quote]
Lihakset lähtee myös. No, tuijottakaa vaan sitä vaakaa, hoikkana voi pysyä ilman karppaustakin. Ja jaksaa liikkua riittävästi.
Koska vuosikausia jatkunut laihdutus rasvoja vähentämällä (ja niiden korvaaminen hiilareilla) on tehnyt ihmisistä läskejä. Kohtuus ei kuulu suomalaiseen ruokavalioon.
[quote author="Vierailija" time="13.05.2015 klo 08:39"]
[quote author="Vierailija" time="13.05.2015 klo 07:12"]
En ole koskaan kuullutkaan Antti Heikkilästä, asun ulkomailla ja välttelen hiilareita niinkuin kaikki muutkin. Vaaleaa leipää toki syödään keskieuroopassa mutta niiden syöjät ovat lihavia. Myös Italiassa (jossa ihmsiet turpoavat kolmekymppisinä pastan ja vaalean leivän voimasta ja Ranskassa jossa on myös paljon lihavia ihmisiä, varsinkin maalaiskaupungeissa ja maalla. Jos kerran viikossa näkee pariisittaren syövän croissantin niin se ei tarkoita että hän syö sitä joka päivä.
Suomessa syödään paljon leipää ja juodaan paljon lehmänmaitoa. Muualla maailmassa myös raikas vesi toimii ruokajuomana. Suomessahan ei voi ravintolassa tilata vettä kun se on niin köyhää;)
[/quote]
Asun myös Ranskassa. Ylipainoisia tosiaan on maalla, Pariisissa vähemmän. Ranskalainen nainen pysyy hoikkana rajoittamalla annoskokoja. Välipalamutustelu on ihan pannassa, kukaan ei syö karkkeja. Sen sijaan mitään karppauksia tai vastaavia dieettejä ei kyllä noudata kukaan. Hoikkana pysytään määriä tarkkailemalla, ei millään "kotkotuksilla". Ruokaa ei ole polttoaine vaan sitä kunnioitetaan. Tärkeintä ruokailussa on se sosiaalinen ruokailuhetki.
[/quote]Buashaaha
[quote author="Vierailija" time="13.05.2015 klo 10:33"]
[quote author="Vierailija" time="12.05.2015 klo 22:19"]keski-euroopassa syödään todella paljon vaaleaa leipää ja silti ihmiset ovat hoikkia. [/quote] Missä maassa? Ainakin belgialaiset ja italialaiset syövät paljon ja näyttävät siltä.
[/quote]
Italialaiset syövät aamulla keksejä tai croissantin (brioche). Päivällä pasta-annoksen ja illalla lihaa tai kalaa vihanneksilla noin keskiarvoisesti.
Italialainen perhe osti vuonna 1999 keskimäärin 42.9 kiloa vuodessa.
http://www.dissapore.com/grande-notizia/gli-italiani-e-la-pasta-la-festa-e-finita/
Nykyisin vähän yli 30 kg. (syntyvyys) 1.4 lasta/ nainen). Lasten ja nuorten lihavuus sen sijaan on lisääntynyt.
Italialaisen naisen keskipaino on 59.1 ja miesten 74.1. Se siitä lihavista italialaisista ja pastan ja vehnän kulutuksesta.
Tässä vielä keskipituudet.
U-miehet D=naiset
Europa settentrionale (Scandinavia) = 179 cm (U[3]); 166 cm (D[4])
Europa nord-orientale (Venäjä) = 176 cm (U); 164 cm (D)
Europa centro-atlantica = 175 cm (U); 163 cm (D)
Europa meridionale = 174 cm (U); 162 cm (D)
Alpi Dinariche = 185 cm (U); 175 cm (D)
L'Italia è anch'essa divisa tra Centro-Nord e Sud-Isole:
Italia pohjoinen = 176 cm (U); 163,2 cm (D)
Italia etelä = 174,2 cm (U); 160,8 cm (D)
En löydä kunnon lähdettä, mutta monessa nettikirjoituksessa puhutaan, että suomalaisen naisen keskipainoa olisi 70kg ja miesten 85kg.
[quote author="Vierailija" time="13.05.2015 klo 11:02"]
[quote author="Vierailija" time="13.05.2015 klo 10:33"]
[quote author="Vierailija" time="12.05.2015 klo 22:19"]keski-euroopassa syödään todella paljon vaaleaa leipää ja silti ihmiset ovat hoikkia. [/quote] Missä maassa? Ainakin belgialaiset ja italialaiset syövät paljon ja näyttävät siltä.
[/quote]
Italialaiset syövät aamulla keksejä tai croissantin (brioche). Päivällä pasta-annoksen ja illalla lihaa tai kalaa vihanneksilla noin keskiarvoisesti.
Italialainen perhe osti vuonna 1999 keskimäärin 42.9 kiloa vuodessa.
http://www.dissapore.com/grande-notizia/gli-italiani-e-la-pasta-la-festa-e-finita/
Nykyisin vähän yli 30 kg. (syntyvyys) 1.4 lasta/ nainen). Lasten ja nuorten lihavuus sen sijaan on lisääntynyt.
Italialaisen naisen keskipaino on 59.1 ja miesten 74.1. Se siitä lihavista italialaisista ja pastan ja vehnän kulutuksesta.
Tässä vielä keskipituudet.
U-miehet D=naiset
Europa settentrionale (Scandinavia) = 179 cm (U[3]); 166 cm (D[4])
Europa nord-orientale (Venäjä) = 176 cm (U); 164 cm (D)
Europa centro-atlantica = 175 cm (U); 163 cm (D)
Europa meridionale = 174 cm (U); 162 cm (D)
Alpi Dinariche = 185 cm (U); 175 cm (D)
L'Italia è anch'essa divisa tra Centro-Nord e Sud-Isole:
Italia pohjoinen = 176 cm (U); 163,2 cm (D)
Italia etelä = 174,2 cm (U); 160,8 cm (D)
En löydä kunnon lähdettä, mutta monessa nettikirjoituksessa puhutaan, että suomalaisen naisen keskipainoa olisi 70kg ja miesten 85kg.
[/quote]
Siis osti pastaa.
Antti Heikkilä lienee yksi syy... Tarkoitan, häntä pidetään jostain syystä asiantuntijana, jotkut pitävät.äå
[quote author="Vierailija" time="12.05.2015 klo 22:12"]Antti Heikkilä lienee yksi syy... Tarkoitan, häntä pidetään jostain syystä asiantuntijana, jotkut pitävät.äå
[/quote]
Koira lähetti tämän viestin. Terkkuja Lolalta!
Voisiko yksi syy olla siinä, että esim. järjetön suositus 8 leipäpalan syömisestä päivässä ei toimi, jos on taipumusta lihoa/ei liiku kamalasti?
keski-euroopassa syödään todella paljon vaaleaa leipää ja silti ihmiset ovat hoikkia.
Suomessa lähivuosina kirkosta eroamisen kasvaessa ja ihmisen sisäisen uskontarpeen tyydyttääkseen ihmiset ovat pyrkineet korvaamaan kristinuskon karppiuskolla, ja käyttäytyneet sen mukaisesti siitä vakuuttavasti saarnaten ja saaneet lukuisia elämäänsä uskon tuovaa turvaa kaipaavia ihmisiä lahkoon mukaan.
Ap, kannattikohan nyt taas yleistää?
Mä olen läski enkä tod varo mitää hiilareita. Pyrin syömään niitä siinä missä muitakin ravintoaineita mahd tasasesti.
[quote author="Vierailija" time="12.05.2015 klo 22:16"]
Voisiko yksi syy olla siinä, että esim. järjetön suositus 8 leipäpalan syömisestä päivässä ei toimi, jos on taipumusta lihoa/ei liiku kamalasti?
[/quote]
Siis syökö joku oikeasti 8 palaa leipää päivässä? Eikö pitäisi syödä siltä, kun hyvältä tuntuu eikä kuten suosituksissa sanotaan? Ettekö ihmiset lainkaan kuulostele, mitä kroppanne teille kertoo? Varmaan 185 cm teinipoika voi hyvin syödä sen 10 palaa leipää päivässä. 150 cm pyylevähkön naisihmisen ei välttämättä kannatta. Ei kai suosituksissa oikeasti sanota mitään määriä? Ruokamäärä riippuu kulutuksesta.
Ei ole kyllä tullut mieleenkään lukea mitään suosituksia. En ole koskaan vältellyt mitään ja olen ollut aina laiha.
Suomessa on vissiin tapana juuri tuo, että jos joku suositus sanoo, että pitää mättää 8 palaa leipää naamaan päivässä, niin sitten kaikkien on ihan pakko syödä ne. Kai suosituksissa kannustetaan syömään myös muita hiilihydraatteja? Pasta, peruna, riisi, kasvikset?
Marjoja Pyh